Tuputupuina tipu

E faʻapefea ona tupu laʻau tipi

O le kāpeti paepae o se vaega tāua o meaʻai paleni lelei ma paleni a tagata taitoatasi. O lenei fualaau faisua ua maua lona lauiloa ona o le mea moni o loo i ai le tele o elemene aoga ma vitamini (A, B1, B2, C). O le mea lea, e le o se mea e ofo ai, o le kāpeti o se tagata faʻaauau i luga o moega oo tatou tagata nofo mafanafana. O lenei tusiga o le a fesoasoani e malamalama ai i faʻavae uma o le totoina o kapisi i togavao faʻasaina, faʻapea foʻi ma taʻu atu ia te oe le auala e tausi ai fualaau ina ia mafai ona e seleseleina se seleselega lelei ma le lelei mai ou lava moega ua leva i le amataga o le taumafanafana.

Filifilia le togi aupito sili

Pe a filifili i le totoina o lenei fualaau faisua, e tatau ona manatuaina o le ki i le manuia o se ituaiga filifilia lelei. O le Kapisi e faʻaaogaina lautele e a tatou faletalimalo mo le tele o meaʻai suamalie: salati, borscht, teu ma le faʻatoʻaga mo le taumalulu. O le mafuaaga lena e taua ai le gauai atu i ai e mafai ona vave, i le ogatotonu ma tuai.

E te iloa? Fugalaau fou laititi e faʻaitiitia ai le tiga ma le radiculitis, rūmatism, e faʻaaogaina i le malumalu ma se maʻi tiga.

O mea muamua na faia muamua e laititi lava le lamolemole ma le laʻau - e mafai ona e fiafia ia i latou i le ogatotonu o Iuni. A o le ogatotonu o le vaitau ma le tuai o le laʻau e lelei tele mo le teuina ma le umi o le teuina. O o latou ulu e masani lava e sili atu ma tele.

Taʻaloga o le tau

O le fesili muamua lea e masani lava ona tupu mai i le au fai togalaau: o le a le taimi e tatau ai ona totoina tipu i luga o le eleele? O aso o le totoina o le vavao ma fesuisuiai e faalagolago i le ituaiga o laau.

O fualaau o ituaiga muamua e amata ona toto i le amataga o Mati, i le taimi lava e tulaʻi ai le vevela o le ea silia ma le 5 tikeri. Mo le tele o ituaiga meaola, o le taimi sili ona lelei o le tulaʻi mai o Aperila. E tatau ona manatuaina e tusa ma le lua masina mai le amataga o le totoina o fualaau i le totoina i le eleele - e le itiiti ifo.

O Rassadny foi na tuputupu ae: Cavoy kapisi, eggplant, tamato, zucchini, lapisi ma pepa.

Lauina o fatu

E mafai ona lūlū fatu i soʻo se tulaga e talafeagai mo oe, i le togafitia muamua i se vaivaiga vaivai o le copper sulphate ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi.

Malosiaga ma eleele mo le totoina

Pe a sauniuni le eleele mo le lumanaʻi o le lumanaʻi, e tatau ona mulimulitaia tulafono taua. O le autu ma le sili ona taua - e le mafai ona faʻaaogaina le palapala mai le saite, i le leai o se mea e mafai ona faʻaleagaina ai ituaiga o faʻamaʻi eseese i le amataga o le atinaʻe.

E taua tele le puipuia o fualaau mai meaola faalafua o le kapeti, o le tasi o ia mea o le aphid.

O le mea lea, o le sui e tatau ona saunia mai mea na faatauina mai: eleele vevela, oneone ma peʻa (i le maualuga o le 1: 1: 1). A o le lūlūina fatu, ia mautinoa e togafitia le eleele i se vaifofo o le potassium. I le avea ai o se vailaau faʻasolosolo e mafai foi ona faʻaaoga le pefu laupapa: 1 tbsp. sipuni i le 1 kg o palapala.

Tomai e totoina

Ina ia faʻateleina le puipuiga o le fatu i faʻamaʻi pipisi, e fautuaina e faia se togafiti faigofie se tasi ae sili ona mataalia ao le i totoina. O fatu e tatau ona kuka i totonu o le vai ma se vevela e oo atu i le 50 tikeri mo le 20-25 minute. A maeʻa ona faʻamamafa i latou i le vai malulu, ia faʻaliliu i lalo ma na ona totoina i latou i totonu o le eleele na saunia ma muaʻi faʻamamaina i le loloto o le 1-1.5 cm.

E taua! E i ai ituaiga o kāpeti, lea e matua faasaina ona susu! Faitau ma le faʻaeteete faatonuga o loʻo faʻapipiʻi i le fatu.

E manaʻomia le ufiufi o le atigipusa i le fatuina ma le fusifusi ata poʻo le polyethylene e faʻamautinoa ai le lelei ma le vevela (i totonu o le 20 tikeri).

Totoina o togalaau

Ina ia mafai ona e ola malolosi ma ola maloloina, e tatau ona taofiofia ma le faaeteete le faagasologa atoa: mai le totoina o fatu ma le totoina o fatu i le eleele.

E taua! Vaʻaia taimi taʻitasi i le pusa pusa e faʻamaua ai le palapala i le okesene.

O se tasi o tulaga autu mo tupuga pipi e lelei le moli. E masani ona tupu i lena aso e le lava.

I lenei tulaga, e tatau ona faʻamalamalamaina fualaʻau ma se molī masani masani mo 10-12 itula i le aso.

Kapisi - fualaau suamalie alofa. Aua nei galo masani ona fufulu vai.

E taua foi le taua o le fafagaina o laau toto. I le averesi, i le lua masina talu ona tatupu mai totogo, e tatau ona faia ni mea faaopoopo se tolu: 7, 14 ma le 50 aso talu ona totoina. E mafai ona faʻatau le fugalaau faʻapitoa i le faleoloa, ma e mafai ona e kuka oe lava. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi i totonu o se koneteina 2 g o le pata o le pata ma le 4 g o le superphosphate i le lita o le vai.

Mo le laeiina o kapisi e le manaʻomia e faʻatau ai le faʻamala, e mafai foi ona e faʻaaoga togafitiga faʻa-tagata.

E taua! Aua e te faʻapipiʻi le vaifofo o meaʻai - e mafai ona e susunuina aʻa aʻa o laau talavou.

Faia o moega

O le tuputupu ae o fatu laau, e le o se mea e sili ona lelei le fesili pe faapefea ona saʻo le totoina o kāpeti i luga o le eleele. Mo lenei mea e te manaʻomia ia saunia se faufauga talu mai le autumn: lelei le tilotilo i luga ma faʻavasega le eleele i se fagu. Le muaʻi vaʻaia kapaila lelei o leki, pateta, ma fatu. I se tasi nofoaga e le tatau ona tupu le kāpeti mo le sili atu ma le 2-3 tausaga i se laina.

E te iloa? Mai le senituri lona XVII i Rusia na aliali mai lona malosi o kapisi - Arina-nursery. Sa taumafai tagata aloaʻia i le aso o le vasega pepe a Arina, i le aso 18 o Me, i se faiga fou, e toto ai le kāpeti. Sa folafola mai se seleselega lelei.
E manaʻomia le fausiaina o pu i se mamao o le 20-25 centimita mai le tasi ma le isi, e pei o le kapisi mo le tuputupu ae atoa e te manaʻomia se tele o avanoa ma malamalama.

Totoina o toga

O taimi malolo uma mo le siama e tatau ona muaʻi faʻamaʻaina i se vaifofo o peat, humus ma le fafie, faʻapea foʻi le sasaʻaina o le tele o vai. O fualaau e loloto i totonu o le lua i le muamua paipa o laulaau ma fufuluina i luga i luga o le eleele malogo, tatagi mama.

E te iloa? Ua i ai i le senituri XV-X senituri BC, o le kāpeti na tele lava ina atinaʻe i Aikupito anamua.

Le totoina o totogo lelei i le timu po o le aoauli i le afiafi. I le taimi muamua, ina ia aloese mai le la, ia tatau ona pritenyat. Ina ia mafai ona faʻamalologaina le kapisi, e tatau ona fufulu mai le suāsami i le tele o taimi i le aso i le vaiaso muamua pe a uma ona totoina.

I le mulimuli i nei tulafono faigofie, o le a mafai ona e totoina se kapisi papaʻe mo ni fatu e aunoa ma ni faafitauli, ma i masina a sau o le a mafai ona e mitamita fiafia oe lava ma lou aiga i lenei fualaau faisua ma le vevela.