Laʻau

Ahimenez - o se vaomatua matagofie laau toto ma fugalaau tetele

O Achimenes o se faʻailoa vavalalata o loʻo ola i le vaomatua o vaomatua o Amerika i Saute ma Amerika Tutotonu. E aʻafia i le aiga Gesneriaceae. O le lush low low bush is covered with leaf leaves, ma i le taimi o fugālaau, i totonu o le lauolaola lauolaola, tele tele, e tutusa ma le kalama, o fuga o lanu paʻu e fuga mai. Ina ia faʻafiafia le vao i le matagofie faʻalelei, o tulafono mo le tausiga o Achimenes e tatau ona mulimuli lelei.

Faamatalaga faʻatau

O Ahimana o se faʻailoa faʻamalosi e ola ai le vao. O le maualuga o se laau matua e masani lava e le sili atu i le 30 cm. O se mea masani e le masani ai le nodules (rhizomes), lea e ufiufi i nai mea laiti, e atiaʻe lalo. Laʻau suamalie, malaʻau ua toto i luga aʻe o le palapala. I le taimi muamua latou te atiina ae i luga, ae mulimuli ane lafoai. O le pito o le paʻu ua ufitia i le paʻu lanumeamata po o le mumu.
O laʻau o loʻo ufiufi i lau o petiole e le masani ai. I le pito i luga, e mafai ona valiina se lamolemole paʻepaʻe, lanumeamata, lanumoana poʻo le lanu viole. I tua o loʻo i ai ni vailaau pupuu. O lapisi o loʻo i ai se foliga lautele ma ni pito faʻamau ma se pito pito i luma. O le toomaga o veins e manino lava ona iloa.
I le faaiuga o Me, e tele fugalaau o loo i luga o le vao. O siaki taʻitasi o loʻo i ai se pupuʻu vavalalata umi ma e 5 malosi le pisi, vaevaeina i tafatafa o pito o petals. O le tumutumu o loʻo iai taʻitasi i le itu o laʻau. Ole lanu o le fugalaau e 3-6 cm. O le lanu o petals e paʻepaʻe, samasama, lanu piniki, lanu viole, mūmū. Fuga e faaauau pea seia oo i le faaiuga o Setema. I le fale, e mafai e fugafulu ona fuga faalua.







Taimi o le olaga

I le amataga o le tautotogo, pe a oʻo i luga le vevela o le vevela i aso taitasi ma faʻalautele le ao, o le a tupu mai le totogo o talavou mai le rhizome. Ua televave le faateleina i le tele. E oʻo mai i le masina o May, ua faʻaalia le fugalaau ma ua amata ona amata ona amata mai. Fugalaau fugalaau i le amataga o le taumafanafana. A o faagasolo lenei vaitau, e manaʻomia tele le faʻamafanafana, faʻamalama malamalama ma masani ai le faisaisa.

I le amataga o le tautoulu, o le fugalaau e faasolosolo malie le mou ma le tuputupu ae o laau e vave ona paʻu. E oo atu i le ogatotonu o Oketopa, o lau laititi e faasolosolo malie le liu enaena ma pala. E mago foi ma le lau. Mo le taumalulu, e na o rhizomes e tumau. I le taimi o le taotoga, e mafai ona teuina le laau i totonu o se pusa malulu, malulu. O le eleele e masani ona susu i sina vaega itiiti o le vai i tafatafa o le fagu.

Ituaiga ma ituaiga o Achimenes

O le genus Achimenes e tusa ma le 50 ituaiga o meaola ma le tele o ituaiga mea teuteu. E na o sina vaega itiiti o loʻo maua i faleoloa fugalaau. O se vaega sili atu ona tele o loʻo tuʻuina atu i faleoloa i luga o le initaneti, o le mea lea e sili ai le fiafia o le au faifaatoʻaga e faʻatau le aofaʻi i luga o le initaneti, suʻesuʻeina ata i le tusi. Faatasi ai ma le eseesega, o meaola nei ua manatu e sili ona manaia.

Aysenes e umi ona osooso. O le laau e fai ai le vao vao e tusa ma le 30 cm le maualuga. O loʻo ufiufiina i latou i ni mea o loʻo i luga poʻo ni laʻau faʻamalosi. O le uumi o le lau e tusa ma le 9 cm. I le taimi o le fuga, lautele (e oo atu i le 6.5 cm le umi) fugalaau lanumoana-lanumoana i luga o le Achimenes. Fiafia ituaiga:

  • Chiapas - o petals e valiina i le lanu violē;
    Chiapas
  • Juaregia - o le lanu violē o loʻo i ai i le pito i lalo ole petal paʻepaʻe.
    Ahimenez Juaregia

Ahimana ua fusi. O le laau ei ai lona fugalaau. O le pito i luga o le gaʻo e pei o le paʻu. O le lanu e taatele i ata o lanu piniki pe papaʻe.

Ahimenez Fringed

Akimenes hybrid. Eseesega ma le tele o puaa ma alalaʻau laiti. Sui na mauaina e ala i le vavalalata faʻatasi. Fiafia ituaiga:

  • Ambroise Verschaffelt - i luga o paʻu papae o vevela vevela vevela;
    Ahimenez Ambroise Verschaffelt
  • Pink Pink - fugalaau o lanu piniki pipi;
    Aalyna Pink Pink
  • Blue - tamai fugalaau lanumoana laiti;
    Ahimenez Blue
  • Yellow Beauty - fugalaau tubular ma se paʻu loloto e valiina i le lanu samasama po o le lanu.
    Ahimenez Yellow Beauty

Ahimenez e tele-faʻafeifo. O lenei ituaiga meaola e tele. O le maualuga o le togavao e oʻo atu i le 60 cm. Laʻau lanu meamata-lanu lanu meamata e paʻuina i laulaʻau matagofie o fugalaau e iʻu i le 6 cm le umi ma oʻo i le 10 cm le umi o le pipili. O fugalaau e faia i laʻau o laʻau i le umi atoa o le uʻu, latou lanu mumu.

Ahimenez tele-osooso

Faʻatauga auala

Faʻapenaina o faʻatauga e ala i se togalaau vegetative e sili ona talafeagai. E mafai ai foʻi ona e faʻasaoina ituaiga ma ituaiga eseese o le laau. O fatu taitasi i totonu o le tausaga e maua ai le 3-5 tamaiti e mafai ona avea ma totō tutoatasi. I le popofou o le tautotogo, aʻo le i faia ni vaovao, ua eli ese mai le eleele ia Achimenes rhizomes ma totoina i ni tamai ipu. Afai e te manaʻomia le tele o laau totō, e mafai ona e tipiina vaega taʻitasi ile 2-3 vaega. Tuu le tipi na faʻafefeteina i le malala.

Ia Me-Iuni, e mafai ona faʻalauteleina ia Achimenes e ala i le vavaeina. Mo le faia o lenei mea, tipi tiiti 8-12 cm le umi ma 1-2 internodes. E mauaʻa i se fagu vai. E fautuaina e suia le vai ile 1-2 aso. A oʻo mai aʻa laiti, e totō le laau i le eleele lafulemu. E mafai ona e vave aʻafia le tipi i le eleele, ona oʻo lea mo le 7-10 aso, e teu ai laau i lalo o le pulou.

O le faʻaleleia o fatu o le taimi sili lea e alu ai le taimi. Ia Mati, o fatu e lūlūina e aunoa ma se sauniuniga muamua i totonu o se atigipusa o loʻo iai se paluga oneone. O le eleele o loʻo sosolo i le vai ma ufiufi i se ata tifaga. Tausi le fale kuka i le vevela o + 22 ... +24 ° C. E foliga mai e foliga i totonu o le 12-16 aso. Faatasi ai ma le faʻavaeina o laʻau moni e lua, o loʻo totogo ai le toto i ni ipu eseese.

Totoina o laau

O le faʻapipiʻi o le Achimenes e fautuaina i tausaga taʻitasi. I le taimi o le taotoga, e le eliina ia rhizomes, ae sa teu i le eleele tuai. Ia Fepuari, ao le i amataina le tuputupu ae malosi, ua aveesea ma tuu i fanua fou. I totonu o se fagu fou, pebbles, faʻalautele le gaʻo poʻo piliki piliki o loʻo tuʻuina i lalo. O le eleele e aofia ai:

  • pepa palapala (3 vaega);
  • eleele malūlū (2 vaega);
  • laʻau oneone (1 vaega).

Muamua, ua sasaa le eleele i totonu o le ulo i le 2/3 o le maualuga, ona tuu ai lea o le rhizomes i le pito i luga. 5-10 mm o le eleele ua sosolo i luga o latou ma faʻamalieina lemu. A o le i faia ni taameni laiti, e aoga le ufiufi o ipu i le ata tifaga poʻo le tioata.

Tausiga Tausi

Achimenes i le fale e manaʻomia le faʻaleleia ma le faʻaeteete. O le laau e sili ona fiafia i le malamalama. E mafai ona tuʻu ni keke i luga o faʻasasaʻe sasaʻe poʻo sisifo, faʻapea foʻi ma le loloto o le potu i saute. Faatasi ai ma le leai o se malamalama o le la, ua tele naua meaʻai ma ua faaalia, ae peitai, o le mata o le mata e le manaomia foi.

O le maualuga o le vevela o le ea + 22 ... +25 ° C. I le vaitau o le galue malosi, e le tatau ona pau i lalo +20 ° C, a leai o le a amata ona afaina le laau. E aoga le ave o le Achimenes i le togalaau poʻo le faletalimalo mo le taumafanafana. O loʻo latou taumafai e tuʻuina atu tuʻutuʻuga tumau. Bushes e le taliaina toleniga manaia tele ma tusi. I le taimi o le taotoga, e mafai ona tausia rhizomes i le + 10 ... +15 ° C.

Mo vaomatua, o le maualuga o le maualuga o le ea e taua tele, ae ui i lea, e leai se aoga o le pulupuluina o lau laʻau. E mafai ona e tuu fugalaau i tafatafa o aquarium, punavai poʻo vaituloto masani. A o latou toesea, ia faʻaaoga ia fata ma susu susu ma faalautele le ele.

O Achimenes e tatau ona fafaga soo. E le taliaina le fufuluina tele o le eleele. I le taumalulu, o le eleele e na o sina susu laitiiti e lata ane i puipui o le ulo. Ua lava lea e sasaa ai le 2-3 sipuni vavalaʻau o le mafana mafanafana i le vaiaso. Talu mai le tautotogo, o le suavai e faasolo ina faateleina. O le tele o vai e tatau ona tuua saoloto le ipu. O le taumafanafana uma e matua maluluina le eleele i le mafanafana ma le malu. I le taimi o le tautoulu, o le faʻafeinu o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia

Mai le amataga o Mati e oo atu i le ogatotonu o Setema, e tatau ona fafaga faanatinati ia Achimenes faalua i le masina. Faʻaaoga faʻalavelave o minerale mo le totoina o totonu o laau.

Maʻi ma meaʻai

Faatasi ai ma le tele o vaiinu, aemaise lava i totonu o se potu malulu, afaina ai le afaina i luga o aʻa ma lala. O loʻo i ai se avanoa e faʻapolopolo ai le fugalaau. E tatau ona aveese mea na faaleagaina, togafitia le pale o le pale ma le eleele ma se pese ma toe iloilo tulaga o le taofia.

E masani lava o aphids, mealybugs ma spider mites e nonofo i luga o lanu lanu. Talu ai e le manaomia le fufuluina o fugalaau, ua togafitia i mea iniseti mai pusa.