Laʻau

Saxifrage - o se kapeta vavalalata faʻalelei

O le Saxifrage o se faʻaaliga faʻapitoa e maua mai le aiga Saxifrage. E mafai ona ola ma fuga i tulaga e le talafeagai mo le tele o meaola ola. E mafai ona maua ia tau i lalo o mauga, i luga o maa ma papa maa. E i ai lona igoa mo lona gafatia e nofo ai i nai pito laiti ma faasolosolo malie ona faʻaumatia le maʻa ma aʻa. E le gata i lea, o le laau e taua o le "gap-grass." I le natura, e tupu aʻe i le tau o le itu i matu o le Itulagi i Matu ma ua lelei ona totoina i totonu o togalaau e pei o se eleele vevela.

Faamatalaga o le Botanical

O le Saxifrage o se laau o le rhizome e 5-70 cm le maualuga. O le laau e fafagaina i aʻa vela ma afifi. O loʻo i lalo o le faiga, ma o loʻo faʻatulagaina foi i totonu o le aufaigaluega o pine e faʻafesoʻotaʻi ma le eleele. O le iʻuga, o le gasegase gaʻo e tupu tele vave.

O fasi pepa o Petiole o loʻo aoina i totonu o se ripetal basal. Latou te fesuisuiaʻi tele i nisi ituaiga. O le paʻu o le tino poʻo le paʻu pepa e mafai ona i ai ni foliga eseese (oval, heart-shaped, diamond-shaped, feathery). E i ai ni laulamole laititi po o ni laulaau lauulu. O latou lanu vali lanumeamata, siliva, paʻu po o le malulu. O laulaau e faasolosolo lava ona ufiufi i le paʻepaʻe paʻepaʻe, e matua lauiloa i pito. O le mea moni, o nei mea e teu ai le tausiga o loʻo faʻamalo e le laau lava ia.









Ia Me-Aokuso, o le saxifrage e ufiufi i fugalaau laiti. Corolla o le saʻo saʻo i luga o uʻamea agai i le 20 cm le umi e aoina i mea e leai ni mea. E aofia ai ni peti se lima ma se pito pito i luga, o lea e foliga mai ai o se fetu po o se logo tele. O fugalaau e masani ona vali papaʻe, ae o lanu samasama, piniki ma le mumu. Latou te faʻaalia se manogi manaia matagofie.

O le Saxifrage e paʻuina e iniseti, ae faʻapena foi ona faʻafeusuai le tagata lava ia i le fesoasoani a le matagi. Ia Setema, o fualaau aina ua nonoa - pusa e faʻapipiʻi fatu e iai ni fatu laʻititi e pei o ni fatu.

Eseesega o meaola

O le tele o le saxifrage e matua ese lava. E silia ma le 450 ituaiga.

Arenda Saxifrages. O laau toto e fai mafiafia, lanu vevela lanumeamata e oo i le 20 cm le maualuga. E vaevaeina laupepa laititi laiti i ni vaega vavalalata. Ia Me-Iuni, o lau fugalaau fugalaau fugalaau e fuga mai. E mafai e togavao ona faʻafefeteina ni malulu tetele. Eseesega:

  • Flamingo - fuga mai i piniki piniki;
  • Paʻu paepae - faʻapipiʻi mea e paʻu i paʻu papaʻe e oʻo atu i le 1 cm le lautele e fuga i luga o se ata mataʻutia lanu meamata;
  • Laʻau kapama - fugalaau fugalaau ma fugalaau latou te valiina i le paʻu po o le lanu viole, ma o le totonugalemu o le fuga o le samasama.
Faʻavae Saxifrages

O le saxifrage o le gaogao. E fesuisuiai le fugalaau, ae e ese mai i laumei lauulu lanumeamata e mafai ona ola e tusa lava pe maualalo ile palapala. Eseesega:

  • Le manumalo - ia Iuni e ufitia i fugalaau lanumumu;
  • Rose Kenigen - e fuga mai le lanu piniki mumu.

Saxifraga Soddy

Saxifraga paniculata. O le maualuga o le 4-8 cm le maualuga e foliga mai o foliga matagofie o laumei lanu manu ma pito taua. O le laʻau e valiina i lanu uliuli-lanumeamata poʻo le lanu-lanumeamata. Faʻataʻitaʻia fua o lanu samasama, lanu mumu poʻo le paʻepaʻe e toto mai le ogatotonu o le laina i luga o se uʻamea umi.

Paniculata saxifrage

O le saxifrage e sili atu ona lelei. O le vao lanu uliuli lanu uliuli e faʻaputuina ai tauto 30-60 cm le maualuga. I le masina o Iuni, e fuga mai fugalaau fugalaau ma lima peti e lima. A tatalaina, latou lanu lanu piniki, ae faasolosolo lava ina avea ma lanu viole.

Dwarf Saxifraga

O le saxifrage o le ata lafoia. Laʻau-alofa laau e oʻo i le 20 cm le maualuga ma lau laʻau mūmū uma o leo mumū. O laupepa ovale ma pito i lalo e ufiufi i lanu violē. I le masina o Iulai, o poloka o le paseka ma fugalaau papae e fuga mai i luga aʻe o laʻau. O latou autu o le lanu viole.

Saxifrage Shadow

O le saxifrage o se mea maulalo. O loʻo tilotilo mai i luga o laʻau lanumeamata lanumeamata laʻau moli. O pito o leaflets lautele e tipiina i ni fasi ie manifinifi, o lona uiga, o se aluga pupula e pei o se vao o galu. I le tau mafanafana, fugalaau fugalaau-fugalaau fugalaau i luga o pou e oo i le 6 cm le umi.

Moss-pei saxifrage

O le saxifrage e lapotopoto. O le groundcover e fausia ai se kapeta lanumeamata lanumeamata. E ufiufi i laʻau paʻu laʻau. I le amataga o le taumafanafana, o fugalaau paʻepaʻe ma lanu violē i luga o petals e fuga i luga o peʻa e 40 cm le umi. Laʻau-malosi ma le malulu o laau toto.

Saxifraga rotundifolia

Tuputupuina o saxifrage mai fatu

O fatu o le Saxifrage o loʻo tumau pea le vaʻaia mo le tolu tausaga. A o leʻi lūlūina, e tatau ona faʻamaonia. Mo lenei mea, o fatu na faʻafefiloi ma le oneone e tuʻuina i totonu o le pusaaisa mo 15-20 aso. Muamua latou te lūlūina mo fatu. Ia Mati, o loʻo iai ni pusa e iai paluga o eleele lanu meamata ma oneone. O le eleele o le salu, ma o fatu laʻitiiti e fefiloi ma le oneone e salalau i luga. Latou te le manaʻomia ona tanumia. O laau e totoina ma ufiufi i se ufiufi manino.

E foliga mai le totogo pe a uma le 1-2 vaiaso. O laau totō ua tupu ma le 2-4 e lafoaʻi i ipu eseese. I le masina o May, o le a amata ona ave i fafo i le aoauli le faʻamalosi. O loʻo faʻafeiloaʻi faʻasalaga i eleele tatala i le amataga o Iuni. E matuā faʻatupulaia ai le tipu, ae na o le fuga o le vaitau o le taumafanafana.

Faʻaleleia fua

O le fufuluina o laau e seleseleina latou lava aʻa. O aʻa e maua mai i laʻau o laʻau e faʻafesoʻotaʻi ma le eleele. Ua lava le tipi ese o le aʻa mai le tina ma, faatasi ai ma se faaputuga eleele, totoina ma le faaeteete i se nofoaga fou. Ma le faʻamaoni i luga o pou, o le tama teine ​​ua fausia e aunoa ma le faʻafesoʻotaʻi ma le eleele. Latou te ola aʻa aʻa. I le tautotogo, e vavae ese le tipi ma totōina ile laufanua.

Lulu 5-10 cm le umi e tipiina i totonu o le vevela i le taumafanafana. E mafai ona mauaa i totonu o le vai poʻo le oneone lafoaʻi ma eleele palapala. I le tautotogo, e maua ai se tamai laau ola, ae e leʻi sauni mo le taumalulu i totonu o le togalaau. Ua tupu i totonu ma na o le isi totogo na totoina i totonu o le auala.

Toto ma tausi i le fale

O faʻasalaga e matua faʻamalosia ma le le lelei o laau totō. Latou te ola i luga o le eleele, ma faʻaaoga foi o se fugalaau potu. Laʻau faʻaleleia lelei i totonu o nofoaga e malamalama lelei poʻo i totonu o le paolo. E lua vaimalie lua ua saunia mo fatu i totonu o le togalaau i se mamao e 15-20 cm mai le tasi. O le saxifrage e le faʻafefeteina i le tuufaatasiga o le eleele, ae e sili atu le vavalalata, o loʻo faʻapipiʻi lelei i se mea faʻapitoa. Fufulu le palapala aʻo lei totoina i le lime, ma le oneone, oneone ma le peat.

Ua totoina totonu o fugafale ile 2-3 laau totō ina ia maua ai se denser vao. Faʻafesuiaʻiina e pei ona tatau ai, pe a vavalalata fugalaau i totonu o le ulo. O le gafatia e filifilia shallow, ae lautele lautele. Pepbles, piliki gau po o le faalauteleina o le omea e tatau ona sasaa ifo i le pito i lalo ma se mea malulu.

I le taimi o le tuputupu ae malosi, o le vevela sili ona lelei mo se saxifrage e + 20 ... + 25 ° C. Mo le taumalulu e tuʻu ifo i le + 12 ... + 15 ° C. O ituaiga eseese eseese e le fautuaina le malulu i lalo + 15 ... + 18 ° C. Afai e teu mafanafana totonu o fugalaau i le taumalulu, e tatau ona faʻalauteleina le malamalama, a faʻapea o le a faʻaosooso tele ia atigipusa.

O le saxifrage e sili ona lagona le maualuga ma le maualuga o le faʻamamafana, o lea e tatau ai ona faʻavelaina i taimi taʻitasi. O le faʻaleleia e faia e ala i le fufuluina. E manaʻomia le faʻamamaina o le palapala ma le faʻaeteete ina ia aua nei paʻu le vai i aʻa, ma o le pito i luga e maua ai le taimi e faʻamago ai. O le saxifrage e ufiufi ai le eleele atoa, o lea e le tatau ona vela vao i tafatafa ane. E faʻamalieina foi le vao vao.

I le tautotogo ma le tau mafanafana, e faalua ona faʻafefeteina faʻamafanafana i le masina. E masani lava o isi mea totino ma mea faʻalavelave. I le taumalulu, o loʻo faʻaauau pea lavalava, ae o loʻo faia i lalo ifo (i le 1.5-2 masina).

O loʻo totogo le laau i se tau le lelei e aunoa ma se fale. E tusa lava pe o le a malolo nisi o togi i le taimi o le kiona e aunoa ma le kiona, o le a tupu mai aʻa mai le tuputupu ae i le amataga o le tautotogo ma le afaina o laulaau i luga o le eleele. Peduncles ola na o le tasi le tausaga ma faʻagogo i le tautoulu.

O totonu o fugalaau i totonu e vaeluaina i le afa i le tautotogo ina ia faʻasaoina ai le vaomatua teuteu umi. Ae i soo se tulaga, pe a mavae le 5-6 tausaga, e manaʻomia le toe faʻafouina o le laau, talu ai o loʻo faʻaloloa ma faʻaalia faʻavae o aʻa.

O aʻafiaga ono tutupu

I le tele o le paʻu ma le faʻavaivaia o le vai, o le saxifrage e aʻafia i le paʻu palapala ma le pala. E mafai foi ona aliali mai i luga laulaau ia laulaau. Ina ia puipuia ia ituaiga o faamaʻi, e tatau ona tausia laau i totonu o se potu pulapula ma faatapulaaina le faasusu. Ua vavaeina laulaʻau ma paʻu ua afaina, ma o isi vaega e togafitiina i le "suauu sulfate" poʻo le fomaʻi.

O nisi taimi o moli vavave, anufe ma aphids e nofo i totonu o vao. E vave lava ona latou mou atu pe a uma togafitiga ma se iniseti ("Aktara", "Pyrimor") poo se fofo solution.

Faaaogaina o Saxifrages

O le kapeta lanumeamata lanumeamata, o luga o lanu piniki ma le paʻepaʻe i luga o le uumi taimi e tulaʻi mai e pei o ni mea e faʻaoga, e fetaui lelei mo le faʻaleleia o fanua, mauga alpine ma le teuteuina o masini. Sa faigofie ona teuteu teuteu ma teuteu tuaoi. E faʻaaogaina foʻi i totonu o togalaau faʻatoʻaga ma pei o se falelaʻau ampel. Paʻaga mo le saxifrage e mafai ona avea ma phlox, tiarella, lingonberry poʻo le Chinese gentian.

E iloa le faʻaaoga o le saxifrage o se vailaau. O ona lau o loʻo aofia ai le tele o flavonoids, alkaloids, saponins, acids organic and coumarins. O teuteuga e avea o le anti-inflammatory, anti-febrile ma analgesic. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, latou te togafitia ai le bronchitis, tonsillitis, gout, opu, purulent rashes ma maʻi paʻu.