Fua o le gaosiga

E faʻapefea ona tausia le nymph i le vaituloto?

Soo se tasi na te iloa le foliga foliga suamalie. Ma vave ona mafaufau i se paʻepaʻe sinasina, fugalaau tele i luga o le vai. Ae o filifiliga ma e oʻo lava i le palota faalenatura na matou maua ai le tele o lanu vai o lanu eseese: mai le papaʻe i le samasama i le lanumumu uliuli. Talu ai ona o le lūlūina o lili vai i le vaitau mafanafana, o nisi tagata fai togafiti e manatu i latou o le vateatea. Ae o loʻo i ai ituaiga o le taumalulu ma le faigata e mafai ona tatalia ni vevela maualalo. Sei o tatou vaai pe faapefea ona toto se namu i lana vaituloto.

Faamatalaga ma Manulauti Manatu

Nymphea - Igoa Latin o le lili vai, poo le lili vai. O lenei togalaau faʻasolosolo e taua tele ma o le aiga o Nymphaeaceae. O le fuga o le nympheum e iai ona lanu lanu uliuli e oʻo ile 40 cm le lautele. I totonu o le vao, o Nymphaea alba o le ituaiga taatele masani (lili vai paʻepaʻe). O le fugalaau i lenei ituaiga e sinasina ma se lanu samasama, e masani lava 15-20 cm le lautele. O le fua e faigofie - o se atigipusa, e pei o le tele o laau toto. O Nymphea ua faʻaumatia i le faaiuga o Iulai, ma faʻamaeʻa lona fuga mai ia Setema. Laʻau e tupu i lalo o le vai. O le mea e sili ona manaia o le tupu aʻe o ona rhizomes i luga o le taamilosaga ma o lili vai e masani ona fesootaʻi le tasi ma le isi ona o lenei mea.

E te iloa? O Nymphaeus e taua foi o "mutia o le alofa tunoa".

E tusa ma le 44 ituaiga o lili vai. Ae ui i lea, e tofu i latou ma ni mea faʻapitoa. O i latou uma e vaevaeina i ni vaega se 2: o mea faʻapitoa ma taumalulu-malosi. Aumai la matou tau le lelei, sei o matou tilotilo i ituaiga o le taumalulu.

  1. Chamaenymphaea e aofia ai ituaiga e tolu, o le tasi o ia ituaiga o le Nymphaea tetragona, poʻo se lily vai (tetrahedral). E mafai ona maua uma i Amerika i Matu ma Iapani. E le gata i lea, o le vevela o le tau, o le itiiti ifo o ona ituaiga e mafai ai ona malulu le malulu. O se auala vegetative e faʻaleleia ai lenei ituaiga o meaola e faigata, aua o rhizomes e masani ona i ai isi auala faʻalautele. Inflorescences e paʻepaʻe, o nisi taimi ma se piniki piniki. Le solo i le ogatotonu o le aso ma i lenei pepa e oʻo i le afiafi. O lenei meaola e lauiloa ona o lona tele. E iai ni fugalaau laiti e fa-tafatafa o le lili, o lona uiga o le laau e masani ona faʻaaogaina i le faʻatulagaina o vaituloto laiti.
  2. Fuaiupu Eucastalia e aofia ai ituaiga meaola e malulu, o le mea lea e sau ai le lili paʻepaʻe (Nymphaea alba). O le Rhizome e tupu malie lemu ma agai i luga. O le Swedish nymphe Swedish, lea e atiina ae i le vai malulu ma le susulu atoa o le la, e alu i le vaega. O le nymphaea paʻepaʻe mama (Nymphaea Candida) faʻatasi ai ma ni mea laiti laiti e masani ona le faʻaaogaina i le faʻaleleia mo le fausiaina o ituaiga meaola fou. E le fuga tele pei o isi lili vai, o lea e le masani ona faʻaaogaina mo vaʻaia i totonu o poloka. O le lily suamalie (Nymphaea odorata) e lauiloa mo lona manogi ma mafai ona tatalia le vevela e maualalo--30 ° C. O lenei ituaiga meaola ua vaevaeina foi i ni vaega laiti, e ese mai le tasi i le isi i le tele o inflorescences ma lanu o la latou lanu. Ua faamamafa le rhizome i se ituaiga eseese o le "odorata-type", ona e malosi ona aʻa. E maua i South and North America. O le rhizome lava e tasi o loʻo i ai le lily vai (Nymphaea tuberosa), e ui lava e sili atu le faigofie, ae ui i lea, o le igoa o le fugalaau e mafua mai i aʻa. O itu e vavae ese mai le aʻa autu ina ia foliga tutusa ma se paluga. O aʻa i luga e faigofie ona "vavae ese" mai le mea autu i le faagasologa o le totoina o laau. Ae o le nymphea gnarled e tupu i Amerika i Matu ma e maualalo ifo i le teuteuina o uiga lelei i hybrids na fafagaina ma lona auai.
  3. Fuaiupu Xanthantha e aofia ai na o le tasi ituaiga o lili vai Mekisiko (Nymphaea mexicana). O le vaaiga o se mea mataʻina i lona lanu samasama. Soo se moli ma fuga samasama po o moli moli e tupuga mai i gauga o Mekisiko. E ui o le meaola autu e le o le taumalulu-faigata, ona o se taunuuga o ituaiga filifilia na maua mai e tumau ai le maualalo o le vevela.

E te iloa? Suʻeina le lili suamalie i le natura naʻo luga o vaituloto 2.

Faatasi ai ma ituaiga taʻutaʻua o le taumalulu-e faigata ona tuʻuina atu:

  • 'Tamaʻitaʻi lanuuliuli' - o se tamaʻi talavou, lea e afaina ai lona matagofie. E lelei le suamalie i vaituloto lapopoa ma e lauiloa mo lona tetee atu i faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi (e tusa lava pe iai ni vailaau faʻamaʻi lata ane). Rhizome Marliakovskoe. I le aso muamua o le fugalaau e le o faʻaalia atoatoa, ma lanu lanu enaena. I le aluga o taimi, latou te liu lanumeamata, ma o gaʻo o le faʻalavelave ua amata ona amata, ma ua faateleina le tumu i le lanumoana. O lau e oʻo atu i le 25 cm le lautele, ma o le fuga e 15 cm le maualuga i le vai. Faʻatau e petals ni vaega e 28-35. O le loloto o le faʻaogaina o le 40-80 cm.
  • 'Mayla' - O se lanu piniki piniki, lea i le vaitau o le sopo i luga o se fetu. E mafua lenei mea ona o ona taulaʻau, lea e oʻo atu i le 35 fasi vaega. O le fugalaau lava ia e oʻo ile 17 cm le lautele, e le tupu vave le rhizome. E fetaui lelei i le maualalo o le vevela, e fuga mai i Aukuso.
  • 'Wanvisa' - O le ituaiga e taua tele mo lona lanu. I le taimi o tafaoga o le fugalaau e avea ma piniki ma lanu samasama e taamilo i le umi atoa o petal taitasi. O se mea manaia o le amataga lea o le namu lanu samasama lanu samasama. O se vaituloto lily masani i Taialani, lea na faigofie ai ona i ai faatasi le cultivar 'Joey Tomocik', ma le "Vanvis". Na maua foi le igoa faapitoa. Na tatalaina i le Aso Toʻonaʻi a Visakha Puja (Buddhist aso faamanatu e faʻamamaluina ai le fanau mai, malamalama ma le alu i le Buddha's parinirvana). O le mafuaaga lena o le "van" - o le aso, "tautau" - o le aso malolo lava e tasi. O lenei ituaiga e le lelei ma fulafula lelei, peʻa taulimaina, 25 taʻitasi i fualaau, lanu meamata, laʻau o le maamora, e oʻo i le 20 cm le lautele. Totoina le loloto 60-100 cm. Faʻaeteete ma faʻaeteete i lenei ituaiga, aua o lona atunuʻu o se atunuu o le tau mālūlūlūlūlū.

E taua! "Vanvis" i le taumalulu o le a mate pe'āfai e i ai sana lapoa tele. E na o sina tamaʻi laititi o lenei lili vai o le a fesoasoani i le fesiitaiga o le malulu taumalulu i le vaituloto. I se isi itu, afai o le taumalulu e tupu i totonu, ona sili atu ai lea o le uʻamea tele. O laʻau vai e mafai ona tumau.

  • 'Snowflake' - o se ituaiga laumei i luga o le vai. O le nymphea o lenei ituaiga o loʻo i ai le tele o petals (e oʻo atu i le 50 vaega) o lanu paʻepaʻe, o le mea lea e foliga mai ai le foliga mai o le fetu mai se mamao. O le totō o le totō e 40-70 cm. O le fugalaau e faʻafefe lelei le taumalulu, e susulu lelei i le ogatotonu o Iulai - Aukuso. O le fesuiaiga e fetaui lelei i tulaga eseese, e ui lava i lona foliga maaleale ma foliga mataga.
  • 'Faileagaina' - e seasea lava o le lili vai lanu violē (o nisi taimi o le lanumoana uliuli). E taua tele ona foliga vaaia, ae mafai ona tetee i le vevela e oo i le -30 ° C ma e mafai ona faʻaaluina le taumalulu i lalo o le aisa. E matua tupu ma fuga i le ogatotonu o le taumafanafana. Faʻaeteete i lenei ituaiga i amataga vave o le fausiaina. I le tausaga muamua o le taumalulu e sili atu le aveeseina o le fugalaau i totonu o le potu.
  • 'Denver' E tautaua i ni samasama lanu samasama ona o lona taumalulu taumalulu ma le tele o fugalaau. E televave lona ola, o le ituaiga o ituaiga o Marliac. O laʻitiiti e laiti, e na o le 10 cm le lautele, ma e aofia ai le 45 petals. "Denver" i taimi o fugalaau suia lona lanu mai le samasama i le paepae. I le taimi lava e tasi, o nisi taimi e faʻalauteleina ai le laau i luga o le vai. I le faaiuga o le vaitau o le vavao e talitutusa ma Nymphaea candida. O le faʻaleleia o eleele e faia i le loloto o le 30-60 cm.

E te iloa? I le taimi o le tuputupu aʻe, soo se nymphea e fausiaina ai ni "tulaga o le alualu i luma." Ma oi latou taʻitoʻatasi ua taʻua o se isi laau.

O ituaiga 'Laydekeri Lilacea', 'Perry's Baby Red', 'White Sensation', 'Marliacea Albida', 'Fabiola' latou te ola lelei foi i le vaʻaia lelei. E mautinoa lava o le taumalulu-e faigata ona aofia ai vaega laiti uma o le paʻepaʻe sinasina (Nymphaea alba). Faatasi ai ma ia ituaiga faʻafitauli o 'Rubra', 'Albatross', 'Darwin', 'Escarboucle', 'Marliacea Carnea', 'Atropurperea', ma isi.

E taua! Pe a filifilia ituaiga eseese o naifi, mafaufau i le loloto ma le natura o le vaituloto, faapea foi ma a latou tau.

Lauga o le tau

O le mea moni, e fautuaina e maua se lili vai ua uma ona matua i totonu o se ulo, aua o le ola mai le fatu o se faagasologa galue lea e manaʻomia ai le malamalama loloto. O le faʻaleleia ma le tausiga i totonu o le vaituloto o se tagata matua matua e le tele se taimi e alu ai. Aua nei galo o ituaiga taitasi ei ai lona lava loloto o le totōina, ae o mea uma lava e manaʻomia e fugalaau minerale ma mea faʻamalosi.

Faʻafeiloaʻi e faʻalagolago i le eseesega. Ae i le averesi, e fautuaina e faʻaalu uma i le 2-3 tausaga.

Fugalaau fuga e pei o lili. E le pei o le matagofie o le vai, e mafai e tagata uma ona totoina se lili i lana fuafuaga. Aoao atili e uiga i le totoina, totoina ma le tausia o lenei fugalaau.

Soʻo ma le malosi

O le gaosiga ua faia i totonu ipu (mea teuteu mo se ulo), e pei o le lūlū o le lily toto faʻaputu i luga, ma o lenei gafatia e telē lona lautele nai lo le maualuga. Aua nei galo o le gafatia e le tatau ona tele naua, aua o le ae le mafai ona sii i luga mo le suia. O le laʻititi laʻititi e faʻaititia ai fugalaau o le laau, aua o le a le laʻititi foi le rhizome. O le eleele i totonu o ipu e faia ai le palapala, susu. E filifilia ona o le mea moni e tumau pea le susu mo se taimi umi. E faʻafefiloi foʻi faʻamaʻi i totonu o le meaʻai - e masani lava o le biohumous, ae o le humus foʻi e faʻaaogaina. O le fua o le eleele ma le faluga e tatau, i le faasologa, 70 ma le 30%.

E taua! Faʻaalu i totonu o le palapala elemene gaioiga o se mea e puipuia ma e le faʻatagaina ia vave ona fufulu ese.

Faʻaaogaina tekonolosi

I le tumu ai o le pusa i palapala, e tatau ona fai se tamai pu i le ogatotonu. O iina e tatau ona e totoina ai le rhizome o se lili vai. Faamolemole ia maitauina e le manaʻomia le aveesea o le fanua lea na i ai i le amataga. Tuu sina avanoa i le eleele ina ia mafai ona e faaopoopo le oneone (2-4 cm). O le a faʻapipiʻi le meaʻai ma o le a le mafai ai ona fufulu le pito i luga o le eleele pe a faatofuina le fugalaau ile vai.

Pepaʻupu - tulaga faʻamaonia i luma o iʻa i totonu o le vaituloto. O le a le gata ina latou faia se mea teuteu, ae puipuia ai foi le rhizome mai iʻa e ono manao e eli se lili vai.

Tausia o lili vai i le vaituloto

E le o se mea tele le tausiga o nusipepa. ona o le tele o ituaiga o tafaoga i le vaituloto. O luga o laei e amata vave, i le taimi lava e alu ifo ai le aisa. E taua tele le suʻeina o fomaʻi e faʻagasolo malie ona solo. O le mea lea o le a latou gaoioi umi atu ma maua ai se aafiaga sili atu. O nei mea e masani lava o fugalaʻau tioata e manaʻomia ona fai sina palasi ile palapala.

E taua! Pe a totoina lili vai i le vevela o le tau, ia ufiufi i latou i se solo susu ina ia latou le malolo.

E faʻafefea ona faʻalauteleina le vaeluala o le rhizome

Tapena nymph best rhizomes. E toʻatele e faia i le tautotogo, ae o lenei taimi o le tausaga o le vai i totonu o le vaituloto e malulu tele, ma o le maua o se fagu vai lili o le a faʻafitauli. Ia faia i le faaiuga o le vaitau o le fugalaau.

Faʻamaʻese vave laʻau i luma o le vai, talu mai le lalolagi o le a faʻaaluina le 2 taimi le umi.

O le aʻa o le nymph e foliga tutusa ma le rhizome o se iris. O le mea lea, saili ma le lototele le "aniani" ma vaevae aʻa. Manatua o le vao-vao e fai ai se tele o aʻafiaga lanu, lea e fegalegaleai ma tutupu faatasi. E mafai ona e vavaeeseina i latou i le fesoasoani a soʻo se meafaigaluega i le togalaau (mo se faataitaiga, suo).

O le vaevaeina o le rhizome i ni vaega, ia faia le faagasologa o le totoina. I le auala lava e tasi, faʻapipiʻi le eleʻele ma le faʻafefete i le paluga o le eleele, tuʻu i lalo le rhizome i totonu o le lua ma faʻamaumau mau i lalo. Tuu le oneone i luga. Fufulu māmā i le vai malulu. Faaopopo maa pe a tatau ai.

Faamai, meaola faalafua, faigata faigata

Lilia vai - o lē e ona malosi malosi ma e seasea faʻaleagaina e faʻamaʻi. Ae o nisi taimi e osofaʻia ai o ia i ni uliuli. O le iniseti e le mafai ona afaina ai le ola maloloina o le laau tele, ae o le suavai e fufulu ai latou lava e mafai ona leiloa o latou foliga teuteu. E le mafai ona togafitiga faʻamaʻi pe afai oi ai iʻa i totonu o le vaituloto. E mafai ona e taumafai e tuʻituʻi le vai aphid mai se pulupulu, aua o le tele o taimi e tu ai luga o laulaau, ma e matua fufusi.

E te iloa? Faʻaleagaina le pala i le lies vai na o le lanu samasama.

Auala e teu ai se laau i le taumalulu

O le sauni mo le taumalulu e faia i le tautoulu, pe a maeʻa le fuga o le vaituloto ma lili vai. O pusa ua saunia faapitoa e tuʻuina i le pito loloto o le vaituloto. E faia lenei mea i se auala e le itiiti ifo ma le 1 le mamao mai le vai i le pito i luga o le ulo. Ona o lenei mamao, o le a le mafai e le rhizome ona togi i le aisa. E mafai foi ona e piki ni ituaiga mo le taumalulu i totonu o le potu, ae ia mautinoa o le vevela oi ai e le itiiti ifo i le 10 ° le.

O le mea lea, i le i ai o se vaituloto, e mafai ona e saogalemu ma le saogalemu. Na o le totoina o nisi oa latou ituaiga, aua e fuga mai ia i latou se eseesega o aso ma o latou lanu susulu. O le gaosia ma le fafagaina vave o le ki lea i liligi vai.