Laʻau

Bloodroot - faʻamaloloina le vao ma fugalaau faʻalelei

O le Cinquefoil o se fua laau toto mai le aiga Pink. Ua salalau solo i le itu i matu o le lalolagi. Ae maise lava i le maualuga o le tau. E mafai ona e feiloai i le cinquefoil i le vaomatua ma latalata ile vai fou. O lona agalelei e tele naua ma eseese. O le iʻuga o le faʻavasegaga lata mai o fetuunaiga, ua atili ai ona faateleina. O sui e faʻaaogaina e fai ma vailaau faʻasaina mo vailaʻau, mo le teuteuina o le nofoaga ma le kuka. O le igoa faasaienisi - Potentilla - e mafai ona faaliliuina o le "malosi, mamana." O lenei uiga o le mafai ona tuʻuina atu le malosi ma le malosi.

Uiga o le Botanical

Cinquefoil o se taʻutaʻu taʻitasi pe faʻapitoa i se foliga o se vao vao poʻo se vao. Rhizome maualuga, lignified. O le maualuga o le vaomatua e mai le 30 cm i le 1.5 mita. O laulaau e faʻasaina, alu aʻe pe fetolofi. I luga o le faʻafesoʻotaʻi ma le palapala, e vave lava ona aliali mai aʻa i totonu. O laʻau o le Petiole o lanu lanumeamata lanumeamata poʻo le lanu uliuli-lanu meamata o loʻo i ai se lapisi o le cirrus-dissected poʻo le pama ma ni pito sili ona lelei.

O fugalaau laiti e taulaʻi i pito o pupuʻu i le faʻafefe o le paʻu, o le popo ma le pseudo-inflorescences. E mafai foi ona latou ola tutoatasi i luga o laina uumi umi. O le fugalaau e amata ia Me-Iuni. O siaki taʻitasi e aofia ai peti e 5 e aunoa ma se totogi ma le tele o laumei pupuu ma le tele o mea i le ogatotonu. O fugalaau fugalaau e faʻapitoa, o lanu e eseese tele ma e aofia ai lanu samasama, moli, piniki, paʻepaʻe. O petals e mafai ona faʻasalalau pe lua-leo.








Faʻaleagaina e tupu mai i le fesoasoani a le matagi poʻo iniseti. Fua i le foliga o sina tamai olive olivili ma se lauulu lamolemole po o le maanuminumi na tupu i le 3 vaiaso talu ona maeʻa. E vaevaeina i vaega e 10 -80 i se lauulu lauulu pe lamolemole i puipui vevela, mafiafia.

Meaola ma mea teuteu

I le aotelega, e sili atu ma le 320 ituaiga o laau e maua i le genus cinquefoil. I le aganuu, e na o nai vaega e faaaogaina.

O le cinquefoil e paʻepaʻe. O le laau toto e oʻo i le maualuga o le 8-25 cm. O ona laumei lamolemole mūmū e natia i ni laʻau uumi o se foliga e lima-fingered. Faʻasolosolo laʻau lauusiusi i lalo ole veto tutotonu ma vali i se lanu lanumeamata lanumeamata. Ia Me-Iuni, o fugalaau e tasi ma lanu paʻepaʻe paʻepaʻe e aliali mai. I se taimi mulimuli ane, o fualaau fugalaau e fua i fuamoa ua matutua.

White cinquefoil

O le cinquefoil e moa. O le togavao mausali le malulu na salalau i vaomatua ma vaomatua-mai i Europa i Sisifo i Asia Tutotonu. O se ogalaau eleelea e oo i le 150 cm le maualuga ma le 100 cm le lautele. O laʻau o loʻo faʻapipiʻiina e ufiufi i fulufulu lanu enaena ma enaena. E vaevae laulava i le 3-7 vaega o le faʻamalosi faʻasolosolo ma ni pito mautu. O latou lanu e sui mai i le lanumeamata lanumeamata i le siliva ona o le mafiafia. Malaga nofofua poʻo mea faʻaleagaina o loʻo i ai palu auro ua tatala ia Iuni. O le umi o le fugalaau e tusa ma le 2 cm. Eseese:

  • Abbotswood - o le vao e pei o le aluga e oʻo atu i le 1 mita le maualuga ma le lanu lanumeamata ma le lanu paʻepuʻe papaʻe;
  • O le Goldfinger o se laʻau fetolofi ma le lautele o le 1.5 m mai ia Iuni i uluai fulufulu ua ufitia i fugalaau lanumeamata lapopoa.
Shrubby cinquefoil

O le cinquefoil o le kusi. O se laʻau faʻamalosi faʻatasi ma fusi fetolofi e oo atu i le 80 cm le umi o lapisi lapisi lapisi lapisi. O vaega o loʻo i ai faʻasalaga faʻasolosolo ei ai se lanu lanumeamata malamalama lamolemole. I le pito i tua latou te le o faʻasalalau ma se faaputuga tupe. O le umi o le lobe e 2-5 cm, ma le lautele e 1-2 cm. Fugalaau samasama samasama i luga o pedicels 5-15 cm le umi e aliaʻe i le amataga o le taumafanafana.

Goose cinquefoil

O le cinquefoil ua faʻatuina. O le lauiloa ma le fuga o le laau toto e ola aʻei luga o le alalaʻau totoina pine 15-50 cm le umi. O laʻau e lima-fingered ma lobe loka e pei o ni keke o loʻo i luga o la latou faavae, ma le tolu fati sessile e ola i luga o le ala. O fugalaau e tasi o fugalaau i pito o pana e valiina i se mea auro. Latou te fuga mai ia Me ma Setema.

O le cinquefoil ua faʻatuina

O le cinquefoil o le siliva. Manua masani 10-30 cm le umi e faʻaalia i lau paʻu (sessile poʻo petiolate). O le pito i tua o laulaau ma petioles o loʻo ufitia i le paʻepaʻe poʻo le siliva. Ua vaevaeina le laulaau i le 3-7 vaega ma ua i ai se fulafula i le va o veins. Ia Iuni-Iulai, e aliali mai i luga o fugalaau faʻamaʻi ma fugalaau laiti. O peti ua faʻapitoa e samasama samasama.

Silver cinquefoil

O le cinquefoil o le Nepalese. Faʻasalaga mamalu 30-50 cm le maualuga O loʻo nofo i le Himalaya ma Nepal. O loʻo faʻapipiʻiina i luga o laʻau lanumeamata lanumeamata lanu manulele. Mai le faaiuga o Iuni ia Aokuso, tasi lapopoa (3 inisi le lautele) fugalaau e i ai ni fugalaau po o ni fatu e pei o le fatu e valiina i ata eseese o le piniki piniki i tumutumu o laau. Eseesega:

  • Roksana - fugalaau samasama-fugalaau e tumu i taalaiti laiti;
  • Floris - o pito o petals o coral, ma o le pito i lalo o loʻo i ai se mea lanu ulaula.
Cinquefoil Nepalese

Faʻatauga auala

O le cinquefoil e faʻapupulaina e fatu pe vegetatively. O le faʻaleleia o fatu e sili ona aoga mo laau toto, talu ai e le tuʻuina atu i le tupulaga i le lumanaʻi ia uiga eseese. O le mea muamua e fautuaina e tupu ai fatu. Mo le faia o lenei mea, i le faaiuga o Mati, e tufatufaina atu fatu i totonu o ipu ma oneone palapala. O loʻo faʻafefeteina i lalo o le ata i le vevela o + 18 ... + 22 ° C. I le oʻo mai o pula, ua aveese le fale. O fualaau toto e tupu pe a mavae le 2-3 tausaga.

O laau tetele e mafai ona vaevaeina i ni vaega. Faia i le tautoulu, aʻo leʻi amataina le tau malulu. O le togavao ua uma ona eli atoa ma ua vaevaeina le rhizome i ni vaega ina ia tofu ma le 1-2 vaega o le tuputupu aʻe. O nofoaga e gaugau e fuga ai i le mafiafia o le mafu ma, e le mafai ai ona aʻago le aʻa, tufatufa atu le delenki ile lua togalaau totō.

O se taunuuga lelei e maua ai le vavae ese. I Iuni-Iulai, e tiʻetiʻe le lanu lauusiusi e tusa ma le 15 cm le umi. E aveʻesea laulaʻau pito i lalo, ma o le tipi e togafitia ma Kornevin. O le faʻaleleia o eleele e faʻatinoina i le taimi lava e tatala ai le eleele, i se nofoaga malulu. I totonu o le 2-3 vaiaso, ao faʻasolo, e fautuaina e ufiufi ia tipi ma se ata tifaga poʻo ni ipu fagu. O fale i aso taʻitasi e aveeseina ma faʻavasega i laau.

Talu ai ona o aʻa o loʻo aʻafia i aʻafiaga i nofoaga e fesoʻotaʻi ai ma le eleele, e faigofie ona faʻalauteleina ituaiga faʻamaʻi e ala i le taina. E lava le faʻaititia o le paʻu ma fufuluina le totogo ma le palapala. O le pito i luga e totoe ile luga. Lafoaʻi e masani ona faasūsūina. O le togafitiga e oʻo atu i le masina, mulimuli ane e mafai ona vavaeina le laau ma faʻafeiloaʻi i se nofoaga fou.

Vaega o le totoina ma le tausiga

O le Cinquefoil e sili ona lelei i se laufanua matala ma le la e puipuia mai le aoauli. Afai o le susulu e susulu tele, ona susunuina ai lea o gaʻo ma e le fiafia. I totonu o le malu malu, o le tuputupu ae o le tuputupu aʻe o le a faʻagesegese lemu, ma e ono le tupu fua.

O le eleele mo le totoina e tatau ona lafoaʻi ma faʻalelei, ma se tali aliali. Loams i le faʻaopoopoga o le lime ma le oneone e sili ona talafeagai. O le totoina o lua i le loloto o le 0.5 mita ua saunia mo laau matutua. O le mamao e faalagolago i le eseesega ma avega 50-60 cm. Ua faataatia se vaega o alavai i le pito i lalo o le lua. O le seedling e tuʻuina i le maualuga o le ua aʻa. A maeʻa ona totōina, e tele le vai e faʻafefeteina ai le eleele ma o le palapala e mulimulitaʻi ma se laulau o sisiva poʻo nilala gaʻo.

O se matafaioi taua mo le laau e faia i le masani ma le tele o vaiinu. E le mafai e le cinquefoil ona faʻamago mai le eleele, ae o le umi o le faʻavaivai o le vai e le manaʻomia. O le vai faʻavaivai e tatau ona mafanafana. E mafai ona e aoina muamua ni pakete vai ma tuu i le la, ma i le afiafi e sasaa i lalo o le vao. I le leai o timuga, e sasaa le afa o le vai i vaiaso taʻitasi i lalo o laau.

A uma ona faʻasusu, e tatalaina le eleele e momotu ai le paluga ile luga ma faʻaleleia le taimi. E tatau foi ona aveeseina vao. O aʻa o le laau e papaʻu, o lea e faia ai le faʻatinoga ma le faʻaeteete.

Mo se atinaʻe lelei, e fautuaina le cinquefoil ia fafagaina e le aunoa. I le tautotogo ma le tau mafanafana, o le fofo o paluga ma fugalakulalalalaina o le minerale e faʻaaogaina i masina taʻitasi i le palapala. O nisi taimi latou te suia i le pefu laupapa po o mullein.

E manaʻomia e le totoro se seleni masani. I le tautotogo ma le tautoulu, aveese otaota ua faaleagaina ma le manifinifi ma le mafiafia. E mafai foʻi ona e faʻapipiʻiina i lea taimi le vao. A maeʻa le teuteuga o le tautotogo, o le a tuputupu aʻe laʻau vaʻalaʻau ma o le a sili atu le tele o fua. Aʻo magumagu, e aveeseina. E tasi i le 4-5 tausaga, e faia ai le teuteuga o le matua. Ina ia faia lenei mea, i le taimi lava e tasi e vavae ese i le tasi vaetolu o faiga uma. I le 2 tausaga e sosoo ai, o le a aveeseina lala tuai.

Ua taʻi tausaga taʻitasi i le tautotogo, ma ua faʻataina le eleele. O mea taua o loʻo faʻaalia e ala i le teteʻe malosi i le kiona, o le mea lea e le manaʻomia ai ni malutaga faaopoopo mo le taumalulu. Afai o tatou talanoa e uiga i fualaau laiti, o le taimi lea i le taumalulu muamua e ufitia ai i latou i le lutrasil.

O faʻalavelave faʻaleagaina ma faʻamaʻi e seasea faʻalavelave i le malosi. I le susulu foi o se nofoaga poʻo le faʻafesoʻotaʻi ma se mea na pisia, faʻapala, paʻu palapala, poʻo le vaʻaia e mafai ona atiaʻe. I le faailoga muamua o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona faia togafitiga faʻamaʻi. O lālā mamaʻi e tatau ona vavaeina ma faʻaumatia. O nisi taimi e pipiʻi i luga o lau. O le a faigofie ona taulimaina i latou i le fesoasoani a iniseti.

Faʻavae ma vailaau faʻaleagaina

O le mea saʻo, goose ma le paecafoa paepae ua faʻaaogaina e fai ma fomaʻi i totonu o tagata ma togafitiga faʻaleaganuʻu. O vaega uma o le laau e talafeagai mo le sauniaina o meaʻai. E masani lava ona saunia se mea teuteu, ava malosi po o le lauti.

O fualaau oona ei ai le aoga aoga i luga o le fualaau aina, e faafaigofie ai le togafiti o pancreatitis, maʻi o le manava, urolithiasis, faapea foi ma le paga ma le manava o se mea e afaina ai. O se teuteuga o le cinquefoil fesoasoani i le malulu ma le tale, aua o se mucolytic lelei. E le gata i lea, o le laau e iai lona aafiaga aoga i fatugaʻo ma ei ai sona aafiaga faʻapitoa. White cinquefoil e sili ona taua i elemene galue, acids, saponins, flavonoids. Ava o le ava malosi, e oo lava i togafitiga aloaia, ua aloaia o se fofo lelei mo vailaau oona.

I fafo, o le cinquefoil e faʻaaogaina e faʻamalolo ai mumu, faʻamalolo ai manuʻa ma taofi le toto. Faatasi ai ma lana fesoasoani, faʻamalo ese le malie, stomatitis ma le vavao. O fualaau faasaina e lelei ai le tafe o le toto. Afai mo le gasegase maualuga o le a sili atu, ma o tagata e maualalo le toto maualuga e feteʻenaʻi ma le vavalalata.

Faʻaaoga togalaau

I le faʻasologa o fanua, cinquefoil e faʻaaogaina e fai ai se togalaau i se sitaili masani. O ituaiga o lapisi eleele e fausia ai se kapeta lanumeamata lanumeamata. E mafai ona faʻaaogaina laau vao e fai ai ni laufanua lanu meamata, faʻasologa o tuaoi ma rabatka. O le avanoa e umi le fuga. Faʻaaoga ituaiga eseese, e mafai ona e fatuina se mea manaia ma lanu eseese o laulaʻau ma pulupulu. E le gata i lea, o togavao e faʻaaogaina i vaega taʻitasi ma vaega i le ogatotonu o le mutia. O le cinquefoil e mafai ona faʻatasi ma le barberry, juniper, spirea, lavender.