Laʻau

E faʻapefea ona faʻapipiʻi gooseberries i le tautoulu?

Gooseberry o se tamai laau e oʻo i le maualuga o le mita e tasi. E mafai ona maua i le vaomatua i totonu o vaomatua ma avea o se laau totō i togalaau. O se uiga masani o se numera telē o mumu matagi i luga o lālā. O lau e lapotopoto pe fatu-foliga, e oo atu i le 6 cm le uumi, e ufiufi i se tamai fulu. E fuga i le lanu lanumumu pe lanumumu i Me.

Fua - o vine pe lapotopoto e oo i le 12-15 mm le umi, o nisi taimi e oʻo i le 30 mm. O loʻo ufiufi ma faʻanoanoa pe leai, o veins e mafai ona iloa i luga o le paʻu paʻu. O le lanu pe a oʻo i le matua e muamua lau lanumeamata, lanu samasama, ona fai ai lea ma se lanu mumu. O le taimi e faʻaalu ai o Iulai-Aukuso.

O le laau e totoina i le tautotogo po o le autumn, e masani ona latou filifilia le vaitau mulimuli, Setema-Oketopa. O mafuaʻaga o le paʻu'ū o laʻau, o le tuputupu aʻe lemu ma ua tafe le gap, o loʻo aʻafia le aʻa i le taumafanafana, ua matua tele aʻa. O le sauniuniga o le laau mo le taumalulu ua uma ona amata, ma, o le i ai i le vaega moe, o le a sili atu ona faigofie le siitia atu o le siitia i se nofoaga fou. O le taimi sili e galue ai o le timuga vevela.


Gooseberries e mafai ona totoina i le tautotogo, ae e le manaomia. O le mea moni o ia o le tagata muamua e ala i luga o le togalaau. Afai na iloa ai fatuga, ona amata ai lea o le sosolo, ma o le aʻa na amata ona ola. Amataina o se gaioiga i lenei taimi, e mafai ona faaleagaina aʻa, faʻaitiitia le ola. Tausaga o le tautotogo e fesuiaʻi, o le vevela e le maluelue, ma o le mea lea e mafai ai ona e faʻafefe le fafagu.

E faʻaaogaina se taumafataga o le taumafanafana pe afai e te manaʻomia vave le saolotoga o le mea e tupu ai le kulusi.

Aisea e tatau ai ona ou faʻaaogaina?

O le gaosiina o vine e ono manaʻomia i mataupu nei:

  • E ola le laau mo se taimi uumi i le tasi nofoaga, o le gaosiga e vaivai pe leai foi.
  • I lenei nofoaga, suiga i luga o le 'upega tafaʻilagi, isi togalaau, fugalaau fugalaau, ma le fausiaina o loʻo fuafuaina.
  • Sa i ai se manaoga e toto se laau.
  • Laʻau sulu i luga o isi laau.
  • Gooseberries e tutupu i le paolo, e tele naua le manava, e masani ona maʻi.
  • O le laueleele o loo siomia ai le laau ua faaitiitia.

Taimi e gafa ai e le itulagi

Ua tupu le aganuu i Rusia, i le itu i saute o Ukraine, Crimea. Tausaga e gaoioi e faalagolago ile nofoaga:

  • Itulagi i Matu o Urals ma Siberia: pe a lelei le tau - vave Setema, leaga - Aokuso.
  • Crimea, i saute o Ukraine - mai le ogatotonu o Oketopa i le ogatotonu o Novema.
  • Moscow Region - mai le ogatotonu o Setema ia Oketopa.
  • No-Black Black - Oketopa.

O mea faigaluega

A o le i faia le galuega, e tatau ona e saunia meafaigaluega ma mea puipui:

  • suo, pulumu;
  • sulufaʻi poʻo seleulu i lima uumi;
  • matau (ia aveese aʻa mafiafia);
  • se pakete;
  • totigilima mafiafia.

Filifilia se nofoaga ma sauniuni

O le filifiliga o le nofoaga mo le totoina e taua tele, o le tuputupu ae ma fua o gooseberries e faalagolago i lenei mea. O le la o le sola ma e sili atu le mafanafana o loʻo i ai i le vaʻaia lelei e le la, puipuia mai le matagi ma faʻataʻitaʻi, e mafai ona e totoina i luga o le puipui poʻo puipui.

E ui lava i le mea moni o le laau e fiafia i le susu, e tatau ona faʻafeinuina ina ia aua nei paʻu le vai i totonu o le pito i tua o le ogalaau. A le o lea, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le faʻaleagaina o siama ona o le tele o le susu.

E tupu lelei i luga o le laufanua mumu, pe afai o le eleele mama e faʻafefeteina i le omea, faʻapipiʻi le eleele mamafa i le oneone. O le laau toto e maua ai se fua tele i le eleele lanu uliuli. Faʻatasi ai ma le eleele eleʻele, lime, faʻapipiʻi le falaoamata lolomita. Aʻo leʻi toe faʻatulagaina, o le nofoaga ua maeʻa eli, ua aveeseina vao.

E le totoina fualaau i le mea na tupu ai fualaau aina ma fualaau. O le fanua iina o loʻo vaivai, paʻu ma pisia i maʻi faʻaleaga.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga

Nofoaga mo le toe gaosia ua saunia muamua. E tasi le vaiaso pe sili atu ao le i faaliliuina le vao, e eli se lua. E tatau lea mea ina ia le mafai e le seedling ona alu loloto i le eleele i le aluga o taimi. O le lautele e tatau ona tutusa ma le lautele o aʻa, le loloto - e oo i le 50 cm.

Laasaga i lea laasaga ma lea laasaga:

  1. A o leʻi eliina se togavao, ua vavaeina lala tuai, talavou ma umi ua faapuupuuina, e le tasi vae tolu.
  2. Faʻaaoga le 'aufaʻataʻitaʻi ma lima uumi mo laupapa teuteu. Afai ei ai le tele o lala i luga o le vaomatua, e faʻamaeʻaina, e sili ona malosi ma mama.
  3. Latou teliina le eleele, pe tusa ma le 40 cm le lautele, e talafeagai lea mea ina ia faigofie ai ona maua se togavao.
  4. Fuʻu se fafie i se suo.
  5. O aʻa malolosi e vavae ese ma se toʻi; o tamaiti laiti e totoe e leai ni mea.
  6. O le vaega atoa o le fanua ua ola ae i luga o se masini toto, ua faafeiloaia ma le faaeteete i le ata e aunoa ma le faaleagaina o le aʻa.
  7. O le vaega muamua o le lua o le alavai, atonu o iliili, piliki gau.
  8. Faʻaopopo le eleele lafulemu e faʻafefiloi ma humus, paluga, o nei mea uma e tatau ona tutusa lelei, ina ia leai se lavea o aʻa.
  9. E sasaa le suavai i totonu o le lua, 3-4 pakete, o loʻo latou faʻatali seia oʻo ina faʻafefe, ua tuʻuina le fatu i le ogatotonu o le lua, faʻapipiʻi lelei ile palapala.
  10. O le aʻa uʻu e laʻititi laʻititi, e tusa ma le 6-8 cm i lalo ifo o le palapala. E faʻamamaina le vai ma toe sasaa, tumu i le eleele, faʻapipiʻi seia oʻo ina tumu le lua i le palapala.
  11. O loʻo ufiufi i le mulch i luga, o le laulau e tatau ona 5-10 cm le maualuga luga o le palapala. I le taumalulu, o le a ia nofo i lalo ma faʻalelei.

Manaia lelei ao lei amataina le kiona o le a fesoasoani i le laau e maua aʻa i se nofoaga fou. E tasi i le vaiaso e inu ai, ae leʻi aveesea lenei mulch, ona toe momoe loa lea. E masani foi ona faʻaaogaina, i le taumalulu, latou te puipuia le aʻa mai le maalili, ma mulimuli ane avea ma fugalaʻau. Afai e ola le vao i le taumalulu, o le isi vaitau o le ai ai se seleselega lelei.

Sauniuniga saogalemu

O fualaau o le a prickly, o lea e tatau ai ona e mataʻituina e le gata i tekonolosi mea e faʻaaogāina, ae faʻapea foi ma le saogalemu puipuiga ina ia le afaina ai. Ia mautinoa e galue i totigilima galuega gaosi.

Mea e ono tutupu ma o latou taunuuga

O nisi taimi o fai togalaau, mafaufau i le kusiisi o se laau e le lelei, e le o mulimulitai i tulafono o le gaosiga, e tusa lava pe faia i le tautoulu po o le tautotogo:

  • E le aʻafia se togavao matua e aunoa ma se lala o le eleele, o ona aʻa e tatau ona eliina i se eleele lelei lava.
  • O tagata ola ola e faateleina aʻa. Ua saunia ni sauniuniga faapitoa e faʻaaogaina pe a totoina pe suia. O Kornevin sili ona taatele, e faʻaaogaina e avea o se biostimulator e faatelevaveina ai le ola o se aʻa ua vaivai.
  • O le i ai o gooseberries i le mea fou, e masani ona faasūsūina i le malulu. I le taimi lava lea latou te faitioina ai le togavao na totoina i le tausisia o taimi tapulaa, na tuuina mai i le tausiga masani, e masani ona fausua, ae o le laau e mate pea. O le vevela vevela mo le laau e mai le +18 i le +25 tikeri, e tatau ona fofo le vai pe mai le tap, e matua faasaina ona faʻaaoga mai vaieli.

Afai o le gaosiga o gooseberries e saʻo lelei lava, ao matauina tuutuuga o le gaosiga, faapea foi le tausiga atili, o le a totogo lelei le laau ma o le a le pine ae maua ai se seleselega tele o vine.