Laʻau

Blueberries - Healing Forest Berry

Blueberry o se fualaau aina suamalie mai le ituaiga Vaccinium, aiga Heather. Faatasi ai ma tagata, o le laau e lauiloa foi i igoa o gonobob, dropsy, kelu faila, vine, vine lanu, ma le lanu moana. E tupu aʻe i le Itulagi i Matu, mai le vasa vaʻaia i le Tundra. Blueberries e sili ona fiafia i le susu, nofoaga tafe, vaomatua, peat bogs ma vaitafe. O le laau ua leva ona lauiloa mo ona laʻau suamalie ma maloloina. Ae o laumei e mafai foi ona avea o se teuteuga o le togalaau. O vao vao ma laulaau laititi, reddening in the fall, ma vine lanumoana e foliga manaia. E tele vailaʻau o togalaau ua uma ona faia, o aʻafia ai aʻa i totonu o le togalaau, o lea e le tatau ai ona e suʻeina ni vine suamalie i totonu o le vaomatua po o le gaogao.

Faamatalaga faʻatau

O le Blueberry o se mea laʻau faʻapitoa e 30-50 cm le maualuga (o nisi taimi e oo i le 1 m). O le umi o le ola o le laau e 90-100 tausaga. O fualaau ola e totoina i luga po o sina mea itiiti. E ufiufi i latou i le lanu enaena po o le paʻu. O le suamalie o le laau e fibrous, papaʻu. Ona o le leai o ni lauulu, o le masani masani e manaomia ai faatusa i fatuga (mycorrhiza).

O fasi pepa i petioles pupuu e tutupu i luma. O loʻo i ai se faʻavae mausali ma o se foliga faʻalelei ma se pito faataamilo. E le sili atu i le 3 cm le umi ma e oʻo atu i le 2.5 cm le lautele. E ufitia le pito i luga o se paʻu vevela e maua ai se lanu-lanumeamata. I luga o le itu malamalama, o se vevela tutotonu iloga e manino lava ona iloa. I le autumn, e amata ona mumu le laʻau ona pau ai lea.

Mai le 11-17 ona tausaga, e fuga mai le laulaau. Fugalaau faʻaalia i Me. E laʻititi, e iai se foliga e pei o le logo ma faʻaputuina mea e sili atu i le 20 fasi vaega. O siaki taʻitasi e tupu i luga o se mea faʻapipiʻi faʻafefe. Petals e paʻepaʻe pe mama lanu i lanu.







A maeʻa le paʻuina o lapisi, lapotopoto pe oʻo i luga o vine faʻamaʻaina i le ogatotonu o le taumafanafana. Mai le taimi o le mauaina o se lanu masani, o le a tele ni aso mo le fua e avea ma suamalie ma suamalie. O le paʻu e masani lava ona i ai se lanu uliuli po o le lanu uliuli ma se ufi paʻu. O le umi o le pi e oʻo i le 12 mm. O le fua o le vineberries e maualuga tele, mai le tasi vao e mafai ona e aoina mai i le 10 kilokalama o fua. O le mamafa o mea taʻitasi e oʻo atu i le 10-25 g.

Blueberries po o laumei

Ona o le tutusa o fafo o vao ma vine, e masani ona le mautonu le laumei ma lanu. E le o se mea e ofo ai, aua e vavalalata uma nei laau totino ma e tutusa lava le ituaiga. E tele uiga eseese:

  • o laumei e sili atu ona maualalo ma o ona lala e toetoe lava a salalau i luga o le eleele;
  • laumei e sili atu ona suamalie ma manaia;
  • o le sua o fualaau suamalie e manino, e le pisia lima ma lavalava;
  • o le foliga o blueberries o taimi uma e taamilomilo ai, ae o le manogi e mafai ona mamao.

O ituaiga eseese o blueberries

E i ai le tele o vaega laiti o laumei: marsh (i matu, totoa), togalaau (maualuga, Amerika), lauitiiti vavao (medium-tall, ma laulaau laiti ma vine). Mo mea teuteu ma maua ai se seleselega tele, o ituaiga togalaau e masani ona faʻaaogaina:

  • Taumafai. Laʻau faʻamaʻi i luga o le vaomago e oʻo i le 2 mita le maualuga i le tautotogo e ufiufi i lanu mumu lanu mūmū lea e faasolosolo malie le lanu meamata I le masina o Me, o fuga lanu paʻepaʻe tetele e aliali mai, ma i le tau mafanafana, o fualaʻau tetele o lanu uliuli uliuli e oʻo i le 2 cm le lautele.
  • Patriot. O se laʻau vaivai faʻalaʻau vaivai 1.5-2 mita maualuga o se pale lanumeamata lanumoana. I le taufaʻaiuiuga o Iulai, o fuifui vine o fualafola suamalie ua tumu i le pefu lanu moana.
  • Bluegold. O le vao e sili ona faʻalauteleina e oo atu i le 1.2 mita le maualuga e maua mai ai fua o lanu lanumoana lanumoana e amata mai i le amataga o Aukuso.
  • Duke. O le tuputupu ae malie ile 120-180 cm le maualuga i le ogatotonu o Iulai ua maua ai se fua o fua lanumoana lanumoana tetele. O le faʻafiafiaina o le vevela i tulaga lelei e oʻo atu i le 8 kilokalama o fualaau aina mai le vao.
  • O le vaitafe. Ua totogo tetele lala laau toto. O lo latou maualuga e 170-200 cm. I le ogatotonu o Iuni, e amata ona vevela fua lanumoana lanumoana tetele. Latou te tofo i le lelei ma faʻafeiloaʻi femalagaaiga lelei.
  • Bonus E toetoe lava o se vao vao e fua mai i le amataga o Aukuso. O lona uiga iloga o le tele o vine (e oo i le 3 cm le lautele). O loʻo ufiufi i le paʻu lanumoana lanumoana ma o latou foliga lanu.
  • Chandler. O le laau toto e vave ona tuputupu ae 1.5 mita le maualuga e maua ai le lapoa (e oo i le 2.5 cm le lautele) vine lanumoana.
  • Northland O le vavao puupuu (100-120 cm) o loʻo i ai se pupuʻu, o le pale ma le laʻau lau o loʻo ufiufi e vine lanumoana suamalie i le faaiuga o Iulai.
  • Denis Blue. E sili atu le maualuga o le laau 150-180 cm le lauiloa e le gata mo le seleselega, ae mo le maualuga o mea teuteu. I le va o le tamaʻi emerald laititi e faʻagasolo ai le lanu piniki mumu. A maeʻa le palota, o le a suamalie le tele o fua lanumoana suamalie.
  • North Country. O se laau laʻititi e le silia le 60 cm le maualuga. E maua ai se togalaau e sili atu ona lelei, ae o fua e maua ai le manogi ma le manogi lelei. O lenei vāʻau e matuā faʻaleagaina i le palapala ma faʻasaga i le malulu.
  • Maofa. O le felafolafoaʻi o pine e oo i le 1.8 mita maualuga e tele auala i luga. I le ogatotonu o le taumafanafana, o pulumu eleʻele o le lanumoana-lanumoana lanumati vine ma foliga paʻu, ma o loʻo i luga o latou foliga.

Faʻatauga auala

E tele metotia e fetaui lelei mo le tuputupu ae o lanu moana.

Tuputupu mai fatu. E tatau ona aoina fatu mai vine mamago mai laau ola maloloina. Ua faasaʻolotoina mai le pulupulu, fufulu ma mamago. I le tautotogo, pe a maeʻa, ona totoina lea o faatoaga i totonu o koneteina ma oneone ma eleele paʻu i le loloto o le 5 mm. O koneteina ei ai i le vevela o + 20 ... + 25 ° C. O le eleele e masani ona susu. Mo le 2 tausaga, ua ola tupu i le tasi nofoaga. O le a talafeagai mo le faʻavaitaimi vai ma faʻamalo le palapala e latalata i aʻa. Mai le tausaga lona tolu, e mafai ona totoina vine vao i totonu o le togalaau.

Faʻasogaina o ni afifi - o le auala sili ona lauiloa i totonu o faifaatoaga. E seleseleina le seleselega i le tautotogo ma le tau mafanafana, ma lignified e seleseleina mai le tautoulu. E tatau ona i ai le umi pe a ma le 15 cm le laʻau. O le pito i lalo e faia i luga o le laina i lalo o le nonoa. A maeʻa togafitiga ma se tuputupu aʻe e faʻaleleia ai, o aʻa e maua i totonu o ipu ma palapala e aofia ai le 70% le oneone. O loʻo tausia i lalo o le pulou mo le tusa ma le 2 masina. Pe a oʻo ina faʻaleleia le rhizome ma oso mai pine fou, e mafai ona aveese le fale.

Vaega o le vao. E mafai ona vaeluaina laau laiti i ni vaega. I le tautotogo, o le laau ua uma ona eli atoa ma vaega o aʻa faatasi ai ma le tele o pulupulu po o vaetogo laiti ua vavaeese. I le taimi lava e uma ai le togafitia, o nofoaga o fasi pepa e togafitia i le manala ma le delenki ua totoina.

Faʻamauina o tuʻuga. O le paʻu i le lala pito i lalo e laʻititi ona faʻaleagaina, ona latou lolomiina lea i le eleele ma toe faaleleia. O le tuʻuina atu e tatau ona fafagaina atili. O le a aʻafia i lenei tausaga, ae o le vavaeeseina ma le gaioiga e faatoa faia pe a uma le 2 tausaga.

Totoina ma le tausiga

Mo laumei, e sili ona lelei le suʻeina o se fale malulu, pito filemu o le togalaau. O le nofoaga e talafeagai i le itu i saute o le pa, puipui poʻo tafatafa o isi laau ma vao. O le laau e fiafia i nofoaga lelei, ae e masani lava ona atiina ae i se paolo malu.

E sili ona lelei le faʻaleleia i le ogatotonu o le taumalulu po o le amataga o le tautotogo. I le avea ai o se fualaau aina suamalie, ua totoina laumei i laina ma se mamao e tusa ma le 1 m i le va o vao ma le 2-3 m i le ala. Ma o le a lava le malamalama mo le faʻaleleia o fanua ma o le a faigofie ona tausia i latou. O aʻafiaga o le a ola lelei i luga ole eleele eleʻele. Afai e tatau ai, o le tele o le oneone ma le peat e aumai i le eleele. O aʻa i le totōina o laau e tufatufaina atu ma ufitia le avanoa avanoa i eleele mama e aunoa ma ni mea faʻalaʻauʻau. O le aʻa ua matua loloto pe a ma le 3-5 cm.

I le faaiuga o le totoina, o le vao e matua maluluina ma mulimulu le palapala i luga o paʻu paʻu, vaovao, ma nilala. O lenei mea o le a fesoasoani e aloese ai mai le faʻavaeina o se meaʻai i luga. Ae ui i lea, o le tele o taimi i le vaitau ua tatalaina le lalolagi. O aʻa e na o le 10-15 cm mai luga, o lea e faia ai le galuega ma le faʻaeteete. E tatau foi ona aveeseina vao.

Blueberries e manaomia le faʻafeinu masani. O le eleele i aʻa e tatau ona sina susu sina taimi, ae o le malolo mo le sili atu i le lua aso e tau atu i le pala. I le leai o se vaitau, 1-1.5 pakete vai e sasaa ifo i lalo o le togavao faalua i le vaiaso. E sili ona lelei le faʻaleleia o vai i le vaveao po o le latalata i le goto o le la. E oo lava i le faaiuga o le taumafanafana, pe a seleseleina le seleselega, e taua le faʻaauau pea ona suavai le lanu, aua o le taimi nei o loʻo fuga mai ai fugalaau fou. E taua foi le saluina o le vao atoa i aso vevela, ae le o le aoauli.

Ina ia faʻapupulaina le fua, e tatau ona faʻaauau le faʻamalosia e le aunoa. E le tatau ona e faʻaaogaina organics. Ina ia faatumauina le maualuga o le eleʻele o le palapala, o le a folasia ai i totonu se vaifofo o le sulfur colloidal, citric acid poo le 0.1% electrolyte. O le uluai laʻei pito i luga e faʻalauiloaina aʻo leʻi amataina mata, o le lona lua i le taimi o fugālaʻau, ma le mulimuli pe a faʻamaunu vine.

O le tausia o blueberries e aofia ai le teuteuina o fualaau faʻataga, lea e mafai ai e oe ona tumau le faʻamaonia, teuteu ma le maualuga o le gaosiga. O le taimi sili mo le teuteuina o le amataga o le tautotogo, aʻo le i amata ona tatala. O laupepa e faʻavaeina i luga o vao laiti e mafai ona tatalia le avega autu. E mafai ona seleseleina laʻau mama i le afa. O pola vevela ma le leaga ua aveesea i le tausaga atoa i le faavae. O pepe e matutua atu i le 5 tausaga ua vavaeina i le eleele e faaosofia ai le tuputupu ae o le ola o le mama. E taua foi le toso ese o se pale e matua mafiafia, ona o le malosi o le mafiafia, o le fugalaau e tau le maua, ma ua matua leaga lava fua.

O fualaau oona e iloa lelei i le malosi o le tetee atu i le kiona, ae i le malulu (lalo -25 ° C) i le leai o se kiona e ufiufi ai vao. Ina ia aloese mai lenei mea, pe a uma le seleseleina, ona totoina lea o lālā i le eleele ma faʻapipiʻi i le twine poʻo le uaea. Laʻau mumu ma sasaina lala i le tumutumu, ma i le taumalulu e sasaa ai le kiona. I le amataga o le tautotogo, e tatau ona aveese uma fale ina ia le tupu ai le laau.

Faatasi ai ma le filifiliga saʻo o le nofoaga ma le tausiga, e le mafai ona mamaʻi le laumei ma e seasea aafia i iniseti. Afai o le vai e masani ona paʻu i le eleele, lauulu le pala, faʻamagoina o le lala, paʻu papaʻe poʻo le taamilosaga lua e mafai ona atiaʻe. Ina ia taofia lenei mea, e tatau ona e tausia le lelei o le eleele ma le aveesea o le tele o vai. Ua uma ona faʻamaʻiina lala ua vavaeina ma faʻaumatia, ma o mea maloloina e togafitia i le malie ("Topaz", Bordeaux liquid, "Topsin").

E mafai ona faʻalavelaveina e le 'ie le tele o le laau, ae o aphids, fua faʻatasi ai iniseti, ma pine paʻu pine e mafai foi ona toe faʻaleleia. E faʻapipiʻiina i le lima le meaʻai ma togafitia i se iniseti. O le mea lea e le mafai ai e le vailaʻau ona faʻataʻoto i luga o fualaau aina, o togafitiga puipuia e fuafuaina mo le amataga o le tautotogo, aʻo lei oʻo mai fugalaau.

Berry aoga

Blueberries o se punavai o meaʻai. Latou te mafaia ona puipuia, faʻamalosi ma faʻaleleia le tino o le tagata. O le sua o loʻo iai vitamini (A, B1, B2, K, C), amino acids, micro ma macro elements. O nei mea e aveese ai masini eletise, faʻamalosia ai vaʻa toto, faʻamalosi i le mea oona, fesoasoani i le malulu ma le tiga, ma le faʻaitiitia o le toto.

O teuteuga, mea laiti, faʻasao, faʻataʻitaʻiina ma le faʻaopoopoga o le le gata o vine, ae e lafoaʻi ai foʻi osofaʻiga o le mamatika ma le fiva, faʻaleleia le vaʻai, faʻamalolo le gaogao maso. O loʻo faʻaaogaina mo le maʻisuka ma se manaʻoga e fai ni tima.

Blueberries e leai ni faʻalavelave. O le mea moni, e tatau ona faʻaaoga tatau, e pei lava o isi oloa. O le tele o fua i totonu o le tino e taʻitaʻi atu ai i allergies, mafua ai le gaioio, gaʻo ma le faʻaitiitia o le muso leo.