Faʻatoʻa totoina laau toto

Totoina ma le tausia lelei o dahlias i le togalaau

O nei fugalaau ma lanu lanu mumu e mafai ona teuteuina ai soʻo fugalaau, paka po o le fale mafanafana. Eseese i le foliga, o lanu talafeagai uma, ese i le lapopoa ma le maualuga, faatasi ai ma se manogi manogi ma se vaitau umi o le fugalaau. Tautalaga - e uiga i dahlias: fualaau vao mai le aiga o Asteraceae (Aster). O le ituaiga e aofia ai mea e 40 ituaiga. I totonu o le vao, o nei fugalaau e maua i Mekisiko ma Kuatemala. I le aganuu na faʻaaoga pe a ma le 15 afe ituaiga. I luga o le faʻalavelave o le tuputupu aʻe o dahl i le avanoa, ia faitau i lalo.

Perennial Dahlia

O le dahlia o se laau faʻalauiloa ma se ogaumu gaogao lea e mafai ona oʻo i le maualuga i le 30 i le 250 cm ma o se aʻa tele, malosi malosi i foliga o tubers. O le tele, foliga ma lanu o fugalaau o le laau e eseese tele. E mafai ona latou oʻo atu i le maualuga o le 3 i le 35 cm.

Faʻalagolago i foliga, e 10 ituaiga:

  • faigofie;
  • nymphs;
  • semikactus;
  • cactus terry;
  • faʻamanuia;
  • faʻapitoa;
  • teuteu;
  • peony;
  • koluma;
  • anemonovid.

O laulaau o le fugalaau e ese foi i foliga ma lanu - e mafai ona maua mai i le lanumeamata lanumeamata e toetoe lava a uliuli.

Perennial dahlia fugalaau e masani ona tutupu i le umi o le vaitau, lea e amata mai ia Iulai ia Novema, sili atu lava seia oʻo i le muamua o le kiona. I le taimi lea, latou te fiafia i latou e ana ma e pasi atu i ni lanu eseese - e leai na o ituaiga eseese ma lanu moana ma lanumoana.

E ui i lona matagofie matagofie, ae o le laau e matua le lelei lava i le tausiga. O le tele lava o taimi e totōina i le lauʻeleʻele i fugalaau, fesuiaiga o mea, mixborders, peitaʻi, o nisi o vailaʻau e talafeagai mo le ola i totonu o ipu, pusa. O ituaiga eseese e faaaoga i le rabatkah.

E te iloa? O le igoa o le dahlia na faaigoaina i le igoa o le tagata lauiloa Russian o Johanna Georgi i le 1803. Le igoa Latin o le fugalaau Dahlia na maua mai le igoa o le failaʻau mai Sweden Andreas Dahl i le 1791.

Tulaga tuputupu ae

O tulaga autu mo le manuia o le totoina o dahlias o:

  • filifilia o nofoaga e tusa ai ma manaoga o le fale;
  • tuuina atu o le eleele talafeagai talafeagai;
  • fafaga soo;
  • laei lelei ona faia;
  • gaoioiga mo le fausiaina o le vao.

Malamalama

I le mataupu faavae, e mafai ona tupu le dahlias i soo se malamalama. Pau lava le mea, i nofoaga malulu o le a itiiti ifo le teuteuina ma faʻaitiitia le taimi o le fugalaau - o fugalaau o le a tuputupu aʻe ma laʻititi. O le sili ona lalelei o laau ia e ola i le paolo o le vaeluaina. Afai e leai se laupepa, e tatau ona totoina i se laufanua matala ma matala, ae puipuia mai matagi.

Tulaga o le tau

Talu ai o le lauʻeleʻele o vao dahlias vao o ni malo mafanafana, o le laau e vevela. E tatau ona totoina pe afai e leai se taufaamatau o fuga o le tautotogo, i se laueleele vevela.

Talu ai ona o le vevela-alofa e oʻo i le taumalulu e pau uma le vaega eleele o le laau, na o fatu e manaʻomia ona eli ma teuina seia oʻo ina ola pea le tautotogo.

Matou te fautuaina oe ia faamasani oe lava i le eseesega o ituaiga eseese ma mea taua o le tuputupu ae o se tausaga faaletausaga.

Tulaga o le eleele

I tulaga o palapala, dahlias e le faʻaaogaina foi - tuputupu aʻe i soo se meaAe ui i lea, o le sili ona teuteuina o loʻo faʻaalia pe a tupu aʻe i le eleele uliuli, loam ma le oneone.

Afai o le eleele o le aisa, o le a taua le faʻaitiitia o le eletise e ala i le faaopoopo o le lime, falaoamata i le falelotu, lefulefu. O se tasi o nei auala ua faataapeapeina i luga o se nofoaga, ma fefiloi ma le eleele. E mafai ona faia lenei mea i le taimi o le tautoulu ma vave loa ona totoina fatu. I le i ai o eleele alkaline e tatau ona faʻamalosia e ala i le faʻaaogaina o peat.

I le mamafa o eleele, e taua le faʻaopopoina o se faʻafefiloi e aofia ai humus leaf, peat ma oneone. O lea e mafai ai ona e ausia le maualuga o le ea.

Muamua e tatau ona lelei le alavai. Aua e faʻaaoga le kiona poʻo le piliki gau.

Mo le totoina o dahlias e le o ni nofoaga talafeagai e tafe ai ma faatasi ai ma se nofoaga lata ane o le vai. E matua le fautuaina e totoina i latou i eleele maualalo.

Vaega o le totoina o le dahlias

Ina ia toto dahlias, e tatau ona e faʻatau mea totō. O faleoloa o fatu, aʻa, vavae, tipu. Sili pe a filifili e tumau i fatu ma fatu. Faʻaaoga le muamua e faigofie ai ma faʻavave le tau.

Auala e filifili ai fatu saʻo mo le totoina

Pe a filifilia ni fomaʻi o lehlia, e taua, muamua lava, ia gauai atu i lo latou lelei ma le avanoa o elemene e tatau mo le totoina lelei ma le tausiga: 2-3 cm fasi 'apa, aʻa o le fatu ma pulupulu, 1-3 nodules. O elemene uma e tatau ona faʻamalosi i le ua ma e leai se mea e faʻapipiʻi ai. E tatau ona filifilia fomaʻi ile foliga ola maloloina ma le ola maloloina - e le faʻapalapalaina, e le mago, e aunoa ma le pala, meaʻai.

Afai e faatauina le tubers i se taimi umi aʻo lei amataina le totoina, ona tatau lea ona faʻaolaina i le auala tutusa e pei o le taumalulu. E mafai ona e faitau e uiga i le teuina lelei i lalo.

Sauniuniga o mea totō

A o lei totoina dahlias, e tatau ona totoina le tubers ina ua mavae le taumalulu, pe afai foi ua na o le faatauina, saunia i latou mo le totoina o eleele. Faia i se mea e manaʻomia Aperila-Me. O aʻa vevela ua aveesea mai ia i latou.

Ona totōina lea i totonu o koneteina ua tumu i meaʻai poo meaʻai. E le mafai ona oʻo i totonu o le palapala - e tusa ma le 2-3 cm e tatau ona tumau i luga o le fogaeleele. E tuʻuina tane i totonu o se potu pupula ma tuʻu ai iina mo le 10-14 aso i le vevela o + 18-22 ° C. I le taimi lea e tatau ona foliga mai o tupu mai. Ona vaevaeina lea o fatu i se naifi ina ia tofu le vaega ma se atigi fatu ma aʻa. E tasi le mea e masani ona tuʻuina atu i le lima vaega.

O vaega e toe faʻafoʻi i totonu o pusa o loʻo i ai se mea e afaina ai le germination. A o lei totoina i latou i eleele tatala, e tatau ona aveese le 10-senitimita itu. O le totō i le lauʻeleʻele e faia pe a uma ona oʻo atu i le eletise le maualuga o le 10-15 cm.

E taua! O vaega o tubers e mafai ona vave totōina i eleele tatala, ae i lenei tulaga o le a faʻaitiitia ai le taimi o le vaitaisi.

Tulafono faʻavae

I vaieli e fuafua e toto ai fatu, e manaʻomia le aumaia o ni meaʻai laiti (palapal), lime ma lefulefu. O mataupu maualuga e tatau ona fufuluina ile palapala e puipuia ai le mumu i fatu.

O le pu e tatau ona loloto le vasa bayonet. I le pito i lalo o lua o loʻo taatia ma le filemu ia fatu ma fufuluina i le eleele. I le taimi lava e tasi, o le aʻa aʻa e le mafai ona faʻalolotoina loloto - o lenei mea o loʻo tumu i le pala.

A uma ona totōina, e tatau ona lelei le suavai ma mulimulu le eleele. O le faʻaleleia, e faaopoopo atu i le faʻasaʻolotoina oi matou mai le veleina atili ma le faʻaleleia o faiga, puipuia ai laau mai meaola faalafua e pei o slugs.

Tausia o fugalaau i le togalaau

Tausiga mo dahlias e faigofie. E na o le tolu gaioiga:

  1. fafaga;
  2. laei;
  3. faʻatoʻa togavao.

Afai e te faia ni mea sese i tekinolosi mea taufaatoaga, e mafai foi ona e taulimaina faʻamaʻi poʻo iniseti afaina: oeaea, aphids, earwigs, miti vaʻavave, mea moe, slugs.

I le lua pe tolu tausaga, e tatau ona totoina le dahlias i le vaevaega. A leai, o le a faʻavaivai o latou fua i tausaga uma.

Auala e faʻafefe ai laau

O le eleele i lalo o le laau e tatau ona sina susu. A maeʻa ona totō, mo le 7-10 aso, e faʻafeinu ai dahlias. i aso uma. I le lumanaʻi, e tatau ona faia lenei mea i se taimi e le masani ai - o le maualuga o faalua i le vaiaso. O le tele o le faʻafeinu e afaina i le tuber rot ma le le lelei o le faapalepale i le taumalulu.

Ole vaitaimi ile vaitaimi e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le vaʻaia o le uafu. A maeʻa ona ola le laau, pe a uma ona faʻafeinu, e tatau ona faia le 15 cm i luga o le mauga. E tatau ona nonoa le tele o ituaiga i le fale mautu, ona o le gaogao gaogao i le ogatotonu e vave ona malepe pe a oso mai le matagi. Ae e tusa lava pe o le mea na gaui, e mafai ona faasaoina le laau i le vave ona nonoa i se mea e lagolago i le foliga o se laau poʻo se paranesi.

E te iloa? Mai Mexico i Europa, na aumai lehlisi i le 1789. I le taimi muamua, na mananao tagata Spania e ai a latou fatu e pei o pateta. Ae peitai, ina ua latou tofo e leai so latou suamalie, na latou filifili e totoina na o na o mea teuteu, ma na faatonuina e le tupu ia latou totōina i le togalaau tupu.

Fafagaina o Dahlia

Ina ia ausia le pito i luga o le teuteuga ma le umi o le fugalaau dahlias e tatau ona fafagaina. vaiaso uma. E lelei tele le suia o le faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻamaʻi ma mea faʻasalalau.

I le aliali mai o uluaʻi pulupulu, faʻafefiloi paluga ma superphosphate ua faʻaofiina i fugalaau. E le manaʻomia e Dahlias mea faʻapipiʻi.

E tatau ona faʻataunuʻuina le faiga faʻamalolo mulimuli i le faaiuga o le taumafanafana. A le o lena, o le a sili atu le taumalulu o fatu.

Vaega o le faʻavaeina o le vao

O le faʻavaeina o le vao o le malologa masani fugalaau totogo ma le aveeseina o taamilosaga mai le pito i lalo o laau uumi. Afai e le malepe i lalo taimi, o le a latou faʻalavelaveina le faʻaalia mai o matala nei ma, o le mea lea, o le a tolopo ai le fuga.

E mafai ona ausia ni mea tetele, e na o le tolu togi i luga o laau taʻitasi.

I le taimi lava e uma ai le totoina, ma se filifiliga manino o togi tetele, e tatau ona filifili ni mea sili ona malolosi, ma aveese le malologa. O lea e mafai ai ona e aloese mai le le mautonu.

E momotu ese le itu laau i luma o le fatuina o pulumu. O puʻu uma e ave i luga i le fa fa o paʻu mai le palapala. O pito i luga o le mama mai le fa fa o paʻu pepa, aveeseina o le autu autu o le tuputupu aʻe.

Mulimuli ane, o lenei patipati ua faia i luga o le itu laau.

O faʻamaʻi foi e toe gaosia ai le pata, tulip, gladioli, daffodils, freesia, callas, cannes.

Lisi ma teuina i le taumalulu

E amata mai i le faaiuga o Setema (e ono mafai mulimuli ane, e faalagolago i le tau o le itulagi lea e tupu ai dahlias), pe a oti le au, e tatau ona aveeseina ma le faaeteete ia fatu ma tuu i tulaga talafeagai mo le taumalulu atoa ina ia toe totoina ai i le tautotogo. E taua le iloa o le nofoaga e tasi e le tatau ona toto ai dahlias mo le silia ma le tolu tausaga i le laina. E tipi ese le vavae 10-15 cm mai le eleele. Ua maeʻa ile vaʻaiga i le tau vevela. Muamua, latou eliina i se mamao e 30 cm le lautele. Mo le eliina e tatau i se tasi ona faʻaaoga vavae - faʻatasi ma i latou ua faʻaogaina fatu ma toso ese mai le eleele.

Ona tatau lea ona latou lulu ese, fufuluina le eleele ma malogo mo le 4-5 itula i le la pe lua aso i totonu. E manaʻomia foi le 'aina o fatu. Mo lenei faiga, o le gasegase e masani ona talafeagai, poʻo meafaigaluega pei o le "Maxim", "Vitaron". A maeʻa ona laei, e tatau foi ona faʻamago le kulumu.

O kulupu lelei lelei e tatau ona teuina i le fale ma le vevela. + 2-7 ° C pe i totonu o le pusaaisa. E tuʻuina i totonu o se atigipusa po o se pepa palasitika ma le peat, sawdust, sand. E mafai foi ona e afifi i le pipiʻi ata. E tatau ona fai i taimi taʻitasi le vavalaʻau ma siaki mo le pala.

E taua! Pe a tupu mai fatulala i le taimi e teu ai, e tatau ona aveʻesea mai se nofoaga malulu ma totōina i totonu o se atigi apa ma le palapala, mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se fagu fualaau masani. O aʻa e le tatau ona faʻalolotoina, na o sina siʻusiʻu itiiti i le eleele.

O le totōina o dahlias aupito sili ona matagofie o ituaiga eseese ma lanu i soʻo se tulimanu o lau togalaau poʻo lou fale, e mafai ona e fatuina se tulaga uiga ese o lou fanua. E sili ona lalelei i latou faʻatasi ma irises, peonies. Faʻaauau mo se tulaueleele tasi i tua o laʻau.

Ina ia fesoasoani ia i latou ia maua le tele o laʻau, o le lanu sili ona susulu o le petals, o le maualuga ma le tumau o le meaʻai, ia aloese mai faʻamaʻi ma faʻamalositino o le a fesoasoani lelei i mea taufaatoaga, lea e matua faigofie lava ma maua e tusa lava ma tagata na muamua filifili e toto se togalaau.