Laʻau

Amaranth - o se mea ola maloloina ma faʻamalolo

Amaranth o se fualaau aina taʻitasi tausaga mai le aiga Amaranth. O lona lauʻeleʻele o le lautele o Amerika i Saute, mai le mea na salalau solo ai le laau i le lalolagi atoa. E oo lava i le 8 miliona tausaga talu ai, na vavaeina ai e Initia mai le "inu o atua," ma maua ai le tino ola pea. O Krupa, faatasi ai ma sana, sa avea o se punavai o le malosi, ma o fugalaau e lei faʻaaogaina na faʻaaogaina e teuteuina ai le togalaau ma faʻatulaga ai meaʻai. Amaranth faaliliu e pei o le "le faʻaaogaina." Burgundy panicles e tutusa lava le manaia i le taumafanafana ma le taumalulu. E le gata i lea, o le laau e taua o le "shiritsa", "pusi po o le fax tail", "fagu" ma le "oxamite". E ui lava i faʻamanuiaga uma, o nisi ituaiga o meaola e pei o vao ma faʻaumatia le faʻaleagaina.

Faamatalaga o le Botanical

Amaranth o se tausaga taʻitasi po o se tamaʻi vao ma se rhizome mamana malosi lea e ulu loloto i le eleele. Vaʻagalaʻau, lala faʻamalaʻau e fausia ai se pupuʻu moa, ma se fua e tusa ma le 1.5 m. O nisi ituaiga meaola e tupu i le 30-300 cm.

O lanu petiole masani o lanu lanumeamata lanumeamata po o le lanu enaena e tele. O o latou mata ua i ai ni mea teuteu ona o le valivali ma vela. O le laʻau o loʻo faʻaalia e se uʻamea, ovoid poʻo foliga faʻalelei. I le pito i luga i luma o le pito pito i luma o loʻo i ai se vaitusi.

Amu Amaranth i le amataga o le taumafanafana. O tamaʻi laiti ninii e faia i le pito i luga o le au i totonu o laʻau, lea ua tuʻuina i totonu o se mea palapalō. O taliga umi lava e mafai ona ola e le gata i luga, ae ia tautau foi i lalo. Sulu, e pei o le veveti, lala o loʻo valiina i le paʻu, lanu viole, samasama poʻo le lanumeamata. O meaola faʻapitoa pe faʻapitoa. Corollas e matua laiti lava e faigata tele ona iloa se fugalaau se tasi i se tulaga. E leai se mea e maua mai i petals pe aofia ai ni mea taua se lima ma tamatamaʻi puupuu. O mea matagofie matagofie e puipuia seia oʻo i le malulu.









A maeʻa le palotaina, ona fua lea o fua - nati poo pusa fatu. O le suamalie, o fatu e sasaa i luga o le eleele ia latou lava. O laau taʻitasi e mafai ona maua mai i le 500,000 fua. O fatu laʻititi laʻitiiti o le kulimi poʻo le lanu samasama. I le 1 g o fatu, e oʻo atu i le 2500 iunite.

Ituaiga ma ituaiga o faʻailoga

O le genus Amaranth e tuufaatasia ai le silia ma le 100 ituaiga. O nisi oi latou o loʻo faʻaleleia e avea ma meaʻai ma fualaau faisua.

Amaranth fualaau faisua. O le laau e aofia ai le tele o meaʻai. E i ai se vaitau puupuu e tuputupu ae ma fausia ai se aofaiga tele o le lanumeamata lanumeamata. Latou te 'ai e le gata o fatu, ae o laulaau foi ma pupule laiti. Greens ua saunia mo le faʻaaogaina pe a uma le 70-120 aso talu ona toto. Fiafia ituaiga:

  • Faamalosia - vave ituaiga vine e oʻo atu i le 1.4 mita le maualuga ma eleʻele eleelea;
  • Opopeo - lau lanu meamata-laʻau paʻu e faʻaaogaina i salakeke ma ipu muamua, fugalaau lanumumu;
  • Laʻau papaʻe - o se laau e oo i le 20 cm le maualuga ma lau lanu lanumeamata vaivai e faigofie mo le ola i luga o se windowsill.
Amaranth fualaau faisua

Ua faʻatautaia Amaranth. Tausaga taʻitasi ma saʻo, pupuʻu laititi e tupu 1-1.5 mita le maualuga. O laʻau lapopoa lanu lanu meamata lanu meamata poʻo le vevela lanu meamata. O fugalaau fugalaau e faaputuputuina i ni pulumu pipi mafiafia. Latou te faʻaalia mai vao mai ia Iuni ia Oketopa. Eseesega:

  • Albiflorus - faʻamaeʻaina ai mea papaʻe;
  • Grunschwanz - o se laau toto e oo atu i le 75 cm le umi e ufiufi i mea mumu.
Faʻasalaga Amaranth

Ua lafo i tua Amaranth. O tausaga taʻitasi e oo atu i le 1 mita maualuga ei ai le aʻa ma le aʻa ma se pupuʻu laʻitiiti. E i ai se puʻupuʻu puupuu i luga o le lanu mumu po o le moli lanumeamata. O le lau ovoid e vaapiapi i le petiole. O le umi e 4-14 cm, ma lona lautele e 2-6 cm. O le fugalaau e tupu ia Iuni-Aukuso. O mea e faʻaaogaina i totonu o le laʻau e lanu meamata.

Ua lafo i tua Amaranth

Amaranth e tolu-lanu. O le teuteu-deciduous tausaga taʻitasi 0.7-1.5 mita le maualuga e iloga i luga o se mea saʻo, sina laulamu. O le tuputupu aʻe o le foliga o le pyramid e aofia ai laulaʻau laugatasi ma se alima ma vaapiapi. E tele ni lanu e faʻapipiʻiina i luga o se laulau. O le lanu lanumeamata ma se samasama lapoa-lanu samasama i le pito i lalo e faʻanoanoa ma vela vine. I le masina o Iuni, ua aliali mai ai le tele o lanu samasama-lanu mumu. O le vailaʻau e matua tele lava. Eseesega:

  • Amaranth tatalaina - o le pale pyramidal o loʻo ufiufi i paʻuʻamea lanu-lanu meamata e oʻo i le 6 mm le lautele ma oʻo atu i le 20 cm le umi;
  • Malamalama - o se sosola ese mai le 50-70 cm le maualuga e ufiufi i lau lapopoa lanu eseese ma moli, mumu, ma apamemea apamemea.
Ama-la-tri-lanu

Fatuina o fatu ma totoina

Mo tausaga taʻitasi, faʻalauteleina o fatu e naʻo le avanoa. I se vaitau lelei, e sili atu ona faigofie le muaʻi totoina laau toto. I le faaiuga o Mati, o papatusi ma oneone ma eleele paʻu ua saunia. E tufatufaina atu fatu i le loloto o le 1.5-2 cm. O le eleele e sosolo mai le pulu moli ma ufiufi i se ata manino. O le fale kuka e tuʻuina i totonu o se nofoaga faʻavave ma se vevela o le ea + 20 ... + 22 ° C. O fua muamua e mafai ona iloa pe a uma le 4-6 aso. Ua aveeseina fale puipui, ae faʻaauau pea ona vaʻaia pine. O mea faʻapipiʻi e faʻataʻapeʻapeina ina ia leai ni aʻa, ma e le faʻafefeina e laau. O fualaau e tolu laulaau moni e maua mai i ipu eseese.

O fualaau aina e totoina i fanua tatala i le faaiuga o Me, pe a vevela le lalolagi ma e mou ese atu le malulu. O le Amaranth e totoina i laina ma se mamao o le 45-70 cm O le mamao i le va o vaovao taitasi e faalagolago i le maualuga o le ituaiga ma e 10-30 cm. O le rhizome ua loloto i le maualuga o le ua. I totonu o le 1-2 vaiaso talu ona totoina, e manaʻomia e le 'eleʻele le tele o faʻamafa. I le tulaga o le manaia o le po, o le moega e ufiufi i se ata tifaga.

I nofoaga i saute, e mafai ona vave totoina le matala i totonu o nofoaga tatala. O le totōina e faia i le tautotogo, pe a vevela le eleele i le loloto o le 5 cm. Ua totoina le eleele ma ni mineral mineral aʻo le i luluina. E tatau ona filifili ni mea faʻalavelave e maua ai le maualalo o mea e maua mai i le suka. E tufatufaina fatu i luga o togalaau i le loloto pe a ma le 15 mm. O le mamao i le va o laina e tatau ona 40-45 cm. O le mamao e 7-10 cm I le vave amataina (amataga o Aperila), e iai taimi e ola ai le vao ae leʻi tupu vao ma veleina o le a le manaʻomia. I se taimi mulimuli ane totoina, e tatau ona veleina le aloese ina ia le faalavelaveina vao e le vao.

Faʻamatalaga Puipuiga i fafo

Amaranth e le mautonu. Faʻatasi ai ma le nofoaga saʻo, o le tausiga o togalaau e toetoe lava a le tatau ai. Laʻau aupito sili ona matagofie i le masina muamua ina ua uma ona totō. O le fuafuaga a Shiritsa e tatau ona matala ma susulu. O le eleele e tatau ona tafe ma tatala. O le eleele e maua ai se tali aliali mai e manaʻomia. E tasi le vaiaso aʻo lei totoina, o le nitroammophoskos ma le lime lapoʻa ua faʻafeiloaia i le eleele.

Faʻasalaina o se laʻitiiti laʻititi e tatau ona faʻaleleia ina ia leai se suavai i le eleele. O le suavai i le taimi o le faʻamafanafanaina e matua le manaʻomia. A uma le faʻamaʻa, o le fogaeleele e latalata ane i le vavao ua vaʻaia ma aveeseina vao. Faataʻitaʻiga o tagata matutua ma rhizomes mamana e mafai ona faʻafefe mai le vai mai le loloto o le palapala ma e manaʻomia le faʻaleleia o vai ma le lamala umi ma le mamafa.

2 vaiaso talu ona totōina fatu e fai le ofu pito i luga luga. Suʻega fofo o mea faʻapitoa o minerale, mullein ma le pefu laupapa. I le aotelega, faʻaaogaina le faʻaaogaina i le fa taimi i le vaitau. Faia lenei mea i le taeao pe a uma sina vai inu. Ona le aʻafia ai lea ma aʻa.

A oʻo ina amata ona mumu ma ago le laʻau maualalo i luga o le aʻa, ua oʻo mai le taimi e aoina ai fatu. E amata ona tipi mai inflorescences mai lalo. Ua faataatia i fafo i le paolo e malogo. A maeʻa le 12-16 aso, e aoina fatu. Ina ia faia lenei mea, e afaina i le va o alofilima ma faʻasaʻo fatu. Ona faʻasolo ai lea i se vevela lelei ma tuʻu i totonu o se ie poʻo se pepa pepa.

O le puipuiga o le valea e malosi, e le o se mea e leai se mea e faatusatusaina ai se tagata matutua ma se vao vevela. Faʻasaina le sua i le palapala, e vave lava ona atiaʻe le galu, e oʻo atu ai i faʻamaʻi e pei o le pala ma le paʻu palapala. Mo togafitiga, o togavao e togafitia i le vai o Bordeaux, vai tioata poo le colloidal sulfur.

Aphids ma sovils e faʻapipiʻi i laʻau lau. Latou te le faʻalavelave tele i le laau ma e ono afaina i se amataga vave o le atinaʻe. Insecticides (Karbofos, Actellik) fesoasoani e feagai ma vailaʻau.

Faʻaaogaina o meatotino o le valea

Amaranth ua tauamiotonuina o se punavai o le soifua maloloina. O ia o se faleteuoloa moni o mea aoga. O vailaʻau nei o loʻo i totonu o aʻa, lau ma fua:

  • vitamini (C, PP, E, vaega B);
  • macroelements (Ca, K, Na, Mg, Se, Mn, Cu, Zn, Fe);
  • polotini
  • polyethsaturated fatty acids.

O fualaau fou, deco deco, vai ma ava malosi e faʻaaogaina i fafo ma fafo. Latou te faʻamalosia le tino puipuia, fesoasoani e puipuia mai le malulu, poʻo le faʻamalo ese o mea le lelei. O faʻamalosi e faafaigofie ai le togafitiga o faʻamaʻi pipisi, herpes, psoriasis, eczema, mumu, siama, ma faʻateleina ai foi le toe faʻafouina o mea o le paʻu. O vailaʻau faʻatonutonu e faʻafefe ai le fausia o fomaʻi i totonu o le tino, ma aʻafia ai foʻi aʻafiaga o le togafitiga o le radiation. O vailaʻau e fesoasoani foʻi i le fatu o le fatu, toto maualuga, atherosclerosis, ma le maʻisuka. E oʻo lava i le tulaga o le atuatuvale, le mamafa poʻo le neurosis, e le mafai ona tufatufaina se faʻamaʻi faʻamalolo.

Contraindications mo le faʻaaogaina o allergies, o le le faʻamaonia o le tagata lava ia, o le faʻaalia o le vavave, cholecystitis, pancreatitis, cholelithiasis.