Tuputupuina tipu

Saina cabbage choi: fautuaga i le totoina ma le tausiga

Saina cabbage choi choi o se tasi lea o ituaiga laʻau e sili ona lauiloa i Asia i Sasae. Ona o le lelei o le tupu aʻega, le lelei o le eleele ma le maualuga o meaʻai paleni, na amata ai e le toʻatele o fai togalaau o lo tatou atunuu ona totoina lenei ituaiga kapisi. O le a matou talanoa e uiga i mealilo o le totoina lelei ma le tausiga ole pak choi ile tusiga.

Aganuʻu faʻamatalaga

Pak-choi (bok-choi) - Tausaga (seasea lua-tausaga) laau mai le aiga pepelo. O lenei ituaiga o kapisi e leai ni aʻa. O le itu-pai e fai ai se rosette o laulaau ma se maualuga 35-65 cm.

E lua ituaiga o laau: faʻatasi ma petioles papaʻe ma lanumeamata. O le itu-choi e aʻafia i le ituaiga o aganuʻu vave ma malulu. O le kapeti lua-tausaga i le tausaga lona lua o le olaga o se fuga fugalaau. O aʻa o Pak-choi e ulu i totonu o le eleele e le sili atu i le 15 cm. I totonu o greenhouses ma greenhouses, latou te ola i autafa i soo se taimi o le tausaga, ma i fafo i le taimi mafanafana. Faʻatoʻa faʻapipiina Pepaopilyatsya i le pepeti Peking.

E le gata i lea, o le pack-choi e aofia ai le tele o micro-ma macronutrients aoga, vitamini ma fiber. O lenei oloa e masani ona faʻaaogaina e tagata i luga o se meaai poʻo maʻi mo le maʻisuka.

I le taimi o le maʻisuka, e fautuaina e aofia i au mea taumafa yucca, paukini, boletus, dill, purslane, cumin cine, letusisi iceberg, pi asparagus, chokeberry black.
E mafai ona ia aveesea toxins, toxins ma le cholesterol mai le tino. O le apa-choi e aofia ai vitamini ma minerale: magnesium, iron, potassium, phosphorus, vitamini A, C, PP ma vitamini o le vaega B. O nei elemene uma ei ai sona aafiaga lelei i le tino.

Vaega o le galueaina: mea e manaomia mo palapala, filifilia o le nofoaga, faʻalogo

I luga o le teritori o lo tatou atunuu o loʻo ola i le tele o ituaiga o cabbage cabbage choi. Faʻatoʻa aumai e le au faʻatoʻa vave ma le ogatotonu o le vaitau le kapisi china O le vaega muamua e aofia ai "Alyonushka", "Golub", "Vesnyanka", "Corolla". O nei pusa laʻau na vave ona tupu (o le tuputupu ae o le va o le 45 aso).

O ituaiga o vaitau e aofia ai le "Swan", "Swallow", "Chill", "Fa Fa", "In Memory of Popova". O le tuputupu aʻe o le vaitau o le 50 -5 aso le matua.

E te iloa? I atunuu Asia maoklag choi e faʻaaogaina i mea teuteu. O se auala lelei e toe faʻafouina ai le paʻu.

Buck choi ae le o le mea e sili ona manaʻomia ile palapala. E mafai ona tupu i se nofoaga le lelei. Ae o le nofoaga sili mo le tulaueleele o le a fai ai oneone oneone po o le malamalama. O le elemene o le eleele e tatau ona ese mai le 5.5 i le 6.5 pH. O le mea sili ona lelei muamua o le kukama. E le fautuaina le totoina o le pak choi i le mea na tupu i le tausaga ua tuanaʻi.

E le manaʻomia foi le totoina o se pok-choi i luga o le nofoaga e tasi mo le silia ma le lua tausaga i le laina.

E faʻapefea ona totoina chofi pak i le atunuu

O lenei o le a tatou malamalama i le fesili autu: faʻapefea ona toto le cabbage pak i le fale? E amataina le totoina o laau.

Totoina ma le tausia o laau

Mo le totoina o fatu laau tipu ua totoina i ipu o solo i le faaiuga o Mati - ogatotonu o Aperila. E mafai ona faʻafefiloi le eleele mo fatulaʻau ma le humus mo le faʻaleleia atili o fatu. A uma ona totō fatu ile vai (vai malulu e le manaomia). O ipu toto e sili ona lelei i totonu o se nofoaga lanu.

E taua! O le tele o agronomists e fautuaina le totoina o fatu popo-choi saʻo i le eleele. O le taimi sili mo le tulaueleele o le amataga lea o Iuni, pe a maeʻa le tau.
I le fa i le lima aso, o fatu e tatau ona fafagaina i le vai, o le vevela e le o lalo ifo o le 15ºС. A maeʻa aso e 15-20, pe a tolu laupepa e faʻapipiʻi i luga o fualaau, e tatau ona sasaa.

I lalo o vaomatua taitasi e nini ai sina tamai eleele, ona vave ona fai lea e le laau o le fa ma le lima laulaau. A maeʻa laʻau e lima i luga o laau totō, e mafai ona totō i luga o se nofoaga na saunia muamua ma ipu.

Totoina o laau i luga o le eleele

Ina ia totoina le pak-choi vave ona masani, e te manaʻomia faʻaleleia vai e le aunoa (2-4 taimi i le aso; faʻapipiʻiina e faia mo le 5-7 aso). E sili ona lelei le totoina o kāpeti i le penumbra. Seia vagana ua malosi aʻa o laau, o le vevela vevela e mafai ona afaina ai. E sili atu le totoina o laau i le eleele i le afiafi po o se aso e leai se aso.

O le mamao i le va o laina o kāpeti e tatau ona 25-30 cm. Toto i totonu o le eleele aʻo lei muamua lautusi moni muamua.

Vaega o le tuputupu ae

Cabbage pak choi e talafeagai mo le ola i luga o toetoe lava o ituaiga palapala. Aua e le manaʻomia se tausiga faʻapitoa ma lelei. Ae ui i lea, i le noatia ma le fai fuafua i nisi o faʻaaliga, e mafai ona e faʻatupulaia le fua.

Tausiga ma le tausiga ile eleele

O le itu-choi e tatau ona faʻauuina seivagana ua matua aʻafia uma le laau i le nofoaga e tulaʻi ai (na matou tusia e uiga i lenei mea i le vaega muamua). A maeʻa lena mea, e na o le pau lava le vai i taimi e leai se faʻafefe mo se taimi umi (lua vaiaso pe sili atu). I ia tulaga, 15-20 lita o le vai mafanafana e tatau ona sasaaina i sikuea mita o palapala.

E te iloa? Na taʻua e le tagata faʻailoa e suafa ia James Cook e na o le sauerkraut e faʻasaoina ona tagata vaʻaia, ma faʻamalolo maʻi mai le tino. I na aso, e le o se vaa se tasi na folau atu e aunoa ma se faʻatau sauerkraut.

E tatau ona totogo le laau mo fua lelei. Fai mo le 20-25 aso ao leʻi selesele.

Faʻasusu le eleele i le eleele aʻo leʻi tafia le eleele. Afai e tele le vevela i luga o le fasi fanua, e tatau ona matou veleina.

Laʻei pito i luga laʻau Saina

E leai se faigata e tatau ona tulai mai pe a tausia le pak-choi. O le filifiliga aupito sili mo le fafagaina o laau toto o le faʻaaogaina lea o mea e tatau ai faʻasusu ma meaʻai. E tatau ona e tausisia le tele o le toneta i sikuea mita, ina ia le afaina ai le kapisi. A le o lea, atonu o le a mate pe leai foi lona tofo ma meatotino aoga.

Mo le fafagaina e mafai ona e faʻaaoga le kulimi ammonium. E mafai foi ona e faia le 20 kalama i le sikuea sikuea o le suauu.

E tutusa lava le aofai o g / m² o loʻo matauina pe a faaopoopo atu le superphosphat. O le suia o lisi uma o vailaʻau faʻapitoa e mafai ona avea ma fafie.

E sili atu ona lelei le aloese mai le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina (e tusa lava pe faʻateleina e le kapisi le tuputupu ae, o le a toesea lona tofo).

E sili atu ile pak choi tausiga

O le aganuu e faigofie i le fausia o uʻamea ma le tsvetushnosti, o lea la pe ae tuputupu aʻe e manaʻomia ona e amanaʻia nisi o uiga olaola o le kapisi. Faʻavaeina o le eleele ma le lanu o lanu e masani ona matauina ma le faʻaauau pea o le ao. Ina ia aloese mai i lenei mea, o nisi o tagata faifaatoaga e fautuaina aua e te totoina le pak choi ao le i oo ia Iulai.

Mo fua e sili atu, o le palapala o loʻo siomia ai le kapisi e mafai ona mulumuluina i le palalaʻau manogi poʻo le mutia mūmū. Ma o le a sili atu ona lelei le puipuia o le susu (o lenei mea e sili ona talafeagai i taimi o le vevela o le taumafanafana).

Feteenai ma faamaʻi laau ma meaola faalafua

Cruciferous fleas e sili ona matautia mo itu-parasite. Faatasi ai ma le le lelei o le tausiga o le laau, latou te mafai ona faʻaumatia le tele o fua. O le feteenaʻi ma le parasite e tatau ona sili ona masani ona faʻamalolo ma faʻateleina le suāsusu. E tatau foi ona e kukaina le kapisi i le taeao e ala i le afaina o tapaa po o fafie.

E taua! I le faʻafefeteina o meaola faalafua, e mafai foi ona faʻaaogaina e le pak choi se vaifofo o le fafie ma le fasimoli, o se faʻafeʻau e faʻavae i laʻau tomati fou ma le kalaka, o se vaifofo o vai vailaʻau, faʻafefeteina o fasimoli vai ma le aʻa o le aʻa, faʻafefeteina o laʻau faʻamalo ma le lauulu lanumeamata. O nei vaifofo e fetaui mo le faʻaleleia ma le faʻavaivai.

O le faʻaaogaina o se vaifofo vaifofo e faʻavae i Kinmiks e mafai ona faʻataʻitaʻia ai le fusi faʻasaʻo. O le fualaau faasaina ua faʻafefe i le vai e tusa ai ma faatonuga ma faʻavasega i le afiafi po o le taeao.

E tatau ona asiasia laulaʻau laulaau i taimi uma o la latou faʻasagaga mo le i ai o fuamoa launiu launiu. Afai e maua, e tatau ona e aoina uma fuamoa ma faʻaumatia i latou.

Faʻatauga o togalaau poʻo timuga o timuga o loʻo iai foʻi se lamatiaga ogaoga i le meaola i avanoa avanoa. O le faʻafefeteina o nei mea faʻavevela e faʻaogaina ai le pusi e faʻavae i luga o le faʻalaina poʻo le ava. E mafai ona aoina faʻamaʻi lima. Faʻaaoga lelei fualaau e faʻatau ai slugs o le "Rodax".

O sauniuniga uma o loʻo i luga e tatau ona faʻaaoga lelei e tusa ai ma faatonuga - o le laau e matua nofouta lava i soʻo se suiga i le palapala poo luga o le fogaeleele.

Pak-choi e mafai ona faʻaputuina elemene elemene i laupepa, o le mea sili lea e aloese ai mai le faʻasusu ma faʻafefe ai meaola faʻapitoa e faʻaogaina ai le auala e aoina ai tusi.

E malie foi le faitau e uiga i le galueina o Peking, Savoy, paʻepaʻe ma le cauliflower.

Seleseleina

O le seleselega muamua o ituaiga o fualaʻau muamua e mafai ona seleseleina i totonu o le 25-35 aso talu ona totoina ma le pak choi i le avanoa tatala. E sili ona lelei le tipiina lelei o laʻau o kapisi, ma tuʻu aʻa i le palapala. Ma, i le lelei o le tau, o le a toe gauai le pa-choi i le 25-30 aso. E fautuaina le tosoina o le laau i le faaiuga o Setema, pe a amata le tau timuga ma o le a le mafai e le kapisi ona toe ola ma fua mai.

E te iloa? O le tele o le vitamini C mai fualaʻau uma o loʻo i totonu ole pak-choi.

O le tele o taimi e faʻaaoga ai le laau mo le faia o salakeke. O le salakeke Pak-choi ua faia ma le faaopoopoina o le mandarin, sana poo le pusi. O fugalaau fou ei ai le tele o le lysine, lea ei ai le malosi o le kanesa.

Talu ai nei, na amata ai e le toʻatele o faifaatoaga i lo matou atunuu ona ola malosi i le pak choi. Ona o le faigofie o le totoina ma le tausiga, o le lauiloa o lenei ituaiga o kapisi ua tupu i tausaga uma.