Laʻau i totonu

Faʻafefea ona tausia le New Guinea Guinean i le fale

O se fugalaau manaia palsam, lea e matua maofa ai tagata uma o loo i ai pea ona tupu, e matua moni lava.

New Guinea Balsam: Faʻamatalaga

O ituaiga New Guinea na fafagaina e le faifaatoaga i le laasia o le balsam a Hawker ma isi ituaiga o laau. O lenei laʻau faʻapitoa e ese mai ona aiga i se telē tele, ae mafai ona e feiloai i sui o le tele o lapisi.

O lau fugalaau o le a fiafia foi ia te oe: o le milipoia orchid, epiphyllum, gloxinia, diploadia, azalea, adenium, hibiscus, eustoma, quarantus, amaryllis, weigela, begonia, anthurium, spathiphyllum, pelargonium.

Le lanu o lau o le New Guinea Balsam atonu e amata paʻu apamemea ma oʻo atu i le lanumeamata. Stalk malosi ma se paʻu mumu. O le fugalaau e faaauau mo le toeitiiti atoa le 12 masina. O fugalaau e tetele, foliga masani ma valiina i lanu eseese - mai le paʻepaʻe i ituaiga uma o lanu mumu. E le gata i lea, i luga o se laau e tasi e mafai ona avea uma ma fugalaau lanu-tasi, ma e lua-lanu, faigofie pe faalua.

E te iloa? I totonu o atunuu eseese, o tagata, e faavae i luga o uiga masani o le balsam, telefoni i lenei fugalaau: i lo tatou atunuu o le "vanka-susu", "malamalama" ma le "touchy", i Egelani - "Lizzy's problem", i Austria - "matagofie matagofie" , ma i Siamani - o le "Livavale Liza."

Faʻavae tulafono faʻavae

Ina ia fiafia i taimi uma i le auala e fuga ai le laau, o le tausiga o le fale mo lenei fugalaau e tatau ona sao ma talafeagai.

Filifiliga o nofoaga ma moli

Talu ai ona o le fugalaau e le ola i le fale, ae e fiafia i le malamalama ma le vai, ona tatau loa lea ona tuu le fagu ma lenei laau ina ia tele ai le la, ae o le laau lava ia e leʻi i lalo ifo o ave o le la. Afai ei ai ni pupuni e feagai ma le itu i sasaʻe poʻo sisifo, ona avea lea ma nofoaga lelei e ola ai.

E taua! Afai e leai se malamalama o le New Guinea Balsam, ona faʻaititia lea o lona matagofie teuteu.

Afai e te manaʻo i le fugalaau e faʻafiafiaina oe i lau vaitau i le taumalulu-tau malulu, o le ae manaomia le faʻalauteleina o le malamalama ile 14 itula. Mo lenei mea e sili ona lelei le faʻaaoga faʻapitoa faapitoa. Le leai o se malamalama i soo se taimi o le tausaga ei ai sona aafiaga le lelei i le laau - e faʻalautele ma e sili atu le malamalama.

Lafoga ma le susu

Niu Kini Balsam o fale vevela, ma o le vevela sili ona lelei mo lona tuputupu aʻe ma lona atinaʻe e 18-24 ° C. O lenei laau fefefe i le tele o suiga o le tauo le mea lea, e mafai ona ave se laau i totonu o se fale poʻo se fale mautotogi e tumau tumau i le ea pe afai e ese le vevela o le ao ma le po e maualuga ile 5-8 ° C I le taimi o le taumalulu, e tatau ona gauai atu i le tata, ona o le palsam vave lava ona lafoaʻi lau laisa, lea e mafua ai le oti o le laau atoa.

Sa tupu lelei le fugalaau i totonu, o ia O le maualuga o le ea o le 40-60% e taua. Ina ia faʻaleleia le malūlū o le ea i totonu o le mea o loʻo tu ai le ulo ma le palsamine, e tatau ona tuʻu se paleti faʻatasi ma le lapoʻa lautele (pebbles) ma ia mautinoa ua susu. I le taumalulu, malulu pe afu le ea e mafai ona faʻamamaina e ala i le susuluina o laʻau faalua i le aso ma le suamalie uma e vevela pe faʻafefe.

E taua! O le paʻu o mata ma fugalaau i le balsam e fesoʻotaʻi ma le ea malulu tele.

Laʻau tuputupu aʻe

O le eleele mo le tuputupu aʻe o le New Guinea balsam e tatau ona mama, lelei, faʻafefe o le susu ma i le taimi lava e tasi e faʻamalolo i le acidity (ph) i le lautele o le 5.8-6.2. E mafai foi ona e faʻaaogaina sauni eleele lautele, fuafua mo le totoina o totonu o laau, ae faʻaopopo i ai faʻalautele le omea poʻo le vermiculite. E tatau foi i totonu o le fagu e faia ai se alavai faʻavaivai lea o le a puipuia ai le laau faʻapitoa mai vai paʻu.

Faatonuga tausi

E ui o le fugalaau o New Guinea Balsam e le lelei, ae e tatau ona e iloa le auala e tausia ai.

Faʻasa

E pei o so o se mea totō, o ia fiafia i taimi masani ma faʻateleina le suāsusu. Ae ui i lea, e tatau ona e mautinoa o le vai i totonu o le fagu e le pala, ma tatala saoloto mai le alavai.

E taua! O le fesuiaʻiga o vao mafiafia e fesoʻotaʻi ma le tele o le inu.

Lagolago i le auala e fafaga ai lenei fugalaau, lea o le palapala i totonu o lana fagu o le a avea pea ma sina susu.

Totoga meaai

Le sili atu ma le faalua i le masina e tatau ona fafaga le fugalaau. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga se vaifofo faʻavaivaia o faʻalavelave faʻapitoa, lea e malosi ai le potassium.

E taua! Aloese mai le fafagaina o le balsam ma le faʻamalositisi o le suka, ona latou mafua ai le faateleina o le laumei lanumeamata, ae faʻaitiitia le fugalaau.

Faapipii ma teu

New Guinea balsam e tupu vave, ae aunoa ma se tausiga faapitoa mo le 1.5-2 tausaga o le a leiloa lona pepa fou. Ina ia aloese mai lenei mea, i luga o tumutumu o pine e manaʻomia ona pipiʻi pine. Ae o le vavaeina o lala e le o fautuaina, ona o sea ituaiga o gaioiga o le a taitai atu ai i le fausia o pulumu mafiafia i luga o le laau.

Faʻafefea ona suia se fugalaau

Ona o le mea moni o lenei fugalaau i totonu e leai se taimi malolo, e mafai ona e toe totoina i soo se taimi. Ma ina ia fuga tele le fugalaau, e tatau ona e sui i totonu o se tamai fagu. O faʻataʻitaʻiga laiti e manaʻomia ona faʻapipiʻiina i se isi, fagu telē, ma mo le faʻalauteleina o se matua matua e tatau ona faʻaaoga le metotia faʻaiʻuga.

E te iloa? I totonu I le lalolagi atoa, sa maua e saienitisi ma suesue i le silia ma le 600 ituaiga eseese o laau palsam.

Ina ia lelei le totoina o le laau, e tatau ona e saunia se ipu ua saunia mo le kuata o le aofaiga atoa e tatau ona faatumuina ile suavai. Ona faatumu lea o le eleele i le pito i luga o le ulo ma sasaa i le vai mafanafana. O le eleele e te faʻaaogaina ai le fugalaau, e tatau ona e sasaʻaina le tele o vai, ona vaʻaia ma le faaeteete le laau. Vaʻaia ma le faʻaeteete aʻa o le laau ma, pe a talafeagai ai, ia faʻaleaga meaʻai i mea maloloina. Toe toto le laau i totonu o se eleele fou ma ni tagata matutua.

Faatasi ai ma le fesoasoani o le vavaeina ua faavasegaina: plumeria, brugmansii, dieffenbachia, petunia, chrysanthemum, clematis, thuya, laurel, vine, plum.

Faʻapenaina o le palsam potu

E pei o le tele o laau totō, o le New Guinea Balsam eseese e mafai ona faʻaleleia i le tele o auala. Mafaufau pe faapefea ona totō se fugalaau i le vai ma le ala e faʻaleleia ai ona lava fatu.

Laʻau

I le vaaia o lenei laau manaia i luga o le windowsill, o le tele o tagata fiafia i fugalaau teuteuina vave ona mafaufau pe faapefea ona faateleina le palsam. O le auala aupito sili ona faʻaleleia o le tipi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e ave le pito o le fana, lea e le itiiti ifo ma le tolu ni tulafono laiti, ma, a uma ona tipiina i lalo ifo nai lo le mea mulimuli, aʻa i totonu o le vai poo le oneone mama. Mo le lua pe tolu vaiaso, o aʻa e faia i luga o le taina o tamaiti.

Fatu

E mafai foi ona e taumafai e tupu se fugalaau mai fatu o loʻo faia pe a maeʻa fugalaau. Mo le faia o lenei mea, ia aoina mai fatulaʻau lelei, faʻagogo i totonu o se nofoaga lelei ma lulu i totonu o fagu ma le paluga o oneone (50:50). Liligi le vai mafanafana ma ufiufi i le afifi.

E taua! Talu ai tatou te feagai ma se kulupu, ia saunia pe afai e toe gaosia e fatu o le a le mafai ona e puipuia uiga o le matua matua.

Tele faʻamaʻi fugalaau ma faʻamaʻi

O le tele o taimi, faʻamaʻi o le potu balsam e fesootaʻi ma le tausiga le talafeagai. Aemaise lava aʻa o le aʻa e tupu mai i le televave poʻo le tumau vailogging. E mafua ai foi le pala o le pito i lalo o le laau o le balsama.

Afai e te maitauina o le balsam o loʻo lafoaʻi, o le mafuaʻaga o lenei mea e mafai ona avea ma apogaleveleve. E sili atu i meaola tuga o lenei laau e aofia ai le aphid ma le whitefly. Ina ia aveesea le laau o nei meaola faalavela, e tatau ona faamama le fufuluina o le laau i lalo o se vai vevela. I le tulaga ogaoga o le faaleagaina, e tatau ona sosolo le palsam i se sauniuniga kemikisi o se faʻatasiga tutusa.

Afai e te faia uma nei metotia faigofie o le tausiga o le balsam, o oe, lou aiga, au uo ma tuaoi o le a fiafia i taimi uma i le vaaiga matagofie o se palsam malosi ma le telefoni.