Laʻau

E faʻafefea ona fafaga fugalaau i le tautotogo: nitrogen, mineral ma organic nutrition

O mea ola uma i le natura e tupu ma atiina ae pe afai latou te maua le tele o meaʻai mo lenei mea. I fugalaau, pei o so o se laau toto, o aʻa ua utiuti le tuputupu ae. Latou te faʻamaualuga le faʻapipiʻi o le eleele i le loloto o le 30-50 cm ma le lautele o le 1-2 m. O le togalaau kuka uma e maua mai ai meaʻai mai lenei voluma i le muamua 2 tausaga talu ona totoina. Ma, i lea tausaga ma lea tausaga, e aunoa ma le fausiaina o meaai, e amata ona faʻavaivaia, ma faʻaititia ai le gaosiga. E masani ona maua mai e fugalaau le mamao mai le vao vao ina ia mafai ai ona ola i se nofoaga sili atu ona lelei. O le afifi muamua o le tautotogo e sili ona taua pe a maua e pupu le malosi ma saunia mo le fuaina.

I luga o le manaʻoga e fafaga fugalaau i le tautotogo

O le tautotogo mo laau toto o le vaitau o le amataga o le vaitau tuputupu ae. E matala matala, o lau laiti ma lala e aliali mai ia i latou. Mai le eleele o popo o le sui e tupu. E toatele tagata e togafiti ma le ulagia i latou, latou te taua o le pine, ae o luga o latou o le a tuputupu aʻe ai vine i le tausaga a sau, ma i le tulaga o le toe ola mai o vine, lenei taumafanafana ma le tautoulu. I le natura, o mea uma e fesoʻotai fesoʻotaʻi: o le fua o le vao e faʻatatau tonu lava i le lelei o le tipu. O le malosi o latou, o le sili atu ona latou tetee atu i faʻamaʻi ma meaola faalafua, o le tele o fugalaau o le a tuʻuina i luga oi latou, o le tele o vine o le a faʻapipiʻi ma fua.

A aunoa ma le lelei o meaʻai, o le a le mafai e le togavine ona maua mai ni fua tele.

O fea e mafai ai e raspberries ona maua le malosi e atiina ae ai le malosi ma le ola maloloina? Mo le 2-3 tausaga talu ona totoina, na ia faʻaaluina uma fugalaisa na e tuʻuina i totonu o le lua poʻo le tosoina o le lua. O le taimi nei o le vao e pamu na o vai ma paʻu o meaʻai mai le eleele, lea na pa'ū faafuaseʻi i aʻa. E mafai ona eleelea ma pala le lau, vao, ma isi. Ae e le lava lea!

E tatau ona fafaga fualaau i le tautotogo. Nitrogen fertilizers ma le pito i luga e taua tele i lenei taimi. O le vailaʻau lea e fesoasoani i le faʻatinoga o le galuega autu i le amataga o vaitau fou taitasi - o le siitaga lelei o le lanu meamata. O le mea moni, o isi macro- ma microelements e manaʻomia foi, ae o loʻo i ai i laʻititi laiti. O le a latou manumalo i le vevela o le mafanafana, i le taimi o fuga ma fuga, faapea foi i le autumn, i sauniuniga mo le taumalulu.

Ina ia faʻapipiʻi le fuia vine i ufiufi, e tatau ona e faʻaopopo le sooga eletise

O afea e faʻaaoga ai le vailaʻau oona maualuga

O le Nitrogen o se mea e sili ona talafeagai, ae o se mea faʻaʻoleʻole: e mafai ona faaputuputu i laau totō ma a latou fua, e oʻo atu ai i le paʻuina o tipu. Afai e lūlūina vine, ona tupu ai lea o vaovao, ma ufiufi i laʻau manogi ma lau lapopoa, ae atonu o le a le totogo pe aumai foi sina tamai laʻau. O le mea lea, o le paleni o luga o le ea e tatau ona tuʻuina atu na o le tasi, e le sili atu i le metotia. O le taimi o lona talosaga e faʻalauteleina: mai le taimi o le kiona e liusuavai ma seia oʻo ina tatala uma lautusi. I le vaeluagalemu - o Aperila ma Me uma.

Vitio: tausiga o le kuka i le amataga o le tautotogo

I luga o le palapala palapala ma eleele palapala, o laau toto e sili atu ona leaga, o lea e mafai ai ona e faia ni vaiinu se lua e faapipii i se vaitaimi o le 2 vaiaso. Taulai atu i le setete o fugalaau. Afai a maeʻa le fafaga muamua na alu i le tuputupu ae, o laulaau lanu meamata ma feololo, o le eletise e malolosi, ona e le manaʻomia lea ona fafaga atili.

O loʻo i ai fautuaga: faʻasalalauina faʻamaʻi faʻamalosi i luga o le kiona uamea. E masani ona lafoaʻi ma alu i aʻa. E sili atu ona lelei le faia o lenei mea pe ai ai ni puddles i lalo o fugalaau, ma o le kiona e tumau pea i motu laiti. Afai o loʻo tumu le lalolagi atoa i le kiona, ma e fufuluina fuālaʻau i luga o le kiona, ona faʻaumatia lea o fualaʻau i le tumutumu otaota, ae o meaai e le mafai ona pasi i aʻa e ala i le kiona ma le aisa. O le a faʻamaluluina le susu, o le a tuʻuina atu le suavai mai faʻatoʻaga. O au galuega o le a le aoga, o le a leai ni laʻau e aunoa ma se meaʻai.

O le laei muamua e mafai ona faia i luga o le kiona, ae le mafai e faifaatoaga uma ona taunuu i lona nofoaga i lenei taimi

E sili atu le saogalemu le fafagaina, pe a faʻamalo le eleele, e ala mai laʻau fuga ma amata ona fai lau laulaau. O aʻa i le taimi nei ua maeʻa ona tosina le susu ma e mafai ona faʻaaogaina fomaʻi. Afai ei ai lau fugalaau, ma na e lūlūina uma laʻau i le tautoulu, ona faʻamafanafana lea pe a vevela le palapala ma faʻagogo. E mafai ona e faʻamaʻaina mulimuli ane - aʻo leʻi tupu mai, ae o le vave ona e fafagaina, o le tele o raspberries o le ai ai le taimi e tali atu ai i le tuputupu aʻe malosi o vao.

Fuga o le tautotogo mo fugalaau

E tele naua fomaʻi o loʻo i ai le vailaʻau, ae mafai ona tuʻuina atu i ni vaega se tolu: minerale, organic, ma le organomineral. E tatau ona e filifili se mea se tasi e mafai ona taugofie ma taliaina mo oe, ae aua le sasaa ma sasaa i lalo o fugalaau mea uma e te maua pe fautuaina oe. Manatua le tulafono autu: e sili atu le tuʻuina atu nai lo le faʻafefe. Mai i le tele o faʻamaʻi, o le maualuga o le salts o le a faaputuputu i le eleele, e mafai ona susunuina aʻa, o le a amata ona magumago lau lau ma malepe. Ma o lenei rasipi e matua leai lava se aoga.

Fafagaina o fugalaau ma fualaʻau minerale

O fomaʻi sili ona taatele o loʻo i ai le nitrogen o le Urea (urea) ma le nitrate ammonium. E i ai foi le nitroammophosk; o loʻo i ai le tolu macronutrients i tutusa tutusa i le taimi e tasi: nitrogen, phosphorus ma le potassium. Afai e te faia, ona tatau lea ona faaitiitia le fua o le kopole ma le pailani i le taumafanafana ma le afu o le autumn.

Urea po o Uria - o le faʻaaogaina o le fua o le nitrogen masani masani ile igoa e manatua lelei

Tulaga masani mo le faʻaaogaina o fualaʻau minerale oona mo le 1 mita:

  • Uro (Urea) - 15-20 g;
  • nitrate ammonium - 10-15 g;
  • nitroammophosk - 20-30 g.

O le tasi sipuni tele e leai se pito i luga e aofia ai le 10 g o le faʻamalaʻau. E tatau ona e filifilia na o se tasi o nei mea faʻamaʻi tolu.

I luga o le Initaneti e mafai ona e mauaina ni tusitusiga auiliili i luga o moli faʻamalaʻau faʻatasi ma faatonuga. O fua faatatau o talosaga e eseese uma: mai le 7 i le 70 g / m². Ou te le iloa pe faapefea ona faamatalaina lenei mea. O fua nei mo le fafagaina o fualaʻau na faʻaalia i luga o afifi o fomaʻi na ou faʻatauina. Masalo o loʻo gaosia e le au gaosi ia foliga, ma o le Urea, faia, mo se faʻataʻitaʻiga, i Moscow, e ese mai na faia ma faʻatau atu i Krasnoyarsk. O le mea lea, ia mautinoa ia mulimuli i faatonuga i le afifiina, ae le o le Initaneti. I le tulaga o le vevela i luga o laei, e taua tele lenei mea.

Fertilize e tusa ai ma ona faatonuga

Falaʻu minerale i luga o le eleele susu. Faʻasusu le taele ma tatala i le loloto o le 5 cm ina ia faʻafefiloi fualaʻau ma le eleele. Afai ua mamago le eleele, ona maeʻa ai lea o laei, ia mautinoa e sasaa le fugalaau. E le tatau ona faʻafesoʻotaʻi maʻalaʻau malulu i aʻa. O le filifiliga lelei o le faʻaaogaina o le fugalaau ao leʻi oʻo i le timu poʻo le tuʻuina o luga o le vai:

  • Faʻasili faletalaʻau ua uma ona faʻamatalaina fomaʻi i le fua tutusa i le 10 l vai;
  • fofola le fofo i le 1 mita;
  • sasaa vai mama i le pito i luga ina ia alu atu le eletise i aʻa, ma e le o ese mai luga.

Vitio: fautuaga faapolofesa i luga o aoga ma le faʻaaogaina o faʻamalaʻau

Meaʻai mo fualaau (e aunoa ma le kemisi)

Afai e te le fiafia i le kemisi, ona faʻaleʻeleina lea i organics. O lenei ituaiga fugalaʻau e aofia ai: faapalaʻau, fuga o manu, infusions o mullein, solofanua solofanua, paʻu manu, vao o vao po o vao, ma le mutia lanumeamata. O le lelei o organics i le natura masani, e mafai ai e oe ona tupu laʻau e aunoa ma le kemisi. E i lalo ifo. Aemaise lava, e le mafai ona fuafuaina le fua saʻo. E oo lava i le mea lava lea e tasi, e fai ma faataitaiga, o le faapalaga i ituaiga eseese e ese mai i se seti o meaʻai ma lo latou faʻamalosi. Organics e faʻamalosia ai le lalolagi ma le potassium, fuakalama, microelements i vaega eseese, ae o le tele lava o mea uma ei ai le vailaʻau oona. Faatasi ai ma nei fugalaʻau, faʻapea foʻi ma fugalaʻau o minerale, e mafai ona fufulu fugalaʻau, mafua ai le gaogao ma susunuina aʻa.

O le maualuga o le maualuga o le faʻamaʻi faʻamalolo e mafai ona aʻafia ai aʻa, o le a faʻamago le vao

Na ia susunuina uma ana tamato faatasi ai ma manulele manu. Sa latou tausia moa, aoina le palapala, salalau pei ona ou fiafia i ai, ma sasaa. Na ou mafaufau: lelei, o le a le leaga e mafai ona maua mai aʻu lava meaola. Na ia vaaia le afaina i ni nai itula. O laulaau i tamato na liu samasama, ona faʻagogo faatasi ai lea ma pu. Talu mai lena taimi, ou te le talitonu foi i faatonuga i luga o le afifiina. Muamua, ou te taumafai i le fua o vao po o se tasi laau. Afai e leai ni mu, ou te fafaga.

E i ai taimi faʻatulagaina taimi e faʻamaonia ai e le au fai togalaau i lalo o fugalaau ma maua ai le lelei. E toe manaʻomia foʻi ona e filifilia se tasi faʻamaʻi:

  • Humus - vao e taoto i luga o le saite mo le tausaga pe sili atu. Uʻu 1 le pakete i le 1 mita ma faʻafefiloi ma le eleele. O le manua fou e matua le talafeagai mo nei faamoemoega. I le mafanafana o le vaitau, e oso ai, aʻo faʻaleleia le tele o vevela, e mafai ona susunuina aʻa, i se faaopoopoga, e tosina ai meaola ola i le eleele, mo se faataitaiga, o se urosa, tuatusi, ma isi.
  • Faʻauu o mullein poʻo le solofanua solofanua. Faatumu le pakete 1/3 faatasi ai ma okeni, faaopoopo vai i le pito i luga, ufiufi, tuu i luga o se sua i se mea mafanafana. Susu ma matala i aso uma. A maeʻa le 5-7 aso, faʻalautele le paluga i le vai 1:10 ma sasaa fugalaau - 1 le pakete i le 1 mita.
  • O le faʻafefeteina o manulele o manulele e faia, e pei o le muamua, ae faʻamalo le mass fermented 1:20. Ole fua ole faguina tutusa.
  • Faʻatoʻaina o vao ma upega. Faʻaaogā na o fasi vaega o laau totō, tipi, faʻatumu le tane taʻavale ma meaʻai mata ma faʻatumu i vai. Faʻaauau le faʻamalosi, faʻaosooso i nisi taimi. A maeʻa le 7-10 aso, faʻaalu le masini i le vai 1: 5 ma sasaa vine i luga o le faavae: se pakete i le sikuea mita.
  • E masani ona faʻasaʻolotoina oe ile meaʻai. Tui legumes i le vavae i le tautotogo: lupine, clover, peas. O nei laau toto e mafai ona tosina mai ai le gaʻo i le pito i luga o le palapala, ma o le faʻaofiina o la latou laumei lanumeamata i totonu o le eleele e tutusa lelei ma le humus poʻo le fugalaʻau. Pe a aliali mai pupuu i luga o le itu, tafatafa ma tuu i totonu o le vavae. O le a amata ona latou pala ma faatamaoaigaina le lalolagi i masini meli ma micronutrient.

Manatua se tasi tulafono: a uma ona faʻaaoga soʻo se mea e faʻafefiloi ai vai, faʻafefe le eleele i vai mama. Faʻamama ma lafoaʻi pe a iai ni fofo.

O meaʻai o mullein, o le solofanua solofanua ma le faʻaogaina o meaʻai e fetaui lelei mo na o totoga totogo fou lea ua e aoina mai i moa po o povi. Teu faʻamafanafana (solofanua humus, fulufulu manu manulele, ma isi) faʻaaoga e pei ona faʻaalia i luga o la latou afifi.

Vitio: fua mo le "lanu meamata" fuga (fusi o laau)

Fualaau fafaga fualaau

E aofia ai nei vaega e lua o fomaʻi:

  1. Faʻatau mai ni mea tuʻufaʻatasia mo le gaosia o meaʻai: Gumi-Omi, Fertika, Mamanu mama ma isi. Suesue ma le faaeteete le tuufaatasiga. Aua nei galo i le tautotogo o le nitrogen e tatau ona avea ma elemene autu, o lona uiga, e tatau ona aofia ai i se maualuga maualuga nai lo isi elemene. E fautuaina e faʻatau faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e makaina i le afifiina o "Spring" poʻo le "Tautotogo". E masani lava ona teuina mea fefiloi e aofia ai humus (humus, compost) ua fefiloi ma vailaau falai, e aofia ai: nitrogen, phosphorus, potassium, magnesium, sulfur, boron, copper and other substances useful to raspberries.
  2. O au lava fualaau, o lona uiga, e mafai ona e faʻaopoopo uma faʻamaʻi faʻamaʻi ma minerale i le taimi lava e tasi, ae tatau ona e vavaeina le vailaʻau, e fai ma faataitaiga: 10 g o Urea ma le afa o pakete o humus i le 1 mita pe faʻaitiitia le faʻavae o mullein e le 10 ae 20 taimi ma faʻaopopo i se fofo o le 5-7 g o le ammonium nitrate. O ia faʻapotopotoga e tatau ona tatau pe a fai e itiiti mea faʻalenologia, ae e te manaʻo foi e aumai le kemisi i se mea maualalo.

E masani ona faʻaalia e le au gaosi oloa i luga o le afifiina ma le faʻamalosaga le vaitau ua faʻamoemoeina.

Fuga lau laulaau

Folie top dressing o se falemaʻi mo fugalaau. O mea taumafa e vave ona tosoina i laulaau, e leai se mea e tatau ona faatali e ave mai le eleele ma auina atu i le suavai i vaega uma o le vao. Ae e le mafai ona faʻatapulaʻaina i luga o laei pito i luga, aua latou te galulue i le lotoifale. O le faavae o le laau o aʻa ma aʻa, ma o le a le lava le meaai i laulaau.
Situa pe a manaʻomia le laei pito i luga luga o laulaau:

  • Ua e tuai ma le faʻasusu i le aʻa, ua foliga mai ua atuatuvale le vao, ua tupu le lelei, e te manaomia le lagolago malosi i le laau.
  • Ua lolovaia le lalolagi, e faaopoopo foi i luga o le laei o luga o le vai, o lona uiga ua na o le faateteleina ai o le tulaga.
  • Raspberries ua faaleagaina aʻa (faamai, meaola faalafua, afaina loloto, aveeseina le saʻo o le lapisi, ma isi).
  • O le tafu o le eleele e tele naua; e leai se vaifofo paleni e alu atu i ai i aʻa po o vaega.
  • O le eleele o le aisa, macro- ma microelements e fausia ai ni mea faʻapipiʻi e le mafai ona aʻafia e fugalaau.

Foliar top dressing o se falemaʻi mo fugalaau, o le meaʻai e vave ona tuʻuina atu i laulaau

Mo le fafagaina o foliar, e mafai ona e faʻaaoga le fua o le mutia ua uma ona taʻua, faʻafefe i le vai 1: 5. Aʻo le i faʻaaogaina, e tatau ona fufulu ina ia le faʻafefeteina e le tagata pulumu poʻo le suāsusu. E mafai foi ona e pamu faatasi ma se vaifofo o le faʻaleleia o minerale, ae i se faʻamasinoga maualalo nai lo le lalagaina o aʻa. Ave se pakete vai:

  • 1 tbsp. l urea po o le ammonium nitrate;
  • 1-1.5 Ata. l nitraamofoski.

O le tafe o le vaifofo o le a itiiti ifo foi, faamalulu lelei uma laulaau. A e faʻatau mai faʻamalositino, vaavaai mo faʻamatalaga i faatonuga: e mafai foi ona faʻaaogaina mo laei pito i luga. O le tele o faʻalavelave faʻaonaponei faʻaonaponei ua i ai se faamoemoega lautele

Vitio: oa ni laei foliar mo, pe faapefea ona faia

E le gata i lea, o tufuga e fausia ni seti faapitoa o elemene, lea e taua o "vitamini" mo laau totō, vailaau faʻamalosi poʻo vailaʻau faʻasaina (Epin, Novosil, Energen, ma isi). Ae ui i lea, latou te le o iai le suauu ma e le mafai ona fafaga fualaau. O aʻafiaga o le tuputupu ae e mafai ona lagolagoina laau i tulaga ogaoga (malulu, lamala, eseesega o le vevela), latou te faamalosia lona puipuiga, fesoasoani e toe maua mai mai faamaʻi, faʻavaveina le fua ma faʻamaʻaina, ae aunoa ma le fafagaina masani, o le a itiiti lava le aafiaga.

Fafagaina o fugalaau i le efuefu

O Ash e toetoe lava o elemene uma o le laulau vaitaimi, ae e le o aofia ai le nitrogen, o lona uiga e le mafai ona avea ma pusa autu o le tautotogo, ae e na o se faʻaopoopoga, ae aoga tele. Wood ash:

  • feteʻenaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi i le eleele;
  • fefefe ese ma faʻaumatia le tele o faʻamaʻi;
  • faʻaleleia le faʻalelei o le eleele, faʻamalosolo;
  • suia le eleʻele o le palapala agai i alkaline, faʻalelei mo fugalaau.

Faʻaaogā naʻo se pefu malu pe na teuina i se nofoaga malulu i lalo o le faʻavaa talu mai le tausaga talu ai. Afai na te asiasi i le timu pe sa teuina mo le tele o tausaga i tulaga o le maualuga o le suavaia, o loʻo i ai nei ni nai meaʻai i totonu, ma e leai se tali alkaline.

Aoina mai le pusa mai le afi i le taimi lava e teu malu ai ma teuina i totonu o se pusa tapuni

O se pusa paʻu ua tumu i le pefu na tu i totonu o lo matou fale, e lei tapunia e se tapuni. Sa teuina iina mo le tusa ma le 5 tausaga mo le mautinoa. O le tautotogo na teʻa nei, na ou manatuaina ai lenei faʻamaumauga ma filifili loa e faʻatino. Sa ou faaputuputu i se sieve ma teuteu le susulu o loo nofoia e le fusi tui. Leai se mea na tupu, na faaauau pea ona faaleagaina e iniseti aʻu togalaau. O le mea moni, e mafai ona e filifili e le mafai ona e fasiotia mea leaga faʻaonaponei nei, ma le toe lefulefu ona toe faia. Ae ou te fiafia e alu i lalo o nei mafuaaga. Sa tonu ia te au e siaki le paluga i se suega faataitai. Fufulu i le vai i le palapala ma tuʻu i lalo le tusi. O lona lanu e lei suia, o lona uiga, o loʻu apaʻu e le o se mea taua, e leai se tali alkaline. E le mafai ona ia faamanualia soʻo se vaʻa, faʻapea foʻi le faʻaitiitia o le eleʻele o le eleele.

Mo le faʻatusatusaina, sa ou suʻeina le paluga mai le ogaumu o le sauna. Lagi ma le Lalolagi: o le suʻega o le suʻega faʻafuaseʻi na liua lanumoana. O le mea lea, aua e te faʻalogo ia i latou e fai mai e le fesoasoani le pefu ia i latou. Latou te le iloa pe faapefea ona teuina ma faʻaaogaina.

O le fua mo le faʻaofuofu o luga o le anufe e matua faigofie lava: sasaa se ipu uʻamea i totonu o se pakete vai, faʻafefiloi, ma seʻia faʻamalolo le taofiga, sasaa i lalo o fugalaau - 10 lita i le 1 mita. O le isi filifiliga: fafasi se tioata o le pefu i luga o le mea lava e tasi ma faʻafefiloi ma le pito i luga. Faia lenei mea pito i luga ao fai le fafaga poʻo le timu.

Vitio: e uiga i aoga o pusa vao

Aua le faʻapipiʻi le pefu pe'ā maeʻa le faʻamalolo pe faʻasaina ma aua nei faʻaopopo i mea faʻafefeteina. Nitrogen ma alkali e fai ai se mea faʻapitoa - amonia. O le vaega o le eletise o le a mou ese atu e aunoa ma le alu atu i fugalaau, ma o le a le toe mafai e le pefu ona faʻaleagaina le palapala. Tuʻu atu i le raspberries se laei pito i luga luga 1-2 vaiaso pe a maeʻa.

O le totoina o fualaau faisua o se mea e sili ona taua ma talafeagai. E lava i le amataga o le tautotogo e faʻaaogaina ai se tasi o laei taua i le faʻamalositisi (minerale poʻo le faʻasaʻo) ma pe a maeʻa - micronutrients (faʻalauteleina o meaola, palu). I faʻafitauli faʻafuaseʻi, o le a fesoasoani le laei pito i luga. Ia mautinoa e mulimuli i faatonuga, faʻaaoga togafitiga faʻamaonia. Soo se mea faitino e mafai ona iʻu ai i ni mea leaga.