Potatoes

Metotia e taulimaina ai faʻamaʻi pateta

O nisi o fai togalaau, ina ia aloese mai aʻafiaga o le seleselega mai faʻamaʻi patipati, ua totoina aʻa i luga o tekonolosi fou i paʻu, ato ma lalo o vaomatua. Ae e le o toe umi ae latou talitonu e leʻo lavea mai fatu mai siama, gaʻo ma faʻamaʻi e faʻaosofia ai le tele o maʻi. Latou te sasaina ma le leaga ia laau ola maloloina ma o latou fualaau aina i le malae vaovao, faletalatu ma e oʻo lava i totonu o le potu. O avetaʻavale o pathogens e masani ona faʻamaʻi ma isi iniseti. Sei o tatou mafaufau i auiliiliga, oa ituaiga o pati, ma fua e faʻafefe ai.

E taua! E toetoe lava a le vave togafitia togalaau mai faʻamaʻi o soʻo se natura. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, o le tele o faʻamaʻi e afaina ai le eleele poʻo fatu. O se taunuuga, o le tau faasaga ia i latou e tatau ona amata i le faagasologa ma togafitiga o fualaau aina, faapea foi ma sauniuniga maeʻaeʻa o moega mo le totoina.

Faʻamaʻi Poma

O faʻamaʻi pipisi o pateta e faʻaosofia e le tele o microbes, lea e faasolosolo lava ona salalau atu i fatulaʻau, e afaina uma ai le laau. E matua faigata lava ona tau ma i latou, talu ai e manaʻomia foi le faʻapalaina o le eleele lea e tupu aʻe ai aʻa.

Ina ia taulimaina sea ituaiga o galuega, e te manaʻomia le taimi faʻamaonia ma le agavaa. O nisi taimi o le a alu ai tausaga i isi ituaiga totoga i totonu o le pusa o vailaʻau o meaola ninii, e pei o: saito, maize, karite, radisa, pipi, kapisi, tapaa, leki.

Brown Papatisoga

O le maʻi e mafua ona o le gaoioiga a microorganisms Ralstonia solanacearum luga o pateta. O ona uluai faaaliga e iloagofie i le vaitau o le vavave o le seleselega, pe a amata ona amata aʻa. I le taimi lea, o loʻo i ai le samasama ma le mimiti o le laʻau, o le a magumagu ma leai se ola, ma o laʻau e alu i lalo ma liliu mai enaena ma le taimi.

I le tele o le toe gaosia o siama faʻamaʻi, faʻamamaina ma tuʻuina atu faʻataʻitaʻiga o loʻo maitauina i le pito i lalo o le aʻa. E vaʻaia vavalaʻau i luga o le vaʻa, ma o siama faʻamaʻi e foliga mai enaena i le lanu.

Afai e te tipi ese le aʻa o se falemaʻi maʻi, e mafai ona iloa filo lanu enaena i luga o le mama. Pe a faʻapipiʻiina se ituaiga o siama, e lanu sinasina-paʻepaʻe, o le a faʻasaʻolotoina mai i ai.

Faʻafeiloaina le lanu enaena e faʻafeiloaʻi ai maʻi o le pateta ma faʻaalia le oti o le vao e mafua mai i le faʻapipiʻiina o vela xylem e ala i se masini papa. E i ai tulaga pe a faʻaalia le maʻi na o le moli ma le mama, e leai se vaeluaina o le mama ma o loʻo i ai misa mucous.

O le faʻamaʻi i fatu o pateta o loʻo faʻaalia e ala i le faamaluluina o le vascular ring ma le foliga mai o elemene eleelea enaena i luga. E tele taimi e amata ai le pala i totonu o faleoloa. Latou te o mai faatasi ma faʻamataʻu mucous ma le manogi manogi. O ia pateta e aʻafia ai fatu uma e vavalalata ma faʻamaʻamilo.

E te iloa? E tusa ai ma le Faalapotopotoga o Tupe Faava o Malo, o tagata Ukrainian e tusa ma le 4 miliona tone pateta i tausaga taʻitasi, ae o le fua faatatau o le seleselega o le seleselega e tusa ma le 18-19 miliona tone.
O le taʻitaʻiga o agronomists o le atunuʻu o loo tosina atu le au a faifaatoaga ma tagata e ona fanua i le mea moni e faapea, o le tau faasaga i siama faʻamaʻi o pateta e tatau ona faʻamoemoe i le puipuiga atoatoa e puipuia ai faʻamaʻi e pei ona taʻua i luga. I le loto o nei faiga uma, o le puleaina o sootaga i le va o le lotoifale ma fafo.

O lona uiga e tatau ona puipuia le laau i le taimi atoa o le galueaina i metotia eseese, e aofia ai le gaosiga o fatu ma faʻalapotopotoga ma faʻalapotopotoga tau tamaoaiga, faʻapea foʻi ma taʻiala o le faʻapipiʻiina o fua.

I le foliga mai o le lanu enaena, o le fuaina o fualaau aina ma le faʻaofiina o faʻamaʻi lelei lelei o le taua tele lea i le faʻafefeina. O le a mafai ona toto le pateta i totonu o se togalaau afaina pe a uma le 5 tausaga. O fatu fatu e manaʻomia ona tusi ma le faʻaeteete ma ia mautinoa e mafanafana mo le 20 - 30 aso. O lenei mea o le a fesoasoani i le sailia sao o mea e le faʻaaoga. O le a faʻaalia foi i le 0.002% vaifofo o le kulimi sosolo, lea e faʻaaogaina e gaosia ai le fua mo le afa itula.

Afai i le taimi e totoina ai, e manaʻomia le tipiina o aʻa, e tatau ona faʻamaʻi le naifi i le formalin poo le potassium. O palu pateta lelei, mo faamoemoega faʻasolosolo, ua totoina aʻo leʻi totoina i vailaʻau e pei o le: "TMTD", "Rizoplan", "Baktofit", "Polycarbotsin", toe faalua ona fai togafitiga muamua aʻo leʻi amataina.

Vaʻaia lelei faʻatoʻaga ma le faʻatupulaʻia o le tumau i microbes: "Punaoa", "Ulyanovsk", "Luck", "Volzhanka". O le taua faasagatau i faʻamaʻi pipisi o pateta e aofia ai suʻesuʻega masani a le saite ma le aveeseina o faʻamaʻi maʻi.

O faufautua fautuaina e faia muamua le faamamaina pe a uma ona oʻo i le 25 cm le maualuga, le lua - i le taimi o le fufuluina, ma le lona tolu - nai vaiaso aʻo lei selesele. E taua i le vaitau lea e faʻataʻamilo uma ai luga, ina ia maua e le eleele le taimi e faʻamago ai aʻo leʻi seleseleina le fua. O le seleselega atoa e tatau ona faʻamago lelei aʻo lei tuʻuina i totonu o le pu. Galuega sauniuni e manaʻomia ile fale teu oloa.

O le mea lea, latou te aveesea uma fualaau faisua ma fualaau aina i tausaga ua teʻa, faʻamaʻi faʻatasi ma se vaifofo 2% o le copper copper sulphate ma faʻagasolo puipui i le lime paʻu. I le ulufale atu i nofoaga ma fale o loʻo taatia ai se falala ma le 5% o faʻafitauli o le polioliki lanumoana.

E taua! Mo le puipuia lelei o fatu pateta i totonu o le pulou, o le 20 aso muamua e le tatau ona maualalo le vevela o le potu i lalo ifo o le +13 ° C, ma e tatau ona 90% le susu. I le lumanaʻi, e te manaʻomia le toʻa malie i le 2 tikeri.

Faaulu le mama

O faailoga o le mama mama e matua iloga lava i luga o fatu ma pateta o pateta. Latou te aliali mai pe a maeʻa ona foliga mai o lanu samasama ma mūmū lau. O faʻataʻitaʻiga e aʻafia ai e faigata ona puʻe, e oʻo lava i le maliu lautele. E tupu lenei mea ona o le faʻaumatia o le vein structure o aʻa ma fua.

O le maʻi e amata mai aʻa, ae o ona faailoga muamua e mafai ona vaaia i luga o fualaau aina pe afai e oti. Lanu samasama po o le lanu enaena i pito o le ogatotonu o loʻo faʻaalia atili ai le atinaʻeina o metotia faʻasalaga lea o le a iu lava ina faʻaumatia atoa le fausua. Pe a faʻapipiʻiina, faʻafefe lanumoana-lanu samasama e tafe mai vaega ua afaina.

Afai i le taimi o le asiasiga o fatu e te leʻi maitauina soʻo se faailoga o le pala ma totōina se aʻafiaga o le aʻa, faʻavaivai, le lelei ona atiina ae, o aʻafiaga mama ma laʻau vaivai e tupu mai ai. Aua e te faamoemoeina se seleselega tele mai ia togavao.

I le tele o tulaga, o aʻafiaga o pateta o pateta e mafua mai i le le lelei o le totoina o laau, poʻo ona o le faʻaaogaina o masini i le taimi o le seleseleina o aʻa laau, felauaiga o fatu i totonu o pusa na afaina, faapea foi ma le solia o tulafono o le teuina. I aso nei, e leai ni vailaʻau faʻasaina faʻapitoa mai faʻamaʻi pipisi o faʻalaʻau olaola.

Latou te tauivi ma togafitiga faʻataunuʻu, lea, e faaopoopo atu i sauniuniga agavaa mo le totoina o mea ma le seleselega, aofia ai le sevosmenu mo le 3 tausaga, filifiliga o ituaiga faʻasaʻo, faʻasosoloina o fanua pateta ma sauniuniga faʻasaʻi ma le faʻaaogaina o laau mama i faailoga muamua o le pala.

E te iloa? O faʻamaʻi pipisi e faʻamaʻi mai i le 30 i le 65% o le fua.

Vae le pala

O le maʻi e amata i le ogatotonu o fatu ma, e masani lava, i le amataga o le atinaʻe e faigata ona fuafua. O lona mafuaʻaga o aʻafiaga poʻo siama faʻapitoa lea e aʻafia ai fua o le aʻa pe a faʻamaʻi faʻamalosi pe o feaveaia e faʻamaʻi. Faʻavae i nei tulaga, e manino ai pe aisea ua vave ai ona pala mai le pateta mai totonu.

O lenei faagasologa o loʻo faʻaalia i le faʻamaluluina o fatu ma le salalau atu o se paʻu malosi. O ulupatua e muamua lava e paʻepaʻe, ona latou liu enaena, ma puʻe le pogisa. I le auala, e aʻafia le peʻa pe a uma ona pala. E tupu mai le aʻa o aʻa laau e lilofia i ni nifo eleelea, lea e maua mai ai se mea e sili atu ona mago pe a sasaina.

Afai e oʻo le aʻa i le malulu, ona pau loa lea o laumei, ma amata le faagasologa o le pala. O le mea lea, e le tatau ona tausia nei tubers, e sili atu le faʻaaogaina vave, a leai o le a latou faʻaleagaina uma fua. Fai mai le au faifaatoaga e masani lava ona aʻafia le pateta i lenei faʻamaʻi i totonu o le pulou, aemaise lava pe a faʻamaʻi le oloa, pe, i se isi itu, faʻapipiʻi i totonu o le faaputuga ma faasaoina i le vevela i luga atu o le 4 ° C.

O le foliga mai o le susu susu o loʻo i ai faatasi ma le maualuga o le susu i le potu ma le le lelei o le ea. E mafua ona o le leai o se okesene, lea e aofia ai se faʻaitiitia o le puipuiga o fua o pateta. E mafai ona e faʻateʻa ese le faʻafitauli, toe faʻaopoopo, ma se fua faʻatatau. Mo lenei mea, e taua le faʻamautinoa o le eleele lea e ola ai le aganuu e le o susu ma e lelei le tatalaina. Aʻo tuʻuina mea e teu ai, filifili kulupu maloloina ma faʻamago lelei.

E fautuaina le togafitia o pateta pateta aʻo le i ulufale atu i le potu, o le sauniuniga kemikolo "Maxim". Ma ia puipuia foi fualaau mai ituaiga uma o mea e gaogao ma tipi, i le taimi, ia faia ni metotia e foia ai meaola faalafua. I le taumalulu, gaugau aʻa, e tusa lava po o le a le latou faamoemoega, i pusa po o upega fugalaau. I mataupu na e mauaina ai foʻo pala, aveese uma mai fatu mai le sone ua pisia ma taumafai e faʻaaoga i le vave e mafai ai. Ia mulimulitaia foi tulafono mo le teuina o pateta (matou te taʻua muamua).

E te iloa? I tausaga taʻitasi, e selesele ai e Europa pe tusa ma le 35 tone pateta i le hectare, ae na o le 15 tone le au Ukrainians. O sea eseesega e afua mai i le mea moni e 95% o le oloa ua totoina i nai faatoaga laiti, lea, e moni, o loo atagia mai i le lelei o fatu.

Faʻafefiloi totonu ole pala

O lenei faʻamaʻi o fatu pateta, e pei o ituaiga o siama, e tupu pe a le o se mea e tupu ai le taumaluluina o aʻa ma e mafua mai i le masini masima, aʻafiaga, oti. O aʻafiaga e faʻalagolago i le ituaiga o fomaʻi o loʻo maua i totonu o le tino o fatu. E mafai ona e matauina faailoga o le susu po o le mama ma le palago ua uma ona faʻamatalaina e i tatou. O se lanu uliuli, lanu piniki po o le paʻu paʻepaʻe enaena o le a aliali mai i luga o nofoaga na aafia.

Auala e faʻafetaui ai nei microbes e le ese mai na o loʻo taua i luga. O lau galuega autu o le puipuia lea o fualaau aina mai le faʻaaogaina o masini, ia mautinoa ai tulaga lelei mo le faʻaolaina. O meaʻai e taua tele i le faʻamaʻiina aʻo le i tuʻuina atu soʻo se vailaʻau faʻasaina ma le faʻamalolo. O fualaau fai togalaau e fautuaina fualaau faasaina "Fludioksonil" ma le "Maxim".

Lanu uliuli

O lenei faʻamaʻi e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le toe gaosia o microbes o le Pectobacterium genus, lea e mafai ona faʻalagolago i le tele o vao ma lagona le mafanafana i le vevela mai le + 2 ° C i le 32 ° C. E tatau ona tuʻuina atu le faʻaaloalo i le tumau o vailaʻau, talu ai ona latou teu i totonu o le palapala, o loʻo teuina iina mo le silia ma le lua tausaga. I le mea muamua na tilotilo i ai, o vailaau maloloina e afaina ona o se taunuuga. I le amataga, e le mafai ona fuafua foliga.

O le faʻamaʻi e amata ona faʻaalia i le taimi lava e oʻo mai ai tulaga lelei: faʻateleina le pala po o le vevela vevela, vevela vevela. I le matagi, o le gasegase o le faamai e le lava ma ua faasolosolo ina gasegase. O le vae uliuli e mafai ona iloa i itu uma o le eleele ma luga o le pateta: o le au i lalo e liuliu, o lau lanu samasama, o le laau vaivai e mou atu, ma aʻa amata ona pala.

I le vevela, i le vaiaso mulimuli ane, i le aʻa o le aʻa, o le faamaluluina o le totogo o le a amata, lea e masani ona pa'ū ona o lona mamafa. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e faigofie lava ona toso i fafo; O fuālaʻau e 'aloʻese mai nofoaga o loʻo i ai, e ufiufi i togitogisa. O se faʻamaoniga mautinoa o le faʻamaʻi o loʻo i ai ni mea vavalalata i luga o le pateta, faʻapouliuligia paʻu, vavao e faʻamalolo ai le suavai. O na aʻa laau e matua manino lava, lea o loʻo faʻaalia ai le faʻaumatia atoatoa oa latou inisiua e siama.

E mafai ona manumalo i le vae uliuli, ma le mataʻituina tulafono o le gaosiga o le pateta, pateni, ma le teuina. I lenei itu, suiga o le seleselega, totoina o fatu lelei, vave le tatalaina o le palapala, faamamaina o le tino ma le puleaina o otaota, faʻaaogaina o mea faigaluega e taua tele. Teluʻi aʻo lei totoina, e manaʻomia le 'aina o vailaʻau e pei o: "Maxim", "Prestige", "TMTD".

E taua! Ina ia lelei lelei le faasaoina o palu pateta seia oʻo i le tautotogo, i le tautoulu e tatau ona faʻaleleia.

Fungal Potato Diseases

O lenei vaega o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamalositino e faʻamatalaina e sili ona ogaoga ma matautia. O foliga vaaia o siva i luga o le vao po o aʻa o pateta e aofia ai maʻi.

E masani ona faʻasaina i latou e iniseti leaga poʻo le faʻaosoina o tulaga le talafeagai mo le totoina o aʻa. Mafaufau i uiga pupuu o maʻi sili ona taatele ma togafiti o feutagaiga ma i latou.

Laʻau e manaʻomia ai togafitiga mo faʻamaʻi ma meaola faalafua: kapisi, beets, tamato, kukama, laʻau, pati, pi, eggelu, kāloti, strawberries, fugalaau.

Paʻu masani

O le maʻi e aliali mai o se taunuuga o le taua o le gaʻo susulu o le tino o le Streptomycetes. O i latou na muamua atu i ai, o tulaga maualalo o agrotechnology, maʻaʻu oneone, oneone, oneone oneone oneone ma timuga vevela. O le fomaʻi i le afiafi e oʻo atu i totonu o le fatu. O fua e afaina e le maua ai le tofo ma le faʻalauiloa. Laititi lanu enaena e foliga mai i luga o pateta, lea e iu lava ina "paʻu".

I le faʻatusatusa i le atinaʻeina o le paʻu, o le sogasolo faʻatasi, ma luga o fualaau fou faatoa eliina o le mycelium e tau le iloa. I le la, e vave ona paʻu ma leiloloa lona faailoga. O le aʻa o na aʻa laau, e ui lava i foliga o le ulugala o le ulugalii fafo, e le suia. Mo le puipuia ma le faʻamalositino, Candidate of Biological Sciences, O le Polofesa NULiP o Iukana Ivan Markov e fautuaina e matau le fuga o fualaau aina ma tulafono o le fafagaina o pateta.

E tusa ai ma le saienitisi, o le vaovao fou o vaomago, faapalaga, faʻafefe o mea faʻalaʻau ma meainu oona o loʻo aʻafia ai le vailaʻau e fesoasoani i le atinaʻeina o fomaʻi. O le mea lea, e taua le folasia o vailaʻau oona ma le fua faatatau o le 60 kilokalama mo le 1 ha, lea o le sulfate manganese ma le sulfate ammonium. E manaʻomia foʻi faʻamaumauga o le Nitrogen.

O le leaga o le mataʻu ua matuā faʻaitiitia i le fua talafeagai o le saltsium salts, calcium chloride, manganese, boron, copper, cobalt. Faʻataʻitaʻiga le numera manaʻomia o vailaau kemini mo le faʻapitoa o le fanua e mafai ona faʻavae i luga o lana suʻesuʻega faʻamaʻi, lea e mafai ona faia e se fomaʻi.

E taua! O le faʻaaogaina o manu ma le tumutumu pito i lalo pe a maeʻa le seleselega, e saofaga i foliga vaaia o siʻi.

Afai e leai se avanoa ma auala mo suʻesuʻega i fale suesue, e mafai ona e faʻaaogaina le auala sili ona taugofie e faʻafefe ai le paʻu, e taulaʻi atu i ituaiga o pateta e puipuia. Aua le fefe i maʻi faʻaleagaina "Bozhedar", "Kosen 95", "Chernigov 98", "Lugovskaya", "Borodyanskaya Roza", "Vesta", "Symphony", "Vodogray", "Veloks", "Gatchinskaya", "Volovetskaya" , "Glow", "Lybid", "Drevlyanka", "Serpanok", "Poren", "Rosara" ma isi ituaiga eseese ma se paʻu mumu o le lanu mumu.

E le gata i lea, e tatau i tagata uma e ona fanua ona tausia le tulaga o le eleele. Ina ia faʻatamaoaigaina i elemene taua, e talafeagai le faʻapitoaina o le suotosinaina o itu: lupine, clover poʻo le alfalfa. Filifili mo le totōina o aʻa i le maualuga o meaʻai aʻo leʻi faʻaaogāina le togafitiga ma le "Maxim", sauniuniga "Prestige" ma le "Agat-25K" le faʻatupulaia o le faʻatonuga. A maeʻa ona amata ona amataina i luga o laau toto, e tatau ona faʻafefe le eleele mo le 4 vaiaso, tausia le faʻamama ile 75%.

Paʻu lupe

O le paʻu o le pulupulu o le sui o le Spongospora subterranea plasmodyomycete, e masani ona taʻua o se slimeevik poʻo se mushroom sese. O se tamai mea e mafai ona gaoioi ma taʻitaʻia ai se mea faʻapitoa e faʻaalu i le tele o sela. A oʻo mai faʻatasi ma tulaga leaga, e lafi o ia i se vaega puipui ma liliu atu i se uila moe, lea e mafai ona aoga mo le 4 tausaga.

I le manava, o le atigi pito i luga e ufiufi i le fusi, ma mafai ai ona alu le paramati. O lea e maua ai aʻa ma fatu o pateta. Заболевшие экземпляры становятся уязвимы к бактериозам и гнилостным бактериям, а также к опасным вирусам. Проявляется порошистая парша инфицированием корневой системы, что влечет за собой увядание и гибель стеблей.

O loʻo i ai foi ni paʻepaʻe papaʻe i luga o aʻa ma pustules i luga o le peel. I le aluga o taimi, o le mai luga i luga o le fatu, e faʻamafanafana, ona tumu ai lea i se paʻu paʻu o spores o se fasipolo parasitic ma toega o le tino. O vaega o le paʻu e maua ai le pustules o se fetu. I le malulu ma le mamafa o eleele, i le timu, o le faʻamalosia atili o le maʻi.

E mafai ona faʻafefe pateta mai le slyshevik e ala i le masani ona faia o fua o togalaau, e ala i le totoina o fatu maualuga, lea e tatau ona faʻataʻitaʻiina i fuluʻi ("Maxim"). O le seleseleina o aʻa laau e tatau ona faatulagaina i le matutu, mafanafana o le tau, matauina tulafono o loʻo i luga mo le seleseleina ma le teuina o fatu. I nofoaga sili ona afaina, toe mafai ona toe totoina le laau pe a uma le 7 tausaga.

E te iloa? E tusa ai ma faʻamaumauga a le Atunuu o le Asiasi Vaʻaia o le Puipuiga o Laau i Iukureini, i le 1996, na aʻafia ai paʻu uma o pateta i fanua o fale ma fanua gaosi oloa a le Lviv. O se taotoga i le tuputupu aʻe malosi o meaʻai. Faʻamatalaga fou i faʻamaʻi pipisi 17 - 24%.

Paʻu siliva

O le faamaʻi na mafua mai ile foliga mai o le solani Helminthosporium Solani, lea e aafia ai na o le toto o le fatu. I taimi muamua, e le gafatia le pala, ma ao salalau le mycelium, o le paʻu ua lanu enaena. Ole aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga e matua afaina i faʻamaʻi pipisi ma vailaʻau. Afai o loʻo aʻafia le fualaʻau i le mea e toto ai, o le a ola mai ai lala laau vaivai.

A maeʻa le tuputupu ae o le vaitau, o nei mea, e mafai foi ona selesele le seleselega, ae o le a sili atu ona aʻafia i le paʻu. Malamalama o fualaau palapiso e ola ai i fualaau aina, e mafai ona e vave i le seleselega, ma vaavaai ma le totoa i mea leaga o pateta. Faʻamamaina mai le palapala, e mafai ona e vaʻaia ni lanu mumu lanu enaena.

O le tautotogo, o le a latou faʻaali atu ai ni alo ma ni siliva mama, o le taunuuga o faiga faʻalavelave o le fesuiaiga o masini ma le faʻaogaina o le okesene i nofoaga na fausia. I mataupu o loʻo i ai se faʻamaʻi pipisi, o le pito i luga o le fua o le fualaau aina e matua leaga lava, o le leai o se susu.

O faʻamafanafanaga mo le atinaʻeina o le paʻu siliva i luga o pateta ua taʻua o le pala i le teuina ma le maualuga o le vevela. Mo se faʻataʻitaʻiga, mo le faʻavaeina o se faʻamaʻi, o le 1 itula ile +15 ° C e lava. I le + 3 ° C, e leai ni puʻupuʻu e gaosia.

E le gata i lea, o le ae fiafia e fia iloa e uiga i le faamai o le a fesoasoani e aveesea ai faamai: "Ordan", "Trichodermin", "Abiga-Peak", "Tito," "Kvadris", "Skor", "Strobe".

Auala e faʻafefete ai faʻamaʻaloga siliva, e pei o mataupu muamua o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi. E ese mai sei vagana ai auala mo le faʻamaʻiina o pateta pateta. E fautuaina e le aufailotu le faaaogaina o fualaau faasaina: "Vivatak 200", "Fundazol", "Maxim", "Bontan", "Titusim", "Nitrafen", "Tekto 45". O le Protravka e tatau ona faia i le taimi lava e uma ai ona aoina aʻa.

Black Scab (Rhizoctoniosis)

Pe a faatusatusa i le siliva ma le paʻu masani, o le rhizoctoniosis e le gata ina aafia ai fatu, ae o le laau atoa. O le maʻi e aliali mai mai maʻi pipisi e maua i maʻi, aemaise lava i le taimi malulu. O lenei laumei uliuli e ese mai isi ituaiga ma e sili atu le lamatiaga o fatu na totōina ile eleele malulu.

O tupuaga talavou o aganuu faʻamaʻi e matua manifinifi ma faʻaleagaina. O togitogi manulele uliuli e mafai ona vaaia i luga o fualaau faisua, lea e faigofie lava ona fai ma mafai ona fusia faatasi.

I luga o pou, o le maʻi e faʻaalia mai i laula enaena, lea e ufiufi i le lagona o le fuga o le paʻu i le vaega pito i lalo, ma le pipiʻi i luga o aʻa. O le salalau o le tele o spores spores e mafai ona faʻaitiitia ai le seleselega ma faʻaumatia atoatoa i totonu o le pu.

O lona atinaʻe e fesoasoani i le malulu ma le manava. O le mea lea, mo le siama, aua le faanatinati e toto pateta, faʻatagaina le palapala e vevela ma faʻaitiitia le susu. Vaʻavaʻaʻia aʻa o fatu, lafoai faʻamaʻi pipisi.

A o lei totoina, o le togafitiga o fualaʻau maloloina ma le "Fundazol", "Prestigem" poʻo le "Maxim" e taua. O le taimi e sui ai fua o faatoaga i totonu o le togalaau, o le faʻamamaina o tumutumu o le laau aʻo leʻi seleseleina ma totoina toega pe a maeʻa, o le fefaʻatauaiga o le palapala faʻatasi ma mea faʻafefeteina faʻafefeteina e taua foi.

E taua! Ina ia faʻaleleia le fua o le seleselega, i le 4 tausaga uma, e tatau ona faʻaleleia pateta, ma tuʻuina atu le faʻamanuiaga i tagata matutua, ituaiga filifilia a Dutch.

E taua foi le totoina o fatu fatu i lalo o le susulu o le la, talu ai ona o le totogo mai i le pogisa o loʻo afaina muamua i le lanu uliuli. O faʻamaʻi gasegase, ua fautuaina tagata agrochemists e togafitia ma fualaau faasaina: "Ditan M-45", "Kolfugo", "Mancozeb", "Super super super."

E taua! Ina ia lavea paluga lelei mai le sasa o le paʻu uli, e fautuaina e faatulaga le vave seleseleina o fua.

Alternaria (vagogo mago)

Suʻeina o pateta e mafua mai i pulou o le genus Alternaria, lea e faʻaaogaina i le vevela ma le vevela o le tau. E mafai ona e vaʻai i uiga o la latou gaioiga mai le vaitau o le fuga o le laau. Na faʻaalia e le faʻataʻitaʻiga ao lei seleseleina aʻa. O le faʻamaʻi e aliali mai i luga o lau, tupu, e le masani ona afaina ai fatu. E tatau ona faʻailoaina oe i lanu enaena o le lapotopoto poʻo le tafatolu tafatafa o loʻo aliali mai i luga o le laʻau po o laʻau.

O le mycelium e faigofie ona faʻafeiloaʻi ma le fesoasoani a le matagi, e aʻafia ai vaega fou o le togalaau. I lenei pepelo o le lamatiaga o Alternaria faʻamaʻi o pateta pateta. Ua manino le moni o le folasia o le feeseeseaiga. O latou faʻavae e faʻaolaina e ala i suiga masani i le susu ma le vevela weather, le lava o le susu, tulaga leaga o le eleele, le lava o le potassium ma le nitrogen, ma le tele o fulu.

O fualaau suamalie e afaina i le malie, fesootai ma le eliina, ma tagata matutua pe afai ei ai a latou mea e faaleagaina ma isi mea e faaleagaina. Ina ia faʻaumatia meaʻai e faʻaosofia ai le mago, o le laasaga muamua o le faʻaaogaina lea o mea autu i le eleele. E faia lea mea i le tautotogo o le autumn totogo. O laʻau ma pateta i le lumanaʻi e tatau ona tuʻuina i se mamao e mafai ai mai tamato, ona o Alternaria e lamatia mo le po.

O fatu fatu e tatau ona suʻesuʻeina ma le faʻaeteete, lafoina faʻataʻitaʻiga ma se lanu uliuli poʻo le lanu enaena ma sina laʻau faʻaogaina ma ni laupepa le mafaʻaivaʻa. O fuʻa tetele e taua tele e faʻafefe ai i le taimi. O le taimi lava e te matauina ai faailoga muamua o le maʻi, vave ona sasaa le laau i soo se mea malie. O gaioiga faifaipea e fautuaina ina ia faalagolago i le tikeri o siama ma le gaioiga umi o le fualaau oona ua faʻaaogaina.

E le lelei le faʻamaʻiina o le tino i le malulu ma le manava, e mafai ona timu le tau. O le pasene o lau seleselega e faalagolago i le tausisi i tulafono o le seleseleina ma teuina i totonu o le potu. Faʻafefea ona fai saʻo, ua uma ona matou taʻua i luga.

O nisi faifaatoaga latou te faʻamatalaina le poto masani o le totōina o vailaʻau eseese e tetee i alternariosis. Mo se faataitaiga: "Lina", "Neva", "Victory", "Fairy Tale", "Resitala", "Lyubava", "Skoroplodnaya", "Volzhanka", "Master".

E te iloa? O le au faipisinisi Sipaniolo na latou teena le gaosia o pateta ona o le mea moni, na fefefe aʻa i lo latou fouvale, foliga tutusa ma tagata.

O le kanesa o le poma

O lenei mea o se maʻi faʻamaʻi pipisi, e mafua mai i microbes, ona o le gaioiga lea na faʻasaina ai le faʻaaogaina o fatu o loʻo gaoia mai o latou nofoaga o le tuputupu aʻe. O maʻi pipisi e salalau i aʻa ma aʻa o le laau. E mafai e le kanesa ona faʻaalia le tuputupu ae ma se fausaga vaʻavaʻa e foliga tutusa ma le faifeʻau.

I le aluga o taimi, o nei faʻalapotopotoga ua faateleina, suia lanu, alu i le aʻa o aʻa ma maʻa. I le laasaga mulimuli o le atinaʻe, o le a lanu uliuli i luga o le laufanua paʻepaʻe. E faigofie ona faʻafeiloaʻi i le fualaau lelei, aemaise lava i taimi o le maualuga o le eleele. Latou te paʻu i le eleele faatasi ai ma le fesoasoani o mea faigaluega, meaola ma manu, e tumau pea le aoga mo le 4 tausaga.

Ina ia faʻaumatia le faʻafitauli o fualaau mamaʻi ma luga, sasaa le kerosene, vailaʻau poʻo le formalin ma tanumia i le loloto o le 1 mita. I le isi itu, o nisi o fai togalaau e ofoina atu e susunuina laau uma na aafia, e ui lava e le fetaui pailani ola mo le fatu, aua o se mea e mafai ona gaosia mai pathogens. O nei fatu e sili ona lelei mo meaʻai.

Mo le puipuia o le salalau lautele o palatini i le gasologa o le fanua, ua fautuaina ina ia fufulu le eleele i le pisapisao ma totoina fua o saito i luga pe tuu i lalo o le uila i le nofoaga lea sa vaaia ai le fale. Mo le 5 tausaga, e mafai e le kanesa patipati ona faʻatoʻilaloina ituaiga eseese e pei o: Pavlinka, Lvovskaya Belaya, "Baranovsky", "Iskra", "Zorka", "Early Yellow", "Smachny", "Spark", "Temp" , "Vilia".

O le mea moni, o le faʻatauina o mea e gaosia i le fatu e faia faʻapitoa i nofoaga tutotonu. A o lei totoina, asiasia ia fatu - i lalo o le eleele e pipii i luga o latou luga e mafai ona nana ai le kanesa cancer. Faʻaopoopoga o meaʻai ma meaʻai e fesoasoani i le faʻasaʻoina o eleele mai pamu pipisi. Ae i le taimi lava e tasi, e taua le faʻamautinoa o le manurele e lelei tele. O togafitiga o le kanesa o loʻo maua i lalo o le vaavaaiga o se suʻega o le faʻamaʻiina o laau.

E taua! Aʻo leʻi lūlūina, o fatu na tupu i luga o eria e aʻafia i le kanesa e mafai ona faʻamaʻi pe a faʻaaogaina le 1% le faʻamalolo o Fundazole.

Laʻu pala (Fusarium)

O mafuaʻaga e mafua ai ona pala le pala i luga o pateta o mea sese sese i tekinolosi meaʻai ma eleele lē lelei, faʻapea foʻi ma le faʻaaogaina o masini ma le le sao o le lavea o tubers i le taumalulu. O le faʻamaoniga o le faʻamaʻi e manino lava ona aliali mai i luga o fatu i le foliga o le marsh-brown-spot, lea e iu lava ina liua i ni paʻu papaʻu. O le paʻu i luga o nofoaga ua afaina, ua mumu, ma o loʻo faʻaalia i totonu o le fale. Se ata talitutusa i totonu o le fatu.

O vao o le laau i le taimi o le atinaʻeina o Fusarium ua amata ona mou ese, faʻaititia auʻau ma faʻavaivaia lo latou malosi. Afai e te tipiina se maʻi mama, e mafai ona e vaʻai i se mama pogisa i le mea e pasi ai le lau.

Ina ia mafai ai ona faʻaumatia le pala o le pathogenic, ona fautuaina lea e mulimuli i tulafono o agrotechnology ma le teuina o fua o le seleselega, totō na o mea e sili ona lelei, puipui paluga mai le mafaʻi ma tipi i le taimi o le seleselega, ma le tausaga le muaʻi totoina le pulupulu faʻataʻi (eg, Maxim, Prestige).

Paʻu mumu

O ia ituaiga afaina o pateta ma ua leva ona paʻu o le mea sili ona leaga o le lisi atoa o maʻi. E afaina uma ai le laau atoa, ae o loʻo faʻaalia muamua i le laʻau i le taimi o le fuga o vao. Ina ia iloa e uiga i le foliga mai o le paʻu e mafai ona maua i lanu enaena o loʻo i luga o laulaʻau, ma, tuputupu ae, ufiufi le laau ma se kapeta lanu enaena faifaipea ma sina fugalaau paʻepaʻe. I luga o siama o le faamaʻi e maua ai se lanu uliuli umi. O lea ituaiga laau e le mafai ona tupu atoatoa, e amata ai le faagasologa o le pala.

O tulaga lelei mo le afaina o le paʻu o le paʻu o le maualuga o le susu pe a uma le timu, timuga mafanafana ma le leai o se lele lelei. A maeʻa le tau ma faʻapalapala le palapala, e le toe gaoioi maso. Ae e le o lona uiga o lou manumalo i le maʻi, talu mai le timu muamua o le a amata le alualu i luma o le maʻi.

Ina ia mafai ona togafitia le aganuu, e ese mai i togafiti masani, o le totoina lelei ma le teuina o fua o le aʻa, e taua tele i uluai faailoga o le paʻu o le moli, totoina o vao ma se paluga o le palu, Oksikhom po o le Polykhoy. O nisi tagata nonofo i le mafanafana mo le puipuia o le falemaʻi i tekinolosi lauiloa, e ono taimi e togafitia ai le laʻau o le kāleka. Amata lenei faagasologa i le amataga o le fuga ma toe fai i aso uma e 14.

E taua foi le sauniuniga o meafaitino. I le faaopoopo atu i le totoina ma le tosoina o mea uma e le talafeagai, e tatau ona togafitia le tubers ma Fitosprin, o le boric acid poo le suauu sulfate. O le eleele i nofoaga e afaina i le tautotogo ma le autumn, ua afaina foi i sauniuniga o loo i luga.

E te iloa? I le seneturi lona 17, na faʻaalia ai e le Falani le masaniga e teuteuina ai teuga ma wigs faatasi ai ma falaoamata o fugalaau pateta. I lenei atunuu, ua leva ona totoina le laau o se mea teuteu.

Potato fomoz

O faʻamaʻi pipisi e ulu atu i aʻa o puʻu ma pateta pateta, ma aʻafia ai i latou. Manua faʻaalia e leai se mea e faʻalanu, e ufiufi i togitogi lanumoana.

I le tele o le atinaʻega, e faʻapipiʻi mai ai vavaega ma e le faatagaina ai aganuu e atiina ae. O aʻafiaga afaina e ese mai le leai o se lanu o laʻau ma le leai o se ola. Afai e te le faia ni fua, o le a mate le laau. I luga o laau toto, o faailoga o le phomosis ua faʻaalia i foliga o le mai, lea e salalau atu i le 6 cm. I le aluga o taimi, o loʻo i luga o nofoaga na aafia. O faʻamatalaga faʻapitoa e teuina i totonu o le pulou, faʻaleleia le toe gaosia o le mycelium. E tuʻuina mai foʻi faʻatasi ma toega o le seleselega ma vao na lafoina i le togalaau.

Ua le mafai ona lavea pamu pisia, ae e taugata le tau ma manu i luga o le fanua ma fatu. Mo lenei mea, o le fatuina lelei o fatu ma le toe foi atu mulimuli ane o pateta pe a mavae le 3 tausaga, o se filifiliga iloga o tubers maloloina mo le totoina ma totoina i latou i le la, faapea foi ma togafitiga o le totoina ma Fundazol e taua.

Vaʻa vailaʻau vailaʻau

O faʻalavelave faʻaleagaina o pateni vailaʻau faʻamaʻi e mafua ai le leaga o le faatoaga, pei o se taimi o le pomu. I tausaga muamua, e toetoe lava a le mafai ona ola a latou mea ola, ae i le lumanaʻi latou te faʻaumatiaina i le 50% o fua. Colorado beetle, aphids, cicadas ma isi meaola faalafua e avea ma avega o ia faamaʻi. Ma e ono mafai foi ona maua i le gaosiga o aʻa. Sei o tatou nonofo i maʻi masani o pateta masani e mafua mai i siama.

Faʻasologa o Mose

E faʻaosoosoina i le taimi e tasi e le tele o siama. Mo nei tulaga lelei o le faʻaaogaina ma le i ai o iniseti leaga i le togalaau. E aliali i luga o laulaau laʻititi ma e leai ni laumei lanumeamata lanumeamata o foliga tutusa. I le aluga o taimi, o na mea taufaaleaga e faʻapogisa ma salalau atu i le vao atoa.

E taua! E leai ni aʻafiaga o siama i totonu o le togalaau, pe afai e te fufuluina le totoina ma le susu susu poo oloa gaosi susu. O le vaifofo ua saunia i le tutusa ma le 1 ipu i le 10 lita o le vai.

Mosaic moa

Pe a afaina, o laulaau o le laau e fulafula, e faia ai se ituaiga o gaʻo. E mafua mai i le le lelei o le lolovaia o oloa faʻatau. 3 tausaga talu ona totoina pamu pīsia, o le ae matauina pe faapefea ona toe fanauina ia laau i totonu o le vao ma se vaega o laulaau ua lafoaia ma o ni mea e sili ona mataga. O lenei togavao e le mafai ona nonoa fusi ma fua mai. O le a ia faʻamuta lona vaitau tuputupu aʻe i le masina muamua atu nai lo togafitiga maloloina.

Mosaisi felanulanuaʻi

Mo se mosaic banded, o uiga masani o mosaic specks, lea, muamua lava, o mai i luga o laupepa pito i lalo ma le ogatotonu. Mulimuli ane, o lanu uliuli ma le pipii i luga o veins ua faia i vaega ua aafia. E malolo le laʻau, vave vave ona paʻu, e masani ona tautau i luga le ola e aunoa ma se ola, taofi le meaʻai ao leʻi amataina. Faʻaleleia o pathogen i fualaau faisua.

Potato tuber gothic

O le faʻamaʻi e mafua mai i le fatu o le Vertenoid e pei o le maʻi (IUCS), lea e taʻua ai foi o le "verteblasti". O microbe leaga e faʻaalia i le leaga o le fatu, o le leaga o lo latou tofo ma le tuʻuina atu. O le laʻau o faʻamaʻi maʻi faʻapitoa e faʻaloloa, e laʻitiiti, e atiina ae le saʻo. I tafatafa o pito, o laulaau ei ai se ata o anthocyanin. O laau mamaʻi mamanu e tupu le lelei, o loʻo i tua i le tuputupu ae, ma ua leiloa le lanu i luga o fatu o mea lanu mumu. I le taimi lava lea e tasi, o aʻa e tutupu i luga o le laititi ma se foliga e pei o le afifi.

E te iloa? PLPV ma PVY viruses ua lauiloa o virus e sili ona lamatia ma tele na faasalalauina, lea e faʻaitiitia ai le mamafa, o le tele ma le pala o tubers, e oʻo atu i le 80% o le fua.

Potato tuber necrosis

O le atinaʻeina o le necrosis i le pateta e amata i le pa'ū i totonu o le eleele ma i luga o fatu o le tapaa o le tapaa (Tobacco rattle virus), lea e faʻaitiitia ai le manava ma e oʻo atu ai i le necrosis fua. O foliga vaaia o le faamai o ni tamai moli laiti e aofia ai laulaau, o le leaga o mea e le maua ai, o ni mea e le mautonu i luga o aʻa, lea e masani ona pipii atu i manua, arcs po o mama.

O le maualuga tele o lenei siama o loʻo maua i vaega o oneone ma aau. I aso nei e leai se fualaau mo viral disease o pateta, lea o le a vave ona foia ai le faafitauli. Ae peitai, ina ia aua neʻi galo uma le seleselega, afai e iloa se vailaau o viral vailaau, ia vave ona amata le faamamaina-faamama, toe fai i lea taimi ma lea taimi sei vagana ua e aveese uma laau na aafia.

Ia mautinoa e leai ni vao ma ni meaʻai i totonu o le togalaau. Insecticides fesoasoani e aveese faʻamaʻi (Aktara, Aktellik, Bi-58 New). E manaʻomia foi le faʻaaogaina o mea lelei e toto ai le laau, faʻasaina o fatu ma fualaʻau filamentous.