Laʻau

Delphinium - vavave i totonu o le togalaau

O le Delphinium o se laau laʻau faʻasaina ma faʻalavelave vaivai. E aʻafia i le aiga o Ranunculaceae ma o loʻo i ai se nofoaga lautele lautele: Aferika, Saina, Southeast Asia, Europa, Amerika i Matu. O le tele o le delphinium e taʻua o le pulupulu, ma le dolphine e tasi le tausaga. O lenei fugalaau e fesootaʻi ma se tala fiafia e faapea o se alii talavou na toe faaola mai se tupua na liua e atua i totonu o se ufi. Ina ia faamafanafana i lana pele, na aumai ai e le manulele le teine ​​i fugalaau matagofie o lanu o le sami. O fualaau 'aina uma e fuga i le lanumoana, lanu viole ma le lanumoana. O ata o le piniki, lanu samasama po o le paʻepaʻe na faʻaalia i le faʻapipiʻiina o se taunuuga o le filifiliga.

Faamatalaga faʻatau

O le Delphinium o se laʻau taʻutaʻu taʻitasi poʻo le laʻau faʻapitoa e maualuga lona 10 cm i le 3 mita. O le aʻa i le foliga o se pusa moa e iai ona pito tino e tupu aʻe i luga. E masani lava e laʻitiiti lava, ae o le pinching e maua ai se faʻalelei lelei.

Ua toe alu Petiole ile fana. E i ai la latou fausaga faʻapitoa ma e matua loloto lava le faʻaaogaina i vaega ovaliga ma se pito taua ma le leva o nifo i itu. Atonu e 3-7.

O le taimi vavalalata e amata i le faaiuga o Iuni ma e 20-25 aso. Fugalaau teuteu le pito i luga o le meaʻai ma e aoina i le paʻu (3-15 fugalaau) poʻo le pyramidal (50-80 fugalaau) faʻapitoa. O lo latou umi e mafai ona oʻo i le 1 m. O nisi ituaiga o meaola e ofoina atu se manogi matagofie.

O fugalaau laʻititi ei ai se fausaga le lelei, ae o nei mea uma o loʻo faʻaalia e ala i le i ai o se spur - o se vaapiapi vaapiapi vaapiapi lea e lua nati. Mo lenei sua suamalie suamalie lea e felelei ai iniseti poʻo hummingbirds aʻo faʻapalapalaina laau toto. O le ocellus o se lanu samasama po o le kulimi mama e faia i le ogatotonu o le corolla.









A maeʻa le palota, o le a fua mai fua o le laupepa. O loʻo aofia ai fatu tumutumu ma se lanu enaena uliuli. Latou te taofiofia le malosi e faʻafetaia ai i le 4 tausaga. I le 1 g o le totoina o laau e 600-700 iunite.

E pei o le tele o sui o le aiga Buttercup, o le delphinium o se mea oona! A uma ona e galue, ia fufulu lelei ou lima. E le gata i lea, e le faatagaina ona 'ai se vaega o le laau e manu ma tamaiti.

Ituaiga ma ituaiga o delphinium

O ituaiga uma o le delphinium, ma e tusa ma le 370 oi latou, e mafai ona vaevaeina i tausaga taʻitasi (ituaiga e 40) ma faʻalauiloa (300-330 ituaiga) laau. E silia ma le 100 oi latou e ola i le teritori o Rusia.

Delphinium fanua. Taʻu tausaga taʻitasi i le vaʻaʻau 180-200 cm maualuga i le ogatotonu o le taumafanafana e totogo fulafula i pyramidal faʻatasi ma ni fulufulu faigofie pe faaluaina lanu piniki, paʻepaʻe, lilac, uʻu lanumoana. Fuga e faaauau pea seia oo i le faaiuga o le taumafanafana.

Fafaga o le delphinium

Laʻau tele-tafuga. O tausaga faʻaletausaga ma se maualuga e le sili atu ma le 50-80 cm e iai le laina faʻalautele ma le faigofie o le pubescence. Ternate laʻau ma lobes laina e ola ai i luga. O fugalaau e le telē tele, e faʻapotopotoina i palasi suamalie ma fuga mai ia Iulai-Aukuso. O petals ei ai se lanu uliuli po o le lanumoana.

Laʻau tele-tafuga

Delphinium maualuga. Toto laau e nonofo i Central Tutotonu ma ausia se maualuga o le 1-3 m. O laʻau ma laulaau ua ufiufi i se faaputuga otaota. O lau lanu lanumeamata. Ia Iuni, e susulu mai pulumu pulumu o 10 -60 polu lanumoana mo le 3 vaiaso.

Delphinium maualuga

O vailaʻau faʻamalolo e masani lava ona maua i aganuu. E faʻavae i luga o meaola e lua mulimuli. E tele ituaiga o ituaiga. O nisi oi latou ua tuʻuina atu i vaega atoa. O le mea pito sili ona mataʻina oi latou:

  • Delphinium Niu Sila. Laʻau faʻatasi ma le maualuga e tusa ma le 2 mita le taʻi lua-faalua ma le faaluaina o fugalaau e lautele le 7-9 cm. O vailaʻau e puipuia mai le malulu ma faʻamaʻi (Giant, Roksolana).
  • Belladonna (blue delphinium). O se tasi o uluai vaega toto na mauaina. E masani ona fuga faalua i le tausaga. O le tele o laʻau o le Pyramidal o loʻo i ai le lanu violē poʻo le lanumoana lanumoana ma e aofia ai fugalaau faigofie e oʻo i le 5 cm (Piccolo, Balaton, Lord Battler).
  • Delphinium Pacific. O le ituaiga varietal na maua i le amataga o le 20 seneturi e ala i le filifilia o laau totino, o le mea lea, i le taimi o le faʻalauteleina o fatu o loʻo tumau ai pea le tausiga o le tina. O laau toto e iloga i lapoa tetele, eseese lanu fugalaau ma se eseesega o mata. E matua faigofie lava ona maua i faʻamaʻi ma taimi puupuu (Lancelot, Summer Skyes, Black night).
  • Delphinium scottish. Eseesega e iloagofie e le tele lua fugalaau matagofie. Valivali o le piniki, lanu viole, lanu moana (Flamenco, Moonlight, Crystal shine).
  • Blue pai. Eseesega le masani ai ma le manaia o mea e le mautonu. O palu lanumoana o loʻo i luga o le pito i fafo, o loʻo i luga o latou o ni laina o lanu viole, ma o le autu o loʻo faʻatusalia e se pale pistachio.

Faʻatauga auala

O le Delphinium e toe fua tutusa i fatu, vaevaega o vao ma vavae. O le metotia o le fatu e faʻatagaina ai oe e vave maua se fuainumera tele o laau totō, ae fautuaina e faʻatau mea totō i faleoloa, pei o le tele o laau varietal ma hybrids e le tuʻuina atu ni mea teuteu i tamaiti. O le tumau o le germination e tumau pea pe afai e teuina fatu i se nofoaga malulu, mo se faataitaiga, i totonu o le pusaaisa.

O se mea e manaʻomia muamua mo le germination, o le faʻatoʻaga, o le faʻatoaga e faia ia Fepuari, i totonu o fagu ma le faʻafefiloi o vaega tutusa o le faapalaga, oneone, fanua o togalaau ma peat. E tatau ona faʻamaʻi le paluga eleele. A o lei totoina, o le fatu ua pisipisia i se vaifofo malosi o le paluga o le gaʻo ma sina pulu. E tuʻuina i le loloto o le 3 mm ma faʻasalaina i vai mamā ma lelei. Mo le germination, fatu e manaʻomia le pogisa, o le mea lea e ufiufi ai le pusa i se mea opa ma tausia i le vevela o + 10 ... + 15 ° C. A maeʻa le 2-4 aso, ona tuʻuina atu lea mo le aso i le pusaaisa poʻo se faapaologa e le vevela (faʻamafanafana ile -5 ° C).

A maeʻa le 10-15 aso, ona aliali mai lea o laau. Mai lenei taimi, ia vave aveese le ata ma faʻaleleia le palapala i taimi uma. Vaʻaia lauusiusi lanumeamata ma le 2-3 laʻau faʻafefete i ipu eseese. O fualaau e tatau ona tausia i le vevela e oʻo atu i le + 20 ° C. E faʻamaluluina le eleele ma le faʻaeteete tele ma ua tatalaina le pito i luga, e pei o laau toto e mafai ona aʻafia i siama i le vae uliuli. I aso mafanafana e faʻaalia i le ea fou. I le masina o Aperila-Me, ao le i toe totoina i totonu o le eleele, e mafai ona fafagaina laau ile 1-2 taimi faatasi ai ma se vaifofo o le faʻalauteleina o mea tau minerale.

I le tautotogo pe ua leva ia Setema, i le faaiuga o le fuga, e mafai ona vaelua le delphinium. O lenei faiga e fautuaina mo laau matutua e sili atu i le 8-10 tausaga. O le togavao ua maeʻa ona eli ma ma le faaeteete latou te faʻasaʻoina ai le suamalie mai le palapala. Ona vaeluaina lea o pupuu i ni vaega, ma taumafai e aua nei paʻi atu i tulaga tuputupu aʻe. O fasi keke e togafitia i le malala. Na vave ona totō Delenki i se nofoaga fou ma sausau i le eleele ua faʻafefiloi ma le faapalaga, humus ma le pefu. O le Delphinium e mafatia i se mea e gaoioi nai lo le faigata, o le taimi muamua lea o le a tiga ai ma mamae ai, o lona uiga o le a manaʻomia ai le tausiga lelei.

O le faʻapenaina i vaʻaiga lanu meamata ua manatu e sili ona tele le taimi, o lea e faʻaaogaina ai na o mea e le masani ai. Aʻo faʻapipiʻi le faʻaaogaina o le taʻi 5-8 cm le umi, vavae ese mai laau laiti. O le sisi ua faia e latalata i le eleele pe a mafai ai. E taua le leai o se palapala e ulufale atu i totonu o le loto. O le aʻa e togafitia ma se tuputupu aʻe e faʻaleleia ma totōina ile laufanua lafulemu. E teuina le ulo i totonu o se potu mafanafana. Pe a totoina ile laufanua, e ufiufi le laau i faletupe ma puipuia mai le susulu o le la. A maeʻa le 2 vaiaso, faia se vaifofo o fugalaʻau. I le tautotogo o le tautotogo, i le amataga o le tautoulu, o le a saunia ai laau talavou uma lava, e mafai ona faapalepale i le taumalulu i luga o le auala.

Totoina ma le tausiga

O le totoina o le dolphinium i eleele tatala e fuafuaina mo le tuai o le tautotogo, pe a faʻatutu le mafanafana o le tau. E fautuaina e filifili ni vaega malulu e lelei le malamalama i le taeao. Mo laau taʻitasi, e saunia le lua i le loloto ma le lautele o le 40 cm. O le mamao, e faalagolago i le maualuga o le laau, e 50-70 cm le afa o se pakete oneone, paluga, suauu ma minerale faʻapelu e sasaa i le pito i lalo o pu taitasi. Ona latou faataatia lea o togalaau aina masani ina ia le aʻafia ai le aʻa. O le faʻaleleia o eleele e faia i le loloto o le aʻa. O le palapala ua faʻapipiʻiina ma faʻafefeteina tele. I totonu o le 5-7 aso, o laau e sili ona tausia i lalo o palasitika po o fagu vai.

O le Delphinium e tatau ona faasūsūina i le leai o se vaʻaia. Mo ia, o se lamala itiiti e sili atu nai lo le faʻamalo o le susu i aʻa. O le fogaeleele o loʻo faʻamalosolo pea ma aveesea vao. I le tautotogo o le a sili atu ona lelei le mulimulu i luga.

Ole laei masani e taua tele mo le uumi ma le tele o fugālaau. I luga o le eleele lafulemu e faʻafolu ona faʻaaogaina i le tausaga: mo le taimi muamua, pe a oʻo atu pine o le laau i le maualuga o le 15-20 cm, toe faia i le taimi o le fuga ma le taimi mulimuli e amata ai ona mumu fugalaau. E mafai ona e faʻaaogaina mea o minerale (superphosphate, nitrate) poʻo organics (mullein, compost).

E tatau ona selesele pine tipisi a Delphinium, ona latou lelei ai lea o le lala ma avea ma vaomatua. E aoga le vaomatua e oʻo ai i le 30 cm le umi, e faʻapuupuuina e le 10 cm. I lenei tulaga, o le amataina o le faifalaʻau faifai pea e foliga mai. Nai lo o se mea e sili ona taua, e mafai ona taʻe ma taoto le maualuga o luga o le paluga, o lea e tietie ai pine i tafatafa o le vao ma nonoa.

I le autumn, pe a mūmū lau, ma fugalaau ma fufulu mamago, e tipi le tipi i le maualuga o le 30-40 cm. E tatau ona lūlūina vaega i le palapala ina ia le ulu le vai i totonu o le paʻu ma e le tupu le galu. O faʻatoʻaga faʻatoʻaga e puipuia e oʻo lava i gutu malulu (e oo atu ile -35 -45 ° C). I le sili atu o le ogaoga ma le leai o le kiona, ua fautuaina e ufiufi le eleele i vao mago ma lau paʻu. E le o le malulu lea e mafai ona mafua ai le tele o mea leaga, ae o le tele o le susu i le taimi o le kiona e liusuavai; o le mea lea, i le tautotogo, eli togi i tafatafa o le moega fugalaau e faʻafefe ai le vai.

O le delphinium e aafia i le paʻu paʻu, o le vae uliuli, o le laʻau, o le pala. I le mauaina o ni fasi i luga o laulaʻau, e tatau ona tipi ma togafiti i se filo. Mai faʻamaʻi slugs, caterpillars, faʻasolosolo o le delphinium, aphids e faʻalavelave. Insecticides and acaricides, faʻapea foʻi ma mailei faapitoa mo slugs mai laulaʻau laulaʻau poʻo le pulupuluina o le palapala ma se vaivaiga vaivai o le faʻamaeʻaina, fesoasoani mai mea faʻamaʻi.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O le delphinium i le aganuu e faʻaaogaina e faʻapipiʻi ai faʻamaonia, ma o ituaiga maualuluga i faʻalapotopotoga faʻavae laina e mafai ona galulue mo le faʻatulagaina o le teritori. Faaaoga i tua o se togalaau fugalaau, mixborder poʻo rabatka. E mafai ona faʻapipiʻi faʻamalosaga o meaola teuteu, faʻapipiʻiina, ma faia ai ni faʻalapotopotoga eseese.

E oʻo i le taimi o le vavao, e alu vave faʻasalaga i le taimi lava pe a mavae le iuni ma peonies, lea e tatau ona amanaia e fatu ai se fugalaau fugalaau e faʻaauau pea le fugalaau. O Roses, lilies, phloxes, daisies ma carnations e mafai ona fai ai se kamupani togalaau fugalaau. O le tele o meaʻai e talafeagai mo le tipi ma le fatuina o fugalaau.