Laʻau

Alocasia - o se laau matagofie ma lau lapopoa

Alocasia o se fale faʻapitoa telefoni mai le aiga o Aroid. O lona teuteuga sili o laʻau laʻau manogi matagofie ma se mamanu masani o veins. O le lauʻeleʻele o le matagofie o vaʻaia o Ausetalia i Sasaʻe, Malaki ma Latina Amerika. I lo tatou atunuu, ua aʻafia o se fale toto ma e sili ona lauiloa i le va o fugalaau.

Faamatalaga o le Botanical

Alocasia o se laʻau tele-rhizome evergreen ma ona lauʻau. O aʻa e pei o ni mea e faʻaaogaina poʻo ni stolons. I luga aʻe o le eleele o se faʻavaveina o le faʻavae. O laʻau e faʻapipiʻi i petiles umi. I le pito i lalo o le laulaau, ua vaevaeina le petiole i ni vevela, lea e sili atu ona lagona ile pito i lalo ole lau. O lefolafola laʻau o loʻo i ai se foliga faʻalelei, lauroid poʻo le fatu. O pito o lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana e lamolemole pe manoa. O le umi o le pepa e mafai ona 20-100 cm.

Alocasia e taua foi o le "weatherman" mo lona mafai gaioiga o le tau. I le afiafi o le timu, pe a tulaʻi le susu, o le lau o alocasia e ufiufi i tamai laumei. O le mea lea, o le laau e aveesea le tele o le vai.







O le alocasia i totonu o le fale e le fiafia i fugalaau. O se tamai paʻepaʻe paʻepaʻe po o se samasama e tu i luga o se pupuʻu faʻamapu. O le faʻasalaga e toetoe lava a ufiufi atoa i se laupepa i le foliga o se tusi taʻavale e lautele. Aʻo setiina le fua, o le veli e amata ona taʻe ma tatala. Fualaau - lanu mumu lanu mumu ma 1-5 fatu laiti. Latou te faʻaalia i le vein umi. I le vaitau o le vavao, o le alualu i luma o le laʻau o le a lemu pe ua paʻu'ū foi i lalo, o le mea lea na iloa lelei ai e nisi o ana tagata le fugalaau.

O vaega uma o le alocasia e afaina ma e manaʻomia le tausiga faʻapitoa i le taimi o le galueaina ma le tausiga. O le sua o le laau e matua afaina lava i le paʻu. Ae ui i lea, o le alocasia foi o loʻo i ai faʻalapotopotoga faʻamalolo. O phytoncides ma suauu oona i totonu o lona sua e mafai ona maua ai le gasegase ma faʻaleleia ai le tino. Alocasia e faʻaaogaina e fai ai ni meaʻai ma mea manogi e faʻafefe ai le nifo, faʻatasi ma le manava o le manava. E taua tele le tausisia o le tui, a faʻapea o le vailaʻau e mafai ona avea ma mea oona.

Ituaiga o Alocasia

O le ituaiga o alocasia e tusa ma le 70 ituaiga. O le tele o na mea e talafeagai mo le galueaina o totonu, ae na o totonu o aai tetele e maua ai, o lea e maua ai le tele o laau toto mo le tele o faifaatoaga.

Alocasia Polly. O se laau maualalo ma se puʻupuʻu puupuu ma se rosette o lau lapopoa. I luga o petioles oona, o laʻau lauroid lauulu e oʻo i le 50 cm le umi ma oʻo atu i le 20 cm le lautele lautele Laʻau tele e tosoina i laina papaʻe i lanu lanumeamata lanumeamata lanumoana. O pito ma pito o lau o loʻo i ai se fausaga faʻamau. O le ituaiga e tele lava ina fuga i le aganuu.

Alocasia Polly

Tele-aʻa alocasia (Indian poʻo Arma). O loʻo i ai i le laau se ogaumu o le tino e oʻo i le 2 m, lea e maua ai le 80-100 cm le umi.

Lafo alocasia

Alocasia napellus. O le lush e totoina le 60-100 cm le maualuga. O le pale malulu e aofia ai lanu lanumeamata susulu ma lanu lanu. O pepa laupepa e ese mai i se foliga fulafula. O fagu vevela ua valiina i le leo o se laulau laulaau. E le seasea toto.

Alocasia napellus

Tofiga

Alocasia i le fale e faʻaleleia e ala i le totoina o fatu, tipi poʻo le vaevaeina o le vao.

O fatu e totoina i le tautotogo i totonu o se faʻafefiloi oneone oneone. O le fufuluina, vave vave ona le mafai ona latou gafatia le germination, o le mea lea, e tatau ona vave totoina fualaau aina pe a uma le seleselega. Ua lava lea e faʻalolotoina ai fatu i le 0.5-1 cm. E faʻamamaina le palapala ma ufiufi i se ata tifaga. O le fale kuka e teuina i se mea manaia i le vevela o + 20 ... + 25 ° C. E foliga mai e 18-22 aso talu ona lulu. Fatuga ma le 2-3 lau laʻau e togi i totonu (e oʻo i le 7 inisi le lautele) ipu taʻitasi. O le gaioiga muamua e faatoa faia pe a uma ona faʻamalosi faʻamalosi e aʻa o se lala. Laʻau tele e amata ona ola i luga o le alokasia tausaga.

O le tipi e mafai ai e oe ona faʻapolopolo le tele o uiga eseese, ae le o mea uma. Ina ia aʻafia le aʻa, e tatau ona e tipiina le laʻau ma se vaega o le paluga o le aʻa i le amataga o le tautotogo. O le mea e seleseleina e togafitia i le manala ma faʻamalo e faʻamago mo le 2-3 itula. A maeʻa lena, ona faʻafefiloi lea o le anu i totonu o se vaipuna ma totōina i se faʻafefiloi oneone-peat. O le taina e vave ona tupu vave ma a maeʻa le 2-4 vaiaso e sauni ai se tamaʻi talavou. E mafai ona tupu vave lau laʻau lapopoa.

I le tautotogo, pe a suia, e mafai ona e vaevaeina le vao i ni vaega. O aʻa e tatau ona faamama atoatoa mai le eleele. Afai e fusi tele le lupe i le meaʻai, e faʻafefiloi i le vai. E tipi le vao i se naifi i ni vaega. O tufatufaga uma e tatau ona i ai i le itiiti ifo o se laulaau laulaau laititi po o se tulaga tuputupu ae. O le talo e togafitia i le kulimi ua faʻaaogaina ma ua totō vave le laau i le eleele fou.

Tulafono Faʻaliliu

Alocasia e tatau ona toe totoina ile taʻitasi ile 2-3 tausaga. Afai e le o faamoemoeina le vaeluaina o le vao, aua le aveesea uma le vaega o le vao mai aʻa. Mo le totoina, filifili se ipu loloto, mautu ma lua i lalo. E tumu le tane i le mea faʻavaivai i le loloto o le 2-3 cm. O le eleele mo le totoina o le alocasia ua filifilia le gaʻo ma le ola maloloina. O faʻatulagaga faʻamalolo o mea nei e talafeagai:

  • pepa palapala;
  • fanua faʻasoa;
  • peat;
  • vaitafe o le vaitafe.

E mafai foi ona e faʻaaogaina laufanua lauusiusi ma le faʻaopoopoga o le oneone ma le sphagnum.

Tausiga mo le alocasia i totonu

I le fale, o le tausia o alocasia e faigofie. O lenei laau le lelei e ola lelei i totonu. E tatau ona e filifilia se mea manaia, ae puipui laulaau mai le la susulu. O lauulu ma lanu mumu e manaʻomia ai le faʻamalamalama atili o moli.

O le maualuga o le vevela o le ea mo alocasia e + 20 ... + 25 ° C. O faʻataʻitaʻiga ma suiga faʻafuasei i le vevela e taʻitaʻia ai faʻamaʻi ma le faʻaitiitia o foliga o le pale. I le taumalulu, e mafai ona maua sina malulu i le + 16 ° C. I totonu o se potu e sili atu ona vaivai, o le laau e amata ona paʻu lau. E oo lava i fulufulu pupuu e taitai atu ai i le vave maliu o le alocasia.

E pei o soʻo se malolo malolo, alocasia e manaʻomia le maualuga o le susu. O laulaau e felafolafoai i le vai i le tele o taimi i le aso. Mo le puipuia o sima i luga o le laʻau, faʻaaoga vai inu.

Alomasia e faʻafeinu tele. O le eleele e tatau ona sina susu. Ae e oʻo lava i le paʻu o vai i totonu o le ulo e le mafai. E ala i le taumalulu, o le suavai e faasolosolo malie lava ona faʻaitiitia, ae o le le umi o malologa e le fautuaina.

Mai ia Mati ia Aokuso, e manaomia e le laau le faʻaleleia masani o le faʻamaʻiina o fugalaʻau. Faʻaaogā mea na faia mo fugalaau i totonu, lea e faaluaina i le masina ona faʻafeinu vai mo le faʻaleleia.

O aʻafiaga ono tutupu

Alocasia e puipuia i faʻamaʻi toto. O le tele o taimi e pagatia ai lona pala. E moni lava lenei mea mo faʻataʻitaʻiga matutua. Mai faʻasolosolo i luga o gutu vaʻaia, miti vaʻaia, aphids, mealybugs ma le iniseti iniseti e mafai ona maua. Iniseti e matua gaoioi i le vevela ma le vevela. Ina ia faʻafetaia i latou, latou te faʻaaogaina le "actellic", "karbofos" ma isi iniseti.

O nisi o faafitauli e mafua mai i mea sese i le vaavaaiga alocasia:

  • o le tuputupu aʻe o le tuputupu aʻe e mafua ai le le lava o le faʻamaʻi faʻamalosi;
  • laʻau matagofie ma petioles lanu uliuli e faʻaalia le lolovaia o le palapala ma le pala o le rhizome;
  • o laulaau e leiloa lo latou gafatia ma ua e le lava le suāvai;
  • o laʻau o laulaʻau e liu enaena ma mago mai le vevela i le potu;
  • lanu enaena i luga o le laupepa laupepa o loʻo faailoa mai ai le maalili o le alocasia;
  • laʻau ua paʻu (mumu le lanu mumu) ma le leai o se la.