Fuafuaina o fanua

Faʻafefea ona fai ni rockeries i ou lava lima

E le o taumafanafana uma e fiafia e tinker ma se togalaau poʻo se togalaau. E i ai tagata e nonofo i le taulaga, ma e toatele i latou e fiafia e faʻaalu o latou taimi avanoa i totonu o le natura, ae le o le faʻaleleia, ae fiafia i le matagofie o loʻo maua. E mafai ona fautuaina i latou e faʻapipiʻi rockeries, lea e mafai ona faia i le lima, i le latou fanua poʻo le atunuu. Ae ui i lea, e tatau ona tatou malamalama e le o faʻatalanoaina e le rockeries se faaputuga o maa, e tatau ona avea ma ona nofoaga talafeagai ma faatino lana matafaioi i le mamanu.

Eseesega o se papa aria mai le mauga Alpine

Papa, e pei o se alpin slide, o se tuufaatasiga na faia mai maʻa ma laau, ae o loo i ai pea le avanoa i le va oi latou. se numera o eseesega:

  • O le toomaga o le papa e le manaʻomia ai se maualuga pe maualuga; e mafai foi ona faʻapipiʻi i se nofoaga malu.
  • O se togalaau papa e aofia ai laau mama-alofa, ae mafai ona ufiufi paʻu.
  • O le mauga o Alpine e manaʻomia ni maa lapoa e teuteuina ma lagolago ai uumi i luga o le mauga, e mafai ona eseese ituaiga laumei, e oʻo atu i kalaupapa lelei.
  • O le siʻosiʻomaga o le toga papa - o togavao na faia i maa, ma le aquarium papa, i le isi itu - o laau e faamamafaina lo latou matagofie.
  • O le i ai o conifers o le laititi e faatagaina i le mamanu o le papa, o lo latou faaaogaina i toga papa e le aofia ai.
  • Mo le resitalaina o rockery na faʻaaogaina ai le lautele o laau, ma e le gata i alpine.

Rockaria ituaiga

Pe a fuafua e faia ni rockeries i ou lava lima, e tatau ona e filifili muamua po o le fea ituaiga o mamanu e sili atu ona fetaui i se mataupu faapitoa. E mafai ona e fatuina e faavae i tulafono o se tasi o sitaili: Igilisi, Europa poʻo Iapani. E tasi le auala po o le isi e faia ai le filifilia o laau totő, fausaga maa.

Igilisi

O se uiga iloga o le Igilisi o laau, filifilia i totonu uiga lalelei, le vevesi ma le eseesega o lanu e le aofia ai. Cereal and coniferous plants o le mea pito sili lea ona fetaui ma ia. O faʻasolosolo ma faʻalapotopotoga e faʻatagaina oe e teuteuina le laufanua ma se mea e mafai ona ola ai mo le tele o tausaga ma e oʻo lava i le tele o tausaga, fiafia i mata i lauusiusi.

Europa

O le maʻa maʻa Europa e faʻaalia i le totoina o laau ola vaeluagalemu. O fualaau masani nei: fugalaau, vao ma conifers. Mo lona mamanu e manaʻomia ai le itiiti ifo o taumafaiga - faʻaaogaina alalafaga ma vaomatua, e fetaui ma tulaga o le tau ma le laufanua.

Iapani

Iapani tagata e puleaina maʻa maa faʻaaogaina o faʻamaufaʻailoga faʻagata. E tuʻuina atu i le saʻo le tuʻuina atu o maʻa masani o ituaiga eseese ma ituaiga. O togalaau a Iapani e lauiloa i le lalolagi atoa, o se manatu faʻafilosofia lea e le gata i tagata Iapani na latou lagolagoina.

Fuafuaga lelei

O i latou e mananao e faʻatulagaina se mea faapena e tatau ona suʻeina le faʻamatalaga ma malamalama i mea o loʻo i ai, o le a le ituaiga e tatau ona sili atu, pe o fea e tuʻu ai, oa elemene e filifilia mo lenei faʻafanua.

Saili uma mea faʻapitoa o le fatuina i luga ole laupepa o se fugalaau fugalaau faigata - mixborder.

Filifilia se nofoaga e tusi ai

I le faia o se faaiuga i le faiga, e tatau ona e filifilia le nofoaga tonu e fetaui ma mea uma e manaʻomia ma tulaga.

O le laasaga muamua o le suʻesuʻeina lea o le 'upega tafaʻilagi: o lona telē, faʻafanua ma avanoa. Mo se faʻataʻitaʻiga, i se vaega laʻititi, o le a foliga mai e le masani ai le faaputuga o le papa. Ma le isi itu, e faigofie lava ona leiloloa sina tamai oona i le tele o le lautele o se fasi fanua tele po o lalo o le ata lafoia o laau.

O foliga o loʻo ofoina atu e le laufanua, e sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i vaʻa, terraces ma isi faʻaletonu. E mafai ona e taina i latou ma mafaufauga lelei, liliu atu i ni pito matagofie o le natura.

Afai tatou te talanoa e uiga i le fale, atonu e le mafai ona maua se fagu, se vaituloto po o se terrace i luga, e masani lava o ia vaega e fai ma sui o le fale. I lenei tulaga, aua e te ita - e lelei mea e maua ai rockeries foliga maualuga i soo se mea. E tatau ona amanaʻia le faʻamalamalamaina o le vaega ua filifilia, ma, pe afai e mafai, ia sili ona fiafia i le la ona o le filifilia o laau totino e matua faatapulaa i le vaega malulu.

E taua! O le nofoaga e tatau ona filifilia ina ia mafai ai ona vaaia ma fiafia le taʻavale i o latou foliga vaaia, ma e le o le paʻu i totonu o tuafale.

Mo le amataga, e fautuaina e amata mai se nofoaga laitiiti, faʻaleleia tomai fou na maua fou o se faʻailoga laufanua, talu ai o tele eria e masani ona le taugata mo tagata e le o ni polofesa. E le gata i lea, o le tausiga o se tamai togalaau e sili atu ona faigofie nai lo le tele o le aquarium.

E sili atu le aloese mai le tuʻuina o le papa i tala ane o fale poʻo puipui, ae afai e le mafai ona aloese, e sili atu ona vaʻaia i latou i le aʻeina o laau.

E te iloa? E tatau ona manatua o le mafaufau o le tagata e maitauina tulaga tutusa e pei o se mea e le mautonu, e le mautonu. I se isi itu, o mea e tutusa lelei e faamaluluina. Foafoa, e aofia ai laufanua, e tele auala mo le fatuina o le manaʻoga manaʻomia.

Filifiliga o maa

Faʻasuina rockeries, e tatau ona e amata ile maʻa. Latou faia tuufaatasiga manatu. E fautuaina e filifili "fesootai", valiina i le lanu e tasi ma e aofia ai se mea e tasi: papaa, maa, quartzite, ma isi. O le tuufaatasiga e tatau ona tutusa lelei.

E te iloa? E manaʻomia le aloese mai tulimanu ma meaʻai i maa, latou te mafua ai le popole ma le le mautonu.

E le tatau ona e filifilia ia lava maa e tasi i le lapoa ma le lau, ina ia le foliga mai ai e pei o se faaputuga mea e fau ai fale. E tofu le maa ma lona lava nofoaga ma le matagofie o le gaioiga, lelei, pe a fai e maua mai ai ni mea e le masani ai ma e ese mai le tele ma foliga mai ona tuaoi, ae peitai, i se tuufaatasiga lelei ma i latou. O le faʻaaogaina o maa lapoa e faʻapipiʻiina i se tuufaatasiga o le ai ai se foliga sili atu ona lelei nai lo tamaiti laiti. E sili le nofo ai i luga o le maa, maa o maʻa ma maʻa.

O nisi o fautuaga aoga:

  • o le faavae e tatau ona lua-tolu maa tetele, o se numera sili atu o le a mafua ai se lagona o le faaputuputu;
  • lanu manulele e faigofie lava ona leiloloa i totonu o lauusiusi; e sili atu le faʻaaogaina o maʻa o ni lauulu;
  • o le faavae i lalo o le tele o faʻataʻitaʻiga ua fautuaina ina ia faʻatautaia ina ia puipuia ai i latou mai le oʻo atu i totonu o le palapala;
  • o loʻo i ai taofi faʻafeagai e uiga i maʻa o nofoaga eseese: o nisi tagata faufautua o loʻo fautuaina e faʻaogaina ia ituaiga maʻa, o isi - ia faia ni faʻapotopotoga eseese e aunoa ma le fefe i le tuufaatasia, mo se faʻataʻitaʻiga, penisama uliuli ma le paʻu moli. O le mea moni, o le mea moni o loʻo i le ogatotonu, ma o le tele o fesuiaiga e mafai ona faatapulaaina na o le tofo o le mamanu ma ona manaʻoga.

Matou te fautua atu ia e faamasani i se auala faapena i le fausaga o fanua e pei o se vai matutu.

Filifiliga toto

I le faia ai o se faaiuga i maʻa, ua oʻo i le taimi e faʻaauau ai le filifilia o le vailaʻau o le papa. O sui pito sili ona faʻaaogaina o le flora, vaevaeina i le 4 ituaiga:

  1. Conifer. E tele laau tetele. Mo se faataitaiga, thuja, juniper, spruce ma pine.
  2. Laʻau. E sili ona paʻu ma vaʻaia. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le cotonear, honeysuckle poʻo le mamanu.
  3. Fugalaau matagofie. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se tuufaatasiga o le laʻau (geranium, primrose) ma le pulu (narcissus, tulip, crocus, hyacinth).
  4. Mafu le eleele. Mo se faʻataʻitaʻiga, vae o cat poo le phlox.

E taua! O fualaau e le mafai ona minoi ma maua, o le manatu autu o rockeries o le matagofie o maa, o sui o le fualaau e na o le faamamafaina.

Muamua lava, e tatau ona e tausia togalaau vao, aemaise lava le taua lenei pe a filifilia le Igilisi.

O le ephedra e tatau ona:

  • tuputupu ae laitiiti;
  • tuputupu malie lemu;
  • ia faʻalelei e teu.

Ua filifilia e le au faufautua:

  • pipi laiti;
  • o le tau;
  • vine

Afai ei ai ou masalosaloga pe o le a mauaa le laau, e mafai ona e faʻaaogaina le filifiliga i se laau i totonu o le ogaumu. Rhododendrons - faʻaaliga, e masani ona faʻaaogaina i le mamanu o rockeries, aemaise lava Iapani, lea latou te faamamafaina ai le faʻamaoni o le faiga.

E te iloa? O le mea e mataʻina ai, i le faʻavae o rockeries e mafai ai ona fausia se mea e aofia ai laau e leʻi maua i tulaga masani.

A maeʻa ona totogo laau ma laau e nonofo tumau, ua oʻo i le taimi e amata ai ona piki fugalaau. E taua le faʻamautinoa le aʻafiaga o le fugalaau faifaipea: o nisi fugalaau, o isi e fuga. Fugalaau mo rockeries faʻaogaina se tele, e faalagolago i le faʻataʻitaʻiga ma le siosiomaga, o latou igoa ma ata e mafai ona faigofie ona maua i luga o punaoa autu ma tusi faʻapitoa.

O nisi nei o:

  • crocuses;
  • hyacinths;
  • tulimanu e puupuu;
  • viole o le vao.
A e totoina, e tatau ona e mulimuli i le faasologa: laau totō o loʻo i ai se aʻa faʻasolo lelei, totoina muamua, mo se faʻataʻitaʻiga, lili poʻo Siberia irises. Ona latou totoina ai lea i laau e ufiufi ai eleele: otaota, otaota, phloxes, saxifrage ma isi. I le faaopoopo atu i le matagofie, latou te faatinoina se mea e faʻaaogaina e faʻamalosia ai le pito i luga o palapala, puipuia le tafia o le ala i le tautotogo.

I le leai o slopes i rockeries, e fautuaina e faʻaaogaina i le tautua o laau toto-alofa: primrose, astilbe.

I le faʻaaogaina o meaʻai, o le faʻaaogaina o cereals e lauiloa, ma tuʻuina atu ia i latou nisi o le leai o se popole.

Laasaga taʻitasi i le Laasaga o le foafoaga

O le iai o maʻa, fatu ma fualaau aina, e mafai ona e amata fausia fale ma lou lava lima, o loʻo i lalo o se laasaga taʻitasi taʻiala.

I le taimi nei, o le saite ma le ituaiga ua uma ona filifilia, lea o le a fofoina ai le maa. Ua oʻo i le taimi e faʻatino ai se galuega faʻapitoa. E fautuaina e mafaufau i ai, ma sili atu ona lelei, ia tusia se faatulagaga faʻavae o elemene uma: maʻa ma vao i togi.

O lau togalaau e le gata o le matagofie, ae o le manava foi, fausia i totonu o le laupapa, se pergola pe na o se nofoa, ma teuteu foi i tusiga lima.

Rockeries:

  • mautu - fuafuaina mo le tele o tausaga, ae o loʻo i ai se tulaga lamatia o le a latou le fiafia;
  • fesuiaiga - o fugalaau fugalaau fou i tafatafa ane o se vaega o perennials, o loʻo i ai uma vaega e fesuisuiai ma fesuiaʻi;
  • e le tumau - o ni maa matagofie i totonu o fatu totō, ao latou tuputupu ae, o maa e alu pe ua aveese.

O le a mafaufau laasaga i lea laasagaauala e fai ai rockeries. Muamua lava, e taua le maua o le onosai, talu ai e le talia e lenei mataupu le faanatinati, ma o mea sese ua faia ona o le faanatinati e mafua ai le faasalaga.

E tatau ona amata i le taufaʻaiuiuga o le autumn, pe a le o pulea - i le tautotogo.

  • Tusi i luga o le eleele tuaoi o lumanaʻi lumanaʻi.
  • Aveese e 20 sene ma ia faasaolotoina le apa faamaluga pito i luga mai aʻa o vao.
  • Faʻafanua ufiufi ma le nonweven tissu.
  • Lafoaʻi se alavai o le alavai: paʻu piliki, maa maʻa, maa, ma faʻapipiʻi i le oneone, e tatau ona faʻaalia le maualuga o le 20 centimita tutusa.
  • Afai e te le o tausia le vaega ole alavai, o laau e le fiafia i le susu e mafai ona matua aʻafia.
  • Tuʻua le faʻaiʻuga mo na o se vaitaimi e 2 masina e faʻaitiitia. A maeʻa se taimi atofaina, e mafai ona e agai i luma ile galuega.
  • Faʻatutu maa tetele i luga o le oneone, lea ua uma ona faʻatulagaina ma ua sauni e ave.

E taua! E masani ona manaʻo tagata e fai lelei, ma e mafai ona latou faʻaaoga i maa. E tatau ona manatuaina o le telē, foliga, lanu, ituaiga o maʻa taitasi, e tu ai i lona tulaga, ei ai sona lava uiga ma faia lana lava matafaioi.

  • O le isi avanoa e tumu i le mea e toto ai laau. E le tatau ona taua tele, ae o le mea autu i le papae o maʻa, ma o fugalaau e le tatau ona ufiufi i latou. Ae ui i lea, o le sui e tatau ona lelei tele i le susu ma le ea.
  • I le taimi lava e tasi, e tatau ona siaki ma faʻamautinoa le mautu o maʻa, pe afai o loʻo minoi, e tatau ona faʻamalosia i le palapala, faʻapalaina poʻo le paʻu palapala.
  • Faʻasaga le meaʻai i le vai, e tatau ona e mautinoa e leʻi fufulu ese, a leai o le ae toe faʻafoʻi. E tatau ona ia sosolo le vai ma nofo i le nofoaga e tasi.
  • A maeʻa le taimi e tatau ai, e mafai ona amata ona totō laau totō, e fuafua i le manatu ma le fuafuaga muamua.
  • Muamua totō faʻaupu, faʻalauteleina i totonu o le palapala e ala i le lio na tipi i le ata tifaga. E sosoo atu ia i latou o laau toto, ona fugalaau lea. I le maeʻa ai o lenei mea, e tatau ona fufuluina le ata i le lalolagi.
  • I le faaiuga, o le tuufaatasiga e faia i maʻa laʻititi ma faʻapala.

O le tele o maʻa e tatau ona fesoʻotai i le tele o laau totino: o le mea laititi, o le laʻititi lea o foliga papa.

E te iloa? Afai e te manatuaina le "vaega auro", o le mataupu faavae o loo i totonu o le mata o le tagata, o le maualuga e sili ona lelei mo le iloa, o le fua faatatau lea o le maualuga ma le lautele o rockeries o le a 5: 8 mo mea maualuga ma le 3: 8 mo le maualalo.

Fale togalaau papa

Ua uma nei i le amataga o le tautotogo, e tatau ona gauai atu i le:

  • aveese otaota matutu;
  • teuteuina fuʻa o mea e ufiufi eleele ua tutupu i le itu sese;
  • asiasia le saogalemu o laau ina ua mavae le taumalulu ma totoina ni mea fou mo le toe foi mai mo mea ua malo;
  • siaki le malosi o le tupu mai o maa ma, afai e tatau ai, ia toe faaleleia;
  • lūlū taʻitasi tausaga i le amataga o Me, ma totō fatu i le ogatotonu;
  • aua le soona faia i lenei mataupu, ia manatuaina le vaega taua o maa;
  • vele ma olo le palapala;
  • amata faʻaleleia pe a maeʻa le palapala ile loloto ile 7-8 centimita;
  • o ia e manaʻomia le fafagaina, e aunoa ma le maelega, aua e le tatau ona totoina laau;
  • ia vave ona aveese le tuai: fugalaau ua mou, maso mago ma mea faapena, e pei foi o le tipi ma le manifinifi;
  • i le tulaga o se faʻamaʻi po o se faʻamaʻi faʻamaʻi, ia faia ni mea talafeagai;
  • fale puipui mo le taumalulu e mafai ona faasaoina ai fugalaau mai le malulu, ma puipuia maʻa mai le filogia.

E taua! E tatau ona eli i totonu ole tolu tausaga ma faʻapipiʻi i tua.

E pei ona mafai ona malamalama mai i luga, e le faigata tele le fatuina o rockeries i lo latou lava fanua, e mafai e tagata uma ona faia lenei mea pe a iai se manaʻoga.

O le tulimanu faapena o le a aumaia ai le fiafia i taimi uma, ma tausia e manaʻomia ai se mea itiiti. E faʻalagolago i lagona poʻo le suia o manaʻoga, e mafai ona suia foliga, faaopoopo se mea pe aveese le le talafeagai, faatasi ai ma le taimi e mafai ona faalauteleina pe afai e mafai e le laufanua ma le manatu, lea e le faigata ona sui.

O le lagona e pei o se tagata faufautua fanua, fausia ma faaauupegaina se tulimanu matagofie, lea o le a aumaia ai le olioli, filemu ma le matagofie o le fiafia.