Fua o le gaosiga

E faʻafefea ona faʻafefe vai kāloti i luga o le eleele

O le tupu aʻe o kāloti e le faigata pe a faatusatusa i isi fualaʻau fualaʻau, ae o lenei faiga e tatau ona togafitia e le itiiti ifo ma le faʻaeteete.

O le mealilo autū o le tuʻuina atu lea o le fualaau faisua ma le faʻaleleia ma le faʻaleleia masani, faʻapea foʻi ma le faʻamautu lelei o kāloti - o le a avea ma ki mo se seleselega lelei.

O le a le taimi ma le auala e faʻaleleia ai se fualaʻau

Seia oʻo i aʻafiaga o aʻafiaga, latou te manaʻomia le tele o le susu ma e le faʻafeiloaʻi lona leai. Ae i le taimi lava e tasi mo kaloti o loʻo faʻafefe ai le vai i le eleele e leaga - o le faʻaleleia o le suavai e taʻitaʻia ai le ola o tupu talavou, ma e mafai ona oti. O le mea lea, e sili atu le faʻaleleia o moega, ae i ni vaega laiti, siaki le loloto o le susu. O le mea lea, e mafai lava ona susu le laau ile 4-5 aso, fafaga mai le suāvai. O le mea autu o le puipuia lea o le faʻaitiitia o le eleele. E le gata i lea, e manaʻomia e kāloti vai pe a maeʻa. O le aveeseina o fualaau oona e afaina ai le aʻa o laau o loo totoe, ina ia mafai ai ona lelei le toe faatuina i le eleele, latou te manaomia se vai faaopoopo.

O le faafitauli ogaoga i le suavai o le tele o togalaau aina o le suavai lea mai le vaieli, poʻo le vai mai le vaieli e malulu tele.

O le ae fiafia e faamasani i tulafono o le totoina o koko i le tautotogo.
Pe a faʻafeinu i le vevela o le tau, e le mafai ona aʻafia le aʻafia o vai malulu, ma ua na o le le malamalama o le fausiaina, ma o laau toto e afaina ai. E le gata i lea, o le faasusu i le vai malulu e tau atu i le paʻu o aʻa, o le atiina ae o aʻa ma isi faʻamaʻi. O le mea lea, o le vai mai se vaieli poʻo se koluma aʻo leʻi faʻavaivai e tatau ona faʻaputuina i totonu o se tane - o se pulu poʻo se paʻu tuai, seʻi oʻo i ai le vevela vevela, ma mai iina e ave i ai se vai e mafai pe pamu i se pamu.

E taua! E le tatau ona gaosia i luga o taʻaleti se mea e gaogao, a leai, o le a le lava le okesene i le eleele. O le mea lea, o le moega faʻatasi ai ma se kālati e tatau ona tatalaina i taimi uma.

Fua o vaʻaia

E faʻafefea ona faʻaleleia le kāloti e maua ai se seleselega tele, mafaufau i lalo:

  • O le maualuga o le malamalama ile tulaga o le suamalie o le taimi mulimuli ane aʻo leʻi amataina le ola o aʻa.
  • O le maualuga o le faʻaleleia o le natura (tuʻuina atu se tufatufa tufatufaina i le taimi o le tuputupu ae) e ausia ai taunuuga lelei - 400-500 mm.
  • O le faʻaaogaina o le suavai e 4000-4500 m3 / ha (faasasaa i le 5500 m3 / ha), o le maualuga o le suavai e tupu ia Iulai ma Aokuso.
  • Ina ia maua fua maualuga, 68-74 m3 / ha e faʻaalu i le tone o le gaosiga.
  • O fesuiaiga o le susu e tau atu ai i le tosoina o aʻa o le aʻa ona o le tuputupu ae o le ola pe a maeʻa le taimi malolo.

Faʻasologa o le suavai i aso taitasi mo taimi faʻatupulaia

  • Laʻau, tipu ma le amataga o le faʻavaeina o aʻa aʻa - 23-32 m3 / ha.
  • Malosiaga malosi o aʻa o fualaau aina i le tulaga o tomai faapitoa - 35-43 m3 / ha.
  • Laasaga mulimuli o le vaitau tuputupu ae -22-27 m3 / ha.

A o lei luluina

A o lūlū kāloti, e taua tele le le mago o le eleele, a leai o le a ola le fatu mo se taimi umi ma o le a le tupu tele, ae i le eleele matutu lava o le a le tupu aʻe. Afai e matutu le palapala, ona fai lea o ni nai aso aʻo leʻi totoina fatu e tatau ai ona faʻamaluluina tele, sasaa mai se mea faʻafeinu poʻo se pulumu i se paso faapitoa.

Aoao pe faapefea ona lūlū kātiti, o lea e vave ai ona oso.
O nisi tagata fai togalaau e sui vai i se vaifofo o le potassium i aso uma: o lenei metotia e le gata e faʻamalieina ai le eleele, ae faʻamaʻi ai i le fasiotia o faʻamaʻi faʻamaʻi.

A uma ona lulu

O le faʻaleleia o le totoina o laau toto ma le le lava o le natura (aemaise lava mo le taimi o le tau vevela), e tasi le irrigation o le 300-400 m3 / ha e faia i luga o le fufuluina o le suasami, 20-30 m3 / ha i luga o le suavai.

E te iloa? Seʻi oʻo i le seneturi lona 12, na faʻaaoga faapitoa lava kāloti i Europa e pei o le fafagaina o solofanua seia amata ona tautua e tagata Spaniane le suauʻu, vine ma le masima, ma sa faʻaaogaina e le au Italia le meli mo le suamalie.
O loʻo faʻatinoina le faʻaaogaina o fua o le vai e tusa ai ma tulaga o le tau, le fua o fuālaʻau ma le eleele. O le fua o le suavai mo le totoina e oo atu i le 400-500 m3 / ha i le afa lona lua o le vaitau tuputupu ae, o le masani ona feinu ma se tamai voluma (200-300 m3 / ha) ei ai lona aoga aoga.

O le taimi fautuaina o le aso mo le fafagaina o itula o afiafi. Kāreti o loʻo teuina, taofi le faʻamalosia mo 2-3 vaiaso aʻo lei selesele.

Shorots carrots

E sili ona lelei le faʻafefe o le kāloti e tusa ai ma le polokalame lenei:

  • E taua tele i le tele o kapeti kālati ma tele lava i le vaitau o le tulaʻi mai o tipu. E tatau ona faia lenei mea seʻia oʻo i le 3-4 seti ua faia.
  • Aʻo amata ona vevela le aʻa ma e itiiti le sasaa, e mafai ona e faʻaitiitia sina mea itiiti. E tatau ona masani le faʻasalaga, fetuunai le tele o le vai e fuafua i le tulaga o le palapala. I le mamafa o vai palapala e manaʻomia tele.
  • E sili atu le faʻaeteete i le fafagaina e tatau ona togafitia pe tusa o le ogatotonu o Aukuso. O le vaitau lea e mafua ai le fausiaina o le vai e mafua mai i le le faʻavaveina o le susu.
E te iloa? I le taimi o le taua, e masani lava ona suia e le masani a tea. Ma i Siamani, na saunia le kofe mo fitafita mai fualaau vevela.

I le vaega o le fausia o aʻa

Ole fufulu kātiti e tatau ona faia e le aunoa, pe faʻafia ona faia lenei mea, e tatau ona e fesili i tagata atamamai ao le i totoina muamua se fualaau faisua. A o le i amataina le togalaau, e masani lava ona masani, ae laiti i le voluma, ona le toe umi lea, e tatau ona faaitiitia le taimi o le suavai, ma o le tele o le vai e faaaoga, i se isi itu, e tatau ona faateleina. Aʻo tupu le kāloti, e tatau ona faʻafeinu i aso uma 7-10 aso, ma e tatau ona faateleina le susu o le susu i le 15-20 lita i mita taʻitasi o le fanua.

O le susu e tatau ona oʻo i le 10-15 cm loloto i totonu o le eleele, ae le o se mea e faʻaleagaina.

E tatau ona manatua o le le lava o le susu, o aʻa o le a laiti, faigata ma leai ni mea, ma afai e tele, o le a amataina i luga o latou auala, ma o le aʻa tutotonu e mafai ona oti. Ma e tatau foi ona e manatu, i aso vevela vevela, e tatau ai ona faʻafefe le fualaau faisua i le taeao po o le afiafi.

Afai e te faia i le ogatotonu o le la, ona vave faʻafefe lea o le susu mai le eleele, e mafai ona fufulu fualaau faisua ma e oʻo lava ile manava. A maeʻa ona faʻafeinu uma, ia faʻamalo le palapala i le va o laina e puipuia ai le fausiaina o se mea faigata ma faateleina le manava o le eleele.

Tupulaga matutua

I le vaitaimi e toetoe lava aʻafia ai aʻa, e tatau ona faaitiitia le vai i le pito i lalo, faasoasoa, faateleina le tele o le vai na faʻaaogaina. I le taimi lea, o le tele o le susu o le a aʻafia ai le lelei ma le tofo o le fualaau aina: e mafai ona latou faia se ituaiga o lauulu ma tele aʻa.

Ae e le mafai foi ona faʻatagaina le eleele e faʻamago ese, a leai o aʻa e mafai ona solo ma faʻamaʻa.

O le a aoga tele mo le au fai togalaau ina ia latou iloa pe ua uma ona latou fagolo i kāloti kuka, ae o le taimi lava tatou te faamamafaina ai e tatau ona e susu susu i taimi uma, ma tausi i se taimi. Kāreti e matua nofouta i le eleʻele o le susu. Pe a ma le 3 vaiaso aʻo lei seleseleina, fausiaina ia moega e tatau ona taofi uma ma ia sinaʻu sina susu ile palapala aʻo leʻi eli i luga aʻa. O lea o le a sili atu ona faigofie le aveeseina o kaloti, ma o fua o le a latou teuina umi.

E faʻafefea ona faʻafefiloi le faʻaleleia o le vai ma le faʻalanu

Afai ua lelei lau faʻapalapalaina o le palapala mo le totoina o kāloti talu mai le autumn, ona mafai ai lea ona totoina se fua lelei o fua o le aʻa ma aunoa ma ni faʻaopoopoga faaopoopo. Ae sili atu ona lelei le faia o le 2-3 taumafa fafaga i le vaitau atoa o le tuputupu aʻe.

Aoao atili e uiga i le faʻaleleia ma le fafagaina o kāloti i le avanoa.
E manaʻomia le faia muamua o le laʻei pito i luga i le masina talu ona maeʻa le totogo (1 sipunipuni o le nitrophoska i le 10 l), le lua - 2 vaiaso pe a maeʻa. I le amataga o Aokuso, e mafai lava ona fafagaina le kāloti i se vaifofo o le suauʻu paluga - o le meaai lona tolu lenei. O fualaʻau matala o le a suamalie ma matua matutua. Ma o le mea aupito sili i mea uma, i le afa lona lua o le tuputupu aʻe o le vaitau pe a faʻafefe ia kāloti, faʻaopopo se fusi o le apa i totonu o le vai (1 lita o le fagu i le 10 lita o le vai), talu ai o le pefu o le suauʻu sili ona lelei lea e faʻaleleia e laau uma.

E le gata i lea, o le malu puipuia malu laau mai le tele o faamai ma meaola faalafua. E mafai lava ona na o le faatasi i le vaiaso aʻo leʻi fufuluina le gaʻo i le fafie.

E lelei tele le faʻaleleia o le fafagaina o kāloti i se vaifofo o le apocide (1 sipuni i le 10 lita o le vai). O le a lava lea e fafagaina ai le fafaga faalua: i le vaitau o le tuputupu ae malosi o le vaega eleele lalo o le fualaau faisua (o le afa muamua o Iulai) ma le taimi e amata ai ona vevela le koko (o le afa muamua o Aukuso).

E taua! I le gasologa o le vaitau, faʻa-tasi i le masina, faʻaaoga vai faʻamalosi mai le upega, fagalaʻau poʻo le meaʻai i le palapala, faʻafefiloi ma sauniuni. O le tui malosi e le fiafia ai le laau, mo se faataitaiga, mai le tele o le vevela, e mafai ona avea ma mea e le mautonu ma leai se aoga.

Faʻamatalaga o le faʻavaivai i luga o le eleele mulch

O lenei metotia e suitulaga ai le vaia ma le matala, aua o le malu puipuia o le eleele e fesoasoani i le puipuia o le susu, faaleleia atili o le vevela, faaleagaina o vao, toe gaosia o meaola ninii ma faateleina le fausiaina. Aʻo le mulumulu e le faʻapupulaina ai le palapala ma o lea e leai se mea e manaʻomia mo le tatalaina. Seʻi oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana, o le eleele mulch e tumau ile lua taimi sili atu ona lelei le susu nai lo le eleele e aunoa ma le mulch. Talu ai ona o le palapala mululima e sili atu ona matala, e sili atu le susu ma e sili atu le susu pe a uma timuga ma faʻafeinu. Pe a mulimulitaʻi, e le mafai e le palapala ona vevela i aso vevela, ma tumau le vevela i aso ma po malulu.

E taua le suavai e seasea ma tele, nai lo le masani ma le faifai malie. O loʻo i ai se auala e faʻaleleia ai le togalaau, fuafua mo le umi o le toesea o le faatoʻaga. Ina ia puipuia le eleele mai le faʻagogo i fafo i ni nai aso, ia faʻaaogaina le faʻavaivai.

I lenei tulaga, e tatau ona i ai i luga o moa se tamai laugatasi, ma a uma le tele o le suāvai, e tatau ona ufiufi, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ma vao vao. Afai oe alu e faʻaleleia le eleele pe a maeʻa lelei le mago ma ao le i timu, ona fautuaina lea e vaeluaina ina ia lelei ai le suavai.