Laʻau

Chistets - taliga mamoe mamoe vevela

Chistets o se laʻau faʻamalosi ma lauʻau matagofie. O nisi tagata fai togalaau latou te taʻua le laau "stah" po o "taliga o mamoe." E sili ona manaia i le togalaau ma e mafai ona faʻaaoga e fai ai ni mea ola ma mafanafana. I le vaitau o le vavalaʻau, o le vao ma le paluga o loʻo valiina i lauulu maaleale ma siosiomia e se manogi manaia. E tosina ai iniseti ma manulele. O le laau e aʻafia i le aiga o Lamiaceae ma e taatele i le tau o le Eurasia, i Amerika ma Aferika. O vao leaga e le mafua ai ni faʻafitauli le talafeagai ma o le a puipuia lona matagofie seia oʻo i le taimi o le tautotogo.

Faamatalaga o le Botanical

Chistets o se laʻau faʻasalalau poʻo le taʻamilosaga faʻalaʻau ma se mea umi, vaivai le faʻalaʻau. E matua loloto lava i totonu o le eleele. I luga o ni aʻa tetele, e mafai ona iloga ituaiga o laau. O le vaega o le eleele o se mea eleelea, ua totoina ni lala ma se laʻau laiti. O le maualuga o le laau e 10-30 cm.







O laʻau pito i lalo o se faʻamalosi poʻo foliga faʻa-fatu e i ai ni petioles pupuu ma e tu latalata i le isi. O le umi o le 10-12 cm. O laʻau pito i luga o loʻo i ai se foliga o le ovate-pepelo. Pepa laupepa e valiina i se lauulu lanu meamata-lanu meamata. E toetoe o ituaiga uma e iai le lanu mafiafia o le lanu siliva. Faafetai ia te ia, o laulaau e foliga mai o ni mea vevela po o ni meaʻai faʻalelei.

O le fuga o le ato tupe e tusa ma le lua masina (Iulai-Setema). I le taimi lea, i pito o le vaetogo, e tele mea e tutupu mai i luga o se pale umi. Pulu, piniki, lanu paʻepaʻe po o samasama e iai se taga e pei o le logo ma lima gaʻo lima. A maeʻa le palotaina, o le paluga oona e tolu ona foliga e matuia i le ogatotonu o le calyx. E ufiufi i le paʻu lanu uliuli lanu enaena.

Manatu lauiloa

E sili atu i le 370 ituaiga i le genus Chistec, e ui i lea, na o ni nai mea, o le sili ona teuteu oi latou, na sili ona lauiloa.

Chistets faʻanofo pe faʻapipiʻi solo. O lenei ituaiga mea teuteu e sili ona lauiloa ona o le mafiafia ma le umi o faaputuga luga o lau. O le umi o le mama e 20-40 cm. O se laau e le lelei ma le malulu e totogo i le taumafanafana i fuga piniki ma le lanu violē, lea e tumau mo le 40-50 aso.

Chistets faʻanofo pe faʻapipiʻi solo

Mea teuteu:

  • Big Ears - o laʻau mamago e ufiufi i le ufiufi e oʻo i le 25 cm le umi;
  • Papatusi Silver - o se ituaiga vailaʻau e oo i le 15 cm le maualuga e faia ai se kapeta siliva-lanumeamata;
  • Mafiti Faʻanoanoa - o paʻu paʻepaʻe paʻepaʻe e mafai ona vaaia i luga o laʻau;
  • Cotton Ball - o fugalaau o lenei ituaiga e foliga tutusa ma pusa lapisi;
  • Sheila Macqueen - o se ituaiga e maualalo laulaau ma laulaau, e le maua ai ni fugalaau.

Toa vao. O lenei ituaiga meaola e tupu i totonu o vaomatua o Europa ma Asia i Sisifo. O faʻatoʻa vaʻai faʻamalosi e ufiufi i laʻau lanumeamata lanumeamata ma e muta ai faʻamaʻi lanu mumu. E faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa e avea o se mea faʻapitoa ma faʻamalosi.

Toa vao

Chistets Byzantine. O le matagofie o le faʻailoaina o ogalaau e maualuga lona faʻalaloaina e oʻo atu i le 60 cm le umi. O le laau e taatele i Asia i Saute. O loʻo i ai se aofaiga tele o vitamini C ma suauu taua.

Chistets Byzantine

Chistets i le tausaga. Taʻu tausaga taʻitasi ma lau laʻau ma mea manogi sili ona manogi. O se fale lelei o le meli, e le faʻaogaina mo togafitiga faafomaʻi.

Chistets i le tausaga

Chistets Baikal. O se laau toto e oo atu i le 50 cm le maualuga ei ai lanu lanumeamata lanumeamata ma laulaau laulaau, lea o loo ufitia ma se faaputuga pupuu laitiiti. Fuga i totonu o le lanu mumu-lanu violē poʻo le lanu violē. E faʻaaogaina e togafitia ai le maualuga o le maualuga, ma o se nofoaga faʻamalosia malosi.

Chistets Baikal

Chistets o le masima. O se laau e tusa ma le 1.1 mita le maualuga ei ai se mea manogi ma ni lau o ni nifo laiti i itu. O laau vao uma e ufiufi i lalo, o loʻo aʻafia i lalo. I le taimi o le taumafanafana, e fuga mai fugalaau lalac-paauli i luga o le mutia. O le laau e faʻaaogā faʻaaogaina i vailaau faʻapitoa e taofi le tafetoto ma faʻamalolo manuʻa.

Chistets marsh

Toe gaosia

Faʻapenaina o le purum e faʻatino e fatu poʻo fualaau vegetative. E mafai ona toto vave fatu i le eleele i le amataga o le tautotogo po o le tautotogo. Afai e manumalo tele le manumalo i le itulagi, e mafai ona e tupu chistek mo tipu. O fatu e totoina i pusa i oneone malulu ma eleele paʻu ma faʻafefe faʻafefeteina ile eleele. A maeʻa le 5-10 aso, ona aliaʻe ai lea o pine muamua. O laau toto e faʻaauau pea ona tupu i totonu o le pusa e tasi seia oʻo i le toe totoina i totonu o le eleele. Afai e tatau ai, e vevela fasi laau. Chistets toleniina lelei le faʻapipiʻiina, ma e mafai ona siitia i se nofoaga talafeagai i le tele o taimi i le tausaga.

O le auala sili ona faigofie e faʻaleleia ai laau toto o le vaeluaina o le togavao. O lenei faiga e talafeagai lava e tuʻuina atu ai le potu vavao mo le tuputupu aʻe. I le tautotogo, latou teli i luga se fufulu mama, faʻapipiʻi ma le faʻaeteete mai se coma coma ma vaevae le rhizome ma ona lima i ni vaega. Sa totō Delenki i se nofoaga fou ma se mamao e 15-20 cm mai le tasi.

I le vaitau atoa o le vegetative, e mafai ona faʻaleleia le uila e ala i le vaʻaia. Mo le aʻa, e tipi ni vaega i le 2-4 laulaʻau poʻo pepa lafoaʻi mai lalo ifo o loʻo talafeagai. O le taina o loʻo faia i se faʻafefe susu o le oneone ma le paʻu. E tatau ona faʻafefete faʻamaʻi lelei ina ia puipuia mai le pala. A maeʻa 2-3 vaiaso, o le fatuga o le ai ai ni aʻa laiti, ma o le a amata ona maua ai ni totō fou.

Tausiga Tausi

Chistets o se laau e le lelei ma e le manaomia ai le gauai atu i taimi uma.

Malamalama O le laau e sili ona fiafia i nofoaga ma le malamalama lelei, ae e mafai ona tatalia sina ata. E lagona le fiafia i totonu o nofoaga tatala poʻo lalo o vao.

Lulu O le maualuga o le taumafanafana mo le tuputupu ae o le + 20 ... + 24 ° C. I fafo, e lagona foi e le mama le masani i aso vevela. O le laau e sulu i totonu o le kiona ma faʻafeiloaʻi lelei lauulu. E le lafoaia le togalaau, ae ua le toe aoga i le taumalulu. O nisi o fai togalaau e sili atu le vavae ese o le laau i le tausaga talu ai.

Le palapala. "O taliga mamoe" e mafai ona fetuunai i soʻo se eleele. Laititi o laʻau ma le faʻaleleia lelei o lau tama e sili ona lelei. Afai ua tumu le lalolagi i meaʻai, o le a toesea e le laau lona lanu siliva ma sili ona lanu meamata.

Faʻasa. E tatau ona faʻamalosia le faʻamamaina o le vai. E faigofie ona faʻafeiloaʻi ai le lāmala, ae mai le tele o le susu e vave ona pala. I le va o le suālaʻau, o pito i luga o le palapala e tatau ona faʻamago lelei.

Fertilizer. Mo le ola tuputupu aʻe ma le tele o fuālaʻau, e manaʻomia le fafagaina o le ato. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻaputuina le malosi mo le taumalulu fou. E faalua i le tautotogo e tatau ona faaopoopo i ai humus o moa po o povi paʻu, e palu ma le ammonium nitrate. E mafai ona suia sui i mea tau minerale.

Teuteu. A maeʻa ona fuga, e tatau ona aveʻesea lau o fugalaau ma laʻau mamago. I le lautele, ona o le fuga, o le ato e leiloa i le teuteu: o uaua ua lafoaʻi ma ua faʻaalia. O le mea lea, o nisi fugalaau fugalaau e le faatagaina le fugalaau. Pe a amata ona amata ona fai, e fufulu. O lea e mafai ai ona faʻatumauina le maualalo o lauʻau ma laʻau vaivai ma teuteu.

Maʻi ma faʻamaʻi. I totonu o se tau malulu e masani ona lolovaia, ua pagatia i luga o le mai le afaina. Ae o meaola faalafua e toetoe lava a le toe nofo i luga o ona mama.

Faʻaaoga togalaau

O laʻau suamalie ma lau lanu o lanu siliva e sili ona matagofie e sili ona lelei mo togafiti ma fugalaau fugalaau. Chistets e mafai ona faʻaaogaina i luga o mauga maumaʻe, rockeries ma i le pito i luma o fugalaau susulu matagofie. O le laau e matagofie i le vaiaai o marigolds, ageratum, Veronica, logo ma isi fugalaau. E faʻamaeʻa ese ai le matagofie o tagata e teuteuina lau laʻau teuteu, moa, geyher ma cuffs.

O Stachis e mafai ona faʻaaogaina e le gata i mea totō, ae faʻapea foi i totonu o le fugalaau. E tumau pea le matagofie o laupepa i totonu o se fagu mo se taimi umi.

Faamalologa meatotino

I vaega uma o le laau, tannins, flavonoids, polysaccharides, o suauu taua, pectins, acid ascorbic e mafai ona maua. I le maualalo o le aʻafiaga o le tino i le tino, o le tagata mama e iai mea nei:

  • faʻamaʻi;
  • faʻamaʻi;
  • faamalologa;
  • fomaʻi;
  • faʻamoemoe;
  • antimicrobial;
  • mea maualuga;
  • faʻatau.

O vaega uma o le laau e tatau ona fufulu lelei, faʻagogo i le ea fou ma nutimomoia i le paʻu. O mea e maua mai ai meaola e gaosia pe faʻamalosia ai le ava malosi. O vailaau e mafai ona faia i le tautala pe faʻaaoga i fafo i nofoaga ua aafia. O patemea ma le faʻaopoopoga o le faʻamalositino e faʻaalia ai foi le lelei.