Laʻau

Cochia - togavao matagofie i vao

Kokhiya o se fale teuteu-deciduous mai le aiga o Marevaya. O lona lauʻeleʻele o Asia i Sasaʻe ma Aferika, e ui lava mo se taimi umi ua matua galueaiina lelei i le salafa o le lalolagi. O tagata o Kohiya ua lauiloa i lalo o igoa "cyprus o le taumafanafana," "bassia", "isen", "taamilomu faaletausaga", "mutomom grass", "togatala". O vao vao, o vao vao e fai ma sui o le tele o le atinaʻeina o faifaatoaga. Latou te tusia pa puipui, tuaoi ma fugalaau. O le natura le mafaamatalaina e mafai ai lava e se mea fou ona togafitia le tausiga o togalaau.

Faamatalaga o le Botanical

O Kokhiya o se aganuʻu faʻaletausaga poʻo tausaga faʻaletausaga faʻatasi ma le paleni televave o tuputupu ae. O le fomaʻi e aofia ai fugalaau ma semi-shrub forms. Latou te mauaina se foliga vaaia matagofie i le amataga o Iuni ma faʻaauau pea seia oʻo i le muamua gutu. O le maualuga o le cochia e tusa ma le 60-80 cm. E aofia ai le tele o moa felafolafoaʻi, ma faʻalauteleina i le umi atoa. I le pito i lalo o se mea faʻapipiʻi saʻo.







O nisi tagata, ina ua latou muai vaai i le cochia, taʻu atu i le conifers. O le mafuaʻaga mo lenei mea e lauitiiti lau laʻau e pei o nila. Ae ui i lea, o le laʻau, pei o le pito i luga o le tipu, e matua malu ma manaia i le paʻi. O laʻau lapopoa o loʻo i ai i le pati laiti. O tamaʻi laiti e ufiufi i lanu lanumeamata, lau o le emerald, ae i totonu o nai masina latou te suia ai i le piniki ma le fusi.

I le faaopoopo atu i laʻau teuteu, e iai fugalaau a Kohiya, e tusa lava pe o le a le tosina mai ai le mafaufau i nai tamai pepe. Latou te faʻaputuina i lalo o paʻu o loʻo i totonu o le au o apical leaves. A maeʻa le faʻavasegaga, faʻapipiʻi fatu laititi. E taʻitasi le fatu e na o le tasi le fatu, e tumau ai pea le germination mo le lua tausaga.

Meaola ma ituaiga o kohii

O le ituaiga o kohii e tusa ma le 80 ituaiga. I lo matou atunuu, na o nisi o na mea e faʻaaoga i le teuteuina o togalaau.

Kochia o le coronet. O laau e le mafaamatalaina ma le lamala e fai ai ni laau tetele. I le autumn, o le pale o loʻo valiina i leo o maroon. E mafai e le laau ona tatalia ni tamai fulufulu, o lea o le a fiafia i foliga teuteu seia oo i le tau o le autumn.

Kokhiya pale

Kochia e lauulu. O le ituaiga o meaola e fufulaina, o laau uumi e oo i le 1 mita le maualuga ma le 50-70 cm le lanu. O le laau e sili ona fiafia i nofoaga lafulemu ma e mafai ona ola i luga o eleele palapala.

Kohia lauulu

Kochia Childs. E le sili atu i le maualuga o le 50 cm le vavao faʻasalalau. E le suia le lanu i le tausaga atoa.

Kohia tamaiti

E tusa ai ma nei ituaiga o meaola, ua fafagaina e faifaatoʻaga ituaiga eseese:

  • Le sultan. O le laau o loʻo faʻaputuina laau toto 70-100 cm le maualuga. O lālā e suia lanu i le tausaga mai le emerald i le paʻu. O le eseese e faʻafefeina ai se lauulu.
    Kohiya sultan
  • Avapulko Maea. O laʻau vao e ufiufi i lau lanumeamata ma se siliva siliva. I le autumn, e avea le laau ma fusi.
    Cochia Acapulco Silver
  • Faʻailoa O se laau e vave ona tuputupu aʻe e oʻo i le 1 mita le maualuga. E talafeagai mo le fausia o ata lanu meamata.
    Kohiya fafo
  • Paʻu Tausaga taʻitasi ma le faʻamalosia o le pale 80-100 cm le maualuga. I le autumn, lau lanu meamata e avea ma ulaula. O le vailaʻau e puipuia i tamai fulufulu.
    Kohiya afi
  • Shilzy. O vao vao e oo i le 1 mita le maualuga ma le 60 cm lautele e amata ona liu lanu-ulaula i le taumafanafana.
    Kohiya shilzi

Tuputupu ae

Cochia ua tupu mai fatu. E mafai ona totoina muamua i luga o laau pe tuusaʻo i luga o le eleele. Cochia fualaau aina ua totoina mai le amataga o Mati e oo atu i le faaiuga o Aperila. O pusa malulu ua saunia mo le luluina, lea ua tumu i eleele togalaau ma oneone. E fautuaina e fuafua le eleele aʻo lei faʻaaogaina. Faʻamalalo le lalolagi ma taumafai e tufatufa atu fatu laʻititi i luga. E lokaina i latou i se paʻu ma e le faʻafefete. O le gafatia e tuʻuina i totonu o se potu e maua ai le ea vevela o + 18 ... + 20 ° C. Ina ia totogo fatu, susulu le la i luga ia i latou.

A oʻo mai pupu, e tatau ona faʻaititia le vevela i le 10 ° C. Faatasi ai ma le oʻo mai o laulaau moni e tolu, e totogo ai le kohiyu i totonu o tamai fagu. I pusa taʻitasi e iai le diamita o le 10 cm, e mafai ona totō ni fatu se 3. I le taufaaiuiuga o Me, pe a mavae atu gutu o le tautotogo, o le 10-15 cm le maualuga e mafai ona totō i le eleele. E fiafia le Kokhiya, e tatau ona i ai se mamao e 30 cm i le va o vao.

Ua faatagaina e toto le kohiya i le taimi lava lea i le avanoa. E masani ona faia lenei mea i le itu i saute, i le afa lona lua o Me. E mafai ona totoina le autumn, ona toto ai lea o le kohiya pe a uma le kiona. I tulaga lelei, o le tele o fatuga o le fatuina e tausia. O fatu e mafai ona tatalia ni fulu ninii, ae e mafai ona mate vave mai ai lauulu mai le malulu. A o leʻi lūlūina, e tatau ona eli le togalaau, faʻapea foʻi ma sina vaega o peʻa ma oneone. E tufatufa fatu ile luga ma faʻamamaina lelei. O fualaau e faamoemoeina i le 10-12 aso.

Tausiga Tausi

O le tausia o Kohiya o le a le faigata. O le laau e sili ona lelei ma e faʻaalia i le taua. Ae ui i lea, e taua le filifilia o le nofoaga saʻo mo ia.

Malamalama I le natura natura, o Kohiya o se tagata e nofo i nofoaga papaʻe ma toafa. Nofoaga lelei e talafeagai mo ia. E mafai ona e tupu aʻe le kohiya i se paolo malu, ae o le vao e muta le sogasoga ma faʻalautele.

Le palapala. E tāua le lelei o le palapala, faʻafefe tele le vai ma le ea i aʻa. E tatau ona i ai se mea e le faaituau po o se tali malie. E tele taimi i le taimi o le vaitau e tatau ona matala ma vele le palapala. Laʻau maualalo e lologa e solia mo le laau. O le aʻa o le kohii e manaʻomia avanoa, o lea e le mafai ai ona e totoina se fugalaau i totonu o ipu. O le taimi lava e tumu ai le rhizome, o le pale e taofia le tuputupu ae ma fugalaau. O le faafitauli lava lea e tupu pe a le lava le mamao i le va o laau.

Faʻasa. Kokhiya o se laau e faapalepale laufanua, ma o lea e mafai ai ona tumu i timuga masani. Afai o le taumafanafana na iʻu ina vevela, o le a amata ona paʻu lau. I lenei tulaga, o le faasusuina o le a aoga.

Fertilizer. Mo le tuputupu ae tuputupu aʻe, e manaʻomia e cochia ni laʻei masani i luga. Muamua ua faʻalauiloaina 2 vaiaso talu ona totoina. Ona faʻamamaina lea o le eleele i masina taʻitasi i se vaifofo o vailaʻau faʻamalolo poʻo mea toto. E mafai ona e faʻaaoga mullein, faʻapea foʻi ma le efuefu. E faʻaaogā isi laʻei pe a uma ona seleina ulu ina ia mafai ai e le togavao ona vave faʻaolaina.

Teuteu. O le paleni kohii e matua tele ma e tutusa ma e mafai ona tuʻuina atu i ai soo se foliga. O nei mea e le gata o ata faʻafanua, ae faʻapitoa foʻi ma faʻataʻitaʻiga faʻatoʻaga. E vave lava ona ola vave le tatupu, o lea e mafai ona e tipiina i le 1-2 taimi i le masina.

Maʻi ma faʻamaʻi. O Cochia e puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua. E na o le lolovaia faʻalautele e mafai ona tupu le pala. O le parasite, o le mea sili ona taatele o le apogaleveleve. I le faailoga muamua o iniseti, e tatau ona togafitia iniseti.

Toto i le faʻasologa o laufanua

O le Kokhiya e masani ona faʻaaoga i le mamanu. O laau nofofua ua totoina i luma ma fuga i luma ma avatu ia i latou foliga talafeagai. E mafai foi ona e faia se tuufaatasiga atoa o ni togavao. E faaopoopo atu i ituaiga eseese, o se tuufaatasiga o laau ma lanu lanu eseese e maua ai se aafiaga lelei. O faʻavaega kulupu o meaola e leʻi faʻaaogaina e faʻaaogaina e faʻataʻamilo ai le mutia pe teuteu le ala.

Cochias foliga maualuga i rockeries, togalaau togalaau, faasaga i tua o maa maualuluga po o vaipuna. O togi maualuga e mafai ona faʻaaogaina e fai ma puipui poʻo le teuteuina o fale faʻatoʻaga.

O ituaiga o meaʻai e talafeagai lelei mo le fatuina o se laufanua matagofie. Faatasi ai ma le fesoasoani a le faʻavaeina o kulupu, e mafai ona e fatuina le aoga o se fagu o le a fuga mai ai laau uumi ma pupula pupula. O ituaiga eseese eseese ma le lanu ulaula po o le lanu violē e foliga lelei i le ogatotonu o le mutia.

Faʻaaogaina Cochia

I le faʻaopoopoga i galuega teuteu, o le kohiya e faʻaaogaina e avea ma togafitiga faafomaʻi ma fafaga. I totonu o tagata faʻamuamua, e faʻaaogaina ai aʻa ma vine. Ua faʻamago ma faʻaaoga e sauniuni ai teuteu ma mea inu ava malosi. O vailaau faafomai ua i ai le aafiaga mulimuli:

  • vaʻalele;
  • fomaʻi;
  • laxative;
  • faaosofia;
  • cardiotonic;
  • siama.

O togafitiga Cochia e fesoasoani foi e faʻaitiitia ai uiga o le eczema, erysipelas, ma le gonorrhea. I le vailaʻau i sasaʻe, o kulimi e faia mai le paluga e faʻamalosi ai fao ma le paʻu.

A uma ona seleseleina, e mafai ona fafagaina lala o le kohii i lafumanu. I faʻatoʻaga faʻapitoa, e faʻaaogaina e tupu ai silikorms. I nisi atunuu, o laʻau talavou e faʻaaoga i le kuka e sauniuni ai muamua vasega. O mataupu e faʻaaogaina ai le cohia e maua ai suauu e lauiloa.