Laʻau

Gelenium - tele lanu lanu

O Gelenium o se laau laʻau faʻamaina ma fugalaau manaia e tutusa ma laisies lanu eseese. E i ai a latou moli felafolafoaʻi ma o se mea e matua fulafula lava, o loʻo tumu i le paʻu. O le matagofie o le laau e faatusatusa i le sili ona lalelei o Elena, o le na avea ma ona sui le igoa. O le fugalaau Gelenium o le aiga Aster. O lona lauʻeleʻele o sisifo lea o Amerika i Matu. I aso nei, e tele ituaiga ma mea teuteu o le matagofie ofoofogia lea e mafai ai ona liua le togalaau i se togalaau fugalaau eseese faifai pea. O le usitaʻia o tulafono faigofie o le tausiga, o le a mafai ona vave maua le vaeluaina o vao ma laʻau vave.

Faamatalaga faʻatau

O le Gelenium o se ituaiga o faʻalapotopotoga faʻaletausaga pe faʻalauiloaina ma vaovao faʻamaʻi 80-170 cm le maualuga. Lala lala i le pito i luga. I le umi o le umi o lanu lanumeamata lanumeamata po o laulaau le taua. O loʻo latou nonofo i luga o le isi mea e sosoo ai. Laʻau mumu ma susulu e 3-7 cm le umi.

O le vaega o le vanimonimo e masani ona oti faatasi ma le rhizome. E naʻo le tuputupu ae o fatuga e teuina i totonu o le rhizomes tuai. O le tausaga na sosoo ai latou te toe faaolaola ai le vao.

O fugalaau i ituaiga eseese eseese e eseese i le taimi. E i ai ituaiga eseese ma tuai. O le tele o keneniums e fuga mai ia Iulai-Setema. O fugalaau taitasi e moni lava o se ato e fatuina. O loʻo faʻapipiʻiina i ni uʻamea uumi uumi, valiina i le samasama, moli, lanu piniki, lanu mumu po o le lanu viole. Reed ma fugalaau fugalaau o loʻo i totonu tonu. I le tautotogo, fualaau aina e suamalie - o meaola e iai le vaalele (pappus).










Ituaiga o Gelenium

O le ituaiga e aofia ai le 40 ituaiga o ituaiga ma le tele o ituaiga mea teuteu. O nisi nei o:

O le Kelenium o le autumn. O se laufanua faʻasalalau ma se mea saʻo, o se mea laititi i luga o le pito i luga e oʻo i le maualuga o le 50-130 cm. O le lanu lanumeamata o le aʻa e vaivai le susu ma se pupuʻu pupuu. I luga o laʻau, o laʻau lauulu lauulu o loʻo i ai se pito faʻamaufaʻailoga ua toe i ai. Ia Aokuso, e fuga mai fugalaau i luga o moa vevela, e leai ni paʻu i le pito o le mama. Ovoid lanu samasama e oʻo atu i le lua kupita le uʻumi le uʻamea, maualuga maualuga. A maeʻa le palotaina, e faʻafefeteina i le 2 mm le uila lanu enaena. Eseesega:

  • Altgold - o se vao e oo atu i le 90 cm le maualuga o fuga auro lanumoana ma le diamita e oʻo i le 4 cm;
  • Bruno - o se laau toto e oo atu i le 60 cm le maualuga o fugalaau ma lanu mumu-enaena;
  • Butterpat - o laau tetele e totogo i fugalaau auro tetele.
Vaitaimi o Kelenium

Gasegase o Gelenium. I lalo o lenei igoa, ua aoina ai se vaega atoa o ituaiga o ituaiga o laau toto, lea e fuga mai ia Iulai. O le mea sili ona manaia oi latou:

  • Rothout - i luga o lala ua totoina 120 cm le maualuga, ato ma le lautele o le 4-5 cm avanoa, ei ai a latou mumu lanumumu-enaena ma se lanu samasama-lanu uliuli;
  • Pipi - i luga o le vao i le maualuga o le 1.2 mita i Iulai o loʻo i ai ni ato se tele ma ni paʻu mumu-enaena ma se tan.
Gasegase o Gelenium

Gelenium punaoa. O le saʻo, o pupu laʻitiiti e faʻapupula i le maualuga o le 90-100 cm. O loʻo ufiufi i laʻau e le masani ai. Ua i ai ia Me, o uluai lanu moli-lanu samasama e iʻu i le 7 cm le lautele.

Spring gelenium

Gelenium Hoop. O fualaau o le Rhizome e oo atu i le 90 cm le maualuga e aofia ai ni lanu matamata matala mafolafola ua faapipii i le pito i luga. O laʻau o loʻo ufiufi i laʻau eleelea poʻo le lafoaʻi o lanu lanu meamata. O faʻalavelave faʻatasi ma le limite o le 8-9 cm o loʻo i luga o ni uʻamea uumi uumi. O le lautele laugatasi o loʻo valiina le lanu samasama ma o loʻo faʻapipiʻiina e peti auro laiti. O fugalaau e tupu ia Iuni-Iulai ma e sili atu i le masina.

Gelenium Hoopa

Tofiga

Gelenium e mafai ona faʻasaoina e fatu ma vaevaeina o vao. O fatu e totoina mo laau totō, e pei ona faʻaalia i le maualalo o le germination. Saunia mo le lūlūina o fatu amata toetoe lava a maeʻa le seleselega. E faʻamalosia i latou i le malulu mo le 1-1.5 masina. Ina ia faia lenei mea, faʻafefiloi fatu i le eleele, tuʻu i totonu o se fagu e ufiufi i se ata tifaga, ma teuina i totonu o le pusaaisa.

Ia Fepuari, ua tuʻuina atu pusa ufiufi i se nofoaga malamalama lelei ma le vevela o le potu. E foliga mai o le a tulaʻi mai i le 14-20 aso. A mavae lena, ona aveese lea o le fale. O fualaʻau ua ola i se nofoaga e malamalama lelei lava ma se vevela o le ea +18 ... + 22 ° C. Faatasi ai ma le oo mai o le tolu laulaau moni, ua totogo ai laau i ni paʻu eseese. O le faʻaleleia o eleele i luga o le eleele e faia i le faaiuga o Aperila, pe a faʻatūina se mafanafana mafanafana.

E oo lava i le tele o togavao o le gelenium o le tele o laau eseese, aua o pito taʻitasi e muta i lona lava rhizome. Vaevaega e mafai ona faʻatinoina i le ogatotonu o le taumalulu po o le tautotogo. E manaʻomia lou eliina o se togavao, faʻaseʻesea i ni vaega laiti ma ou lima ma totōina ile lua togalaau totō.

O nisi o fai togalaau o loʻo faʻaauau le faʻalauteleina o le gelenium e ala i le tipi. Ia Aperila-Iuni, e tipiina ai pine malolosi 10 cm le umi i se naifi, togafitia faatasi ma Kornevin ma aʻa i totonu o le vai poo le oneone susu. O le tipi ua ufiufi i se pulou, e masani ona faʻailo ma faʻapipiʻi. O aʻafiaga o aʻa o loʻo faʻaalia mai e lala laiti. A maeʻa lenei mea, e mafai ona totōina laau i luga o eleele.

Filifiliga ma le nofoa

Gelenium e tatau ona totō i se nofoaga lelei poʻo se vaega o le paolo. O le taimi sili e totō ai ile laufanua o le amataga o Iuni. O le palapala e tatau ona lelei ma mama. E tatau ona filifili se tuufaatasiga ma le eletise le tutusa. Soo o eleele palapala e faaopoopo ai le lime.

E tusa lava pe leʻi totoina, e fautuaina e vaʻaia ma le faʻaeteete le eleele, talepe palu lapoʻa ma fai ai le faapalaga. O le totoina o lua e faalua ona loloto e pei o rhizomes o tipu. O aʻa o laau taʻitasi ua totoina i le vai mo ni nai minute. O le mamao i le va o fugalaau e tatau ona 30-40 cm. Mo le tele o ituaiga e faʻalauteleina i le 70 cm. A uma ona totō, e tatau ona palu ma mulimulu le palapala i le peat. I le tausaga muamua, o laau totō e tutupu i le lanumeamata lanumeamata ma fai ai se laʻau laʻau vavao. O le fugalaau e le amata muamua nai lo le tausaga lona lua.

Tausiga mo Gelenium

Tausiga o Gelenium i nofoaga tatala e sau i le suāsusu, veleina ma le faʻamaina. Laʻau faʻasusu i fugalaau susulu e le mafua ai le tele o faafitauli i tagata e ona. Ae ui i lea, e matua fiafia lava laau i le vai. Vai vai i le tele o taimi i le vaiaso. I le vevela vevela i aso uma. I le taimi lava e tasi, e tatau ona faigofie ona faʻafefe le vai i totonu o le eleele, ma aua le faʻafefe i aʻa. Ina ia mafai e le ea ona ulu atu i aʻa o le laau, e tatau ai ona vavave le eleele i taimi uma, ma talepe ai le mea pala i luga o le eleele.

O le teuteu masani e tatau ai ona fausia se laʻau matagofie. Aʻo tupu le pupu, faʻauʻu e faʻaleleia ai le faʻala. I le taimi lava e uma ai le mumu, e tatau ona aveese fugalaau, a maeʻa ona toe amata lea o le fugalaau. O vao tetele e mafai ona taoto mai le malosi o matagi ma timuga, o lea e fautuaina ai e nonoa.

Soʻo se 3-4 tausaga, o se laau e matua malosi tele ua vaevaeina i ni vaega. I le autumn, o laau uma ua mamago ua tipi i le eleele, ma ua aʻafia aʻa i laʻau paʻu, moa ma le vao i se maualuga e tusa ma le 10 cm.

Geleniums e puipuia mai faʻamaʻi faʻamaʻi ma meaola faalafua. E na o mataupu e seasea tupu e afaina ai i le chrysanthemum nematode. Puipuiga mai siama mama o le faʻaitiitia o le eleele.

Faʻaaoga togalaau

O laufanua uumi tetele ma fugalaau pupula ma le susulu o le a le tuua oe e te le fiafia. O lea ituaiga laau e tatau ona i ai tulaga totonugalemu i le togalaau fugalaau poo le i ai i vaega o vaega o solo i le ogatotonu o le mutia. O ituaiga e maualalo le tuputupu ae e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai moega fugalaau, faapea foi i totonu o le vavaega. O tafaoga, asters, marigolds, stonecrops, verbena, geyhera ma phloxes o le a avea ma fugalaau pito sili ona lelei mo togalaau aina mo le gerenium.

E mafai foi ona faʻaaogaina le gelenium e fai ai le fala. Ae ui i lea, o le a le toe tatalaina ia tumutumu i luga o tipu. O se fualaau fugalaau atoatoa o le a tu i totonu o se fagu mo se taimi umi.