Laʻau

Fesase - puʻe vaivai ma patupatu lanu

Fescue o se fualaau laʻau matagofie mai le aiga Cereal. O loʻo faia ai ni masini selu maʻaleʻale, e foliga tutusa ma pulupulu ma se mea matagofie, e pei o le lauulu, lau o lanu eseese. O le laau e sili ona fiafia i laufanua malulu, o le mea lea ua salalau solo i luga o le ea ma le malulu, faapea foi luga o mauga mauga. Fesase e teteʻe i le lamala, tupu i luga o le mativa ma le suamalie ma e manaʻomia ai sina gauai. O nisi o vailaau e faʻaaoga lelei i le mamanu o le laufanua. O le laau foi e avea o se togavao, lea e totoina i fanua tafaoga.

Faamatalaga faʻatau

Fescue o se laʻau faʻapitoa e maua ai ni fuga maʻa poʻo fetolofi. O le maualuga o le tele o mea teuteu eseese e 10-20 cm, ae i le natura e mafai ona e maua ni ituaiga eseese ma laʻau mumu saʻo 1.2-2 mita le umi.

I laina o le pana, faapea foi i lona faavae, o laulaau laulaau laina e tupu aʻe i se lauulu lanu pe lauulu. O le lautele o le pepa e le sili atu i le 1.5 cm. O le apa laupepa e gaugau i le afa i luga o le itu i luga o le laina, lea e sili atu ona vavalalata. O lea punou e fesoasoani i le laau e taofi le taua taua i le vaitau malogo. I luga ole laupepa, vevela tutusa e mafai ona iloa. O le pito o le laʻau e foliga mai o se mea e sili ona foliga mai.










I le masina o Iuni, e amata ona fuga mai le fesaki, ma lafo i fafo le pala o meaʻai e aofia ai ni nai puʻupuʻu i luga o se faʻavalava manifinifi. O le umi o le totoa o le tagata e 0.5-1.5 cm. O le fugalaau e fuga mai e ola faalua pe a oʻo lava i laulaʻau ma oso aʻe i luga aʻe o le laumei. Faʻasalaga laʻau e tuʻuina atu le malulu o le fale. E valiina i le lanu samasama lanu meamata ma e faigofie ona vaʻavaʻa mai sina mea itiiti o le matagi. Fua faʻasolo o le le tutusa le tele e tupu i luga o le motu. I lalo ifo ia i latou o le 3 tamatamaʻi ma le vailaau o le ovary, lea e mafai ona iloa ai le 2 mataʻitusi.

O se taunuuga o le palotaina, o fualaau laiti (2-5 mm le umi) o fualaau aina ua maeʻa. Mai le pito i tua o loʻo i ai se pulou i luga oi latou, ma i luma o loʻo i ai se vaʻaiga loloto.

Mea teuteu eseese

I le aotelega, e silia ma le 660 ituaiga o laau ua faamauina i le ituaiga o fesesa, ae le sili atu ma le luasefulu o loʻo faʻaaogaina i le mamanu.

Fesoaʻi solo. O se tamaʻitaʻi faʻamalosi e tupu faʻamalosi saʻo ma momoe ai. O le maualuga o le turf e 50-100 cm. E tele lau laʻau laina e ola e oʻo i le 30 cm le umi. E valiina i lanu lanumeamata poʻo le lanumeamata lanumeamata. I le masina o Iuni, e 15-17 cm le umi e tatala ai. Ole ituaiga e puipuia i le malulu, ae e nofouta ile lamala.

Vaʻa faʻanoanoa

Laveʻa mumu. O le sodoma e aofia ai 'eseʻese 6-8 cm le umi ma faʻagasolo auala masani o se mea mumu. O nei auala e faʻapipiʻiina i le lauitiiti 30-40 cm le umi. O laupepa e gaugau i le ogatotonu. E i ai o latou lipine ma ua valiina i totonu o se mumu lanumeamata. I le taimi o le fuga, o le vevela e tusa ma le 12 cm le umi. O le vailaʻau e teteʻe i le malulu ma e sili le fiafia i eleele lolovaia pe susu.

Laveʻa mumu

Faʻasolo mai Gray. O le vaʻaiga matagofie o le vavalalata vavalalata pei o le 50-60 cm le maualuga o le pa. O le tele o lālā laititi-laina o le siliva-lanumeamata poʻo le lanumoana-lanu lanumoana e tupu ai luga. Laʻau mumu-lanu meamata ina ua maeʻa ona maua se vine vaomago. E fiafia le laau i le vevela ma e le faʻafeiloaʻi le malulu. Eseesega:

  • lanu moana lanumoana - o se laumei mumu ma le tele o lanu lanumoana-lanumoana;
  • lapis lazuli - e iloga i lanu lanumoana matagofie;
  • pulu tioata - turf 30-40 cm le maualuga e ufiufi i lau lanu lanumoana-lauulu.
Faʻasolo mai Gray

Laveai mamoe. O le laau e fai ai ni aluga ulu e 20-30 cm le maualuga, e aofia ai lau laititi ma mumu umi. O lauʻau e lanu meamata. I luga o lea mea, i le amataga o le taumafanafana, i luga o le aisa, o le vevela o meaʻai ma le tumutumu o laʻau e fuga. O le ituaiga o lauʻeleʻele e mafai ona toleniina ma ola lelei i luga o eleele pala.

Sheep Fescue

Reed fescue. Laʻau vavalalata e puipuia i soli suamalie. O loʻo i ai se pupuʻu puʻupuʻu ma seʻia oʻo i le 1.5 mita le maualuga. Laʻau vaivai, lauitiiti vavalalata latalata i le eleele. I Iuni-Iulai, o paʻu uila e foliga mai e umi lava (e oo atu i le 20 cm) le paʻu.

Reed fescue

Gautier fescue. O le fugalaau faʻamalosi e fai ai vao e oo i le 10 cm le maualuga ma le 60 cm le lautele. E aofia ai laʻau lanumeamata lanumoana. I le faaiuga o Iuni, lauulu-lanumeamata 5-7 cm le umi o fuga i luga o vao.

Gauthier Fescue

Faʻatauga auala

Fescue e faʻalauteleina e fatu ma vaevaega o le vao. O le faʻaleleia o fatu e masani lava ona tupu mai i le fatuina o le tagata lava ia. Afai e le tipiina le mutia i se taimi talafeagai, ona fatuina lea o fatu matutua mai taliga i le eleele ia latou lava. I le tautotogo e aliali mai ai ni pine. A maeʻa le masina, e mafai ona vaʻaia i se nofoaga tumau. Afai e le o maua i luga o le saite lenei palu, ona toto lea o fatu na faatauina i le faaiuga o Fepuari i totonu o pusa mo le totoina o laau. A o lei totoina, o le meaʻai fatu ua faʻafefeteina i se vaivaiga vaivai o le potassium i taimi uma. O fualaau e faia lelei ina ia maua ai se aluga pupula. Mo le faia o lenei mea, i ni pu i se mamao o le 10-20 cm, i le loloto o le 5 cm, e 5-7 fatu e tuu i le taimi e tasi. A maeʻa le 1.5-2 vaiaso, o le a oʻo mai uluai fuʻa. E vave ona latou atiaʻe ma e le o toe mamao ae faia se pu, ma sauni mo le gaosiga i totonu o le eleele. Ina ia puipuia mai mai i le tele o mea, e taua le taofi o laau toto i se nofoaga malulu ma lelei.

E mafai ona e vaevaeina i ni vaega o se togalaau vao e 2-3 tausaga. O le faʻatinoga e faʻatinoina ia Aperila poʻo Setema. O le lapisi ua uma ona eli ma vaevaeina i ni vaega laiti, e taumafai e aua le faaleagaina aʻa. O laau toto e vave totoina i eleele fou ma le faʻaopoopoga o le faapalaga poo le humus. O ia ituaiga delenki e manaʻomia se taimi e toe ola ai. E mafai ona e faʻavavevaveina le faagasologa pe a oʻo i le taumalulu o le tele o vaomatua e totoina i totonu o se ulo ma aumai i totonu o se potu malulu ma lelei. Latou te mautinoa e leai se paʻu i le nofoaga o le taumalulu. Ia Mati, e vaevaeina le tina i ni vaega ma totoina i totonu o koneteina ma eleele palapala.

Totoina ma le tausiga

Latou te fuafua e toto le felafolafoaʻi i luga o le eleele i le ogatotonu o Me, pe a oʻo mai le lamatiaga o le malulu ma mausali le mafanafana o le tau. E ui o le matutua o laau toto e puipuia mai le malulu, e mafai ona aʻafia fualaau laiti. Ina ia faia lenei mea, e manaomia e laau ona filifili ni nofoaga e lelei le susulu i le malamalama, suavai mama. O eleele laufanua lafulemu e le manaomia, e pei o le latalata mai o le vai. O le elemene o le palapala e tatau ona le faaituau poʻo sina aluma.

A o lei totoina, eli lelei le eleele ma lafo i fafo le lime ma le oneone. O le togavao e ola lelei ma tuputupu vave vave, o lona uiga e tatau ona vaevae vaega taitasi o le felafolafoaʻi ma suia i 2-3 2-3 tausaga uma. A aunoa ma lenei mea, o le tulaga o laulaau ma vao i lona aotelega e matua leaga lava.

O le laau o le lauʻeleʻele toleni, o lea e tatau ai ona faʻaleleia na o le umi o le lāmala ma le vevela vevela. E sili atu le aua nei faʻaopopo vai nai lo le suavai i le eleele. E tusa lava pe itiiti le pala o le vai e tau atu i le pala o aʻa ma le oti o se vaega o laau.

E seasea ona fafaga le Fesasi. E oo lava i eleele le lelei tele, 1-2 fertilizers i le vaitau ua lava. Faaaoga le afa afa o le tuufaatasiga o minerale mo laau toto.

Ina ia tausia lelei le vao, e tatau ona teuteuina. O le teuteuga muamua e faia i le amataga o le tautotogo, pe a maeʻa le kiona. E tatau ona aveese otaota mamago ma laʻau, faʻapea foi ma le faʻamamaina o le turf ma se rake. A maeʻa ona faʻagogo, e leai se manaʻoga e saunia fatu, ua vavaeina.

O le tele o ituaiga togavao e fesagaʻi e puipuia mai le malulu ma e tumau pea lau lanu meamata i lalo o le kiona. Aʻo faʻamoemoe i se taumalulu ma le kiona, o pamu e ufiufi i laʻau paʻu ma vaovao mamago. O tagata talavou e talia le malulu sili nai lo le matutua.

Fesoaʻi faʻaletonu e matua le lelei ma faʻasaʻo i faʻamaʻi ma faʻamaʻi. E le afaina o ia mai osofaiga faʻamalosi ma le tele o faʻamaʻi, sei vagana ai fomaʻi afaina. Latou te atinaʻe i aʻa ma laʻau o laau totō o loʻo ola i nofoaga malulu ma lolovaia.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le lalagaina o laulaau lanu lanumoana, lanu moana, lanumoana poʻo le lime e foliga lelei i luga o le mutia, i totonu o le papa maa, lata ane i le paʻu po o luga o le nofoaga o le togalaau. O aʻa o fesepaiga e faʻamalosia ai le eleele ma puipuia ai le solo. I luga o mauga, e mafai ona e fatuina se laulau e le masani ai o laʻau o lanu eseese.

Bells, cuffs, host, tradescantia, Veronica, Miscanthus, ma Lungwort e mafai ona avea ma kamupani fesagaʻi. E le gata i lea, e mafai ona faʻaaogaina laau e fai ma laʻau masani, e le totoina i vaega, ae sili atu foi.