Laʻau

Mullein - o se tamaloa aulelei ma se fale faʻamaʻi fale

Mullein o se laau matagofie mai le aiga o Norichen. O lona lauʻeleʻele o le Metitirani, o Amerika ma Asia i Sasae. O le laau e lauiloa foi e lona igoa latina - verbascum, ae i lo tatou atunuu e le masani ona faaaogaina. Vaʻai ia mullein ma le fua tele. O pito i luga o ona gaʻo ua natia uma i lalo o fugalaau susulu, manogi. E le mafai e se tasi e pasi ane ona pasia e aunoa ma le faamemelo i le lanu samasama, lanu piniki po o le kiona. O fugalaau susulu e tosina mai manulele ma iniseti aoga, o lea o le togalaau mai le vaveao o le a faatumulia i le twittering ma le sasaina. I le tausiga, o le mullein e matua le lelei lava, ma o ona fugalaau manaia e le gata e fiafia ai mata, ae fesoasoani foi i le faaleleia atili o le soifua maloloina.

Faamatalaga o le Botanical

Mullein o se laufanua faʻale-aganuʻu po o se laufanua, e ui lava o tausaga taʻitasi e maua foi i le natura. O loʻo i ai le malosi malosi o le manoa ma le saʻo, e toetoe lava a le mafaamatalaina le maualuga 0.5-3 mita le maualuga. O laʻau pito i lalo o petioles le afa o le uumi o le laulau. I luga aʻe o le aʻa o le lau o lauusiusi. O loʻo faʻafeagai pe faʻafeagai pe o se siosiolio. O lapisi o loʻo i ai se paʻu mafolafola poʻo se fatu laupepa. O o latou laufanua atoa, faapea foi ma vaovao ma fugalaau, ua ufitia ma le lagona o le faaputuga. Lanu ma laʻau e valiina i le lanu uliuli po o le lanumeamata-lanumeamata.

Mai le tausaga lona lua o le olaga, o se uumi umi e atiina ae i luga o rosette laulaau, lea ua faapaleina i se tulaga le talafeagai. O se vaʻaiga ulu e aofia ai le tele o vaega o faʻamaʻi. I le pito i lalo o fusi o le 4-7 corollas, ma i le pito i luga o se fusi o 1-4 fugalaau laiti. O le lapoa o le corolla e tusa ma le 2 cm. E aofia ai fuga lanu lanu samasama ma e i ai se pulou poʻo se faʻavao. I lalo o le fulafula, lapoʻa lautele, 5 sikoa o loʻo natia, eseese i le tetele ma foliga. O le fugalaau e faaauau pea i le taumafanafana.







A maeʻa le palotaina, ona tupu ai lea o se pusa fatu laʻitiiti. E le gata i lea, o ia foi e le o se tagata lautele. O totonu o ni fatu laʻitiiti. O lo latou pito i luga e valiina i lanu samasama-lanu enaena.

Mullein ituaiga

O le ituaiga o mullein e matua ese lava, e sili atu ma le 250 ituaiga o laau totino ua faamauina i totonu. E toaitiiti e maua i Rusia. E faʻafeiloaʻi i tulaga o le fetolofi, ma e iai foi ni mea lelei e faʻamalolo ai.

Mullein o le tootoo-e pei (faʻafefeteina). O se laau e 20-120 cm le maualuga ei ai le mafiafia, tuuga saʻo lea o loʻo ufiufi e le laʻau. O laʻau maualalo pito i lalo e oʻo atu i le 10-40 cm le umi, ma o le maualuga o le pito i luga e na o le 4-10 cm. Mo le tutusa o le faʻaleagaina ma le pule tautupu a le tupu, na maua lona igoa. O le aofaʻi o corolla taʻitasi o le 3.5-5 cm. O fugalaau fugalaau ei ai le manogi manaia matagofie, ma o fugalaau mamago ua sili atu le manogi o le meli.

Scepter Mullein

Mullein masani (taliga taliga). O vaega uma o le laau e tele lava ina lolomiina ma se faaputuga uumi umi. O le lanu lanumeamata lanumeamata e toetoe lava o le umi atoa o le fana, ma e na o le pito i luga e faapaleina i se puʻe puupuu. O laʻau o le petiole maualalo e 15-30 cm le umi. Ona o le faasolosolo malie o laʻau, o le laau mai se mamao e foliga mai o se pusa. O le faʻaogaina o loʻo aofia ai le tele o fugalaau laʻititi e oʻo i le 2 cm le maualuga.

Mullein e paʻu. O se laau 50-120 cm le maualuga ua i ai ni gaʻo. Laʻau lapoa e naʻo le pito i lalo o le fana. O laʻau o le petiole maualalo o le ovoid poʻo le fatu. E 20 cm le umi. O le uumi taimi e ufiufi ai i fuga o fugalaau lanu samasama laiti. O le lanu o Brown o loʻo i le pito i lalo o petals, ma o laʻau e teuteuina i le lilac villi.

Black mullein

Mullein officinalis. Laʻau 0.5-1.5 mita le maualuga ua ufitia i lau. I luga o le pito i luga o loʻo i ai se mea umi umi, lea o nisi taimi e paʻu ai i ni pupu. O vaega uma o le laau ua ufiufi i le mafiafia o le faaputuga otaota. O fualaau ovalu ma le umi o le umi e 15-25 cm. O fugalaau e mama, o petale umi o loʻo faʻapotopotoina i le umi atoa o le faʻalavelave. O latou lapopoa o le 3.5-5.5 cm.

Mullein officinalis

Mullein o le kulupu. O lenei ituaiga mea teuteu na maua mai i le crossing cross. O lona aoga o fugalaau tetele o lanu eseese. O le maualuga o le paʻu e faalagolago i le eseese ma e mafai ona itiiti ifo ma le 50 cm pe toeitiiti 1.8 mita. Ituaiga eseese:

  • Mont Blanc - o se laau umi ma fugalaau paʻepaʻe papaʻe;
  • Herry Helen - o le siama e aofia ai lapoa (e oo i le 10 cm le lautele) fugalaau lanu piniki;
  • Jackie - o le tele o ituaiga e oʻo i le 45 cm le maualuga e ufitia i fugalaau lanu piniki;
  • Pink Domino - suauu moli e mafai ona vaaia i fugalaau fugalaau lapopoa.
Vaʻalele mullein

Faʻatauga auala

O Mullein toe gaosia e mafai ona faʻatino e ala i le lūlūina o fatu poʻo le vevelaina. O fatu e taofi pea lo latou germination mo se taimi uumi ma e puipuia ai le malulu, o lea e mafai ai ona e totoina i le taimi lava lea i le avanoa tatala. O le laau e masani ona tuuina atu le fatuina o ia lava. Ona o le aʻa o le aʻa, lea e loloto le palapala, e le aoga le toe totoina o mullein. O le mea lea, o fua mo fualaau e le talafeagai. I le matala, o fatu e totoina vave i se nofoaga tumau. Faia lenei mea i le ogatotonu o Mei poʻo le taimi mulimuli ane, pe a oʻo i le aso masani o le vevela i le + 13 ... + 18 ° C. O foliga vaaia e foliga mai i le 1-2 vaiaso. I le masina muamua, o le toto o laau e ola malie. Mulimuli ane latou atiaʻe vave ma e le manaʻomia tele le tausiga. Fugalaau e faamoemoe i le tausaga lona lua o le olaga. E tatau ona manatuaina o mullein e faigofie ona eleʻele, o lea e mafai ona matua ese lava laau toto mai tina.

O le faʻasaoina o uiga eseese e fesoasoani i le vavaeina. O seleni e tatau ona tipi pe a maeʻa le vaitau o le fugalaau (Aokuso-Setema), ona avea lea ma mea e sili atu. O le laʻau autu ma le faʻaaogaina o le basal e faʻataina ma faasaoloto mai le palapala. O le aʻa ua tipiina i ni vaega ma ni pulupulu po o ni vaiti laiti. O le umi o rhizome taʻitasi e tatau ona le itiiti ifo ma le 5-7 cm. Delenki e taoto i lalo i vaieli lelei. Muamua, ua ufiufiina i se vaega o le oneone ma le mafiafia o le 5 mm, ma i luga - ma le eleele i le maualuga o le 15-20 mm. O se mamao e 40 cm e tatau ona matauina i le va o fualaau.

Tausiga Tausi

Mullein e le lelei ma leai se mea mamafa. E oʻo lava i se faleoloa e mafai ona tausia. Mo le atinaʻe masani, e manaʻomia e le fale se nofoaga matala. E mafai ona faʻafiafia le ufiufi, ae o le leai o se malamalama o le la, o le a tupu atili ai le laau.

O le eleele mo le totoina e tatau ona tatala ma malamalama. E lava le aofaiga o oneone, kalaupapa ma peat e tatau ona faaopoopo i le eleele palapala. E sili atu pe afai o le eleele e maualalo le fua. Ona mafai lea e le mullein ona ola i luga mo le tele o tausaga. Ae i le eleele suamalie, e tupu ai le leaga ma masani ai ona oti i le faaiuga o le vaitau.

O le faʻamauina o le mullein e manaʻomia i le tau vevela. E itiiti se vai e lava. I le va o vaimusu, e tatau ona mamago le palapala. Mo se aʻa e matua loloto lava i totonu o le eleele, o le fafaga i luga o le vai o le eleele o le a le o se faafitauli. Ae o le faifai pea ma le faaumiumi o le faaleagaina o le susu i totonu o le eleele o le a iu lava ina taitai atu ai le pala o aʻa ma le oti o le laau.

Fertilizing mullein e matua le lava lava. E tasi le meaʻai e iai se mea faʻapitoa i le taimi o le vavao e lava. Afai o le eleele e lafulemu, ona latou faia lea e aunoa ma le faʻamafanafanaina.
Ina ia mafai e le mullein ona ola umi atu nai lo le lua tausaga, e fautuaina e vavaeese le mea na tupu ae lei totoina fatu. O vailaʻau faʻatoʻa eseese pe a uma ona teuteu e mafai ona fuga faʻatele i le tausaga lava e tasi.

Faʻaaoga togalaau

O laau tetele ma fugalaau tetele ma matagofie o le a le iloa i totonu o le togalaau. Ae maise lava pe a oo mai i ituaiga teuteu ma lanu eseese o petals. I le taumafanafana, o le mullein o le a tosina mai iniseti ma manulele. E amata ona fuga pe a maeʻa le muaʻi alo, ma mulimuli ane e leʻi amataina ni aʻa. O le mea lea, o le mullein ua tumu i le malolo i le fuga. E taua le filifilia o tuaoi saʻo ina ia foliga tutusa le togalaau fugalaau. E mafai ona avea oe ma au, catnip, salvia, anaphalis, sage.

O lapisi o Mullein o loʻo faʻaaogaina foi e avea o se pito i tua o moega fugalaau. E mafai ona totōina i ni vaega laiti i le ogatotonu o le mutia, i rockeries poʻo auala.

O mea faʻamalolo o le laau

E tele ituaiga o mullein o loʻo faʻaaogaina i vailaau faʻasoifua. O fugalaau, o aʻa ma mamago e mauʻoa i le tannins, vitamini, kapuni, o suauu taua, flavonoids. O suāuʻu, mea inu ava ma teuteu mai vaega eseese o le laau e faʻaaogaina e avea ma anti-inflammatory, faʻamoemoe, hemostatic ma antimicrobial agents.

O teuteuga o fugalaau e faʻaaogaina i se vafefe manifinifi mumu i le bronchi ma le mama. O le suamalie fou e lafoina i totonu o kata e faʻaumatia ai. Paʻu ma masini e faʻavae i luga o le decoction e fesoasoani e osofaʻi ai siama. O le ava malosi ma le suavai e ave mo le cystitis, faʻamala o le bronchial, toto maualuga, malulu, rūmatism. Mullein e masani ona faʻaaogaina i hemorrhoids, lichen, tuberculosis, faʻapea foi ma le ate ma le gastrointestinal diseases. Ina ia puipuia le mai i le ulu atu i manuʻa, palau mu poʻo vavae i vae, o loʻo fufuluina i le paʻu mullein mullein.

O le faʻatauina o vailaʻau faʻasaina e faʻatinoina i le vaitaimi o le vavao. E taua le manatuaina o fugalaau taitasi e na o le tasi le aso e ola ai ma e mou atu i le afiafi. O le aoina o siama atoa e faia i le taeao. E faʻamago i lalo o se faʻavaa po o le faʻamamaina o ogaumu i le vevela e oo atu i le 50 ° C. O mea taumafa lelei uma lava o loʻo teuina i se ie poʻo ni taga pepa mo le lua tausaga.

Mullein e leai se faʻailogaina, ae tatau ona ave ma le faʻaeteete i tagata e aʻafia i allergies. O fualaau uma lava e tatau ona faʻapipiʻi ma le faʻaeteete e ala i le tele o laʻau. E oʻo lava i sina vaega itiiti o le mea oona e mafua ai le ita tele o le manava ma mucous membranes.