Fua o le gaosiga

Fautuaga mo le totoina ma le tausiga

Jascoli i le faʻasologa o le laufanua ua avea ma tagata lauiloa tele, e pei o se mea faʻapitoa ma e le manaʻomia tele le vaʻaia. I le taimi lava e tasi, na o ni nai yascolk laau totő e mafai ona ufiufi ai vaega tetele ma se kapeta fugalaau. Afai e te manaʻo e maua nei fugalaau i lau fugalaau - o le ae iloa mea uma e uiga i le palasi, o lona totoina ma le tausiga i lalo.

Tuputupu ae e totogo mai fatu ile laufanua

Matou te le nonofo i luga o le ata ma lona faʻamatalaga, talu ai e mafai ona e vaʻaia nei fugalaau i le ata, ae o uiga o le galueina e mafai ona e malamalama pe talafeagai mo lau moega fugalaau pe leai foi.

A lūlūina laʻau e leai se mea e manaʻomia e ola ai fatu - o fatu e totō saʻo ile eleele. Ae mo le faʻalauteleina o le yakolka, o le tupu mai fatu e le na o le pau lea o le ala, talu ai e mafai foi ona faʻalauiloaina laau.

O afea e sili ona lelei e totoina ai fatu ile eleele?

O fatu o le yascolk e le fefefe uma i le malulu, o lea e mafai ai ona lūlūina i le eleele e oʻo lava i le tautoulu. E ui i lea, pe a toto muamua, e sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le ogatotonu o le tautotogo ina ia oʻo i le tausaga muamua o le tuputupu ae o le taimi o le a ola lelei le laau ma malosi ai mo le taumalulu, ma o le a le feiloai ai uluai fugālaau i gutu o le tautotogo.

Afai e te manaʻo e taunuʻu ma vave vave ona fuga, e mafai pea ona e luluina ni pulu i totonu o atigipusa, ma i le taumafanafana i le totoina o fatu laau i totonu ole laufanua. Ae ui i lea, o lenei filifiliga e tele taimi e alu ai, aua a maeʻa ona faʻamalosia le totoga, o le a latou manaʻomia foi se togi.

Filifilia se nofoaga e tulaueleele ai

Ae ao le i luluina se palau, e taua le filifilia o se nofoaga talafeagai mo ia. Ia mautinoa ia teu i lou mafaufau, i le maualuga o le 20 cm le maualuga o le laau, e faigofie lava ona ola e tusa lava pe tusa ma le 70 cm.

Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona faʻatulaga le tele o le avanoa mo le tuputupu aʻe pe faatapulaa i puipui o fale. I le taimi lava lea e tasi, o le nofoaga e tatau ona lava lelei le la, talu ai e le fiafia le aloiafi. O le mea lea, e mafai ona totōina i luga atu o le maualuga.

O le eleele mo le yaskolki e tatau ona matala ma galo ona mafai, e ui o le laau e matua faigata foi mo le taua o meaʻai. Nofoaga lelei o lou fanua, pe a iai oneone, oneone, poʻo le itiiti o le eleele mama. E moni, o lenei eleele o le a fafagaina i le humus. Afai e talafeagai, totoina le yaskolki e mafai ona faia i totonu o eleele papa. Ae talu ai ona o ia tulaga e le lava le vai, o fasi falaovi paʻu paʻu, lea e naʻo le manaʻo e faʻafefiloi ma le palapala, o le a fesoasoani e faʻaumatia lenei faafitauli.

Ia manatua i le taimi lava e tasi e le tatau ona oʻo i le aʻafiaga o le toto totogo aʻa, aua e ono oti. O le a faʻaleagaina foi le suavai, e le totoina i nofoaga e tele na tafe mai i luga o le fale.

E taua! O le pulumu o loʻo i ai se aʻa malosi tele e mafai ona faʻamalosi e oʻo lava i maʻa. I lenei itu, i totonu o togalaau aina, ua manatu o se mea leaga leaga, ma e le fautuaina e totō latalata i togalaau fualaau ma laau totō ma aʻa.

Fua o le totoina o fatu

A o le lūlūina fatu, e taua le eli i luga o le palapala e tusa ma le 20 cm ma faʻafefeteina. Afai o le eleele e mamafa tele, ona tatau lea ona ufiufi i le oneone. O le mea lelei, o ia sauniuniga eleele e tatau ona faia i le itiiti ifo ma le tasi le masina pe lua vaiaso aʻo lei luluina, ina ia mafai ai ona faʻamavaeina fugalaʻau. A lūlūina fatu i le lauʻeleʻele, o fatu taitasi o le yaskolki e tuu i se mamao e 25 cm mai le tasi i le isi, ma tuʻuina i luga ole laʻititi. A maeʻa lena mea, e tumu i se palapala papaʻe o le eleele ma faʻafefe i lalo ma le tele o vai.

Afai e vevela le tau, o le a oso mai le fuʻa muamua i totonu o le 10 aso. A o faagasolo lenei vaitau, e taua tele le vaʻaia pea o vao ina ia le mafai ona latou tulia le palau ma e le oti.

Tausiga o le teu i totonu o le togalaau

O se vaʻa e leai se mea e tausi ai, seʻi vagana ua e amanaʻia le manaʻomia o le veleina masani o weeds, lea e faigofie ona malemo ai se fugalaau teuteu. Ae afai i le taimi lava lea e tasi e te le maua le avanoa e asiasi ai i le fale e masani lava - e tusa lava pe itiiti le tausiga i vaiaso uma e lua.

Faʻasalaina ma faʻamalo le eleele

O tamaʻi laʻau faʻapitoa e manaʻomia ai le fafagaina o le vai, pe a uma ona fautuaina e tatala le eleele, ina ia mafai ai ona alu pea le ea i aʻa. I le taimi lava e tasi e le tatau ona susu le palapala, aua o le sprat o se laau fetolofi ma o ona lau laititi e mafai ona pala mai le tele o le susu.

Faʻatauga

E ui lava e fiafia le sprat i oneone oneone, mo le tele o fugalaau, fugalaau e tatau ona fafagaina e le aunoa. I le taimi o le taumafanafana, e tatau ona faia lenei mea ia le itiiti ifo i le faalua, tusa lava pe tolu.

I le eleele o loʻo tupu ai le ola ae, e tatau ona faia ni fomaʻi faʻamalosi faʻapitoa pe faʻaaogā faʻalapotopotoga faʻapitoa mo fualaʻau totogo.

Totoina o peduncles fufulu ma teuteuina

O le itu pito sili ona taua o le tausia o le yaskolka o le aveeseina o fugalaau, lea ua mafai ona ola, ma e sili atu ona lelei le faia o lenei mea i le taimi ua amata ona mou. E tatau ona faia lenei mea, a leai o le kapeta fugalaau i le faaiuga o le taumafanafana o le a matua le fiafia lava.

E le gata i lea, afai e ola le sprat i tafatafa ane o isi laau, o le a taumafai ma le faʻamalosi e toe faʻaleleia lo latou avanoa i le fugalaau. Ina ia puipuia lenei mea, e taua le tipiina o le laau i luga o itu, ma faia ai se kapeta i itu tutusa.

Pe tusa o le tasi i le 3-5 tausaga, e tatau ona toe totoina laau toto, lea o le a mafai ai ona toe faʻafouina. I le taimi o le gafa, e taua le vaevaeina o laau taʻitasi i ni nai vao, ona matua faateleina ai lea o le totoina o fugalaau i luga o lona tuatusi.

E te iloa? E mafai ona faʻaaogaina se kapeta fugalaau fugalaau e le gata o se palau. E talitutusa ma ona uiga teuteu o laume, Sedum, periwinkle, Zinia ma Azarum. E oo lava i lili o le vanu e talafeagai mo lenei faamoemoe.

E mafai e Yaskolka ona faʻamalieina ma lona fuga faalua i le tausaga. Ina ia faia lenei mea, aveese ia lala fugalaau mago ma se vaega o le mama.

Le faʻaaogaina o ni solo i totonu o le laufanua

I le mamanu o le laufanua, e matua taua tele le palasi, aua o se laau lauiloa e le manaomia ai le totoina faaletausaga. E le gata i lea, e faatelevave ma vave, e faʻaalia i se vaitau umi o le fugalaau ma e le tapunia isi laau i luga o se fasi fanua poʻo le fugalaau.

E taua foi le maitauina, e le umi se taimi e mafaufau ai i luga o le tuufaatasiga o yaskolki ma isi laau e mafaufau - o ona ituaiga eseese e tele lanu, ma ona o le puupuu o le tino, e mafai ona totoina i luma o se fugalaau.

E foliga lelei i luga o mauga mauga, e faʻaaogaina foʻi e faʻasalalau tuaoi o soʻo se moega fugalaau. E mafai ona ia totoina ni maa lapoa i totonu o le togalaau, meaola poʻo le faʻavao. O tapuni teuteu matagofie o vavalo i luga o mauga, lata i tuaoi e foliga lelei, pei o le mamanu o se terrace poʻo togalaau.

Atonu o le ae fiafia e faitau e uiga i le totoina o ia fugalaau mo alide slides e pei o: crocus, talavou, iberis, alissum, logo, lanu susu.

O faʻamalositino faʻamalositino e totōina i nisi taimi se mea maualuga e le pei o se fugalaau, ae o lona vaega tutotonu. Ona o lea mea, e mafai ona faʻapipiʻi se fugalaau fugalaau e pei o se fugalaau, lea o le a avea ai le jaspa paʻepaʻe ma nofoaga o le ogaumu, ma pei o petals o le a mafai ona totoina ituaiga fugalaau, e pei o le calendula poʻo tulip.

E te iloa? Yaskolka ei ai le isi igoa - o le kene (o le igoa o fugalaau o loʻo faʻaaogaina foi i le gagana Iukureini), talu mai lona igoa faavaomalo "cerasrium" ua faaliliuina mai le gagana Eleni. O le igoa o le laau e mafua mai i foliga o fualaau aina e fua i ai pe a uma ona fuga.

Faʻapalepale vao

O le faigata o le taumalulu e maualuga. E ui i le mea moni e faapea o lenei fugalaau na sau mai Balkans, na mafai lelei ona fetuunai i le ogatotonu, faafetai lea e mafai ona tupu ae e aunoa ma ni faafitauli e pei o se laau lauiloa.

E tusa lava pe oe nonofo i le itu i mātū, e te le tau faʻafefe se vaeluaga mo le taumalulu - e leai se kiona e mafai ona faaleagaina ona aa, ma i le tautotogo o le a toe ola e pei o le vevela ma tupu loa.

Ae ui i lea, o nisi ituaiga o yaskolki e le mafai ona tumau i le taumalulu e aunoa ma se isi fale. O faʻamatalaga e uiga i lenei mea e tatau ona faʻaalia i luga o taga o fatu, ma ia puipuia le laau mai le maalili, ia ufiufi i lala o le taumalulu mo le taumalulu.

E taua! O le tele o ituaiga o yaskolki o loʻo lisiina i totonu o le Red Book of Europe, talu ai e masani lava e le tutupu i le natura. Faatasi ai ma le Red Book o le ituaiga sili ona lauiloa - Biberstein peregrine. O le mea lea, pe a feiloai le yaskolki i le vaomatua, i soo se tulaga, aua nei solia.

Faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

Afai e te tuʻuina atu le malamalama saʻo mo le yaskolki ma amanaia isi tulaga manaomia mo lona galueaina, ona e tau le tau ai lea ma mea faʻamaʻi ma faʻamaʻi, talu ai o le maualuga o le tetee atu ia i latou o le sili lea ona taua o le yaskolki.

Ae afai e le o tipiina mo le tele o tausaga i se laina, ma tupu aʻe foi i totonu o se nofoaga malulu ma sili atu le manava, ona mafai ai lea ona faʻaumatia e anufe, faʻamaʻi ma le pala.

Auala e gaosia ai fua o laau

E pei ona taʻua muamua, o le faʻalauteleina o yaskolki e mafai ona faʻatinoina e le gata i le fesoasoani a fatu, ae faʻapea foi i le tipi poʻo le vaevaeina o le vao. Ae peitai, mo lenei mea e tatau ona i ai muamua ia oe le itiiti ifo i le tasi le laau i lau moega fugalaau, ina ia mafai ona totō ile fale atoa.

Laʻau

Mo le maua o le tipi, e tatau ona faʻalavelaveina le fale i le amataga o le tautotogo, aʻo leʻi oʻo i ai le fugalaau i luga, pe a uma ona aliali mai le totogo.

Otioti aʻa i luga o le togalaau, lea e latou te manaʻomia ai le popo i lalo o le pulou i luga o se moega togalaau. E masani lava, o tipi e tipiina ia Iuni e masani ona faʻaalia ai le sili ona lelei.

Vaeluaina o vao

O lenei metotia e faigofie tele ma e sili atu ona lelei mo le palasi, talu ai ona o le vao e tupu i tausaga taʻitasi e oo atu i le afa mita, o lea o le a na o le fefaʻasoaʻiga masani. Mo lenei faamoemoe, i le amataga o le tautotogo, ua faʻaitiitia ai le vao ma mafai ai ona tupu i le tupu aʻe o pulupulu pulumu.

A maeʻa lena, ona vaevaeina lea o manulele lanu meamata i vaega ma eli mai le eleele mo le totoina i se isi mea. Afai e te eliina se sikola ma se vaega o le palapala, ona e le popole ai lea i lona ola. Yaskolka e faatatau i ituaiga fugalaau e oʻo lava i se tagata faila e le masani ai e mafai ona taulimaina e aunoa ma ni faafitauli. E fetaui foi mo i latou e seasea mafai ona gauai atu i le totoina, ona e le manaomia e le laau le fausiaina ma le pulea o manu.