Lafumanu

E mafai e lapiti ona tuʻuina atu le suāuʻu iʻa

O le soifua maloloina o soo se ituaiga o meaola e faalagolago tele i le taumafataga, e aofia ai le tele o vitamin ma elemene e manaʻomia. Ae paga lea, o le tuʻuina atu o se paleni taumafa e leʻo taimi uma e mafai ai, o lea e tatau ai ona e faaopoopo ni mea faʻapitoa i au masani masani. Aʻo tausia le lapiti, o se tasi o vaega tāua o ia ituaiga o mea taumafa o le fagota o iʻa, lea o le a aoga tutusa i soʻo se laasaga o le atinaʻeina o iʻa. Sei o tatou iloa po o le a le uiga o, pe faapefea, o afea ma le tele e mafai ona faʻaaogaina.

E mafai e lapiti ona tuʻuina atu le suāuʻu iʻa

Faatasi ai ma vailaau vitamini-mineral faaopoopo mo lapiti, o le suāuu e sili ona taua. O lenei oloa e aofia ai iʻa mama iʻa (mama, salmon, tuna, trout, ma isi ituaiga), ia e matua mauoa i gaʻo eletise polyunsaturated (taua mo le tino Omega-6 ma Omega-3), faapea foi vitamini A, D ma E . I le faaopoopo atu, faatasi ai ma le suauʻu iʻa, phosphorus, iodine, sulfur ma bromine e ulufale atu i le tino o manu, ma faʻafetai i le vave faʻaaogāina o le oloa, o nei mea uma e faʻaaogaina toetoe lava atoa le aofaiga.

E taua! O se faafitauli masani, e pei o le gutu o le lapiti ma lapisi o mata, o faailoga mua ia o le le atoatoa o le vitamin A, lea e sili atu le taimi e mafai ona faaopoopoina i le manua.
I luga o lenei tulaga, ua manino ai o nei gaʻo e le gata ina mafai, ae e aoga tele foi mo le tuputupu ae o lapiti, aua e i ai se aafiaga lelei io latou tino:

  • maualalo le cholesterol ma lipoproteins;
  • faʻalauteleina le elasticity o siaki faʻalanu;
  • Faʻasalaina faʻasalaga toto, ma o se taunuuga, e puipuia ai pupuni o le toto;
  • Aafiaga lelei ile metabolism;
  • faatelevave le alualu i luma ma le atinaeina o manu;
  • faateleina ai galuega puipui a le tino.
Veterinarians fautuaina le faʻaaogaina o le oloa ma le le lava o le vitamini A, e puipuia ai le atinaʻeina o rickets i meaola laiti, faʻapea foʻi faʻamaʻi o le gastrointestinal tract i tagata matutua ma faʻamaʻi maʻi. O le suāuu gaʻo o loʻo faʻaaoga lelei i le tausiga o lapiti o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamaʻi, ma i nisi tulaga e mafai ona avea ma fesoasoani sili i le togafitiga o le eczema, dermatitis, o le mu ma le malulu o le paʻu (i nei tulaga, o mea manogi eseese ua saunia e faavae i luga) . O nisi taimi e faʻaaoga ai le suauʻu iʻa e tusa lava pe faʻaogaina, ae o le faʻaaogaina e mafai ona naʻo lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi ma e seasea ona faʻaaogaina i mea taufaatoaga.
E te iloa? O le faʻaaogaina o le suauu iʻa mo togafitiga faafomaʻi sa muamua suʻesuʻeina e se fomaʻi o Norwegian Peter Meller, ma na tupu lenei mea i le silia ma le 180 tausaga talu ai.

E faʻafefea ma pe fia le tuʻuina o lapiti

O le fua faatatau o le oloa faʻaaoga e faalagolago i le matua o le lapeti. I laʻasaga taʻitasi o le atinaʻe, o nei tulaga faatauaina o le a eseese:

  • laiti lapiti e avatu le 0.5-1 g o oloa i le 1 tagata taitoatasi;
  • maʻitaga maʻitaga - 2-3 g;
  • lapiti aʻo lalaga - 3-3.5 g ia;
  • tagata matutua - 1.5 g i le ulu.
Mai vaega uma o loʻo taʻua i luga o meaola, o lacting bunnies e manaʻomia tele meaʻai (o le tele o mea aoga e tuʻu ese ai le tino ma le susu) ma lapiti lapiti e manaʻomia le malosi e ola ai ma atiina ae ai masani. E tusa ai ma le metotia o le tuʻuina atu, o le fofo aupito sili ona lelei o le faʻafefiloi ma le "selu" poʻo le susu masusu, faatasi ai ma le fuainumera faʻamaonia. O lapiti laiti e mafai ona toso saʻo le mea i totonu o latou gutu, ae o lenei metotia e le talafeagai i taimi uma, aemaise lava pe a tele au manu ma e leai se taimi e faʻataʻamilo solo ai. I le lautele, ma le auala sao i le fesili o le fafaga, e le tatau ona i ai ni faafitauli.

E taua! O le suauʻu gaʻo ei ai se tofo faapitoa ma le sogisogi, e le o manu uma e 'ai ma le loto i ai. Mo le masani ai o lapiti i se oloa taua, e tatau ona e ulu i totonu o le meaai ma ni nai laasaga: mo se faataitaiga, tasi le mataua i le ulu.

Faatonuga faapitoa

O le suāuu e faʻaaogaina e le gata i meaola manu, ae faʻapea foi i le lalolagi a tagata, pe a manaʻomia e faʻamalosia le tino puipuia poʻo le vave ona foʻia maʻi eseese. O lona uiga o aano o lapiti o loʻo faʻaaogaina le oloa aʻo leʻi fasia e mafai ona faʻaaogaina e aunoa ma ni tapulaa. O vailaʻau ma vailaau oona e aoga e le mafai ona afaina ai le lelei o mea e maua ai lafumanu.

O aʻafiaga e aʻafia ai

Faʻatau saʻo le faʻaaogaina o le suāuʻu ma le tausisia o tulaga faʻamaonia uma o le tuʻuina atu, e leai se faʻaitiitia o le soifua maloloina o lapiti e le tatau ona matauina. I se tulaga e le masani ai, o le manava ita e mafai, ae e pasi foi, e aoga le faaitiitia o le metotia. O faʻafitauli e le masani ai, e na o manu lava na afaina mai faʻamaʻi pipisi i le taimi ua tuanai (o nisi vaega o le suāuʻu manu e mafua ai le le faʻamaoni i le oloa atoa). O le mea moni, o sina faʻalavelave tele i amioga masani a manu poʻo lo latou ola manuia, e tatau ona toe iloilo le polokalame mo le tuʻuina atu o vailaau o vailaʻau-minerale, ae le na o le fagotaina o suauu.

E te iloa? E tolu ituaiga o oloa o loʻo taʻua: enaena, samasama ma le paʻepaʻe, ma faʻaaogaina mulimuli mo togafitiga faafomaʻi. O le isi lua ua latou mauaina la latou talosaga i le pisinisi faʻapitoa, e ui lava e mafai ona faʻaogaina le gaʻo samasama i meaʻai manu, pe a uma le fufulu muamua.

Tulaga o le teuina

O se pusa avanoa e teuina mo le tolu tausaga, e tapunia ma se tapuni ma tuu i se nofoaga malulu, pouliuli, ese mai tamaiti ma manu. E taua foi le puipuia o le aafia i le oloa o le vevela maualuga, e afaina ai ona aoga aoga.

Afai e te le fuafua e masani ona faʻaaoga le tuufaatasiga, ona e le tatau ona e faʻatau, ona o le tele o meaʻai uma e aofia ai i le faʻaopoopoga fou.

Aoao pe faapefea ona fafaga le lapiti i le fale ma pe mafai ona avatu ia i latou fatu ma mutia.

O le mea lautele, o le faʻaaogaina o le suāuʻu pe a tupu le lapisi e le mafai ona taʻua o se mea e manaʻomia, ae o le faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le tele o faifaatoaga, e faʻaleleia ai le soifua maloloina o meaola, o lea e tatau ona e gauai atu i lenei oloa pe a filifilia ni meaʻai faaopoopo.