Fua o le gaosiga

O a mea e mafai ona tau i le taumalulu i le matala o le eleele?

O le matagofie o le fugalaau e faalagolago i fugalaau e ola ai. Faʻaaogaina fugalaau faʻalelei i lau togalaau, e mafai ona e fatufatuina ni mea matagofie e teuteu ai le saite i le gasologa o le vaitau: mai le amataga o le tautotogo seia oʻo i le tautotogo.

E tele tausaga e ola ai mo le tele o tausaga ma e manaʻomia le tausiga sili atu nai lo le tausaga, e le gata i lea, o le tele lava o taumalulu ma le fugalaau. I le tele o tulaga, latou te le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa ma tapenapenaga mo le muaʻi taumalulu, mo se faataitaiga, eli ma saunia mo le teuina.

Mafaufau i nisi o fugalaau fugalaau, e lauiloa ma e le lelei, e taumalulu i le malae vaalele, faapea foi ma le tuuina mai o latou faamatalaga ma ata.

E uiga i mea masani

Faʻailoga - o se vaega tele o laau totō e ola i totonu o le togalaau. Latou te ola i le tele o tausaga i se laina i se tasi nofoaga e aunoa ma le toe suia: o le vaega o loʻo i luga o le eleele e mate faʻafuasei, ma i le amataga o le vaitau e sosoo ai, o le aʻa, faʻaleleia e le tautotogo o le tautotogo, faʻasao ai aʻa laiti.

O faʻaʻau aʻa o laau toto e:

  • tubers;
  • pulu;
  • rhizomes.
A o tuputupu ae laau, ua vaevaeina pe ua totoina. O le umi o le fugalaau, lapoa ma mea teuteu o perennials e eseese, E mafai ona faʻaaogaina mo ni faʻamoemoega eseese:

  • le faia o se alpine slide poʻo le papa;
  • vaʻaiga faʻasolosolo;
  • fefaʻatauaiga;
  • le faia o se togalaau fugalaau faigofie, fuga i le vaitau atoa, filifilia i lanu po o isi uiga, meaʻai, vailaau ma isi.

O le mamalu o nei moega fugalaau o le latou te le manaʻomia le teuteuga faaletausaga ma e lauiloa i fugalaau fugalaau e leai se taimi e toesea ai. Faʻailoa lo latou tumau, e fautuaina e fuafua ma le totoa se moega fugalaau, ma manatuaina ua faataatia mo le tele o tausaga.

O laau o loo fesiligia e mafai ona tupu tutoatasi e ala i le totoina o laau, faatau mai pulu, rhizomes poo fatu, pe maua se laau i totonu o se fagu. O se masani ma taatele masani o le fefaʻasoaaʻi o mea e totoina ai laau e sili ona e fiafia i ai ma uo ma tuaoi.

E taua! E le fautuaina e lulu le fatu o faʻailoa i nofoaga tatala - i lalo o aʻafiaga leaga o le siʻosiʻomaga, latou te ono le tupu.

Ituaiga o meaola

E tusa ai ma le faʻamaumauga, e le gata o le fugalaau - o nisi e taugata mo le teuteuina o laʻau, o loʻo i ai le mutia, paolo-alofa, tapuni o le eleele, maualalo, ma le umi.

O le feosofi i luga o le eleele, o le a latou faia mai i lea tausaga i lea tausaga le toe faʻaleleia o le laʻau na filifilia muamua.

Laʻau peony

Peony - fualaau fuga o le fugalaau, o le foliga o se togavao, o le vaega o le vanimonimo e paʻu i tausaga taʻitasi. Laʻau manogi e manaʻo i nofoaga i saute. E matua faigata lava, taumalulu e aunoa ma se malutaga. O vaomatua e taʻitoʻalua-lua ma fugalaau fugalaau e faʻapenaina se manogi manaia. O le fugalaau e tupu ia Me ma Iuni, ma faʻapupula atili mai lea tausaga i lea tausaga.

Fugalaau e sili ona lelei le eleele, ae e mafai ona tupu i luga o le mea leaga ma gaioiga lelei. Latou te fiafia i le malamalama, ae latou te taliaina le paʻu e aunoa ma ni faʻafitauli. O le vavalalata o le vai o le eleele e ono faaleagaina ai le aʻa e tatau ona alofia.

E taua! Vaʻaia foliga i luga o soʻo se moega ma faʻalagolago le puipuia o laau toto mai laveveveveve lavender ma marigolds.
O le toe gaosia o pions e tupu i le vaevaeina o le rhizome ma se fana, lea e mafai ona gaosia i le tautotogo po o le tautotogo. Le mamao i le va o vao pe a totoina - ia le itiiti ifo ma le tasi le mita.

O luga o laei e faia i le tulaʻi mai o tanu pe a aliali mai, ma pe a maeʻa le fuga. Afai o le taumalulu e faamoemoe e faigata, e sili atu le ufiufi o le fugalaau.

Astilba

Astilba - o se fugalaau matagofie o le aiga Kamenelomkovy, e tele ituaiga eseese. E le mautonu, manumalo i le avanoa, o le vaitau e amata ia Iuni ma faaiuina ia Setema, fiafia i le fai togalaau i le taimi o le taumafanafana, e mafai ona fuga i le paolo. O le rhizomatous laau, ua mate le vaega o le ea.

Fugalaau e tele ituaiga lanu, e faʻaputuina i palasi tetele, faʻamanatuina se mamanu laumei. O laʻau e matagofie. Tuputupu ae mai le 60 inisi le 1.5 mita le maualuga. Amata ona totoina ia Iulai, e faaiuina ia Aokuso.

O le eleele e manaʻomia ai le susu. O le fua faatatau o le atinae e faalagolago i le tele o le eleele e susu ma luga ole vevela o le ea. Mo le faʻatoʻaga e vaeluaina ai le togavao.

E te iloa? Afai e aumai le astilba i totonu o le potu i le amataga o le taumalulu, o le a totogo ia Aperila ma e oʻo lava ia Mati.
E tele ituaiga o fugalaau e totoina i se mamao o le afa mita mai le tasi i le isi, o le mamao e 30 centimita e matua pupuu lava. E teuteuina lelei se fugalaau po o se fugalaau fugalaau.

Rudbeckia

Rudbeckia dissected ei ai le igoa lauiloa "polo auro". Faasalalauga lautele tufatufa atu. Faʻailoa i le faʻafefe o le kiona, faʻamaonia ma le fuga mai i le taumafanafana uma ma toetoe lava o timuga uma. O fugalaau e lanu samasama pe lanu viole.

E mafai ona oʻo i le maualuga o le 2 mita. E faʻaaogaina mo le teuteuina o pa ma isi nofoaga e manaʻomia ai le maualuga, mo se faʻataʻitaʻiga, mo le masimaina o puipui o se fale.

Faʻapenaina e ala i le vaevaeina o le vao poʻo le auala o le auala. O le totoina o fatu i totonu o se pusa po o luga o se moega, ua totoina i le eleele i le afa mita le mamao.

E te iloa? O le mea moni lava, o le rudbeckia o se vao e tupu i soo se mea ma faʻalogo filemu e le gata i le leai o se tausiga, ae taumafai foi e faʻaumatia. A aunoa ma se faʻatonuga lelei, o le polo auro e mafai ona sui isi mea teuteu ma teuteu le fugalaau atoa poʻo le fasi fanua.

Iris

Iris - faʻatoʻaga faʻamalosi faʻamalosi ma faʻamalosi mea faʻapitoa. O fugalaau e sau i le tele o lanu ma maua ai se manogi matagofie. O le fugalaau e amata mai ia Me ma e oʻo lava i le faaiuga o Iuni.

Iris e fiafia ile palapala. O le fugalaau e faʻaleleia, vaevaeina o rhizomes, faʻapea foi ma le metotia o fatu, totoina fatu aʻo leʻi oʻo i le taumalulu. Delenka rhizomes ua totoina ia Setema po o Mati i le afa mita le mamao.

Afai e leai se timu i le taumafanafana, o le eleele e faʻafeinuina atili, faʻamautuina le friability. E tatau foi ona aveeseina vao.

E taua! O le fugalaau e tupu i le 2-3 tausaga e sosoo ai ina ia amata ona galo ona rhizomes. Pe a tupu lenei mea, e ufitia i latou i le eleele.

E talia toleniga o le taumalulu i lalo o le kiona, ae afai o le taumalulu e vaʻaia o le a vevela pe malulu le tau i le nofoaga o le tuputupu ae, e lelei tele le ufiufi o le laau mo le taumalulu. Faʻaaogaina se fale:

  • lala faʻamalosi - lala laisa;
  • peat;
  • sulu;
  • kiona

Pe a oʻo mai le tautotogo, e aveese le fale, ma fafaga le fale. O laei o loʻo mulimuli mai aʻo leʻi fuga, pe a nonoa faʻamau, ma pe a maeʻa.

Tulip

Tulip - fuga o fuālaʻau. Tupu ma fuga e amataina se tasi o le muamua, i le amataga o le tautotogo. Fugalaau e pei o logo ma e eseese lanu.

A maeʻa le tasi poʻo le lua tausaga, e tatau ona eli, mago lelei i totonu o se fale paolo ma teuina i totonu o se fale seia oʻo i le totoina.

E tatau ona tulaʻi mai ia Setema: tetele lapoa - i le mamao e 15-20 inisi, tamaiti laiti - i le 10 simita. Tapuni i luga o le 10-12 centimita le loloto. E mafai ona e toto fatu i le amataga o le tautotogo.

E te iloa? E le faigata ona ausia le tulip fuga i le taumalulu. O le mea lea, e tatau ona totoina pamu i ogaumu ia Setema, faasūsūina ma tausia i le pogisa i le vevela o le 4-5 tikeri. Pe a totogo ma afaina, ona toe faʻaleleia lea o masini i totonu o le potu o loʻo i ai le vevela i le va o le 12 ma le 14 ° C. I le taimi muamua, e manaʻomia le ufitia oi latou mai le la.

O le tau malulu, e oʻo lava i gutu malulu, pulu papa, o le taumalulu i le malae vavalalata, faʻafeiloaʻi lelei. Ae peitai, afai e itiiti le kiona, e sili atu le faaopoopoina o le eleele i le humus poʻo le peat.

Astra

Astra alofa mo le faatuatuaina, faigofie ma sili atu, atonu, mo le tuai ona fuga mai. A oʻo ina mou atu le tele o faʻailoga, o le aster i lona matagofie ma le eseesega e ave ai le tulaga.

Asters e matua le lelei lava latou te le manaʻomia se tausiga. Pau lava le mea e le fiafia ai Astra o le vaivai o le eleele, lea e le mafai ona ia toleniina.

Auā o le aster le la e faapitoa lava le faʻafetai ma o le a tauia le tagata e olaola ma le matagofie ma le tuputupu aʻe olaola. Faʻapipiina o le aster, faʻapea foʻi ma fatu.

Afai e te manao ia Astra ia fugalaau matagofie, nai lo se vao vevela, ola i mea e fiafia i ai, e tatau ona e tausia: fafagaina le eleele i fugalaʻau ma le lime. O le faia o se fugalaau fugalaau, totoina o le 'au vavalo e le manaʻomia ona vavao, ma tuʻu ai lona potu mo le ea. O laau tetele ua fusifusia.

E faia le toe gaosia pe a le maua le vao mai totonu - i le 3-4 tausaga. Roots eli, vaevae ma eleele i luga o se nofoaga fou. O lenei faʻatinoga e faia i le amataga o Me poʻo Aukuso.

E te iloa? E feteenai ma talitonuga masani, e fuga mai le lagi mai le tautotogo. E le o mea uma - na o ni meaola faapitoa. O le Alpine e amata ia Me, o le Italia e auai i le taumafanafana, ma agai i le faaiuga, o le Peleni fou ma Niu Egelani, e susulu seia oʻo ina aisa, auai. Astra heather, o le mea taatele ia tatou togalaau, e faʻatasi ma i latou i le taimi.

Aneti

O le anatemiso o le Anesimasi, o le isi lauiloa o le chamfer, o se sui o le aiga o le asteraceae - o se rhizomatous e malulu ma le toʻa, tagata Europa. I lona ituaiga, e tusa ma le 200 ituaiga.

O se laau afu ma lala tetele. O le taumafanafana uma e fuga lelei i fugalaau o lanu auro ma se manogi manaia manogi; E i ai ni laʻau teuteu o le matagofie o le taua ma leai ni fugalaau. Laʻau maualuga pe a ma le afa mita.

I totonu o le laufanua e aafia i le teuteuga o rockeries, togalaau, tuaoi ma isi. O ona fugalaau lanu samasama foliga lelei i soʻo se talaaga ma fetaui i ni fatuga eseese. E faʻasaina e le laau le taumalulu i le avanoa.

E te iloa? O vaega uma o le laau, e pei o lona igoa, e aofia ai se mea lanu samasama. Faʻaaogaina mo teu vali. I le faaopoopo atu i le vali ma le teuteuina o uiga, o le chamomile o se laau toto.

Aquilegia (puʻe, Orlik)

Faʻaaogaina, poʻo le puʻeina - faʻaaloalo o le aiga o buttercups. O le laau e faigata, tumau le taumalulu. E oʻo atu i le 80 simita. O le numera saʻo o ituaiga meaola e le o faʻatulagaina, e talitonuina e 60 mai i le 120.

E oo lava i lalo o le kiona e amataina lona tuputupu ae, e ola i le tuai o le autumn. O le eleele apovai e mauoa i fugalaau lanu eseese, o laulaau ei ai lona malosi teuga, ona o lona lelei e tufatufa atu.

I le afa muamua o le taumafanafana, e totogo le laau, ona teuteu ai lea o se fugalaau ma ona lau. O le pito i luga o le fugalaau e tupu i le tausaga lona tolu o le olaga i lenei nofoaga.

Tui fatu i le tautotogo po o le tautotogo. O le isi auala e fafaga ai - o le vaevaega o le vao. Faʻaaogaina mo le faʻaogaina o le laufanua, faʻapipiʻi fugalaau i totonu o loʻo lelei foi.

E taua! O se tagatanuu o mauga i matu, o le eleele apovai e sili ona fiafia i nofoaga paolo ma le susu, eleele mafiafia.

Lupine

I totonu o le laumei lupine vao maualuga o le mita, malosi ma le manava. O le fugalaau e tele ma matagofie, e amata ia Iuni ma o le tau mafanafana mulimuli. E pei ona vavaeina le "aū" vaivai, o le lupins e toe faʻaleleia le fugalaau.

O le le faʻaleagaina, e mafai ona tupu le lupine i luga o eleele leaga ma nofoaga paolo, ae o le a sili atu ona faʻafetai mo se nofoaga e faʻaleleia ai le la.

Mo le toe gaosia e vaeluaina le vao pe lulu fatu. E mafai ona faia lenei mea i soo se taimi o le tausaga, toto i le eleele mo se nofoaga tumau pe totoina i luga o fatu.

Talu ai ona o le laau e fausia ai se pupuvao malosi, e tatau ona e faatumauina le afa mita i le va o laau. I le avea o ni laau totō, e mafai foi ona e faʻaaogaina fatu e mafua mai i le totoina o oe lava. Talofa lelei i avanoa tatala.

E te iloa? O Lupine na lauiloa i tagata anamua ma tagata o Aikupito anamua. Sa latou 'ai ma fafaga meaola, faʻaaogaina i vailaʻau.

Aso

Lulu, poʻo le gemerokalis, e matua faigata lava. E fuga mai i fuga lanumeamata tetele e pei o fugalaau lili. I luga o le mita maualuga, o fugalaau ua faatulagaina i ni fua. O fuga e tupu mai ia Iuni ia Aokuso. E alofa o ia i le palapala faʻamaʻaina, e fiafia i le paolo.

Laʻau vavae mo le totoina o laau pe a uma ona tupu, totō delenki i se mamao e 70 cm mai le tasi.

I le tau mafanafana, e tatau ona faasūsūina le fugalaau ma faʻamaʻaina; i le taumalulu, e tatau ona vavae le laumei lanumeamata. E faʻaaogaina uma mo mea e teu ai, ma mo le teuteuina o fanua i ituaiga eseese ma solo. O le solo i totonu o le eleele e lelei lelei.

Astrantia

O le Astrantia o se faʻasalaga faʻapitoa, e mafua mai i se aiga selesele tele. E tupu i Europa ma Caucasus, Asia Minor ma Alps, e fiafia i vaomatua ma vaomatua.

O le aʻa o le laau e tupu i le 40-90 senetimita. O laulaau e teuteu, lima lima - e aoina i le rosette, o mea pito i lalo ua faʻapipiʻiina i petioles umi, o pito i luga e toetoe lava a leai.

Fugalaau e valiina i ni lanu eseese, e faʻaputuina i lalo o le faamalu. O le laau e sili ona fiafia i le paolo ma le malulu i le eleele.

Talosaga aloaʻia

  • E ui lava o le tele o laau toto e le lelei, e tatau lava ona saunia mo le taumalulu: aveese le vaega eletise ua mate, ma ufiufi le aʻa i frog, peat, humus, sawdust poo mea faapitoa ile afiafi o le malulu. O lenei tulafono e sili ona taua mo laau muamua-tausaga.
  • O totoga totogo e manaʻomia i nai tausaga uma. Afai e masani ona e faia lenei mea, o le a faʻamalosi e faʻatautaia i taimi uma i se nofoaga fou o le laau, o le a le maua le malosi mo le tuputupu ae vave ma le vevela malosi.
  • Laʻau o loʻo fetolofi ai le aʻa ma aʻa, e le silia ma le tasi i le sefulu tausaga, ona e matua le taliaina le agavaʻa.
  • Mo le tele o tausaga, o fugalaau i le tasi nofoaga e tatau ona fafagaina i le mineral ma organic fertilizers.

E taua! Fertilizers e tatau ona faʻaaoga pe a faʻasūsū tele le fale.
  • Soʻu suamalie e pei o le manogi, tali lelei i laei.
  • Fugalaau vao i luga o le fugalaau fugalaau e tatau ona taumafai e tuʻuina atu pito latalata i tulaga masani.
  • O le puipuia o le susu i totonu o le eleele na totoina mulch.
  • E fautuaina e puipuia le togalaau fugalaau mai le faʻataʻitaʻiga ma le matagi.

Tuuina atu meatotino o laau totino ma uiga o latou mea, e mafai e tagata uma ona faatulaga se maota matagofie o fugalaau, tele vaitau e malie ai mata i foliga vaaia ma manogi.

O se faʻafitauli lelei mo se faʻatoʻaga togalaau o le a le maalofia le le mautonu o mea faʻapitoa ma lo latou le faʻaleagaina i tulaga masani.