Puleaina o pest

E faʻafefea ona taulimaina tama i lo latou taumafanafana

E manaʻomia e faʻatoʻaga taʻitasi ona tausia lona mutia i se tulaga lelei, ma o le seleselega i le togalaau e saogalemu ma lelei. Ae afai e faafuasei lava ona nofo filemu ia oe, ona latou faia lea o le tele o pu ma ave ma faaumatia uma fua o au galuega. Manatunatu i le mea e fai pe afai e faʻamaʻa se mole i lau togalaau, ma le auala e taulimaina ai.

Faʻamatalaga o le ola o le mole i luga o le fale mafanafana

Ina ia amata se taua faasagatau i tamaʻitaʻi, e tatau ona e iloa uiga o o latou olaga. Le mole e faatatau i manufeʻai manu feʻaveaʻi ua faʻaleleia i le olaga ola lalo. O lona tino ua lapotopoto, ua ufiufi i se ofu talaloa uliuli lanu uliuli. O le ofutele o le peleue ei ai se mea e le masani ai - e tupu tele i luga.

E le taofia ai le meaola mai le gasolo i lalo ma lalo. O alofilima o loʻo i ai manoa lapoa e i ai ni foliga faʻapitoa, e sili atu le malosi nai lo o le pepe. O le manu e i ai se siʻusiʻu puupuu, o se ulu laʻitiiti ma se isu lautele e foliga mai o se faʻasolosolo agaʻi. E ui o taliga ma mata e laʻitiiti lava, o se lagona manaia o le sogisogi ma paʻi e fesoasoani ai i manu e faʻaleleia i latou lava.

O le mole ola i se mea e nofo ai i lalo o le eleele, lea e masani lava ona i ai i totonu o le komi ma e aofia ai se vaega faigata o fuaitau, ma se nofoaga o loʻo iai i le ogatotonu. O le mole e eli ni alalaupapa i se saoasaoa faʻavave, ma lafoina le eleele i luga. O le lalaga e ufiufi i mea vaivai, o nisi mea e tau atu i ai.

O le fafine ia Aperila-Iuni, o nisi taimi i Aokuso, e fanau mai i luga e lima tamaiti i. O le kulimi e fafagaina i luga o iniseti, anufe, woodlice, slugs, frogs, sourice, lizards, etc. I le gasologa o le aso, e 'ai e le manu le tele o meaʻai, e tusa ma le fetaui ma le mamafa o le tino.

E tafe lelei le mole. Ina ia tuʻuina atu ia te ia lava le vai e inu ai, na te eliina ni vaʻaiga loloto. I le taumalulu, o le mole e sili atu ona loloto i totonu o le eleele, ae le pa'ū i totonu o le fale.

Talu ai o laʻau e le o ni nifo, e mafai ona latou faaleagaina mea totino ona o le eliina o mea. O loʻo i lalo ifo o le loloto ma le loloto le faʻalaulela o alalaupapa. O loʻo i luga o le mutia o loʻo i ai i le fagafao, ma le loloto o fesoʻotaʻiga faʻafesoʻotaʻi le fafaga i totonu o se mea e tasi.

E taua! Mole siaki uma a latou auala toetoe o itula uma. Afai ua faaleagaina le alāvai, o le a faanatinati le manu e toe faʻaleleia, e masani lava ona solia i lalo o le maualuga o lenei alavai.

E lele manu i se saoasaoa i le 5-6 km / h, e masani lava e le o ese i fafo. E matua faʻaeteete le manu, o lea e matua faigata ai ona puʻea.

O ai e fefefe i ai tagata? O nei meaola foi ei ai o latou fili. E aofia ai le fox ma le dog raccoon. Latou te fuafuaina le tulituliloaina o se meaola, ae, o le puʻeina, aua neʻi 'ai. O se aofaiga tele o tamaloloa latou te puʻeina manu, 'ai, e ui i le manogi uigaese.

O ai isi eli lua i totonu o le togalaau, pe faapefea ona iloa le "mole mole"

Moles e le naʻo meaʻai e mafai ona eli lau vao. O le mea lea, ina ia mafai ona foia lelei le faafitauli, e tatau ona faʻamaonia lelei le mafuaʻaga. Talu ai tatou te le masani ona vaʻai i faʻamaʻi, ae na o le matauina o taunuuga o la latou gaioiga, e tatau ona iloa e mafai ona iai faʻamaufaʻailoga o nofoaga e mafai ai e tagata taʻavale ma volesi ona i ai ni faailoga tutusa.

O le foliga o le eliina eleele e mafai ona avea o se vaega taua i le faailoaina o se meaola. Moles tuu le faaputuga eleele i foliga o se mauga mu, gophers - faaputuga i le foliga o se solofanua solofanua, siva aua le tuua faaputuga eleele i luga o le eleele.

Vili mice eli lua pe tusa ma le 5 cm le lautele i tafatafa o le eleele ma 'ai vao vao. I luga o le eleele na eliina, e tele ni auala laiti e vaaia.

Faʻafefea ona taulimaina le mole i le atunuu, aʻoaʻo auala

E tusa ai ma uiga o nei meaola, e mafai ona finau e le faigofie le tau faasaga ia i latou. E sili atu le agamalū e puipuia ai i latou mai le faʻaalia i luga o le saite. Ae o lenei metotia o le taimi sili lea e alu ai.

Mo lenei mea e te manaʻomia le faʻamalosi, faʻapipiʻi mea poʻo isi mea. ia fausia se pa faataamilo i le nofoaga o le saite. O le pa o le a puipuia ai nei meaola mai le ulufale atu i le togalaau, o lea i luga aʻe o le eleele e tatau ona oʻo i le 20 cm le maualuga, ma tanumia i le eleele i le loloto o le 50-60 cm.

E te iloa? Muamua na taua le taua faasagatau i tamaʻitaʻi i le 350 TA. O le poloaiga lenei a le pule Roma o Palladium. Na fautuaina le faʻaogaina o pusi e tau ai tama ma lau maata.

Mafaufau i le auala e taulimaina ai tamaloloa i le togalaau.

Faʻafefea ona faʻafefe ese mai mai lau 'upega tafaʻilagi

E masani lava ona sailia e le Faatoaga togafiti e puipuia ai manu pe a osofaʻia o latou nofoaga i meaola faalafua ma ua afaina fua. Ona tulaʻi mai ai lea o le fesili saʻo: faʻafefea ona faatea ese tamaʻi?

Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e filifilia le tagata sili ona lelei mo le meaola, ae le lelei le auala. E talitonuina o tama e fefefe i le tele o leo pisapisao ma manogi manogi. I le avea ai o se mea e faʻaaogaina ai faʻatau - faʻatau pe faia faʻatasi ma o latou lava lima, faʻapea foʻi ma le fesuiaʻiga o meaʻai.

E leai se masalosalo e uiga i le maualalo o le lelei o lenei metotia, talu ai o mea uma e faalagolago i le i ai o le matagi ma le viia ma le tele o taimi manaʻomia. O se matafaioi tāua e faia e le mea faʻapitoa, o lea la e le fiafia le auala lenei.

E lauiloa foi e le fiafia tamaiti i pi pi, pi, pi, keleti, aniani, pepa na toto i luga o le saite. O nei laau e faʻafefe ese ai manu mai lo latou manogi manogi.

E faʻapefea ona aveese maile mai le dacha lelei? Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga tekonolosi faʻaonapo nei e faʻavae i le ultrasound.

O le masini komepiuta e faagaoioi i le taimi ole 300-400 Hz e faʻaaogaina e pei o se tagata e faʻatau. Fai mai faatonuga e mafai ona ia faʻamalo ese le nofoaga o meaola faalafua i se mamao e oo atu i le 20 m i le radius mai le masini. Mo le lelei, e tatau ona faʻaaogaina nisi ituaiga masini.

E te iloa? O le mea sili ona vavao mai le vao o le fatu. Ua faʻapipiʻi mole mole i tafatafa o le aʻa e 60 -80 cm le luga aʻe o le eleele, ma i totonu o le alavai - e tusa ma le mita. Reed i le vevela o le tau e mafua ai le aafiaga o le "matagi o le tagi." Ina ua mavae se vaiaso, na mou atu le moa.

Le aoga tele o le faʻaaogaina o meaʻai mo le mole

Mafaufau i le auala e aumai ai moa i totonu o le togalaau e faʻaaoga ai metotia kemisi o le puleaina. Zinc phosphide e faʻaaogaina e avea o se mea oona.. Talu ai o le mole o se tagata taufaasese, o lenei metotia e le lava le aoga. E ui o le tele o faifaatoaga e faʻaaogaina le mea oona mo tamavae ma fiafia i lona taunuuga.

I metotia faʻafomaʻi o le tauiviga o le "gasegase o le gas". Ae afai o le faiga o tunnels e eliina i luga o se vaega tele, ona le maua lea o le aoga o lenei metotia.

O le faʻaaogaina o iniseti e faʻafefe ailele e le talafeagai. Muamua, o le ae faʻaleagaina lau 'upega tafaʻilagi, aua o le a faʻaumatia e oe i luga o le eleele, ma le lona lua, o le a faʻamalosia ai le mole e faʻatau ai ni auala fou e suʻe ai meaai.

Mole mailei ma mailei

E tele suiga o mailei mailei. E faʻapefea ona faʻaumatia le mole i le togalaau ma le fesoasoani a mailei?

  • Tue i le foliga o se paipa ma lua pulou i pito. O le le lelei o lenei masini o le leaga lea o mea e fai. O le taatele o le manu e faʻaititia ai le aoga o lenei masini i se mea maualalo. O le mole e faigofie lava ona fuafuaina le i ai o se tino mai fafo ma faʻasese ai.
  • E i ai ni mailei faapitoa mo moa. E ui lava e sili atu le taugata, e fetaui lelei ma le lapoa o le lua ma e vavalalata i tuutuuga i ona tulaga faigata.
  • Le auala e iloa ai ma faʻaitiʻitiʻese le taumafai - o se mailei. Ua faʻapipiʻiina i totonu o le alavai ma faʻafefete i le eleele se mea itiiti. Talanoa e tusa ma le 100% o lona aoga e le talafeagai. O le tele lava o taimi, o taʻaloga e sili atu i mailei ma mailei i tafatafa poʻo lalo ifo ala. O le le lelei o lenei auala e mafai ona aoga mai le faamaligiina o le eleele pe leai foi.
E tatau ona e iloa afai e le aoga le mailei mo ni nai aso, ona tatau lea ona siitia atu i se isi nofoaga.

E pei ona le tau le taua

Mafaufau pe faʻapefea ona le tau i le togalaau ma se mole, ona o nei metotia e le aoga ma le inanuma.

Faaaogaina o le vai

O nisi tagata fai togalaau e faʻaaoga vai i le tau faasaga i tamaʻi. Latou te eli se mole mole ma sasaa ni nai pakete vai i totonu o le lua i luga o le va i tafatafa o le lua seia oʻo ina tafe le vai mai se isi ala, ma e le aau le mole.

Ae o lenei metotia e le aoga, aua o le tino o mea e matua lautele ma tele-tulaga. I le lolovaia o le tasi mole, e te manaʻomia le 100-150 lita o le vai, ma o sina vaega itiiti o le vai o le a tosina mai ai le eleele, o se meaʻai mo le manu, ma o le a tumau iinei mo se taimi umi.

E tatau foi ona manatuaina afai e lolovaia le lua, e mafai ona fausia se vaalele i le auala, lea e faaitiitia ai le aoga o le taua i se tulaga maualalo. O le maualuga televave o le eliina o alalaupapa o le a fesoasoani i le manu e sola ese seia oʻo ina faʻafefe le vai.

Faaaogaina o meaola

O lenei metotia e mafai ona faʻaaogaina pe afai oi ai au meaola e mafai ona tulimanu, ma e te le oonaina le moa ma vailaʻau oona. Mo le aoga o lenei metotia e tatau ai ona tului le pusi po o le taifau.

Afai e te gauai atu i le taifau o loʻo siʻitia le fanua i le eria o le faaputuga sikoa, ona avea lea o se mea lelei sili mo le tulimanu. Ae ui i lea, o fagafao ua sili atu le paie, aua ua galo ia i latou ona maua ni a latou lava meaai.

Le faaaogaina o auala lauiloa o tauiviga

Pe a maua ni tamai i totonu o le togalaau, e oʻo mai le manatu pe faapefea ona faʻaumatia i latou i togafitiga faʻa-aganuu. Mafaufau i ituaiga o nei meafaigaluega ma mea lelei uma ma mea le lelei o le latou faaaogaina.

E masani ona faʻaaoga e tagata le mailei ipu. O lona natura o loʻo taoto i le fuafuaina o le alavai o loʻo i ai nei mo le mole ma tuʻuina i lalo ifo o lona maualuga o se fagu poo se tolu-lita le vai. O le pito i luga e tapuni ai le laupapa ma fufulu i le eleele. O loʻo matou faʻatali seia oʻo i le mole, ma pasi atu i totonu o le alavai, pau i totonu o le apa ma goto ai iina. Ae ui i lea, e mafai ona pasia lenei alavai.

Afai e te tuʻuina ni aano oona po o sana i totonu o se mole, poʻo se anufe, e tatau ona manatua o le mole e 'ai i anufe ola, o lea o lenei auala o le a le aoga tele.

O nisi taimi o fai togalaau tatala le tulimanu sikola. Latou te aumaia i lalo le ala o alalaupapa ma taofi se suo i le ogatotonu. Ona latou faatali lea mo le mole e aliali mai. E ala i le faʻaosooso ile eleele e fuafua ai lona tulaga. Faatasi ai ma le fesoasoani a se isi suo na vavae ese lona ala. Ona togi loa lea e le lona tolu o le vavae se mole, pe tui foi i se tui.

O lenei metotia e tele mea le lelei. Muamua, e manaʻomia e le mole ona faʻatali mo le tusa o le itula, lona lua, e vave ona eli vave, o lea e tatau ai ona e eliina i fafo atu vave ina ia le mou atu. Lona tolu, o lenei metotia e matua leaga lava.

Le faʻaalia o le mole i totonu o le atunuʻu - e le gata na afaina, ae faʻapea foi ona manuia

Talu ai e fafagaina e tamaloloa i luga o fatu, iniseti larvae, latou te nonofo i le mea o le numera pito i maualuga, i se isi faaupuga, i le eleele lafulemu. E ui lava i mea na faaleagaina E mafai ona manuia tama.

Latou te faʻaumatia meaʻai o iniseti leaga ma fuamoa o fanua. E le gata i lea, o le tatalaina o le eleele, o fala e fesoasoani e faʻaleleia ai lona fausiaina, ma faʻamaoaigaina ai foi le palapala i gaʻo eletise. O loʻo fautuaina le lauʻeleʻele o laʻau mo le totoina o fatu. E i ai i le manu se paʻu taua, ma o lona aoga sili lenei.

E taua! I le tele o atunuu i Europa, o lenei manu ua lisiina i le Tusi Ulaula, o lea e le mafai ona e fasiotia.
O le faafitauli autu o le nonofo faatasi o tama ma o latou aiga uma, o le mea lea, i se taimi puupuu o le a latou faaleagaina ai le tele o au laau.

E leai se auala e aveesea ai se mole e le maua ai se taunuuga atoatoa, o le mea lea, o le faagasologa o le aveeseina o le mole mai lau 'upega tafaʻilagi e mafai ona umi. Filifili auala sili ona aoga ma faʻaonaponei e faʻafefe ai lenei meaola.