Laʻau

Matou te ola i mea manogi: totoina o le cilantro i luga o le eleele ma i le fale

O le lauiloa o le cilantro i le gagana Latina ua tupu i tausaga uma. Afai na muamua na o le aufaʻatasi na galulue i lona faʻatoʻaga, o le aso nei o le a tele ma sili atu le au faifaatoaga e atiina ae le aganuu, totoina vaega tele. Totoina ma ola olaola e le gata i le malae vaalele, ae i le fale foi e mafai ai ona e maua ni togalaau fou i le taumalulu po o le amataga o le tautotogo. O le mea autu o le fatuina lea o tulaga talafeagai mo laau toto ma tuʻuina atu tausiga talafeagai.

Cilantro ma coriander: o le a le eseesega

E toʻatele e talitonu sese o cilantro ma coriander e eseese laau. O le mea moni, o le tasi ma le aganuu tutusa, o vaega e ese le manogi. Coriander o le fatu, ma o le cilantro o le vaega lanumeamata o le tasi laau. O fatu (coriander) e faʻaaogaina i le kuka e avea o se mea manogi, lea e mafai ai ona e teuina ni meaʻai i se meaʻai mo se taimi umi, ma faaopoopo ai le cilantro i salati pe sau sau.

Cilantro ma coriander o vaega ia o le laau e tasi.

Aso ma metotia o le totoina o cilantro

O le mea moni o le cilantro o se togalaau malulu (e mafai e le laau ona tatalia le vevela o le -5 ° C), e mafai ona lūlūina ile eleele mai ia Aperila, o le taimi lava e liusua ai le kiona, o le palapala o le a vevela ma mafanafana i + 6-8 ° C. I lenei tulaga, e mafai ona tipi muamua le lanu i le amataga o le taumafanafana.

Afai e te manaʻo e faʻamuamua, e mafai ona e suʻe i le totoina o fatu. Le faia o lenei mea:

  1. E totoina fatu i le totoina o le malosiaga ia Fepuari.
  2. Ona faatino lea o le galue i le fale i luga o le windowsill.
  3. I le oʻo mai o le tautotogo, o laau cilantro ua totoina i totonu o se lauʻeleʻele poʻo se laufanua lauʻeleʻele, faʻalagolago i uiga o le fesuiaiga o le itulagi.

Vitio: auala e ola ai cilantro

O le totoina o le totoina o fualaau aina e mafai, o se taunuuga e mafai ona maua ai greens i le masina o Mati-Aperila, e fuafua i le itulagi.

Faatasi ai ma le gaosia o le kesipa o le coriander, o le luluina e tatau ona faia i le faaiuga o Fepuari po o le amataga o Mati, ma o foliga vaaia o le muamua laau e tatau ona faamoemoeina pe a mavae le 40 aso.

Afai e te mafaufau e selesele le seleselega i le 35-55 aso pe a maeʻa, ona oʻo lea i le vaitau e mafai ona e aoina ai ni mea totō. O le luluina o fatu i eleele puipuia e mafai ona faia toetoe lava a oʻo i le ogatotonu o le taumafanafana.

Lauina o fatu ile laufanua

O le totoina o le laʻau i luga o le eleele ma tausia ma le manuia, aumai o se seleselega lelei, e tatau ona saunia le saite, faia lelei le lūlūina ma tuʻuina atu togalaau ile tausiga talafeagai.

Filifiliga o le nofoaga, saunia o eleele ma moega

Mo le tuputupu aʻe o le cilantro, o loʻo i ai le malamalama lelei e iai ni laʻau eleelea ma laufanua e sili ona fiafia i ai. E mafai ona e totoina i luga o ni tamai paʻu paʻepaʻe, ae le o totonu o le paolo o laau. A le o lea, o le a tupu tele le toto o laau toto ma vave ona lafo ese ia ni gaugau i le faaleagaina o lauusiusi. Afai o le palapala i luga o le laupepa e le fetaui mo lenei totoga, ona tatau loa lea ona saunia le moega i le tautoulu, lea e faaopoopo ai le oneone poo le humus o le 0.5 pakete mo le 1 mita e faaopoopo - o le a faigofie ai le eleele. I le faaopoopo atu i organics, e mafai ona e faia ni faʻamalaʻau mineral e pei o le potassium ma le superphosphate - 30 g i le 1 mita. I le taimi lava lea ao le i luluina, e 1 le sipunipuni o le urea e faʻaaoga i le palapala i le eria e tasi ma faʻamaligiina ile vai vai vaivave o le potassium.

Pe a sauniuni mo moega mo cilantro, masini, phosphorus poʻo fomaʻi faʻapitoa e faʻaaogaina

O se moega e iai le cilantro e tatau ona tu i luga o se maupuepue e aloese ai mai le gaosia o laau i le eleele maualalo.

Fatuina sauniuniga

A lūlūina le cilantro i le amataga o le tautotogo, pe'ā lava le susu i totonu o le palapala, e faʻaititia le saunia o fatu i le faʻaalu i le potu vevela i le vai mo le tele o itula, e ui o lenei faiga e filifili. Mo vave vave, e mafai ona e faʻaaogaina se mea e faatupuina ai le tuputupu ae (mo se faataitaiga, Energen e tusa ai ma faatonuga). O nisi tagata fai togalaau e faʻaaoga le sua aloe i le ratio 1: 1 i le vai nai lo le faʻatauina o oloa.

O le biostimulator natura o le tuputupu ae Energen e vave faʻapupulaina le fatu

Le faasologa ma metotia o le tulaueleele

A uma ona saunia le saite ma fatu, e mafai ona e amata toto. Fai e pei ona taua i lalo:

  1. O le moega o loʻo ufiufi ma o laʻau e faia i le loloto o le 1.5-2 cm.

    Mo le lūlūina o cilantro, o le moega e faʻavasegaina ma o loʻo faʻaputuina le loloto o le 1.5-2 cm

  2. Ua faʻamaligiina fagu i le vai mafanafana mai le faʻafeinu.

    A o lei lūlūina fatu, ua faʻamaligiina i le vai mafanafana mai le suāsusu.

  3. Tui fatu ma le umi o le 15-20 cm.

    O fatu Cilantro e totoina i se mamao mamao ina ia aua nei faalavelave le laau i le atinae o le tasi.

  4. Salu le eleele matutu i luga o le tau.

O le suaina o le cilantro e mafai ona faia i auala eseese:

  • i laina - ia faafaigofie le tausiga o laau toto, se mamao o le itiiti ifo i le 15 cm e tatau ona matauina i le va o laina;
  • i totonu o pupuni - o lua e tu i se mamao o le 10-15 cm mai le tasi ma le isi ma 2-3 fatu ua tuu i totonu;
  • le salalau faʻasalalau - lūlū fatu i se faasologa faasolosolo, ae tatau ona aloese mai le faʻamalosi.

Vitio: luluina cilantro i le malae vaalele

Ina ia mafai ona pupu ni nai laau cilantro i le gasologa o le vaitau, e tatau ona saunia ni nai moega. O le taimi lava e matauina ai ua amata ona liu lanu samasama, ua amata ona totoina fatu fou.

Tausiga

Tausia o aganuu olaola, e ui e le afaina tele, ae, e ui i lea, e tatau ona saʻo ma masani. Ua faʻaitiitia le faʻagasologa i le faʻaleleia o le eleele, aveeseina o vao ma faʻamalosia le faʻava. Afai e te totoina le vave, e mafai ona e fausia se tamai fale tipi, pe totoina foi i lalo o se ata tifaga. I lalo o tulaga lelei, o laau mai le eleele e faʻaalia i le 2-3 vaiaso pe a uma ona toto. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona taulaʻi le mafaufau i le faʻavaivai. E faʻalua ona faia le faʻalua ile vaiaso, faʻaalu le 4-5 lita o le vai i le 1 mita. O lea tulaga masani e tatau ai i le taimi o le tuputupu ae o le vaitau pe a fausia le lanu meamata. Afai ua ola le laau ina ia mafai ai ona maua ni fatu, ona oʻo lea i le taimi o le taumafa o le fatu, o le suavai e faaitiitia i le 2 lita i le 1 mita.

E tatau ona faʻafeinu ia Cilantro, vela ma tatala i se taimi tatau

Pe a oʻo atu le laau cilantro i le maualuga o le 2-3 cm, faʻapipiʻiina o loʻo faia. Pe a aveeseina tupuga faaopoopo, naʻo mea e sili ona malolosi e tatau ona tuʻu i luga o le moega, aʻo le laʻititi laʻititi i le va o laau e tatau ona 6 cm.

E tatau ona iai le manaʻoga ina ia mafai ai ona totogo lauulu ma maua ai se seleselega tele, ona o le tele o mea totō o le a vaivai ma faʻatasi ai ma se numera laʻitiiti.

O se mea tāua o le faʻapipiʻiina o cilantro tipu, lea e aveesea ai ma vaivai malolosi vaivai

Ae o le pito i luga o luga, i luga o le eleele ua uma ona faʻamalolo i lenei faiga e le talafeagai. Afai e pala le laau, o lona uiga e le lava le malosi o le eletise i le eleele. I lenei tulaga, o le 10-20 g o le urea po o le nitrate ammonium ua faʻaleagaina i le 10 l o le vai ma faʻavaivai. I le tau mafanafana, o le fafagaina o loʻo faia faʻatasi ma le faʻavaivai.

Seleseleina

E vavae ese Cilantro ao tuputupu ae le masini lanumeamata, ma faia lenei mea ao le i amataina le fugalaau amata, talu mai le tuputupu ae tuputupu aʻe o peduncles o le vaega o le ea ua avea ma mea e sili atu. A maeʻa le seleselega, ona mamago lea o laulaau i lalo o le paolo, pe a tatau ai, nutimomoia, tuu i totonu o koneteina tioata ma tapuni lelei.

E selesele fatu pe a lanu enaena-enaena: o lenei taimi e pau i Aukuso. Ona faʻamagoina lea i le la ma sasaina. Mo le teuina o fatu e faʻaaoga taga pepa.

E vavae ese Cilantro ao tuputupu ae le masini lanumeamata, ma faia lenei mea ao le i fuga

Totoina cilantro i le fale

O loʻo i ai se manatu e le faigofie tele le ola i le fale, e ui lava o le mea moni ma le auala saʻo e leai ni faʻafitauli faʻapitoa. Muamua lava, e tatau ona e tausia le sauniuni o pusa, palapala palapala ma le nofoaga o le tipu. Sei o tatou iloiloina atili auiliiliga o le totoina ma le tausiga o le cilantro i se fale mautotogi poo se fale tumaoti.

Filifiliga mafai

Ina ia maua e le laau ia lagona lelei pe a mafai, e tatau ona e filifilia le vaʻa tatau. E lelei tele pe afai o le pusa e lapopoʻa, 40-45 cm loloto ma 25-30 cm le lautele. O nei koneteina o loʻo faamatalaina e le mea moni e le fiafia le aganuu i le gafa, ma o ona aʻa e tele tele. Po o le a lava le tane e te filifilia, e tatau ona i ai ni alavai i le pito i lalo aua o le cilantro e le taliaina le palapala susu. O le mea lea, afai e leai ni pu i totonu o le ulo, e tatau ona faia.

Mo le lūlūina o fatu cilantro, e tele volumes e filifilia, ona e le fiafia le aganuu i le gafa

Faʻaleleia eleele

E pei o le galueaina i fafo, e manaʻomia e le cilantro se eleele paleni ma lafoaʻi ma se mea e le faaituau (pH 6.5-7). Aganuʻu e le faʻafefe eleele palapala.

Ina ia fuafuaina le tali o le palapala, faʻaaoga faʻamaoniga faapitoa poʻo se masini mo le fuafuaina o le eletise o loʻo faʻaaogaina.

O le sui e mafai ona faʻatau pe saunia faʻapitoa. I le mataupu lona lua, o vaega nei e faʻaaogaina:

  • fanua faʻatoʻaga - 2 vaega,
  • humus - 1 vaega,
  • ashisi - 2 sipuni tele i le 1 kilokalama o le paluga palapala.

E mafai ona faʻatau pe fai lau lava eleele mo cilantro

O nofoaga e faʻapipiʻi ai le gafatia

Mo le faia o ni tulaga lelei, o le fagu e iai fanua e tatau ona i ai i se nofoaga e le paʻu ai i lalo ifo le temperature15 +˚C. I faitauga maualalo, o le laau e taofi le tuputupu ae ma le atiina ae. I le faʻaopoopoga, e tatau ona faʻamalamalamaina laau toto mo le 12-14 itula. O le mea lea, faatasi ai ma le amataina o laau (mo se faʻataʻitaʻiga, ia Mati), o le a manaʻomia le faʻatulagaina o moli faaopoopo i ni mea faʻapitoa pe faʻapitoa. O le nofoaga sili e tuʻu ai le atigipusa ma le cilantro o le windowsill mai le itu i saute poʻo saute sisifo.

Fatuina o fatu ma lulu

Mo le lūlūina o faʻatoʻaga, e manaʻomia ona faʻatau mai fatu i totonu o togalaau faʻatoʻaga, ae le o totonu o le vaega tele o le supermarket, talu ai e ono maualalo le fatuina o ia fatu. Ua faamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea o le coriander, e faamoemoe mo le kukaina, ua vave ona malolo mo le teuina lelei.

O le lūlūina o fatu, o le sili atu o lauʻau e sili atu ona lelei ma sili atu ona malosi.

Mo le lūlūina, e manaʻomia lou suʻeina o fatu fou ma na o fale e teu ai togalaau

Pe a saunia ia pusa mo le totoina, e tatau ona totogo fatu i le vai mo le 2 itula e faʻaleleia atili ai le fatu. A uma lenei mea, e mafai ona e amata toto. Fai taga nei:

  1. O pusa e tumu i se mea e fai ma fai ni togalaau e 1.5 cm le loloto i se mamao o le 5-7 cm mai le tasi.
  2. O le veleina e faia faʻamalosi ina ia le faʻafefeteina ai e le tasi laau. Laʻau pito i luga e faʻasusu i le eleele ma faʻapipiʻi faʻapipiʻi.
  3. O le eleele o loʻo sosolo mai le fana fana.
  4. O le pusa o loʻo i ai faʻatoʻaga e ufiufi i se pusa paʻu ma tuʻuina atu i se nofoaga mafanafana.

Vitio: luluina cilantro i le fale

Totoina o togalaau

O le Cilantro fualaau i le fale e tatau ona fuafuaina ile 1.5-2 vaiaso. A oʻo mai le totogo, ona tuʻuina lea o le pusa i le windowsill ma aveese le pusa. O le tausia o se seleselega e talitutusa ma se auala avanoa. Laʻau e tuʻuina atu i le taimi tatau, vevela ma faʻafefete. O le faamamaina o le eleele e tatau ona tele, aemaise i le tulaga o le fausiaina o vaega eletise. Ae peitaʻi, pe a uma le faʻaleleia o vai, pe a faʻafefea vai, e faʻavaivai mai le apa. Ina ia aloese mai le faamagoina o laulaau, o laau e totoina faavaitaimi.

Cilantro fafagaina e tatau ona tuʻuina atu faapitoa le faʻaauau i le tulaga o le fausia o le lanu lanumeamata

E le tatau ona faʻatagaina laau toto, talu ai o loʻo ola vaivai ia laau i lenei tulaga, e taofia ai le fausiaina o se aofaiga tele o le lanu meamata. Thinning o loʻo faia i le laasaga o 1-2 laupepa moni, aveeseina o lālā vaivai ma tuʻu ai na o mea malolosi. I le va o laau toto e tatau ona avea ma se avanoa e tusa ma le 10 cm. Afai e aliali mai ni fugalaau, ona tatau lea ona fusiina, lea o le a fesoasoani i le fausiaina o laʻau e tele. O Cilantro e fafagaina i fualaau faisuaina faʻapitoa i le masina e tusa ai ma faʻatonuga, faʻapipiʻiina le faʻataʻitaʻiga ma le faʻasusu.

Seleseleina

Laʻau e fautuaina e vavae vave aʻo lei faʻaaogaina. Latou te faia lenei mea pe a ulu le 5-6 laʻau i luga o laau. Ina ia lavea cilantro mo se taimi uumi, e mafai ona mago pe faʻagogo. Mo le faʻavelaina, ua fufulu suamalie, faʻagogo ma tuʻu i totonu o se pusa paʻu, ona tuʻu lea i totonu o se pusaisaisa.

A maeʻa le seleseleina, ona mafai lea ona faʻamago pe tiʻetiʻe lau o le cilantro.

O le a le mea e mafai ma e le mafai ona totoina i le cilantro lata ane

Ina ia mafai e le cilantro ona lagona le mafanafana i le avanoa, e tatau ona totogi le totogia i fua o meaʻai muamua ma laau totō o tutupu aʻe i le vaiaai. O muamua lelei o coriander e aofia ai:

  • sana;
  • pateta
  • leki;
  • vela.

Ae ui i lea, o loʻo i ai aganuʻu, pe a maeʻa, e sili atu ona le lelei le totoina o le pulu:

  • kāloti;
  • tuai o kāpeti;
  • pasili;
  • seleni;
  • parsnip;
  • cilantro.

    Ina ia maua se fua lelei o le cilantro ma isi lanu, e tatau ona e iloa tulafono o le seleselega

O tuaoi lelei mo le coriander o:

  • kukama
  • aniani;
  • kohlrabi;
  • broccoli
  • salati;
  • paʻu paepae;
  • kāloti;
  • parsnip.

Aʻo lei totoina le cilantro i luga o le 'upega tafaʻilagi, e tatau ona e vaʻai po o le fea o laau totō sa ola muamua i luga ma ua fuafuaina e faʻataʻataʻoti latalata ane

Fualaau e sili ona aloese mai ai:

  • vai vai;
  • fennel;
  • pasili.

O le tuputupu ae i luga o lau 'upega tafaʻilagi poʻo le fale e le faigata e foliga mai e foliga mai i le taimi muamua e tilotilo ai. Ina ia maua lenei aganuʻu mafanafana, ua lava lava le usitaʻia o tulafono faigofie o le totoina ma le tausiga, ma i totonu o ni nai vaiaso, o le a teuteu ai laulau lau laulau.