Togalaau toto

O faʻamaoniga autu o faʻamaʻi ma meaola faalafua o le sami buckthorn ma le faʻaaogaina auala

O le sami buckthorn o se ogalaau laʻau malosi ma le maualuga o fualaau faʻamaʻi ma meaʻai. I lona natura masani, o le laau e oʻo i le 2-4 mita le maualuga. O laʻau moana buckthorn e lanu samasama poʻo moli-mumu. O le sami buckthorn ua salalau i Saina, Mongolia ma le tele o atunuu Nordic. I le taimi nei, o lenei laau tulaga ese ma taua o loo totoina i vaega eseese o le lalolagi. I lenei tusiga, ua matou aoina mo oe o faʻamaʻi sili ona lauiloa o le sami buckethorn ma metotia e feagai ma i latou.

Maʻi masani o le sami buckthorn

O le sami buckthorn o se ogalaau malosi. E mafai e le laau ona taofiofi le vevela o le vevela (mai -43 ° C i le 40 ° C) ma e manatu o le faʻafefeteina. I aso nei, o se numera tele o faʻamaʻi ogaoga o le sami buckthorn ua resitalaina, e aofia ai: faʻamalosolo, fusarium wilting, scab, endomycosis.

Viliina o le Verticillary

O le tele o faʻamaʻi o loʻo matauina i le sami buckthorn e leai ni aʻafiaga ogaoga mo le laau lava ia ma ona fua, sei vagana ai le vetilo. O se faʻamaʻi matautia lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti o le sami i totonu o le lua tausaga. O le fungus Verticillium dahliae e masani ona aafia ai le faatoaga o le sami buckthorn.

I totonu o tagata faʻamaʻi i atunuu eseese, ua leva ona faʻaaogaina le tao buckthorn e avea o se vailaʻau vailaʻau. I totonu o togalaau i totonu o togalaau mo togafitiga faafomaʻi, latou te faʻaaogaina foi le juniper, barberry, evergreenwoodwood, vavalo vao, sucker silver.

O faʻamatalaga nei e mafai ona faʻaalia e ala i le suʻeina o ata: faʻafefeteina o lālā ma lālā, samasama o lālā, sosoo ai ma le necrosis, puʻu mamago, atinaʻeina o mea totō. 25% o aʻa o se faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi vaivai o le pala. E le tatau ona faʻaaogaina le fuʻa faʻatasi ma ni faailoilo o le faʻamalosi.

O metotia lelei o le taulimaina o lenei faamai e leʻi i ai lava. Pau lava le ala e alu ese ai le faʻaumatia o laau afaina. O le laau e tatau ona velaina ma susunuina.

Endomycosis

Endomycosis o se faʻamaʻi faʻaleagaina o le natura faʻamuamua. Faailoga o le maʻi na aliaʻe i le amataga o Aokuso. Berries e avea ma sulu ma vaivai. O le fua e leai sona manogi manogi o le sami buckthorn. Mulimuli ane, o le atigi fualaau o fualaau oona e faigofie lava ona vevela, o mea o loʻo aofia ai e tafe atu ma fufulu ai fualaau lelei. O timuga masani e tau atu i le salalau o le faʻamaʻi. Metotia o tauiviga aofia ai le togafitia o laau ma le 1% Bordeaux vai poʻo le 0.4% chlorine dioxide.

Lanu uliuli

Sogi o le eleele o mafuaʻaga ia o le faʻamaʻi o lenei maʻi. O le laau e sili atu ona vevela i le tulaga o le fesoʻotaʻiga i le va o le tulivae o le fatu ma le palapala. O le iʻuga, ua pa'ū le sami i le eleele ma ua oti ai.

O le puipuia o le atinaʻeina o lenei maʻi, e tatau ona totōina ai le sami buckthorn i totonu o se vaega o eleele palapala ma le oneone. Ma ina ia puipuia ai vaomatua e tatau ona faasūsūina i se vaifofo o le paluga pāpā. O le faʻatinoga e faʻatinoina i le 4-5 aso.

O le kanesa o le Black

I luga o laʻau o le laau e foliga mai o lanu uliuli. O le paʻu o le laau e liua i le uliuli, paʻu, paʻu ese, faʻaalia le vao paʻu. O patipati-pathogen e ulu i totonu o laau laau e ala i le malulu ma manuʻa manuʻa. I fualaau ma vavaega o le faʻamaʻi buckthorn o le sami e faʻaalia ai ia lava i le tulaga o le pogisa o le paʻu i le itu o le aʻa aʻa. Laʻau faʻapupulaina, faʻapipiʻi. O laau afaina ua paʻu. E faʻafetaia le faʻamaʻi E fautuaina e togafitia ia vaega ua afaina i le copper sulphate ma ufiufi ai i le paluga o le omea ma mullein.

Scab

Ua salalau le faʻamaʻi e le conidia, lea e salalau solo i le susu o susu, faapea foʻi ma iniseti ma manu felelei. I le taumalulu, e tumau pea le fasipolo i vaega na aafia o le laau. E matauina siaki i soʻo se mea ma taʻitaʻi atu ai i le magoina o lālā, ma faʻamaʻi malosi, ma le laau atoa. I le ogatotonu o le vaitau o le tau vevela, lanu, lanu uliuli lanu meamata manino i luga o le fua. O le tele o vine ua liu uliuli ma mago.

O le paʻu e mafai ona fasia e oo i le afa o le fua atoa. O le teuteuga ma le susunuina o le Autumn e afaina ai aʻafia ma laulaau e tatau ona puipuia mai lenei faamaʻi. Togafitiga ma le 1% Suavai o le Bordeaux e fautuaina foi.

Ese ese

Rot lea e afaina ai le sami buckthorn e mafua mai i pulou mai le genera Phytium, Alternaria ma Botrytis. Eseesega i le va o le eleelea ma le enaena. O le faʻasolosolo o faʻamaʻi o faʻamaʻi e tupu i le vaitau o le taumafanafana (i Iulai). O le atinaʻeina o le lanu enaena ma le enaena e faʻaolaina e timuga. I le lauulu enaena, o le fua o le laau e mou atu, paʻu, ma spores ma fulufulu ulu e tupu mai i le paʻu o vine. O fua e afaina i le enaena enaena e ufiufi i lanu pogisa ma ni lanu enaena o le sporonozh, e ulu i totonu o le paʻu.

Ole fua ole puipuiga mai le rot Tausiga lelei o le laau - fafagaina masani, faʻasusu, faʻafefe ese le eleele. O laau ua uma ona faʻaalia faailoga o le uila e tatau ona teuteuina ma le faaeteete.

Fusarium

O faʻapogai mafuaʻaga o Fusarium o oe o musika o le ituaiga Fusarium. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le paʻu o lala o le sami buckthorn. O le anufe e ulu i totonu o laau toto e ala i manua i aʻa. O le isi mafuaaga mo le faatoilaloina o le faamamaina o le togavao o le togavao (faʻafeiloaʻi maso i luga o laau vaivai). Pau lava le auala e faʻafefe ai fusarium o le tipi ma faʻamalo vaega o le tino.

E te iloa? O le sami buckthorn o loʻo taʻua i tusitusiga a saienitisi Eleni anamua e pei o Dioscorides ma Theophrasti. O le laau na lauiloa o se auala mo solofanua: laʻau ma lala laititi na faaopoopoina e fafagaina ai le maua vave o le mamafa ma maua ai se ofu pupula. O le fia iloa o le igoa masani mo le sami buckthorn (Hippophae) i le faa-Latina o lona uiga "solofanua susulu".

E faʻafefea ona taulimaina meaʻai faʻapitoa i buckthorn i le togalaau

O le isi, tatou te mafaufau i mea sili ona afaina o le sami buckthorn ma auala e faʻafefe ai. E oo mai i le taimi nei, e tusa ma le 50 ituaiga o meaola faalafua o le sami. O le mea sili ona leaga o le aphid ma lele. E maitauina foi o vaovao, moa, mites ma moths. E le gata i lea, o manulele, tia, moa, maunu ma isi meaola e fafagaina i luga o le sami buckthorn, o nisi taimi e mafua ai le faaleagaina matuia.

I le taimi nei, e leai ni vailaau vailaau faʻasaina poʻo ni faʻamaʻi pipisi e puipuia mai meaola faalafua o le sami. O lona uiga e tatau i le au faifaatoaga ma le au fai togalaau ona faalagolago i isi filifiliga mo le tuufaatasia o meaola o manu. Ae ui i lea, o le tele o atunuu i le lalolagi o loʻo faʻatinoina le sailiga e suʻe ai se tali i le fesili "Faʻafefea ona faʻaumatia le sami buckthorn pests?".

Moth buckthorn

Ole moa buckthorn (Gelechia hippophaella) e maua i Italia, Romania, Peretania, Iukureini. O le moth e fafaga i luga o laulaau o le fale talimalo. O pest larvae e mafai ona maua i lau paʻu-buckthorn i Iuni ma Iulai. O le tino laitiiti o le pest na i ai se lanu uliuli lanumumu ma se ulu enaena enaena. I le vaitau mulimuli o le tausaga, o le pito i tua e maua ai le piniki piniki. Wingspan e 17-21 mm. O le auala aupito sili e tauivi ai o le togafitia o togavao faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o faʻataʻitaʻi i le maualuga o le 0.3% poʻo le faʻamalolo o le drug entobacterin (1%). O le fufuluina o meaai e tatau ona faia i le amataga o le vaitau o le fugalaau. E mafai foi ona e faʻaaogaina chlorophos i maualuga maualuga.

E taua! E i ai le tele o fautuaga taua o le a puipuia meaola faalafua o le sami buckthorn ma fesoasoani i tau ma i latou: filifiliga o vailaʻau faʻasaina i faʻamaʻi; le suʻesuʻega o le totoina o mea mo le iai o faʻamaʻi poʻo iniseti; tele o togalaau mo togafitiga; faamamaina mama o le togalaau (aveeseina o punavai uma o le faaleagaina o le togalaau); aveeseina o laau ma vao leaga; popolega lautele mo le soifua maloloina o le laau (fafagaina masani).

Sea buckthorn lele

Sea buckthorn lele o le mea aupito sili lea ona matautia o manu o le sami buckthorn. O lenei ituaiga meaola e talitutusa lava ma le pele (fly European fly fly). O le lele e mafai ona mafua ai le tele o le faaleagaina o le tele o fualaau aina. O le sami buckthorn e maua mai i Asia. O fua o fualaau aina e 'ai le aano o le sami buckthorn. I le taua faasaga i lenei parasite, o le puipuiga maualuga e maua mai i chlorophos, roger, methyl nitrophos i le faʻatonuga o le fofo o le galuega 0.2%, faʻapea foʻi karbofos ma faʻataʻitaʻi (0.3%).

Sea buckthorn aphid

Sea buckthorn aphid o se moli lanumeamata lanumeamata lanu meamata mumu. Laʻau e toto i luga o lālā latalata i fatugaʻo. I le ogatotonu o Mei, o le aphid larvae inu susu mai lau laulaau. O tamaitai e fausiaina ituaiga fou ma fou fou o iniseti. Laʻau afaina e lanu samasama, faʻapipiʻi ma paʻu.

Aphids - o se tasi o togalaau sili ona leaga ma togalaau faʻamaʻi. Ina ia puipuia laau toto, e tatau ona e iloa pe faapefea ona taulima iniseti i Kalina, plum, apple, currants, kapisi, kukama.

O se fuataga lelei e faʻafefe ai le fockthorn aphids tagata tomai faapitoa e taloina togafitiga faʻamaʻi ma se fasimoli solution. I le tulaga o manuʻa ogaoga, e fautuaina ia sui sooupu, mo se faataitaiga, o se fofo o le 10% karbofos.

E taua! O le puleaina o vao o se mea taua i le puipuia o le sami buckthorn i le togalaau. O loʻo faʻatasia ai vavalaʻau moana leai se togafitiga lelei o vao i le togalaau. Laʻau i le va o laina o vao fafagaina iniseti ma isi meaola faalafua lea ei ai aʻafiaga ogaoga mo fua. E tele lava taimi e tatau ai i le fai togalaau ona vevela vao leaga mo le 4-5 tausaga, seia oo ina oʻo maualuga laau i le maualuga e aluese ai mai le vao.

Gall mite

O le gall mite o le isi tamai pest o le sami buckthorn. O le tino laitiiti e fusifasi, lanu samasama i lanu. O le umi o le tino e na o le 0.25 mm. O le tagata matutua ma le pito i tua e lua ona vae. O moa o le sami buckthorn e faʻaleagaina ai mata ma lau o le laau. I luga o paʻu ua afaina, o le fulafula o le limeti o le 0.5 cm e tupu. E i ai ni siaki i totonu o nei faatulagaga. O taunuuga o le faʻafanoga o lenei parataiso e mafai ona avea ma oti o le laau. I le amataga o le tautotogo e tatau ai ona pamu ma se vaifofo o le nitrafen. Faʻatasi ai ma le malosi o le salalau o le pusa e manaʻomia ai le 1-2 vaʻaiga o le karbofosom. O le masina muamua ao le i amataina fua o vine e tatau ona taofia le gaioiga.

Peppered moth

O le moa o se anufe lanu enaena e iai ni paʻu uumi umi ma ni lanu samasama i luga o le tino. E tele le tino, e maualuga le 6 cm le umi. O le parasi e aliali mai i le taimi o le vavalaʻau ma faʻaauau pea ona fafaga i lau o le laau seia oʻo i le amataga o le tautoulu. O nisi o lala o le laau e mafai ona faʻaalia atoatoa. I le tulaga o le tele o le faʻaumatia o le vao i le moa (e oʻo i le 70 caterpillars), e tatau ona ave laasaga talafeagai. I le taua faasaga i lenei parasite o le a fesoasoani i le gaosiga o le autumn ma le tatalaina o le eleele. O le tuiina o le iniseti e taliaina.

E te iloa? Sea buckthorn vave atiae se aʻa tele, o le mea lea ua avea ai ma se tau malosi e tetee atu i le palapala. A faafetai i le gafatia o le sami buckthorn e taofi ai le nitrogen ma isi meaʻai i totonu o le palapala, le laau e mafai ona taʻua o se "meliorator" masani o le lalolagi. I totonu mo seneturi e uiga iLe tauaso e faaaoga i meaai ma vailaau mo togafitiga i Europa ma Asia. O vailaau faafomai na faamauina i le VIII senituri i vailaau Tibet. Talu ai nei, ua avea le buckthorn ma le puna o mea taua ma vailaau mea. O fatu ma fatu o punavai autu o nei mea. Sea buckthorn e masani ona faʻaaoga e togafitia ai faʻamaʻi o le paʻu ma le gastrointestinal tract. I fua o lenei laau taua ua maua ai le maualuga o le vitamini A, C, E, B1, B2, K, P ma le flavonoids.
E taua le maitauina o le tele o auala faʻamalosi e puipui ai le sami i luga o le sami e taulaʻi lava i le puipuia o le salalau o faʻamaʻi ma le tumutumu o tafega i le togalaau. O le mea lea, e tatau ona e mafaufau pe faʻapefea ona aloese mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi matautia ma faʻamaʻi aʻo le i amata ona toto laau saʻo.