Laʻau

Auala e totō ai le galala i le lauʻeleʻele avanoa: faaupuga, togafiti

Horseradish o se fualaʻau vevela e faʻaaogaina i le kuka ma togafitiga masani. O le faʻaaogaina o tekinolosi o lona totoina o se mea faigofie, e taua le aua le faʻatagaina le togavao, e mafai e le horseradish ona faʻatumu uma le fanua, faʻavaivaia le tele o togalaau aina, e le lelei i eleele, ma malamalama. Mo le totoina o le aganuʻu, filifili nofoaga le aoga o le togalaau.

O le seleseleina o laulaau ma aʻa o se laau vevela ina ia mafai ai ona maua se fua lelei ma se maualuga o meaʻai, e tatau ona usitai i le tele o tulafono mo le totoina o fua. I le dacha, o foliga o le vao e teuteu lelei: lanu pogisa mūmū, o loʻo i luga o le laʻau tele laʻau e puipui ai se pa e le mafaufauina, o se fale faapalaga.

Horseradish Overview

O le Horseradish o le ituaiga o laau vao, o se laau o le aiga pepelo faʻatasi ma se umi, uʻamea, umi, e oʻo i le 2 mita le umi, o se lush deciduous rosette. Laʻau tuputupu ae i le maualuga o le 0.7 mita, peduncles - e oo i le 1.5 mita. E fuga mai i le lona lua o tausaga o le soifuaga ia Me-Iuni, faʻapipiʻi paʻu i le 5 mm le umi ma le 3-4 lapotopoto fatu laiti.

Ua toto le laau:

  • fatu fatu;
  • fatuga apical;
  • faʻaaogaina o meaʻai.

O aʻa ei ai le vevela o le allylisothiocyanate, o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. O le laau e taugata mo lona tulaga maualuga:

  • vitamini C, PP ma le vaega B, carotene;
  • elemene elemene P, Ca, K, Fe, Cu, Mg, S;
  • resine organic;
  • suauu taua;
  • alkaloids.

O le aganuʻu faʻaleleia lelei i le vaʻaia lelei, e masani lava ona fetuunai i se vevela vevela, ma o le lauʻeleʻele toleni. Vaʻaia masani o le vave filifilia:

  • Suzdal i le leva o le seleseleina, e foliga mai i le maoaʻe, ma le pala;
  • Valkovsky vave pula, fai se aʻa mafiafia, e oo i le 3 cm le lautele i le taimi;
  • Latvian pe masani, ua tuai, ua fuga i le ogatotonu poʻo le faaiuga o Iuni, tufatufa i itu sisifo ma le ogatotonu o Rusia;
  • Rostov i le ogatotonu o le vaitau, e iloa e laulaʻau lapopoa ma se maualuga o mea o loʻo manaʻomia;
  • O le tauleʻaleʻa o le matua, faʻatasi ma se paʻu mamago o le rhizome e lamolemole-kulimi, e faʻaalia i se faʻafitauli laiti i le taimi o le tuputupu ae, lelei le tausia o le lelei;
  • Tolpukhovsky, o le fatu e tupu mai i le 200-250 aso, e fautuaina mo le gaosiga o masini, o le aʻa o le tino, o le tino o le rhizomes e paʻepaʻe, maoaʻe.

O le Horseradish e mafai ona tumau i le nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, ae pei o se togalaau aina e fautuaina e kili i tausaga taʻitasi pe 2 tausaga talu ona totoina, seia oʻo ina faʻalolotoina le rhizomes. O le tauivi o le horseradish e pei o se vao e matua faigata lava.

Vaega o le totoina o le suka

O le maualuga, elasticity ma le tofo o aʻa e faʻalagolago i tulaga tuputupu aʻe ma le vaitau o le seleselega. I le avea ai o se laulaau laʻau, e totoina ai ni lapisi i totonu o fagu, i le taumalulu i le fale, ua tupu aʻe ai le horseradish i luga o le windowsill. O le teuteu o laʻau e fesoasoani i angina, SARS, e faʻaaogaina e fufulu ai le mucous membranes. O se togafitiga lelei tele mo le togafitia o meaʻai o le aiga, mumu.

O le Horseradish e tupu i soʻo se eleele, e le manaʻomia se malamalama tele. E matua tupu lelei i avanoa saogalemu. E masani ona totoina e avea o se fualaʻau faaletausaga ina ia taofia ai le taina o le saite.

Taimi faʻaleleia

O le aganuu le lelei e ola i soo se tulaga, e le fefe i le malulu i le eleele. O le totōina o le horseradish e faʻatinoina i le taimi atoa o le tautotogo-taumafanafana, i le tautoulu, faʻalagolago i le taimi e te manaʻomia ai se fua o lālā poʻo aʻa. I le tekinolosi mea taufaatoaga e leai ni tapulaa i le totoina:

  • i le tautotogo, e totōina seleselega pe totō fatu i le palapala pe a vevela le eleele i le loloto o le 10 cm, e ola le laau i le vevela o +5 ° C;
  • mo le gaosiga o masini, o le afa lona lua o Aperila o le taimi sili lea ona totoina i totonu o Rusia Tutotonu, i tulaga malulu malulu, atonu e le maua aʻa;
  • Ua totoina le vine ma totoina i le taumafanafana pe a leai se ogaoga o le lāmala, o le malulu o le ea e le maualalo ifo nai lo le 70%, i aso vevela i le 5-7 aso muamua, e manaʻomia e le togavao le faʻafefeteina, faʻamalosi malosi;
  • I le autumn, o le vaitau mulimuli o le totoina o le 2 vaiaso ao leʻi amataina le taina o taeao (ogatotonu o Oketopa poʻo le amataga o Novema), pe a vevela le taumalulu, e tatau ona faʻamamaina lelei le eleele, o le a faʻalolotoina le eleele i le 3-4 cm le loloto nai lo le tautotogo.

Auala faʻaleleia

O le Horseradish ua tupu i le matala ma puipuia eleele; ona o le aʻafia o le taumafanafana, ua totōina ai laulaau i totonu o greenhouses pe a oo mai uluaʻi patai (vave ma le ogatotonu o Mati). Toto e loloto ile 3-4 cm, mulch, lafo le kiona i le 15-20 cm le maualuga. E tapunia le fale kosi, tuʻu mo le masina. O le kiona o le a liusuavai, ma faasolosolo lava ina susu le eleele.

A oʻo mai le vevela, e totō aʻa i le vavae ese:

  1. I le tumutumu maualuga (ia le itiiti ifo i le 30 cm). O lenei metotia o le totōina e fetaui lelei mo nofoaga o loʻo i ai le maualuga o le vai, o le a avea ma se alavai. O aʻa e vave ona maua le mamafa, faigofie ona eli i le tautotogo.
  2. I le "moli" o le polyethylene faʻateleina poʻo le faʻamalosia, o se ata vevela o rhizomes ua malepe. Mo le silia ma le 3 tausaga, e leʻi totoina le aganuʻu i totonu o se "lauulu", e totogo le rhizomes i le loloto o le 2.5-3 mita, o le laau e tafe le vao, ua amata ona faigata ona faʻaumatia vao.
  3. I totonu o se atigipusa telē, e eli i le maualuga e 5 cm mai le pito o le pito. E tatau ona i ai ni pu i le pito i lalo ina ia le maua ai le vai.

I le tautoulu, ua aveeseina pusa, e faigofie ona maua ni rhizomes mai ia i latou. O ni mea fou fou poʻo ni fulafula mataʻu o loʻo faʻapipiʻi i le eleele. Faatasi ai ma le faatapulaaina o le galueaina, o le faaaogaina o eleele lafulemu, e mafai ai ona maua se fua tele o solofanua ma ni pulupulu taua. O le gaosiga o le gaosiga o le horseradish i se nofoaga vavalalata e ese mai le tausiga masani.

Fatuina o fatu

O ituaiga faʻafeusuaʻiga fou o le horseradish e faʻaalia i taimi uma ma le tofo iloga ma aso malolo. O aʻa e tupu mai i fatu na faatauina i le amataga o le tautotogo, pe a vevela le palapala i le 5 ° i le taeao po o le maeʻa o le autumn, "aʻo leʻi oʻo i le taumalulu", 12-14 aso ao lei oo i le malulu. E totoina le fatu ile eleele i le loloto o le 2.5-3 cm E mamao ese le 90 cm i le va o laina, o le fatu e tuu i se laina e 7-10 cm le umi. E le fefe le fatu ile malulu. E foliga mai i luga o aso muamua aso mafanafana 4-7 aso talu ona totoina.

Totoina i tafatafa

E sili le teuina o meaola i totonu o le pulou, i totonu o le pusaaisa, o le mea autu o le faʻamamaina lea o le mea i le taimi, lea e tanumia ai. E le tatau ona faʻamago le tele. O nisi taimi o tumutumu i aʻa e ala mai i le taimi e teu ai, i le fea itu e aumai ai i latou i le malamalama. Latou te tuʻuina atu se lelei lelei. A maeʻa, e "tauaso" i latou - ua aveeseina fatuga o fatuga ma se tino oona, e foliga mai i totonu o laʻau uma. Laʻau e tupu i lalo ma pito i luga: mo laʻau laʻau ma aʻa laiti.

Horseradish faigofie faʻafeiloaʻi le gaosiga. O le tipi e tuu i se mamao e 40 cm, i le tausaga muamua e tupu ai se rosette lau lapopoa. O le tausaga e sosoo ai, e vave ona tupu ai le fale, i rhizomes o le autumn ua sauni mo le eliina, oʻo atu i le tekinolosi maturation.

E pei ona faʻaaogaina:

  • lanu lanu mumu;
  • ogaoga aʻa e le talafeagai mo le gaioiga.

O le umi ole fautuaina o le vaeluaga o le 20 cm, ae o soʻo se vaega o le rhizome o le a mafai ona maua aʻa. E masani lava ona totoina i le taimi lava e uma ai le seleselega. E tatau ona taofiofia le taʻavale i le fale pe a faʻatau i latou i le vaitau malulu. A i ai i le fale o loʻo i ai se fagu saoloto, e sili atu le tuʻuina o le horseradish; o laʻau talatala e faʻaaogaina i soupeti ma salakeke. I le tautotogo, o se uali ua lava e "tauaso", ona toe totoina lea.

Horseradish Care

'Ia' alofia uiga lelei ma fua mai o se fualaʻau e faʻalagolago i le vailaʻau o le palapala. I totonu o taulaga, o nofoaga o otaota ua filifilia mo le laau, e tuʻuina mai laau ma laau fua. E le manaʻomia se tausiga faʻapitoa, ae tatau ona faatumuina le eleele i mea faʻalaʻau ma minerale aʻo le i totoina. A oʻo ina totoina fua o le fanua i luga o le eleele, o eleele suamalie, o le aʻa o le aʻa e vavae, e aofia ai le tele o le oona, fiva felanulanuaʻi. Mo sau suamalie, totoina o le tomato (horseradish), rhizomes vaivai ma le tele o le suka e sili ona lelei.

O loʻo faʻapipiʻi le pefu ash ma le lime i le eleele faʻamalolo, e oʻo atu i le 0.3-0.5 kg / m2 o le faʻafefiloi e tatau. O le faʻapogai o elemene o eletene o mea faʻamalaʻau. Potassium, ammonium nitrate, superphosphate ua fefiloi 1: 1, e oo atu i le 30 g o le paluga e faaopoopo i le m2. I le palapala eleele e faaopoopo atu i se pakete o peʻa ma oneone. E faʻasao le eleele vaʻaia ma le pala, pe oʻo i le 2 pakete mo le m2. O meaʻai e talafeagai mo le faʻavaeina o vaega taua i laulaʻau ma rhizomes o le horseradish.

Aganuʻu e le fefefe i eleele lafulemu, palapala papaʻu. Latou te le ola i luma o togalaau o le auala - o laʻau ma aʻa e mafai ona faʻaputuina ni metotia mamafa, faʻamalosia o meaola leaga.

Faʻasusu ma le faʻasusu

E ui o le horseradish e mafua mai i mea e galo ai le lamala, i tausaga vevela, o aʻafiaga o le aʻafia o aʻa e faʻaititia: o le mamafa, piquancy ua faaitiitia. I le vaitau o le ogaoga o le lāmala, e faʻamalūlūina ai le laau ina ia tupu le vaega tutotonu o le rhizome. I le le lava o le suāvai, o le a faʻaitiitia le fua o le seleselega, e tele aʻa vevela ua maua, e tupu tele fiva. O le tele o le vai e tau atu i le pala o le totonugalemu o le rhizome, e maua mai ai le le fiafia i le taimi mulimuli o vaovao fou.

E le manaʻomia ona e faʻafeinu vai e masani ai; O aʻa o le a ufitia le susu mai se loloto loloto. E faʻaaogaina le auala e faʻaaogaina: o le eleele e ufiufi i se ata tifaga, ona alu aʻe ai lea o le susu mai lalo o le palapala. O le metotia e aoga mo le latalata ane o le suavai.

O laei sili e faʻaleleia ai le vailaʻau kemisi o le horseradish. O faʻalavelave faʻalavelave ua tuʻuina i totonu o le palapala i taimi uma o le tautotogo i le aofaiga ole ½ o loʻo faʻaalia ile pusa. A o timuga, pe a uma le sau i le taeao, ona faasolosolo malie lea ona lafoaʻi. Afai e manaʻomia, e mafai ona e suʻeina le fale ma fugalaau ua saunia mo fualaau faisua, tatala pe tapuni.

Toto ma vele le palapala

E le manaʻomia e le Horseradish se faʻapitoa o le veleina; lapoa tele laʻau vao ma puipuia ai i latou mai le atinaʻeina. O le veleina e manaʻomia mo laʻau laiti i luga o palapala mamafa, i le mea o loʻo i ai se fusi pala, lea e puipuia ai le ea mai le aʻafia o aʻa. Ua faʻavaveina ai le tuputupu ae o se laupepa, faʻaleleia le gaosia o oloa. O le faʻamalosi e faia i le maualuga maualuga o le loloto. O le faateleina o le masini ma le rhizome, pulupulu taameni laiti, ae e le talafeagai lenei mea.

Seleseleina ma teuina

Mo le faasaoina, o laulaau ua vavae ese i soo se taimi, o aso la e filifilia mo le seleseleina mo le faʻamago. Laʻau e lelei ona teuina i totonu o le pusa fualaʻau o le pusaaisa. O aʻa e faʻaaogaina i le tipiina o pepa. O aʻa e teuina mo se taimi umi pe afai e le aveeseina le pele mai ia i latou. E faʻamamaina i le oneone susu, aveeseina pe a manaʻomia.

Fai mai Mr. Summer resident: o le a le mea e fai pe afai o le horseradish ua tumu ai le saite

O se fualaau faisua lelei e masani ona avea ma se mea leaga leaga. Pe a seleseleina, aʻa le aʻa, ona tupu ai lea o vaega uma.

Ole auala autu mo le puipuia o le horseradish:

  • e le mafai ona tuʻuina i tafatafa o fualaau aina, vao, laau, e faigata tele aʻa;
  • eleele ma le ogatotonu o aʻa laiti, e le mafai ona faʻaaogaina fatu mo le faaopoopoina o isi mea totō, ua faʻamalosia ma toe faʻaaogaina mo le totoina o le vine ma le tuʻuina i totonu o le faapalaga;
  • tolauapiga laiti e le tatau ai e "suamalie": ua vavae ese, ufiufi i le masima lelei, vavae ese mai le vai, ina ia faʻafefiloi le sodium chloride i le rhizome;
  • O popo taʻitasi e oti pe a uma togafitiga ma Roundup, ae o le a tupu aʻe le aʻa, o le a manaʻomia le faʻaaogaina faifaipea o vailaau faʻasaʻi;
  • fugalaau fuga, e le faatagaina fatu e fai.

E leai ni faʻafitauli faʻapitoa i vaomatua faʻapitoa i tane lapoa, togavao vine e pei o le lua-tausaga le aganuu.