Lafumanu

Tamaʻi Clostridioses

E le o le au faifaatoaga uma e iloa o le uiga o le upu "clostridiosis" o lona uiga o le tele o faʻamaʻi e mafua mai i nisi ituaiga o clostridia. O faʻamaoniga o nei maʻi atonu e tutusa, ma atonu e matua ese lava, o lea e taua ai le faʻamaonia le faafitauli i se taimi talafeagai ma faʻapipiʻi ai. Sei o tatou iloa po o le a le mea e aofia ai meaola i povi, mo a latou faailoga e mafai ona fuafuaina, auala e togafitia ma mea e tatau ona e iloa e uiga i mea e puipuia ai.

O le a le mea e aofia ai pusi

I lalo o le faauigaga lautele o le clostridioses o lona uiga o faamai o manu na afua mai i clostridia. O nei faʻamaʻi pipisi ma se taimi faigata, lea e iu lava i le oti o povi. O faʻamaʻi uma o nei maʻi o le anaerobic, ma e mafai ona faigofie ona i ai i totonu o le palapala ma le fusi, poʻo le siosiomaga o le vai. E le gata i lea, o a latou feeseeseaiga e mafai ona i ai i totonu o le iniseti o tagata soifua maloloina maloloina, e aunoa ma le faʻaaliina o latou lava mo se taimi umi. Tetanus, botulism, mentoma malga, emcar ma anaerobic enterotoxemia ua manatu o maʻi sili ia o le vaega faʻapitoa.lea e masani ona maua e le gata i le tele o le gaosia o lafumanu, ae faapea foi i totonu o pisinisi laiti.

Mafuaaga o siama

O mafuaʻaga o clostridiosis i le tino e masani lava o ona togafitiga - meaola ninii o le genst Clostridium, lea e aofia ai le sili atu ma le 100 ituaiga o siama. C. botanium (mafuaaga o le botulism), C. tetani (o le sui mafuaʻaga o le tetanus), C chauvoei (fesoasoani i le atinaʻeina o le faamai o le emcar), C. perfringens ma le C. septicum, lea e oo atu ai i le edema ma le anaerobic enterotoxemia i manu, ua manatu e sili ona taatele i povi.

E te iloa? O le tele lava o faʻamaʻi o aso nei i le clostridioses sa i ai i aso anamua ma le Vaitausaga Tutotonu, e ui lava e le vave ona lauiloa tagata i a latou mafuaaga ma maʻi. Aemaise lava, na aafia Hippocrates i le suʻesuʻega o le falemai o le tetanus, ma o le uluai tusia o faamatalaga e uiga i le botulism na aliali mai ina ua mavae le tele o tagata pipisi o le Byzantium.

E tele faʻapogai o faʻamaʻi pipisi ma i latou, muamua lava, o le:

  • se manu mamai po o se tagata foi, faatasi ai ma otaota o ia mea e afaina ai i se tagata soifua maloloina (o le meaʻai po o le fale faafesootai ole tino);
  • se palapala po o se faatanoa o vai lea e mafai ona maua ai le pathogen mo se taimi umi lava;
  • meaʻai ma fafaga meaʻai e, faatasi ai ma siama, ulu i totonu o le tino o se manu ola maloloina;
  • o le toto o se tagata pipisi, e vevela i le soifua maloloina.

O nei mafuaʻaga uma e mafai ona faʻamatalaina e naʻo le tasi le soliga o le faifaatoʻaga - o le le tausia o tulaga tumama ma le tumama i le tausiga o povi, e ui lava o le mafuaʻaga mo le salalau o soʻo se faʻamaʻi o se soliga o manaoga mo togafitiga o togafitiga.

Faamasani oe lava i faʻamaʻi masani ma faʻasologa o tui puipui.

Faailoga faʻamaʻi

Faailoga faapitoa o le faamai e faalagolago i lona ituaiga ma metotia o le taumafaina. O le tele o povi e afaina i mea taumafa poʻo le faʻaleagaina, ma toetoe lava o mataupu uma o loʻo i ai le inu o le tino ma faʻaleagaina ai le gastrointestinal tract ma le tino o le tagata maʻi. Faatasi ai ma faailoga aupito sili ona masani ai o clostridiosis o le maʻi faʻamaʻi, maʻi maso, foliga mai o le edema ma le fulafula, manava manava.

O nisi faʻamaʻi e mafai ona faʻalavelaveina (mo se faʻataʻitaʻiga, edema leaga ma le carbuncle emphysematous), ae o loʻo i ai faʻamaʻi e le tutusa ma isi (mo se faʻataʻitaʻiga, o faailo o tetanus e masani lava ona faaalia i latou i le vevesi ma le faʻaogaina o maso totonu ma masani mo se taimi umi e le mafaamatalaina i fafo). Mafaufau lelei i uiga o nei mea taʻitasi.

Le faʻamaʻiFaʻalapotopotoga faʻapitoaLaveʻa o le tino o se manu pisiaSuiga o le tinoFaailoga talafeagai
LaʻauBacterium C. botulinumLe suia, i totonu o tapulaa masaniE fafagaina e le manu meaʻai umi nai lo le mea masani, ae e le o alu i luga o le isophagus, ao tafe mai le vai mai pogaiisu.O le manava o le tele o fuluvaʻa, faʻavavevave o le tino, manava manava, mataala mataala e mafai.
TetanusBacterium C. tetaniLe suia, i totonu o tapulaa masaniO musika e matua faigata lava, e masani ona faʻaosoosoina, maʻi pipili, atonu e faʻapupulaina le pala.E i ai faafitauli i le galuega o le fualaau oona, e aofia ai le paʻu o maso mumu. Tulaga lautele - fiafia.
Malignant EdemaPapateria o ituaiga S. septicum, S. novyi, C. perfringens.O le siʻitia o le tele o tikeri e mafai, ae sili atu i taimi masani.O le faaputuputuina o le pulufiti e sili atu i totonu o le tino, lea e tau atu i le fulafula ma le aupipiti i le taimi o le palpation.O le tulaga lautele o le manu mamaʻi ua atuatuvale, o le fiaai ua faaitiitia, o le numera o contractions o le loto e faateleina, o le manava e avea ma masani. Mo le 3-5 aso e faʻaumatia ai le tagata maʻi.
EmkarBacterium C. chauvoeiFaʻateleina le + 41 ... +42 ° CO se limo, o se mea o le a iloagofie ai se manu. O le loma o le edema e faʻasolo vave ona suia e le afaina o le malulu lea e oso i le palpation. Afai e te tatalaina le vaega na afaina, o le a tu i fafo se taʻavale, palapala palasi. I tamaʻi povi, e le mafai ona aliali mai le faʻanoanoa.O le faʻaititia o le manaʻoga, e mataʻituina le faigata o le manava ma palpitations. O le meaola ua gasegase ma ua atuatuvale.
Anaerobic enterotoxemiaBacterium C. perfringensFaʻateleina le + 41 ... +42 ° CO le faʻamaopoopoina o le gaioiga e faʻaleagaina, leai se paleni ma vaʻaia maso o loʻo mataituina. O le tele o taimi, e afaina ai tagata talavou.O le gasegase ma le manava e avea ma mea e masani ai, o le gaioiga ma le manava ua faaititia, o loo i ai le faamatuu atu o vaega eleele lanu enaena vai ma le toto ma le faaleagaina o mea le mama.

E taua! E oʻo lava i le iai o faʻamatalaga uma o faʻamaʻi i povi, naʻo le fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaʻi mulimuli. E tatau ona ia faatonuina se togafitiga e faia.

Faʻailoga

O le auala sili ona saʻo ma saʻo e faʻamaonia ai le faʻapipiʻi o le tino o se suʻesuʻega o suʻesuʻega o meaola, lea e masani lava ona maua mai meaola pe maʻi. O vaega o totoga afaina, fecal and mucous masses, toto, ma e oo lava i se vaega o le totini ma mea e aofia ai e mafai ona avea o se faataitaiga. Mo faʻamaʻi taʻitasi o loʻo i luga o loʻo i ai ona lava foliga o le suʻesuʻega.

Le faʻamaʻiMea e fai mo suʻesuʻega a le fale suʻesuʻeMetotia suʻesuʻeVaʻaia faʻaeseese e manaʻomia ona tuʻu ese
LaʻauToto o se manu mamaʻi, mea faʻafefeteina, mea inu manava, vaega o le ate o meaola manu.Saili mo toxins ma le bioassay mulimuli.Meaʻai oona, vaʻaia, anthrax, listeriosis, kososis.
TetanusE afaina ai le tino o le tino.Suʻega ma le faʻamaoniga o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, faʻamalolo o lona toxin faʻatasi ai ma le faʻataʻitaʻiga i lauusiusi.Lapataiga, meainu oona, susu i povi susu.
Malignant EdemaE le o se mea e sili ona leaga, o vaega o totoga ua afaina.O le suʻesuʻega e faʻaaogaina ai le microscope e faʻapipiʻiina ai lomitusi, faʻataʻitaʻiga i moa suʻesuʻe, le faʻatoʻaga o le pathogen.Emkar, anthrax.
EmkarVaega o le tino musika afainaFaataitaiga o meaola, microscopyManatu leaga, anthrax.
Anaerobic enterotoxemiaSe vaega itiiti o le inumaga, faʻatasi ai ma mea e aofia aiToxin Suʻesuʻe ma FaʻamatalagaPasteurellosis, mea taumafa taumafa, emkar.

E taua! O le aoina o le biomaterial mo le auiliiliga e tatau ona faia e na o se fomaʻi faapitoa ma ia tausisia uma tulaga mama ma le tumama, a le o lea, e le mafai ona manatu i ai mea e faalagolagoina.

Metotia o le tauivi ma togafitiga

O le suʻesuʻega o se clostridiosis faapitoa o le amataga lea o le tau faasaga i ai, ona e naʻo le faʻamaonia lelei o le pathogen ma mea oona e faʻasaoina ai, e mafai ona talanoa e uiga i togafitiga talafeagai. O se manu maʻi e tatau ona vavae ese mai le isi vaega o lafumanu ma amata togafitiga, o ona uiga e eseese e fuafua ile ituaiga o faʻamaʻi:

  1. Laʻau I le amataga o le atinaʻeina o le faamai, o le a aoga tele le fufuluina o le manava o manu, e faaaoga ai se vaifofo o le suauu bicarbonate (ave le 30 g mo le 15 l), ona tui ai lea o le metotia sodium chloride solution (e tusa ma le 2 l faalua i le aso). Faʻatasi ai ma se vaitaimi umi o le faʻamaʻi ma le vaivai o le tino, e fautuaina le puleaina o le 40% o le kulukose solution, ma faʻamalosia le kafeini e faatumauina le gaioiga o le tino. O le gutu o le manu e mafai ona fufuluina i se vaifofo o le paluga faʻasalalau. O togafitiga patino o povi o le faʻaaogaina o le anti-tumbling serum, ae o le a aoga lava i le tulaga o le faʻaaoga tatau, i le amataga o le maʻi.
  2. Tetanus. E pei ona i ai i le mataupu ua mavae, e taua tele le faamautuina o le faamaʻi i le vave e mafai ai ma faailoa atu le antitoxin (i se fua faatatau o le 80,000 A.A.). O le Chloral hydrate e fetaui mo le vaega o togafitiga faʻamaʻi, ma laxatives ma mea faʻapitoa e fesoasoani e faʻaitiitia ai faʻamaoniga o le maʻi, faʻateleina le toe faʻaleleia o le tino.
  3. Malignant Edema. O le auala autu o togafitiga o le tatalaina lea o le paʻu ina ia tele le okesene pe a mafai, e mafai ona tuʻuina atu i le nofoaga ua afaina, lea ei ai se aafiaga le lelei i le tele o siama. O manuʻa matala e mafai ona togafitia i le peroxide poʻo se vaivaiga vaivai o le paseka, faatasi ai ma le puleaina o le intramuscular tutusa o le 4% o le fofo o le norsulfazole, chloroacid, penicillin, furatsillinovyh fualaau faasaina. Caffeine, vaifofo o le sodium chloride ma le camphor serm administered intravenously o loʻo faʻaaogaina e fai ma togafiti faʻatusa.
  4. Emkar Ona o le televave o le atiina ae o le faamai, e le o taimi uma e mafai ai ona vave tali vave. O le tele o taimi, o tagata taʻitoʻatasi o loʻo faʻamatalaina se vaega o vailaau faʻamaʻi, e aofia ai le penicillin, streptomycin (e tolu taimi i le aso e faʻaleleia ai le tulaga), o le mea e gata ai, lincomycin, ma tetracyclines i le mea muamua. O faʻafitauli faʻapitoa i le lotoifale e mafai foi, faatasi ai ma le maofa o le tino maliu, faʻapipiʻiina o alavai ma fufuluina faʻamaʻi vaifofo.
  5. Anaerobic enterotoxemia. I le amataga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o le antitoxic serum e maua ai iʻuga lelei, faʻatasi ai ma vailaʻau - vailaau faʻamaʻi ma sulfa. E le o le sili atu foi o fualaau oona lea e uunaia ai tulafono faatonutonu o galuega gastrointestinal.

Faitau atili e uiga i togafitiga faʻaoga ma tui e faasaga i le karbuncle pulusamouso i povi.

O lona uiga, i le toetoe lava o mataupu uma, o le togafitiga patino e faaaoga ai lauga faapitoa e toetoe lava o le vaega autu i le togafitiga o le maʻi, ma o se togafitiga o antimicrobial e faaaoga ai biomycin, chlorotetracycline, ampicillin ma sulfadimezine o le a fesoasoani e faaopoopo i lana gaioiga ma vave ona tuu le manu i luga o ona vae. I le tulaga o luko i le lotoifale, o le togafitiga o vaega ua afaina ma le vave aveeseina o mea ua oti o se mea taua. Afai o le togafiti leaga e maua ai le loloto o le tino o musika, o injections tusitusia e faʻaaoga ai le hydrogen peroxyide, lysol poo phenol e mafai ona fesoasoani.

Puipuiga

Soo se ituaiga o clostridiosis e sili atu ona faigofie ona puipuia nai lo le taumafai e taulimaina i totonu o se faʻamaʻi. O le auala autu o le puipuiga patino o le faʻaaogaina lea o vailaʻau eseese, lea e talafeagai lelei le mafaufau o se tasi o auala aupito sili ona faatuatuaina e faʻaola ai le ola ma le ola maloloina o meaola. Ae peitai, e le na o le pau lea o le puipuiga i le taua e faasaga i nei maʻi, o le mea lea e taua tele le tausisi i nisi tulafono puipuia:

  • tausisia i taimi uma tulaga mama i le tausiga o lafu manu;
  • faʻamaʻapeʻa le falesa i taimi uma, ma fufulu mama mea uma;
  • faʻaaogā naʻo le fafaga maualuga;
  • faatulaga le fagaina o meaola mai falelauasiga povi poʻo nofoaga pisia;
  • faia faʻamalosi taimi masani e fufuluina e faʻaaoga ai masini talafeagai;
  • pe a maua uluaʻi mataupu o clostridiosis i luga o le faatoʻaga, e faʻatagaina ona ave manu mai fafo o le teritori pe faaulufaleina mai ni lafu fou;
  • o le autopsy mo le faʻamoemoega o isi faʻataʻitaʻiga e tatau ona faia naʻo luga o falelauasiga povi poʻo pomaʻi faapitoa, ma a maeʻa le suʻega e tatau lava ona susunuina vaega uma o le tino (faatasi ai ma le paʻu).

E te iloa? O le povi e maua ai le susu e naʻo le faʻatumu o lana tamaʻi povi, o lea afai e manaʻo le e ona ia maua pea lenei mea mai ia te ia, o le a tatau ona ia faʻatasi ma ia i tausaga taʻitasi. E i ai tulaga pe a fananau mai povi i le 18 taimi io latou olaga.

O clostridioses i povi e manaʻomia ai vave le tali a le faifaatoʻaga, a leai o le a iai le pa'ū tele o lafumanu ma le tele o otaota. Ia mataʻituina ma le totoʻa le ola maloloina ma amioga a manu, ma i sina masalosaloga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi e fautuaina e taʻalo saogalemu ma valaʻau i se fomaʻi.