Laʻau

Haretail (Lagurus)

Hare (Lagurus ovatus) - o se togavao matagofie ma pulu e pei o fagu o mea leaga. E talafeagai mo le teuteuina o moega fugalaau ma tuaoi, faʻapea foʻi ma mea e fai ai le fugalaau ma galuega.

Faamatalaga faʻatau

O le talafatai o le Metitirani ua taʻua o le fanau mai o le lagurus, o lea e sili ai lona fiafia i laufanua malulu ma papa. I se tau malulu, e amio e pei o se vaʻaia ma fiafiaga i le tautotogo ma ona totoa, ae i totonu o nofoaga vaivai e le ola i le taumalulu. E pei o le fuga o le tausaga ia Iulai-Aokuso, e aliali mai pine i le nofoaga mafanafana i le amataga o Me.

I lalo o tulaga lelei, o fatu o cereals e tupu e oʻo i le 60 cm le maualuga, ma o laumei pulu laʻitiiti e faʻalanoa i lalo e 2-3 cm le umi. E umi (2.5-4 cm) le palauga o le totoa, e eseese i le lanu malamalama. Fuga laulaau uumi e pipii i le au i lalo, e oʻo atu i le 20 cm ma e ufiufi i sina mea itiiti. O le lanu o laʻau o le siliva lanumeamata.

Tofiga

O le faʻasalalau e faʻalautele e le fatu. O fatu e selesele mai totoa i le tautoulu pe a maeʻa ma mama. E tatau ona e iloa i le mafanafana mafanafana atonu e mafai ona e maua ni fatu fou mai fatu mama.

O le totoina e amata ia Aperila i totonu o se kativa po o ni tamai ipu, sosoo ai ma le toe totoina i se nofoaga tumau. O lenei metotia e mafai ai ona e totoina ni lau laau mautu pe saunia lelei i le itu i matu. I le ogatotonu o Mei, e mafai ona e totoina se vao i luga o le eleele.

Laʻau e fefiloi ma le oneone ma faʻalautele ile 2-3 cm ile palapala. E lūlūina i latou i se mamao mai le 10-15 cm mai le tasi i le isi, talu ai ona o ni nai fatuga o loʻo i totonu o le laau, ma le malosi malosi o le a tatau ona faʻamaeʻaina ai le paʻu. E foliga mai i le 10-12 aso. A oʻo ina ola i fatu laau 2 vaiaso pe a uma ona lūlūina, e totogo ma totogo totogo.

Totoina ma le tausiga

O le siʻusiʻu isu e le faʻasalaga i le ituaiga o palapala ma ola lelei i luga o soʻo se eleele. O le laau e faʻapitoa, ae o se ata lafoia e mafai ona faatagaina. E talafeagai mo le ola i totonu o le togalaau poʻo totonu o fagu i luga o le faletusi. E teteʻe i le vevela, ae i le vevela vevela e manaʻomia le suʻeina i aso taʻitasi, aemaise lava pe a tupu aʻe i totonu o fale, e le o aʻafia ai.

Ina ia ausia le maualuga aupito maualuga o le totoa o le a faʻaaogaina i le fugalaau, e tatau ona maua e lagurus ni tulaga atinaʻe lelei. E manaʻomia e le fanua le lafulemu, lafoaʻi, e mafai ona e faʻaopopo le oneone. A o le fugaina, faatasi ai ma le pisipisa o le 10 aso, e faʻaaogaina le suauʻu ma faʻafeinu. A maeʻa le faʻavaeina o ni piko, e faalua ona fafagaina i latou i fualaau faʻapitoa. Faʻaaogaina le faʻatagaina o le malamalama mo le 12-14 itula.






E seleseleina Spikelets mo teu oloa aʻo leʻi amata ona lanu samasama. O lenei mea o le a taofia ai le faʻamaligiina ma taofiofia ai foliga matagofie mo se taimi umi. Aʻo le seleseleina, o le sau e toʻotogo faʻatali mo le faʻamago, o lona uiga, latou te latalata atili i le 'aiga o le afiafi poʻo le amataga o le afiafi.

O le vao e puipuia i faʻamaʻi ma meaola faalafua, faʻapea foʻi ma le tau. O le sili atu o le faʻamaʻi faʻamalosi oona e mafua ai le tataina o 'ie ma se lanu tele (pouliuli) o lanu. Ina ia aloese mai lenei mea, ae ia tuʻuina atu i le cereal ia meaʻai talafeagai, e mafai ona e suia se tasi o le meaʻai i le falaoamata palu.

Faʻaaoga ma paʻaga

O lenei laumei-lapopoa e talafeagai mo le fausaga o musika ma tuaoi. O le teuteuina o le toga papa, o se auala faapipii e tau ai se seu, o lona uiga, i ni vaega laiti, e talafeagai.

Faatasi ai ma lenei cereal, e mafai ona e faatumuina le avanoa i le va o vaitau o le fugalaau susulu po o laau toto, e talafeagai mo le faʻaaogaina i totonu o le laʻau rosa po o le pito i luma o fualaau suamalie.

I luga o le laupepa o le hare hare, o le pitonuu ma ni laau e le lelei tele e sili ona lelei le eleele e talafeagai. O fugalaau pupula e foliga mai e sili atu i le pito i tua o lona lanu enaena, toe faafouina le tuufaatasiga.

O se taunuuga matagofie o le pitonuu ma isi ituaiga o laʻau, o loʻo iloga i se lanu paʻu pouliuli o laʻau. I lenei tulaga, ua fautuaina e faʻaopoopoina faʻatasi ma Irezine Herbst, Creeping Tender, Coleus Blume.

Le faʻaaogaina o fugalaau matutu

O foliga Spikelets e sili ona manaia i totonu o vaʻa vevela. Ina ia faia lenei mea, o le a vavaeina i latou e faʻamaʻaʻaina, ona aveeseina lea o laulaʻau ma faʻaputuina i ni fusi laiti laiti. Faʻateʻa mo i latou e faʻagogo i lalo i ni totoa i se vaʻa lelei.

O fugalaau fugalaau e maua ai se lanu mūmū malie, ae faʻapipiʻi lelei lava i le pipii. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga:

  • vailaau faapitoa a aerosol;
  • vai masani suavai ma suauu.

A maeʻa le togitogi, ona faʻagogo ai lea o lauulu mo le 1-2 aso ma faʻaaogaina i le tuufaatasiga.

O le lapisi lapisi e lelei ma soʻo se lanu paʻepaʻe, ae e fetaui lelei mo ni paʻu vavae tutoʻatasi, e lava lava le suʻeina o pine e valiina i lanu eseese.