Laʻau

Pteris - o se laufanua matagofie o le vevela

O le pteris fern o se laau toto mai le aiga tele o Pterisov. E taatele i itulagi o tropical and subtropical i le salafa o le lalolagi, maua i Iapani, Amerika, Aferika ma Niu Sila. O le igoa o le laau ua faaliliuina o le "apa." O le tele o tagata fai togalaau e vaai tutusa i le va o laʻau ma manulele o manulele. Fiafia fugalaau e fiafia i le mauaina o nei laau lanumeamata lanumeamata, lea e le atoatoa foi i le tausiga.

Faamatalaga faʻatau

O Pteris o se fanua e iai se mea e leai se manava, e fetolofi. I luga o le atigi lauulu vaivai o lauulu lauulu enaena. O le laau o loʻo i ai se palapala eleele, lea e mafai ona avea o se faʻaauau o aʻa. O laʻau e faʻaalia saʻo mai le eleele. I le natura natura, e mafai e le vao ona oʻo atu i le maualuga o le 2.5 mita. O loʻo maua foi ni fugalaau, o loʻo tu i luga o papa ma papa papa.

O le laau toto e fai ai ni laʻau lanu meamata. O lau lafoaʻi ua i ai se fulufulu poʻo se foliga faʻamau. Latou te i luga o le umi, petioles eleelea. Pepa laupepa e vali lanumeamata. Eseesega ma le valivali ese o laulaau ua maua. O laupepa e vaivai, paʻu. Soruses o loʻo i tua o le pepa ma maua le foliga o se laina faifai pea i luga o le pito.







Vaʻaia o peteris

O le tele o aiga e tele naua, e tusa ma le 250 ituaiga ua faamauina i totonu. I le faʻaopoopoga i ituaiga autu, e iai foi ituaiga mea teuteu. I le ata, e matua eseese lava peteris, lea e mafai ai e le au fai togalaau ona fatuina se foliga atoa o ni ferns.

Pteris longifolia. Lisi lau o lau laau o loʻo i luga o le fulufulu fulufulu mālūlū lanu enaena. O loʻo ufiufi i siaki laʻititi o le beige ma le moli. O le umi o laulaau lanumeamata lanumeamata e 40-50 cm, ma o le lautele e 8-25 cm. O le petiole umi o le scaly e ufiufi i laulaau laititi ma le umi ma se lauulu susulu.

Fale uumi umi

Pteris o gatete. O le laau o se vaomatua tele ma lanu lanumeamata lanumeamata. O petioles o loʻo gaogao e matua vaivai ma faigofie ona momotu. O le laau e vave ona tutupu le lanu meamata.

Pteris gatete

Pteris Cretan. Se ituaiga lauiloa e iai se foliga lanu e le masani ai. I luga o beige petioles e oo atu i le 30 cm le umi, o loʻo iai ni laʻau e leʻo faʻasolosolo. O le umi o le 15-50 cm. O le lau laulaau o le lanumeamata lanumeamata lanumoana ei ai sina pito i lalo. Fiafia ituaiga:

  • Albo-lainaata - i le ogatotonu o le laupepa o se fasi laupepa siliva;
  • Rivertoniana - o laʻau o loʻo faʻapotopoto i le pito i luga o le petiole i le foliga o se fetu e lima-lima;
  • Whimsettii - o le laau e aofia ai le tele o mea e tatala ai lau lanu lanumeamata.
Pteris Cretan

Pteris xiphoid. I lenei ituaiga, o laulaau ua vaevaeina i le mea e le faʻamaonia (paʻu ma lautele) ma lafulemu (saʻo, vavalalata laina). O le umi o le paʻu o loʻo i tafatafa o le pito i lalo ole lau. Mea teuteu:

  • Victoriae - o se tamai paʻu paʻepaʻe e tu i le ogatotonu o le laulaʻau paʻu;
  • Evergemiensis - o laʻau laʻau e toso papaʻe.
Pteris xiphoid

Ua vaevae Pteris. O le laau e tele lau lanu lanumeamata lanumoana. Petiole pe a ma le 30 cm le umi I le pito i tua o lona lima e lima laasaga o laʻau e oʻo i le 45 cm le umi. Vaʻaiga mo le faʻatoʻaga i totonu:

  • Variegata - i le pito i luga o laulaau taitasi o se fasi pepa paʻepaʻe lua;
  • Cristata - o laʻau taʻitasi i le pito i luga e lautele ma selu;
  • Tenuifolia - o se lanu violea e toso i le ogatotonu o laulaau.
Ua vaevae Pteris

Pteris o se mea faapipii. O le laau e fai ai se uila umi ma feʻaveaʻi. Wii 70-100 cm le umi ua i ai se foliga paʻu. Cirrus-vevela lapopoa lapopoa ua faatulaga lelei ma vali i le lanu uliuli lanu.

Pteris tape

Pteris gear. O se laau lanu mumu lanu meamata e aofia ai le cirrus, laulauina lau. O le uumi o le lau e 30 -80 cm, ma o le lautele e 20-40 cm. O le taua e tutusa lelei ma le petiole. Faʻateleina Fern ma vave ona teuteuina.

Pteris gear

Faʻatauga auala

Faʻafouina o peteris e faia e ala i le luluina o spores poʻo le vaevaeina o le rhizome. Mo faʻatoʻaga e faʻaaogaina ai se ipu lapoʻa mafolafola ma se faʻafefiloi o oneone ma peʻa. E faʻamamaina le palapala, faʻapipiʻi i luga ma ufiufi le atigipusa i tioata poʻo ata. Seia oʻo mai pupuu, e teuina le fale lauʻeleʻele i totonu o se potu pogisa e iai le vevela o le ea + 15 ... +20 ° C. Pe a tupu le pala, e tuʻuina atu i le malamalama. Felaʻuaʻi ma faʻamalolo le toto i aso taʻitasi. O mea lamolemole e minoi ma o ese ma le malosi. O ogalaau ua tupu aʻe i totonu o tamai potopoto laiti ma le eleele mo fomaʻi matutua.

Pe a faʻapipiʻi se vao matua, e mafai ona vaevaeina i ni vaega. E taua tele le fuafua tonu o le tulaga tuputupu ae, aua atonu e le oi totonu o le pusa ma le Wii. O le paʻu e faia i le mata mata ma fufuluina i le malala. Na vave ona totō Delenki i le eleele ina ia aua le mago le rhizome.

Suiga

E manaʻomia e Pteris le faʻaaogaina masani. Mo laau totō, o tamai ipu e filifilia, e tutusa ma le rhizome. E le manaomia se koneteina loloto, ona o aʻa o loʻo i luga o le fogaeleele. Pe a totoina, e le sili atu i le 7 cm le loloto o le rhizome.

Mo le totoina o le fern, e mafai ona e faʻafefiloi oneone nei:

  • laʻau oneone;
  • peat;
  • turf land;
  • humus;
  • laupepa palapala.

E mafai ona e faʻatau i totonu o le faleoloa se mea e fai aʻi mea e fai mo ferns. O le faʻaaogaina o le palapala e tatau ona le faʻaituau poʻo sina malie. I le pito i lalo o le ulo e tatau ona liligi ifo i luga o lapisi, faʻalautele le gaʻo po o piliki piliki.

Tausiga Tausi

E le faigata le tausiga o fale mo peteris e oʻo lava i le au faifaatoʻaga amata. O se fagu e faʻaogaina i totonu o le malu po o se mea malulu. O fesuiaiga eseese e manaʻomia se malamalama atili. Ua tuu le laau i le pito i tua o le potu poo luga ole faamalama sasaʻe ma sisifo.

O le vevela o le ea mo peteris e tatau ona faʻaauau i le tausaga atoa ma e tatau ona i ai i le laina mai + 17 ... +20 ° C. I aso vevela, e fautuaina e sulu le tipu i aso uma. I le taumalulu, e mafai ona faʻaitiitia le vevela i + 14 ... +15 ° C.

E masani ona faʻafeinu pteris ma tele. O le eleele e tatau ona fai si sina susu, ae le taliaina le vai. O le tele o le vai e tatau ona alu ese mai le ipu. E tatau foʻi ona faʻaoga le faʻaoga o le paleti i taimi uma. O lenei mea o le a fesoasoani e puipuia aʻa mai le atinaʻe o le pala.

E manaʻomia e Fern le maualuga o le faʻamamafana. I totonu o se potu malogo, e amata ona magoto le pito o lau. O lalaga e masani ona pulusulu i vai inu, vai malulu. Tuʻuina o laau i tafatafa o aquariums ma vaipuna. O laulaau e fufulu ile taimi i lalo ole vai malulu vaivai e aveese ai le pefu.

I le taumafanafana, e fautuaina e fafaga peteris ma faʻalavelave faʻapitoa mo ferns. E faalua i le masina, o le afa o le meaʻai fautuaina i le faatonuga e faaopoopo i le vai mo le fausiaina.

E pei ona mamae le lau, ua teuteuina. Faʻasalaga lelei, o laʻau e taofi pea lo latou manaia mo se taimi umi ma o le teuteu e seasea lava. E tipi ese petioles mama ile pito i lalo. E faigofie le faʻatinoga o le faʻagasologa pe a suia, i le amataga o le tautotogo.

O aʻafiaga ono tutupu

Pteris e le faigofie i faʻamaʻi masani. O le tele o faafitauli e mafua ona o le le tausia lelei. O faigata sili ona taatele e pei ona taua i lalo:

  • laʻau lanu samasama ma faʻagogo - vaʻa vevela pe le lava le suāvai;
  • lau lau paʻu ma le manino - o le la;
  • laʻau lanu enaena, faʻanofo pe pisi - malulu tele se potu, o le i ai o se ata.

Pteris e masani ona afaina i osofaʻiga o iniseti iniseti ma thrips. Afai e maua pusa, ia vave ona togafitia laulaʻau ma le eleele ma se iniseti. O le togafitiga e toe fai 2-3 taimi faatasi ma le vaeluaga o le 5-7 aso e faʻaumatia ai tupulaga fou o iniseti.