Laʻau

Chokeberry - o se togavao pupuvao ma fualaau togafitiga

Aronia o se fua taua ma se vailaau vailaau. O le aiga Rosaceae ma e taatele i Amerika i Matu. I lo tatou atunuu, o se tasi o ituaiga e iloa o le "chokeberry" ua lauiloa. E ui lava o fuifui vine e pei o le efuefu o le mauga, e leai se mea e faia e le kulieberry ma lenei ituaiga laau, lea e le taofia ai mai le avea ma tagata sili ona lauiloa i le au fai togalaau. O se laau laʻau po o se ogalaau umi o le a teuteuina lelei le teritori, ma i le tautoulu o le a fiafia i lanu mumu lanu samasama. I le taimi lava e tasi, o le a togafitia e le togafitiga le ola maloloina o le tagata ma faʻasuina i fua suamalie.

Faamatalaga faʻatau

O le Aronia o se laau laʻau faʻapitoa e maua ai le meaʻai e leai se mea. E manaʻomia le faʻaaogaina o se laau poʻo se vao faʻatasi ma se pale paleni. O le maualuga o se laau matua e oʻo atu i le 3 mita ma le lautele o le 2 m. O le lala ma lala o loʻo ufiufi i le paʻu lamolemole. I totonu o laau laiti, o loʻo i ai se lanu mumu-lanu enaena, ma o lona matua o le a avea ma uliuli uliuli.

O lālā e ufiufi i laʻau o petiolate masani o foliga faʻalelei e pei o pito i le taulaga ma se pito i luga. O le umi o le laulau laʻau e 4-8 cm ma le lautele e 3-5 cm. O le vevela tutotonu ma lala lalata e mafai ona vaaia i le pito i luga o le paʻu paʻepaʻe paʻu. I le pito i tua o loʻo i ai se paʻu siliva vaivai. O lau lanu lanu uliuli, ma i le ogatotonu o Setema, faatasi ai ma se faaitiitia i le maualuga o le vevela i aso taitasi, o laulaau e lanu violē-lanu mumu. O lenei mea e maua ai le togalaau faapitoa.








O le fugalaau vine e amata ia Me, pe a uma ona fuga mai lau. O nai laumei laʻititi, e pei o fuga o le apu, o loʻo i totonu o se pupuʻu e sili atu i le 6 cm le lautele. O fugalaau fugalaau taitasi ma ni peti e 5 e leai se totogi e aofia ai le tele o uumi uumi ma mea uumi ma e tu i lalo ifo o le leaga o le ovary. O le taimi o le vavalalata e tumau i le 1.5-2 vaiaso, ma o Aokuso, e amata ona fufuluina fua - fualaʻau pe faapipii vine i le paʻu uliuli po o le paʻu mumu. O le lapoa o vine o le 6-8 cm. O loʻo i ai i luga o le fogaeleele sina ufiufi po o se mea paʻepaʻe.

O le seleselega e amata ia Oketopa, sili pe a uma le kiona muamua. E suamalie ma maua sina laʻau, suamalie ma suamalie.

Ituaiga ma ituaiga eseese

I le amataga, na o le 2 ituaiga o laau na aofia ai i le ituaiga o chokeberry, i le aluga o taimi, 2 isi ituaiga o vailaʻau eseese na faaopoopo i ai.

Chokeberry Aronia. O se laau mai itu i sasae o Amerika i Matu e lauiloa tele. O se laau pupuu, masani ona tele laau, ua ufiufi i laulaau lanumeamata lanumeamata. I luga o pupule o le tautotogo, o mea e teu ai i luga o le fugalaau manogi. A maeʻa le palotaina, i le faaiuga o le taumafanafana, e fua mai ai vine paʻu, e tusa ma le 1 g. E aofia ai le tele o meaʻai e maua ai le aoga aoga i le tino o le tagata. Eseesega:

  • Viking - totoga saʻo i lalo, e ufiufi i lau o le lanu uliuli lanu uliuli ma lanu uliuli lanu uliuli;
  • Nero o se togalaau malulu e fiafia i le malulu ma lanu lanumeamata lanumeamata ma fualaau tetele e aofia ai le tele o vitamini ma mea gaosi;
  • Khugin - o se ogalaau e oʻo i le 2 mita le maualuga e ufiufi i laulaau lanumeamata lanumeamata, lea e susulu mumu i le autumn, o lanu uliuli lanumoana e vaaia i le va o laʻau.
Chokeberry chokeberry

O le sukalati e mumu. E mafai ona oʻo atu i le maualuga o le 2-4 mūmū lauʻau faʻamaʻi. O laʻau ovalu ma se uʻamea umi e tupu ai luga. O le umi o le laulau laʻau e 5-8 cm. I le masina o Me, o loʻo maua mai ai i lalo le lanu moli po o le paʻepaʻe paʻepaʻe e oʻo i le 1 cm le lautele. E oʻo atu i le amataga o Setema, o laʻau mumu mūmū ma le maualuga o le 0.4-1 cm le maualuga. E le pauu i le taumalulu.

Chokeberry mumu

Aronia Michurin. O le taunuuga o le galuega a le saienitisi lauiloa E.V. Michurin, o le na i le faaiuga o le XIX senituri. i luga o le faavae o chokeke, na ia totoina se laau toto ma le tele o fualaau aina ma fualaau aina. Fugalaau e aofia ai se aofaiga tele o nectar ma avea ai pei o se meli. Berries e tele meaʻai (vitamini ma minerale). O le fugalaau e amata i nai vaiaso mulimuli ane. O le fua o le kuka e amata mai ia Setema e oo i le amataga o le malulu. Mai le tasi laau e aoina mai i le 10 kilokalama o le fua o vine suamalie ma suamalie. O le laau e fiafia i nofoaga lanu ma eleele lamolemole, suavai mama.

Aronia Michurin

Faʻasalaga mea lilo

Soo se auala masani e fetaui lelei mo le faʻalauteleina o le sukalati, ae o le tele o taimi latou te faʻaaogaina le totoina o fatu ma le totoina o lanu meamata. Chokeberry fatu e seleseleina mai fua lelei. E olopalaina i totonu o se sieve ona fufulu maeʻa lea. Paʻu o le pa'ū. E faʻafefiloi fatu ma le oneone oneone, faʻamamaina ma tuʻu i totonu o se taga. Ua tuʻuina mo le 3 masina i se pusa mo fualaau faisua i totonu o le pusaaisa. I le tautotogo, pe a vevela le eleele, o fatu e totoina i le taimi lava e tatala ai eleele. Ina ia faia lenei mea, ia saunia ni pu i le loloto o le 7-8 cm. Ua uma ona totoina fatu laau.

Pe a tupu laau toto 2 lau moni, e vevelaina ina ia mamao le 3 cm. O le toe faʻalanuaina e faia pe a fua le laau i le 4-5 laulaau. O le mamao e faʻateleina i le 6 cm. Seʻi oʻo i le isi tautotogo, ua tupu aʻe laau toto i le nofoaga e tasi. E masani ona faasūsūina ma vevela moega. O le miti mulimuli o loʻo faia i le masina o Aperila-Me o le tausaga na sosoo ai, ma o le mamao e 10 cm.

Mo le seleseleina, o le lanumumu lanumeamata 10-15 cm le umi e faʻaogaina. O laʻau pito i lalo e tipi i luga ia i latou, ma o le tasi vaetolu o le laulau laulau o loʻo totoe i le pito i luga. I le pito i luga o le paʻu i luga o fatugaʻo ma isi i le vaega pito i lalo o le tipi, ua faia ai ni mea. O loʻo faʻafefiloi se totō mo ni nai itula i le solution a Kornevin, ona totoina lea i totonu o se kiona i se tulaga. O le eleele e fai ile laufanua togalaau, lea e sasaa ai le mafiafia o le oneone. O laʻau e ufiufi i se ata tifaga, latou te aʻafia i le vevela o + 20 ... + 25 ° C mo le 3-4 vaiaso. A maeʻa lena, ona amata lea ona aveese le fale mo ni nai itula i le aso, ma a maeʻa le 7-12 aso e maeʻa ona aveese.

E le gata i lea, e mafai ona faʻalauteleina le chokeberry e ala i le taoto, vaevaeina o le vaomatua, suluina ma le pulou basal. O le taimi sili e faʻaaoga ai le tautotogo.

Totoina ma le tausiga

O le totoina o sukalati, faapea foi ma isi laau aina, ua fuafuaina mo le tautoulu. Fai i se aso pogisa po o le afiafi. O lenei mea totino e le faʻaleagaina. E atiaʻe tutusa i le paolo ma le la, luga o le oneone, loam ma papa palapala. Aronia e fetaui lelei mo eleele palaga ma laufanua o loʻo i ai se tali faʻavaivaia pe faʻaituau. O le latalata mai o le vai o le eleele o le a le avea foi ma se faafitauli mo le rhizome mataga. E naʻo le suauʻu saline e le fetaui ma le laau.

Pe a totoina se laau, e tatau ona eli se lua e tusa ma le 0.5 mita le loloto. Ua sasaa ifo i luga le alavai, ma o le avanoa i le va o aʻa ua tumu i eleele ua fefiloi ma humus, superphosphate ma le vao. Afai ua vevela aʻa i taimi o felauaiga, ua faatofuina le laau mo ni itula i totonu o se pesini i le vai. A uma ona togafitia le rhizome ma le mash mash.

Muamua, o le ua uʻu e 1.5-2 cm i luga aʻe o le eleele, o lea pe a pa'ū le eleele, e oʻo lava i luga. Ona faʻafeinu ai lea o fualaau ma faʻafefeteina palapala. O le fogaeleele e mulimulu i vaovao, peat or humus i le maualuga o le 5-10 cm.The mamao i le va o laau totino e tatau ona le itiiti ifo ma le 2 m. I le taimi lava e uma ai le totoina, e faapuupuuina ai pupuʻu i nai senitimita ina ia na o le 4-5 buds e tumau i luga o lala taitasi.

O le tausia o le sukalati e masani lava e le manaomia. Ae ui i lea, o le susu ma le susu e taua tele mo ia. E taua faapitoa i latou i le taimi o le fugalaau ma fualaau aina. I le leai o timuga, e lua ipu vai ua sasaa i lalo o laau taʻitasi. E le gata e tatau ona faʻasaina le vao, ae faʻapipiʻi foʻi le pale i lea taimi ma lea taimi.

Afai e ola le chokeberry i le eleele lafulemu, e tasi le fuālaʻau vai i le tausaga e lava mo lea. Faʻaaoga le efuefu o le ammonium nitrate, lea e salalau solo i luga o le palapala aʻo leʻi faʻamafa. E le gata i lea, e mafai ona e faʻaaogaina le muti vao, superphosphate, fuga manu, pefu poʻo le faapalaga. E tele taimi i le gasologa o le vaitau, tatala le palapala ma aveese vao i le aʻa.

I le popofou o le tautotogo, e faia ai le faamamaina lelei ma ua aveeseina pupulegogo, ma ua latou auai foi i le faapaina o pale. Aʻo latou tuputupu ae, ua faʻamamatia aʻa o le basal ina ia le ufitia le pale. I le tautoulu, ua faia le teuteu o le tuai. Talu ai o lala ua sili atu nai lo le 8 tausaga le matua e leai se seleselega, ua vavaeina i le eleele, ma tuua ai se tamaʻi fana fana i le taui. 2-3 ituaiga lala ua toe faafou i le tausaga.

O le pusa e sili atu ona ufiufi i se apa o le lime. E tatau ona e mataituina ma le totoʻa le tulaga o le laau ma ia vave ona taofia le foliga mai o iniseti. O le muamua togafiti puipuia e faia i le amataga o le tautotogo, aʻo lei oʻo mai lau. Faaaoga le suavai Bordeaux. E toe faia togafitiga pe a maeʻa lau lau. Afai i totonu o le taumafanafana e faʻafeiloaʻi le parasites mai se isi faʻamaʻi pipisi i se sukalati, e tatau ona sosolo laau i se iniseti faapitoa. O le tele lava o taimi, aphids, moth ash ash, pusi o le mauga, ma le hawthorn o loo i ai le kulutberry.

O faʻamaʻi e aʻafia ai laau totō ma vao vao. E mafai ona avea le lapisi o le laʻau, siama siama, siaki viral. Pe a oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga, e togafitia i latou i le "Haupsin", "Gamair" poʻo isi, fualaau faʻaonapo nei.

Mea aoga

Aronia vine o loʻo mauoa i mea gaosi. Faatasi ai ma i latou o mea nei:

  • vitamini;
  • tannins;
  • manuia;
  • flavonoids;
  • catechins;
  • elemene taua;
  • pectin.

O fualaau o seleseleina e selesele, faamamaina o lālā ma lau, ona faʻamago, siamu ua saunia, malulu, faʻaauau pea le ava malosi. Mai ia i latou e mafai ona e kuka se mea teuteu, aumai o le suavai ma faia foi le uaina. O le faʻaaogaina o nei oloa e fautuaina mo le puipuia ma le pulea o maʻi nei:

  • atherosclerosis;
  • toto maualuga
  • vaivai o vaʻa toto;
  • capillarotoxicosis;
  • fiva fiva;
  • faʻamaʻi
  • gaʻo
  • maʻi maʻisuka;
  • maʻi faʻamaʻi.

O pipi o se vailaʻau lelei, choleretic, tonic. Latou te faʻamalosia atoatoa le puipuiga o le tino, fesoasoani i le faʻaumatia o toxins, metala mamafa ma mea faʻapitoa faʻamaʻi. O le suamalie fou e fesoasoani e faʻamalolo ai manuʻa ma faʻamalulu ai mumu i luga o le paʻu.

E oo lava i sea oloa aoga e iai ni mea e faʻasaʻo ai. Chokeberry e le fautuaina mo tagata o loʻo mafatia i le maualuga o le toto, angina pectoris, thrombosis, gastritis, ma le ulutala duodenal.