Potatoes

Potatoes: mea aoga ma faʻailoga

Mo le tele o aiga Ukrainian, pateta o le falaoa lona lua.

A aunoa ma lea, e faigata ona mafaufau i se laulau masani ma fiafia. E le gata i lea, e mafai e kuka kuka i le taimi nei ona kukaina se mea mai nei fualaau faisua. Ae o le laau e faʻamaonia ai le alofa o ia tagata?

Mulimuli ane i le tusiga o le a tatou talanoa e uiga i mea aoga ma le leaga o fatu o pateta, faapea foi le taulai atu i uiga o a latou ituaiga.

Calorie ma vailaʻau

O vaega o le pateta e faalagolago tele i luga o le tau, tau ma le eleele o le galueaiina. Ma le fuafuaina o mea taua o uiga vaaia o ituaiga ma o latou tikeri o le matua.

E taua! Toto muamua ituaiga pateta pe a maeʻa le fualaau aina e tatau ona viliina. Afai e te faʻamaluina i latou i le eleele, o le toe amataina o le a amata.

E tusa ai ma le au saienitisi, i soo se mea lava e aofia ai:

  • Suavai - e oʻo atu i le 76%.
  • Pule - i le averesi e oo atu i le 80% o le tuufaatasiga atoa. I lalo o faʻamaumauga, o lona aofaiga o loʻo faʻaitiitia faʻaitiitia, lea e fesoʻotai ma le liua o fatu maso i sugars.
  • Saharas - o loʻo faʻatusalia e maltose, sucrose, glucose ma le phosphate esters. Ae o le sili atu o nei vaega o loʻo i totonu o le fualaau aina, o le sili atu lea ona leaga o latou uiga. O suʻega suʻega suamalie e suamalie i le tofo ma faʻapogisa pe a kuka.
  • Cellulose - e naʻo le 1%. E sili atu le faʻalatalata i tafatafa o le pele, e itiiti ifo nai lo lona autu.
  • Hemicellulose - o le anotusi o le 1 pasene, faatasi ai ma le fiva o le faavae o sela.
  • Nitrogenous substances - o loʻo faʻatusalia e le protein faʻapitoa, e tusa ma le 3%. O lo latou tulaga ese o loʻo taʻoto i le mea moni e tusa ai ma lo latou taua o meaola e masani lava e le itiiti ifo i aano o manufasi, fuamoa ma cereal. O lenei mea moni ua faʻamatalaina e ala i le fefaʻatauaʻiga o mea amino taua.
  • Vitamini PP, K, E C, B1, B2, B6, pantothenic acid, matuaoti, inositol, biotin.
  • Minerale - sodium, boron, magnesium, uʻamea, iodine, manganese, cobalt, magnesium, sulfur, zinc, silikoni, elemene, apamemea, chlorine. Ae ua tufatufa atu i latou i totonu o le fatu. O le aofaiga tele e faʻapupulaina ai le paʻu, ma le pito laʻititi - o le totonugalemu o le tamaititi.
  • Suauu minerale - O mea nei e masani ona faia i le mea e fai ai le fulufulu ma fulufulu, lea e fesoasoani i le paleni o le toto.
  • Amino Acids - lysine, valine, isoleucine, tryptophan, methionine, leucine, phenylalanine, threonine.
  • Organic acids - lemon, apple, isolimon, oxalic, uaina, susu, quinine, pyruvic, chlorogenic.
  • Faʻailoga faʻamalosi - ia le sili atu nai lo le 12%.
  • Carotenoids - o loʻo valivali mea. I fua samasama fualaau suamalie e 0.15%, ma i fua papaʻe - 0.02%.
  • Flavones, anthocyanins, flavonoids - o vaega autū ia o le pateta.
  • Coumarins.
  • Amida - o loʻo faʻaalia e le glutamine ma le asparagine.
  • Nitrogenous glycosides - chakonin ma solanine. O le aʻafiaga o nei vaega e mafai ona iloa e se tasi oona e aliali mai i le gutu pe a tatu le pulu. Afai e te teuina pateta i lalo o le malamalama, o le aofai o glycoalkaloids i lona tuufaatasiga o le a faateleina, ma o le taunuuga o lea ua avea ai le fua ma mea oona.
  • Pectin - e tutusa ma le 0.7%.
I le averesi, mo le 100 kalama o fualaʻau o le pateta, o tagata atamamai na fuafuaina 4.6 g o palatini, 0.4 g o gaʻo, ma le 18.1 g o carbohydrates ma le caloric content of 80 kcal. E maitauina o gaʻo e aofia ai maisisi, palmitic, linoleic, ma linolenic, lea o loʻo faʻaalia e le taua tele o mea taumafa.

E te iloa? O le uluai pateta na maua ituaiga Initia. Ma o tagata Europa, ina ua latou aʻoaʻo e uiga i se fualaau aina suamalie, latou te leʻi faanatinati e faailoa atu ia latou meaai i aso taitasi ma sili atu ona fiafia i fugalaau. Mo Farani, o se teuteuga i laei, ma mo fafine Siamani - faʻatoʻaga togalaau.

O le a le mea lelei mo le tino?

E leitioa a ulu atu le pateta i olaga o tagata. Mo le afe ma afe o tausaga o lona soifuaga, e leai se isi mea taugofie ma aoga. E tusa ai ma le au saienitisi, o le kilokalama o kulupu mata e mafai ona maua lelei ai se tagata e iai le fua o le ascorbic acid i aso taitasi ma isi vitamini, minerale. E le gata i lea, o le fualaau aina e fesoasoani i le faʻafaigofieina o metabolic process, excretion of excess fluid from the body.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i mea aoga o tamato, kapiti, squash, paukini, meloni, pepa chili, letisi (aisa ice), parsnip, piisa asparagus, pi, celeri, radish, garlic, horseradish.

O le aoga aoga o pateta i luga o le soifua maloloina, o lona maualuga o le aoga o le malosi ua leva ona matauina e fomaʻi. I le fomaʻi masani e masani ona faʻaaogaina le sua o le toto fou mo togafitiga o gastritis, gasegase o le vaega o meaʻai. Ona o lona tuufaatasiga tele, o le oloa na maua anti-inflammatory, tonic ma le vevela aafiaga. O le taua tele i fualaau aina, o fualaau ia o le eletise, lea e sili ona atoatoa i totonu o le kulupu. O le faʻaaogaina o tao tao ma kuka pateta i totonu o latou paʻu e le mafaamatalaina: e fesoasoani e faʻasalaina le gaioiga o gaʻo ma le gastrointestinal tract, ma taofia ai mea aoga uma.

E te iloa? Ina ia mafai ei latou e umia fanua Farani ona foia lo latou popole i pateta ma amata ona latou totoina, na filifili ai le faifaatoaga i le lotoifale Antoine-Auguste Parmentier e tosina tagata uma. Na ia amata i se mafaufauga o le mafaufau lea na faaosofia ai le fiailoa fia iloa i isi. Sa totoina e Monsieur ona fanua i ni fatu ma tuu i luga o latou puipui mo le aso, ma i le po e ulufale atu i le togalaau na matala. E toatele e le mafai ona teena le siakiina o le mea na puipuia lelei e se tamalii faaaloalogia i le itulagi. O se taunuuga, i le aluga o taimi, ua amata ona ola le pateta i tua atu o le nofoaga puipuia.

Ua fautuaina e fomaʻi togafitiga le faʻaaogaina o masini vevela e avea o ni faʻamalosi mo le togafitiga o le tale, o le eczema ma isi paʻu o le paʻu. O pateta pateta gaʻo e fesoasoani i faʻamaʻi fatu ma erysipelas.

Potatoes i le kuka mai i atunuu eseese

Masalo, o ituaiga eseese o fualaau faisua, e leai se mea e mafai ona faʻatusatusa i lona lauiloa i pateta. E kuka, tao tao, kuka, falai, tao tao. O se tasi lea o mea aoga o soupeti, salati, faʻalauga ma sopo. E le gata i lea, i aso nei e tele meaʻai mo keke pateta, zraz, dumplings ma meatballs. Ma o nei mea uma e sili ona teuteuina i fualaau taumafa ua taʻua o "tagata" i itu uma o le lalolagi.

E taua! Ole fua matautia o le mea oona o le solanine o loo maua i fualaau lanu meamata, fua mai i meaola, e pei foi o fualaʻau. Ina ia mafai ai ona maua se mea oona malosi, ua lava lea e 'aina ai le 1 pi po o le kilokalama o fatu o loʻo taoto i le la.

Samoa amata ona 'ai pateta i le amataga o le seneturi sefuluiva.

O fua muamua i lenei oloa taua na aoina i se tusi. "Ouverture o meaʻai" tusitala farani Lancelot de casto.

O le lomiga na lolomiina i le afa seneturi talu ona aumai e le au malaga i Sepania le oloa mai le talafatai i Saute Amerika. I le taimi muamua na fefefe tagata i le 'aiina o fatu e le o iloa, ae i le aluga o taimi sa latou iloa ma pauu i le alofa.

O le Faranilea e manatu i ai o tagata e sili ona atamamai o le tofo, i nei fua o anamua, kuka pateta ua lilo i le pata, ma faʻauʻu foi i le uaina i le nutmig ma tao i lefulefu.

Faitau foi e uiga i meatotino ma le faaaogaina o ituaiga eseese o aniani: chives, pulu, shallot, mataupu, slizuna.

Aʻo oʻo atu le pateta i le laulau Rusia, o loʻo i ai nei Europa i Sisifo i le faʻatoʻaga o ituaiga fou ma fautuaina le matagofie o meaʻai matagofie mai ona fua. Tagata Lusia Mo se taimi umi, o le fualaau faisua ua manatu o se "apu aano leaga" ma e le mafai ona talia le mafaufauga o ona aoga i le ola maloloina o le tagata. O se alofa faʻapitoa mo le laau na fausia i Belarusians. E oo mai i le asō, o lenei aganuu o loʻo taʻitaʻia ai le gaosiga o fualaau faʻanatura a le atunuu ma ua avea o se mea autu o soʻo se laulau.

E te iloa? E tusa ai ma le Faalapotopotoga o Tupe Faava o Malo, o tausaga taʻitasi e aina e Ukrainians pe tusa ma le 4 miliona tone pateta, ma aoina mai le 19 miliona tone mai fanua ma togalaau.

Ituaiga Initialea na faitau afe tausaga talu ai na maua ai fua matagofie, na faia mai ia i latou le kuka "chuno". Mo le mafuaʻaga lenei, o fualaau faisua na muamua faʻamaʻi ma faʻagogo i le natura. O lea ituaiga ipu e leʻi faʻaleagaina ina ua mavae le 4 tausaga. Faʻaonapo nei Tagata Peruvian o loʻo tausia pea le fua "Juancayna Pappas". O le ipu o se pateta masani i le toniga, faʻatau ma tipi i ni fasi keke, ona sasaa lea i le sisi uala, susu, fuālaʻau, sua o le tipolo, kulimi ma le pepa uliuli.

Matou te fautuaina oe e faitau e uiga i aoga, faʻaleagaina ma le faʻaaogaina o fualaau aina: laʻau, pasili, arugula, basil, cress, oregano, coriander, cardamom, mint, lemonia.

Ae o le lalolagi lauiloa fries Ua saunia e ala i le afifiina o le folasu o le kuka ua maeʻa ona sosoo ai lea ma le taoina. Ona tosoina lea, salalau i ipu omea, sasaa le kulimi kulimi, faaopoopo le nutmig, pata, masima ma tao ai. O malo uma mai fafo Sikotilani faila o loʻo i ai i le lotoifale e ofoina atu paluga pateta, o se meaʻai a le atunuu. E faia mai fatu ua kukaina e fufulu ma fufulu ma tipi i fasi pepa. Ua lalagaina i se paluga na saunia muamua o ham, gaʻo, falaoamata ma falaoa falaoa. O paʻu ua maeʻa ua tuʻuina i le pata ma falai i le pata.

E taua! Ina ia lelei lelei le seleselega o pateta, e tatau ona tuu i vaega eseese i totonu o le pulou, ese mai apu. O le mea moni e faapea o fualaau aina e tuʻuina atu mea e fesoasoani i le vave vave ma le matua o fualaau lata ane.

O a ituaiga eseese e talafeagai mo

Ina ia maua le ituaiga o pateta lelei mo le kuka, fuga, sisi ma tao, e tatau ona e malamalama lelei i le maualuga o ituaiga meaʻai. A uma, o le tele o fua o lenei vaega, o le mea sili ona lelei. O lea pateta o loʻo i ai se fasi pepa vaivai.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 'Russets' o ituaiga eseese e na o le faia o pancakes, kuka palu pateta ma falai. E maua ai le kulimi ma le susu, e mafai ona taofi le tele o le okesene, ona o le foliga mai o le ea. Faatasi ai ma lenei maualuga malosi o le sima e faigofie lava ona mimiti vai ma o lea e paʻu ai i le taimi o kuka. O lona uiga, mo salakeke e le talafeagai lenei ituaiga. O ituaiga eseese nei o le "Synthesis" ma le "Temp". Pusa faʻatasi ma avefaʻailoga foliga mai e sili atu le malulu nai lo mea muamua ma tausia lelei foliga. E fautuaina o latou tagata tomai faapitoa e faʻaoga mo meaʻai, faʻafefete i le pepa poʻo le faʻavela. O loʻo matou talanoa e uiga i le lanu samasama, lanu violē ma papaʻe. E talafeagai foi mo le faʻatumu ma le salati pateta, ona o loʻo faʻamalamalamaina i le pulupulu vaivai, e faigofie ona faʻafefete le susu. I totonu o ituaiga lauiloa "Vector", "Adretta", "Zhuravinka".

E taua! Ina ia mafai ona maua i le fale le maualuga o le malo i totonu o se pateta pateta, tipi i le afa, ona faʻauʻu tele lea i luga o lobulu faʻataunuʻu. O le vai na faʻaalia i luga o le tipi ua faʻaalia ai se manogi eleelea, e leai se manava ma e maualalo le vaivai. Ia, afai e pipii faʻatasi, ona i ai lea i ou lima se faʻataʻitaʻiga maualuga.

Toto i totonu maualalo i fatu fatuUa lauiloa i latou i se "tele" o le "wax," lea e le lelei ona solo. O ia faʻamatalaga e sili atu ona talafeagai mo salakeke. E tele taimi latou te faʻamoemoeina e le mumu, ruby ​​peel ma le lanu samasama. O ituaiga ia 'Rose Finn Apple', 'Butterfinger', "Sifra", "Aladdin", "Rumba", "Annushka", "Carrera".

Faitau foi e uiga i ituaiga o pateta: "Kiwi", "Luck", "Gala", "Queen Anne", "Rosara", "Blue", "Irbitsky".

Recipes mo le faʻaaogaina i vailaʻau masani

O aoga o pateta vave e le alu i soʻo se faʻatusatusaga i le kuka poʻo le tao. Ua fautuaina togafitiga fou o le sodi mo maʻi o le cardiovascular, faapea foi ma le maila, o le faʻanoanoa o tupuaga eseese, o le siu.

Ua faʻamalosia tagata fomaʻii le ingesting e le sili atu i le 150 g o le slurry na maua i le 30 minute ao leʻi oʻo i taumafataga. Ia saunia i le taimi muamua o le a faigata ona foloina se tele o vailaʻau le lelei, ia amata loa i se 30-kalama, ma faasolosolo malie ona faateleina i se vaega faapitoa.

O le pateta pateta ua suamalie e aoga tele mo le faaaogaina i fafo. Faatasi ai ma lana fesoasoani e mafai ona e faʻamalosea manua tiga, umi o le faʻamalolo, mumu ma e oʻo lava i paʻu. Ae i lenei tulaga, e manaʻomia e le faletalimalo sina puʻe mai le afifi i le gau.

A oʻo ina avea faʻamalolo ma moligao lelei mai tubers. O togafitiga e tatau ona faʻaauau mo le 3 vaiaso, sosoo ai ma le toe faia i le masina. Aua le faanatinati e sasaa atu le vai o totoe pe a uma ona kuka palu. O lenei teuteuga e mafai ona faʻaolaina oe mai le faʻasauāina o colic ma urolithiasis. E taua tele le vai o loʻo totoe pe a uma le pateta "i le toniga". Latou te inuina i le kuata kuaina mo le 20 aso ma se malologa o le 1 masina.

E te iloa? O le mea moni o loʻo taua i lalo i le talafaʻasolopito: Ua le taliaina e le au faifaatoaga Sipaniolo le totoina o pateta. O le faʻamatalaga mo lenei mea e matua faigofie lava: o le pateta e pei o foliga o tagata ma fefefe i tagata le talitonu.

O faiga faʻalavelave ma le le fiafia i luga ole auala i luga e aoga tele. pateta pateta. Mo le faia o lenei mea, o le kuka na kukaina e sapalai i sina vaega o le susu ma inu ai le vevela vevela mo le 15 minute.

O le masani mo le tele o meaʻai e pei o palu pateta i luga o le malala e fesoasoani e aveesea ai le manava, faʻafitauli o le maʻi. Mo togafitiga, ua lava lea e fufulu ai le koale ma le eleele, mulimuli ane e mafai ona e fiafia i le kuka kuka. O nisi o togafitia mo togafitiga o le kanesa ua fautuaina e fai se sipuni sipuni o fugalaau laau ma le 1 lita o le vai inu. A maeʻa ona faʻaaogā le vai i luga o le masini vaʻa pe i totonu o se vevela mo le 3 itula, e tatau ona faʻafefe. Ave se fua o le sipunipuni 30 minute aʻo leʻi 'aʻai. A uma ona faʻaaoga 4 lita o le vai, e tatau ona e faia se fa vaiaso malolo. Ae i ia tulaga, o le togafitiga o se tagata lava ia. O le mea lea, aua le faʻataʻitaʻiina lou tino - ia mautinoa e feutagai ma lau fomaʻi.

E te iloa? O le ituaiga o pateta aupito sili ona taugata i le lalolagi ua taʻua o le 'La Bonnotte', lea e lautele ona totoina i le motu o Noirmoutier. O le kilokalama e tau i le 500 euros.

Recipes home costology

Afai e te manaʻo e maua pulu ma le veveve paʻu, saunia se masini o pateta fou. Luasefulu minute o le tusi talosaga o le a lava lea e maua ai le mea e manaʻo ai ma faʻamalieina ni fulufulu foliga. E le gata i lea, o le pateta e faʻamaʻa ma fafaga le paʻu i vitamini. Ina ia faʻaleleia le aʻafiaga, e tele tamaʻitaʻi e faaopoopo le susu susu i le fale o le fale. Mo faʻamalositino, faʻatau, fatu kuka, faʻapea foʻi ma le sua suamalie fou e masani ona faʻaaogaina. O ia masks e faʻaleleia ai le faʻafouina o le tino, faʻafefe, faʻamaluluina ma faʻapena le paʻu. I le taimi lava e tasi, e le afaina ai le sui e le afaina ai le epidermis ma e le mafua ai ona maua ai ni allergies, ae faʻamalosi ai poresi lautele.

O le a aoga mo teineiti le aʻoga i le auala e faʻaaoga ai le rosemary, marjoram, coltsfoot, calendula, upega, enoteru, faʻalelei, lelei mo faʻamalositino.

Tigā ma vaivai le paʻu o le a fesoasoani i le masini ma le susu. Mo lana tapenapenaga e te manaʻomia e kuka 1 le suāsusu i le suāsusu ma faʻafefiloi i pateta palu. Ona faaopoopo lea o le sua o le kukama ma faaaoga mo le 15 minute.

O le masini e tuʻu ai le maso e faia mai le pateta ua kuka, o le sipuniti o le kulimi kulimi ma le aofaiga o le suauu olive. E fautuaina le meafaigaluega ina ia faʻaaogaina se laulau faʻalua i luga o laina lafoaʻi.

E te iloa? I Siamani, o le igoa o le pateta e fesootaʻi ma upu "Kraft" ma le "trofel", lea e faaliliuina moni lava o le "mana pepelo."

Aua suauʻu paʻu o se fofo o le 2 raw tubers, 1 le kulimi fasi, o se sipuni sipuni o le susu ma le 1 teaspoon o le sua o le lemon ma o se pia malamalama o le a aoga. Ma o nisi foi masima e le faalavelaveina. O vaega uma e faʻapipiʻiina i le kulimi pateta kuka ma faʻafefiloi lelei. Faʻaaogā foliga, aloese mai le vāega o mata, ma faʻavevela mo le 25 minute, ona fufulu lea i le vai mafanafana. Aua O le faʻamaeʻaina o le puʻu ma le paʻu lima laupapa fautuaina o le teuteuina o fualaau faisua. E mafai foi ona faʻaaoga i le lauulu, lea e fesoasoani i meaʻai o le lauulu ma le faaleleia o lauulu.

Aoao atili e uiga i mea aoga ma le faaaogaina o ituaiga eseese o kāpisi: paʻepaʻe, mumu, kohlrabi, broccoli, Savoy, Peking, kale, pak choi, alofa faʻaalia, faʻapea foʻi ma le lauiloa lauiloa o lenei fualaʻau - sauerkraut.

Contraindications ma le afaina

O le aano ma palu pateta, faʻafetai i le suauʻu oona o loʻo i ai, e le mafai ona afaina, ae leaga. O le uiga e faapea i totonu o fatugaʻo e faʻalauteleina i ni mea laiti. Ma faatasi ai ma se umi umi o le fualaau aina i lalo o le malamalama lelei, e suia la lanu i lanu meamata. O lenei mea o loʻo faʻaalia ai le faateleina o le toxin i le tuufaatasiga o fatu. Afai e te vaʻaia ia ituaiga faʻataʻitaʻi, o le vaega lanu meamata e tatau ona aveeseina i le tino.

E taua! O vailaʻau oona i luga o pateta e mafai ona faʻaaogaina e sili atu nai lo le lua taimi i le vaitau. A le o lena, o le a gaosia e le tubers ia mea oona ma o le a le talafeagai mo le taumafa.

Грамотное применение картофеля не навредит. Но если вы будете длительное время питаться лишь этими овощами, то гарантированно получите прибавку в весе. Ina ia taofia lenei mea, ia le itiiti ifo ma le 200 g o le tao tunu po o le oloa ua gaosia. Ae faʻafefe ma kuka i totonu o se mea loloto e fufulu ipu e le aumaia ai se mea lelei. Mai i na ituaiga o meaʻai faʻamaʻi ma le mea o loʻo i ai meaʻai, ate ma le paʻu. Mafaufau pe afai e na o le 80 g o pateta pateta e na o le 80 kilokaloka, ona 500 ai lea i le tutusa o le falala. Aua nei galo o le tuufaatasiga o fualaau aina e mafai ona suauu vai. O le mea lea, afai e te faaopoopoina le tele o vai pe a kuka kuka ipu pateta, o le a alu ese uma vitamini, proteins ma salē maloloina.

Matou te fautuaina oe e faamasani oe lava i mea aoga o musipolo: musikelu, agani o le meli, sima, moa anufe, pata.

Potatoes e le fautuaina tagata e maua i faʻasalaga faʻafeusuaʻiga ma faʻateleina le faʻamalosia o feusuaiga. O faʻamaoniga e faʻaaoga foi i tagata o loʻo mafatia i le urolithiasis, enterocolitis, enteritis, maʻi o le manava, flatulence, oona. Faʻasalaga i togafitiga faapena ma togafitiga ipu e tatau ona togafitia e i latou o loʻo i ai le malosi o le vai gastric ma le maʻisuka. I soo se tulaga, e taua le feutagai ma se fomai faapitoa ae le o le mafaufau ia te ia lava.

O lenei ua e aʻoaʻoina le aoga ma le paluga o pateta, pe mafai ona 'ai faʻatasi, pe faʻapefea ona saunia vailaʻau ma togafitiga o le paʻu, mo le sili atu ona lelei le aloese mai le oloa masani. Matou te faʻamoemoe o le a fesoasoani lenei malamalama ia te oe e filifili le ituaiga saʻo mo se taimi e le mafaamatalaina po o se isi ipu. Vaʻaia oe lava ma ia manatua o mea uma lava e lelei i le faʻalelei.