Faatoaga

Puele pipi: o foliga foliga, o le a le matautia, pe faapefea ona faatea ese

E ui lava i le mea moni e faʻapea e le eseese ituaiga paʻu i lapopoa tele, latou te mafua ai le tele o mea leaga i faatoaga o togalaau, fausaga laupapa ma fafie. I tausaga talu ai, o suiga i tulaga tau feteenaiga na mafua ai le toe gaosia tele o nei meaola iniseti. E le gata i lea, o le tele o vaomatua e saofagā i lenei mea e aunoa ma le faʻamamaina lelei o poloka o laau paʻu ma pamu o loʻo totoina ai nofoaga mo faʻamaʻi. I lenei itu, e tatau i tagata uma ona ona iloa pe o le a le paʻu paʻu ma le auala e taulima ai i totonu o le fale.

E te iloa? Faʻasalaga pipi e osofaʻia laau ola maloloina pe afai e tele naua. Afai e laʻititi le aofaʻi o iniseti, e faʻamalieina i luga o laau tuai, vaivai ma faʻamaʻi. O laau Coniferous, aemaise pine pine, o le sili ona lauiloa mo pusi paʻu. Ae ui i lea, o nisi ituaiga o meaʻai e ola i isi ituaiga, e aofia ai fualaau suamalie. I le ogatotonu o le latitude, o le paʻu e ono-toothed beetle e sili ona taatele.

Puele anufe: o le a le mea e foliga mai o se meaʻai

O pusi anufe e fausia ai se vaega o le vao o le igoa lava e tasi o le falemaʻi, o lona faʻamatalaga e aofia ai na o le 750 ituaiga, e 140 e taatele i Europa. O le anufe pipi na maua lona igoa ona o le mea moni o le tele o ona ituaiga o loʻo ola ai i latou i lalo o le paʻu. O pusi pito sili ona tele na maua i luga o le konetineta o Europa ua oʻo i le 8 mm le umi, ma o le laʻititi - e le silia le 1 mm. Ae ui i lea, i totonu o mea manogi o loʻo i ai ituaiga meaola e oʻo i le 1.5 cm. Ina ia mafai ona iloa le meaola i le taimi ma puipuia le leiloa e mafai ona mafua ai, e taua tele le suesue i le ala e foliga ai le paʻu. O le ulu o le iniseti e laʻititi, e le lelei lona faʻamalamalamaina, faʻafefe pe faʻatautaia, e faalagolago i le itupa: o tane e i ai le muaulu laulu, o fafine. I le pito i tua o nifo o loʻo faatulaga i ni laina le lelei, e fai ai se vaega o gasegase iloga. O foliga o le pito i tua e toetoe lava o le lautele, quadrangular, faʻaloloa.

I luga o le vao elytra o ni fasipepa poʻo ni sikuea e ufitia ma le ufitia o latou luga. O tagata matutua e lanu enaena, o le ulu e pogisa, toetoe lava o le uliuli. O le tootoo o le paʻu paʻu e leai ni mūmū, samasama-paʻepaʻe, e tutusa ma se anufe anufe.

E te iloa? E ui o le paʻu paʻu o se mea matautia o manu o laau, ae o loʻo i ai foi nisi o manuia e aumaia e le iniseti. Faʻafefe o pipi e toe faʻaaogaina cellulose, o le mafuaʻaga lea ua manatu ai i latou o "tausi vaomatua".

O le tele o taimi i totonu o le fale ma totonu o le togalaau e mafai ona e maua ai meaola faalafua o ituaiga e tolu:

  • Pelu i totonu o le atunuu - sili ona tele, ausia le umi o le 12 - 15 mm. Lanu uliuli uliuli, e aliali mai i le taumafanafana, e lafoaʻi se pu faʻalelei i totonu o le fafie. O le faataamilosaga o le olaga o lenei ituaiga o vao o le umi lea - e oo atu i le 10 tausaga, lea e faigata tele ai le tau faasaga i lenei meaola, talu ai o le parataiso ei ai taimi e faʻaumatia ai le laau mai totonu aʻo lei maua.
  • Fale o Meatotino - e oo atu i le 3 mm, le lanu enaena. O tagata matutua latou te tuua le laau i le tautotogo po o le amataga o le taumafanafana. I le taimi vevela e mafai ona maua i luga o puipui poʻo le faʻalo. O pusi e aina i totonu o le laau e iʻu i le 1.5 mm le umi, ina ia mafai ona iloa ai le paʻu, e tatau ona e siaki ma le faaeteete fola, meafale, laupapa ma laupapa. O le faataamilosaga o le olaga o se iniseti e 2-3 tausaga.
  • Malosiaga - o lea na valaʻau ona o lona gafatia e olo le laupapa i le paʻu, e tutusa ma le falaoamata. O tagata matutua matutua e lanu enaena, ae sili atu le tele nai lo muamua, e oo i le 6 mm. O nei paluga e aliali mai i le faaiuga o le tautotogo ma le taumafanafana, felelei soo i le pogisa. Latou te mananaʻo e sili atu ona fafie fafie laupapa, o lea e mafai ai ona maua i latou i nofoaga o lo o taina. Taimi o le olaga - e oʻo atu i le 1 le tausaga.

O mea taua o le taamilosaga o le ola o le paʻu paʻu nai lo le mea leaga matautia i le togalaau

O le nofoaga e nofo ai le pusi e ono fesuisuiai e fuafua i ituaiga. O nisi o na mea e na o luga o laau e ola ai, o isi e sili ona filifilia laupapa. E faʻapitoa foʻi mo ituaiga meaola eseese o le fausaga o labyrinth, lea e faia e parasite i le laau. O le mea lea, e ala i le ituaiga o gaioiga, e mafai ona e iloa po o le fea ituaiga o paʻu o loʻo pipisi. O le taamilosaga o le tele o ituaiga iniseti e tutusa, ae o le numera o augatupulaga ma fuainumera e mafai ona eseese ma faalagolago i luga o le tulaga o le faafanua ma tulaga tau i luga o nofoaga e nonofo ai. O le vaitau mai le tuʻuina o fuamoa i le faʻaolaina o tagata taʻitoʻatasi i talofa e umi lava. Muamua, o le tamaʻitaʻi e gaosia fua - e oo atu i le 80 vaega i le taimi lava e tasi i totonu o le paʻu o le paʻu. A maeʻa le 4-5 vaiaso, ona aliali mai lea o aʻa, lea e 'ai loa i le fafie.

O le siva o le paʻu paʻu e feosofi i totonu o le laau pe a ma le 3-4 tausaga, faʻamaʻi e oo i le 15-20 cm o le laau o loʻo nofo ai. A maeʻa lena mea, o le alova e faʻapipiʻi le vavalalata vavalalata i luga o le fafie, i le mea e liliu ai i totonu o se paʻu. A maeʻa le isi 7-8 vaiaso, ona alu ese lea o le iniseti ma alu e suʻe le paga. A maeʻa le vaʻai, ona toe fai lea o le taamilosaga o le olaga.

O gaoioiga masani i ituaiga uma o paʻu paʻu eseese e eseese: i le vaeluagalemu o loʻo i ai uma ituaiga o meaola ma mea e mafai ona lele i le taumafanafana. O gaoioiga i aso uma i ituaiga uma o loʻo i luga o le konetineta o Europa tutusa - latou te lele i le goto o le la. O le anufe e mafai ona faʻaleagaina le le faʻafanoina e le gata i tagata matutua o ituaiga uma o loʻo i ai nei, ae ia faʻaumatia ai foi tamaiti laiti. Ae ui i lea, e le o mea uma na o le paʻu paʻu e matautia ma. O ituaiga e pei o fualaau suamalie ma suamalie e mafai ona faaleagaina fualaau aina ma fualaau aina, ma mafua ai le faaleagaina o le togalaau atoa.

O meaʻai i totonu o le togalaau e masani ona mafua ai faʻalavelave osofaʻi, o lea e tatau ai ona e iloa le auala e taulimaina ai se taligalu, moli fualaau 'aina, slugs, paʻuvilio, mice, aphids, mimiti, ma uaea.

O nei anufe e sili ona lamatia mo fale laupapa, fale ogalaau, faapea ma fausaga laupapa ma isi vaega o fale. O mea leaga e mafai ona latou faia e tutusa ma le tele ma le faaleagaina mai se afi.

Faailoga o se paʻu paʻu i totonu o se togalaau, pe faapefea ona iloa se meaola

O le mea e sili ona lamatia i le togalaau o le fualaau lea o fualaau aina ma le maanuminumi, lea e faaputu i luga o le apu, cherry, loloto le loloto i totonu o fafie, lea e matua faigata lava ona tau ai. O nei parasite ma o latou gaugau e ala i le paso o fuaitau, e oo atu ai i le oti o laau. E taua le matauina o le iniseti e filifilia le tele o maʻi, o laau tuai ma le vaivai, e seasea osofaia ai meaʻai maloloina. E tāua tele le faʻaaogaina o meaola o manu i le vave ona iloa. Faailoga o le iniseti olaga e faigofie ona matauina:

  • o foliga vaaia masani o tagata fai laupapa i laau o se faailoga lea o le paʻu o le paʻu;
  • O tamai pu i totonu o le paʻu o se faailoga manino, e iloa ai e le gata o le laau e afaina i le paʻu paʻu, ae ua mafai foi e le ova ona tuʻu ese ma o le siama e mafai ona tupu aʻe i se faʻamaʻi;
  • laulaʻau po o nila faʻapalapala;
E i ai foi nisi o faʻamaʻi faʻalavelave e faʻaalia ai o le laau o lo o ola ai le paʻu, e le mafai ona faʻaolaina ma e tatau ona faʻaumatia vave:
  • i lalo o le paʻu e foliga mai o le efuefu lelei, e pei o se kofe uamea. O lona uiga o le laau e pisia i le tele o parasite;
  • afai e oti le paʻu mai le ogalaau ma pau, ona oti ai lea o le laau, e tusa lava pe o iai pea paranesi i luga.

E faʻafefea ona feagai ma paʻu paʻu i le atunuu, o le fautuaga sili

O le faigata tele o se tauiviga mataalia i luga o laau i luga o laau o loʻo i ai i le mea moni o lona faʻaogaina o le taamilosaga loloto o le ola i totonu o le fafie, o lona uiga o siakiina o vailaʻau e le maua ai le selau pasene le iuga: e faigata mo le sauniuni e ulu loloto i totonu o le laau.

Ae e mafai lava ona e tauina se sasa e pei o se paʻu paʻu, ma e tatau ona e faia i le taimi lava lena, i le taimi lava e masalomia ai lona i ai i totonu o le togalaau poʻo luga o fausaga.

Muamua, e aoga le iloiloina o le tulaga o le faaleagaina i le laau. Pe a faʻapotopotoina ni paʻu i nofoaga ma pu, vaivaiga lautele ma faʻavaivai, e le mafai ona faʻaolaina. I lenei tulaga, o le laau ua aafia ua tipi ma susunuina. Afai e le sili atu ma le lua pe tolu ni pu laiti e matauina i luga o le ogalaau, ma o le laau atoa e foliga foliga maloloina, o le paʻu e le tu i tua, afai e te taumafai e tui i se naifi, e mafai ona e teuina.

Ae e te leʻi tauina se meaʻai, e tatau ona e saunia mo le galuega: tuʻu meafaiva puipui ma faʻaaoga se pulumu malo e aveese ai le palapala mai le laau ina ia sili atu le lelei o gaioiga o iniseti. O le sauniuniga e tuiina i se tui i totonu o paʻu na faia e ulupo. O faagasologa e pei o Antizhuk, Anti-Shashelin, Confidor, Calypso ma le Malo-20 ua faamaonia lo latou aoga. O se vaifofo o fualaau oona e faʻafeiloaʻiina i totonu o pu lua i le fa faʻanoanoa, ona o loʻo gaogao, mulimuli ane o loʻo faʻafefeteina ia fuaitau i le togalaau.

Faatasi ai ma metotia o le auala e mafai ai pea ona tauivi ma se meaʻai, o vailaʻau faʻasolosolo e faʻaaogaina i luga o mea faʻapitoa. O se faʻaopoopoga sili lenei i togafitiga masani faʻatasi ai ma iniseti, ae e mafai ona faʻaaoga faʻapitoa faʻatasi ma sina faʻaleagaina o le laau. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga le tar poʻo le kerosene, o se vaifofo e taulima ai lua i totonu o laau. Togafitiga ma lenei fofo e mafai ona faia e avea ma se puipuiga i le taimi o le tautotogo, pe a uma ona tupu. O le kopiina o le totoina o paranesi, kusi ma palealii e faalua ona faia i le afa o le lua vaiaso. Insecticides o se fua talafeagai lelei e tetee atu ai i le paʻu o le paʻu, ao latou faʻaumatia ia pīpī e fesoʻotaʻi ma le foliga faʻafefeteina poʻo le tasi foi pe afai e sili atu ma le toatasi le tagata e faʻafesoʻotaʻi ma laupapa ua togafitia. O i latou nei o tagata matutua, talu ai e le mafai ona oʻo atu i totonu o iʻa ona o le loloto o le latou nofoaga. Pe a liu le aloa i totonu o se vao ma ulu atu i le mea e togafitia, o le a vave ona mate, e leai se taimi e tuʻu ai fuamoa fou. O le mea lea, e fesuiaʻi ai le faitau aofaʻi o faʻamaʻi pepe.

Gaioiga puipui, pe faapefea ona puipuia le togalaau mai meaola faalafua

O le puipuia o le foliga mai o le paʻu paʻu o se tasi lea o auala sili ona taua e faʻafefe ai lenei meaola i totonu o le togalaau. Mafaufau i auala sili ona mataalia e puipuia ai le togalaau ma fale laupapa mai le manaʻoga mo le faʻafanoga:

  • le teuteuina masani o lala mamago ma mama i totonu o laau. O lenei mea e le mafai ai e faʻamaʻi pipisi ona salalau.
  • suauu taʻi tausaga i le paluga o le lime;
  • togafitiga ma fualaʻau ma sauniuniga o meaʻai i le taimi o le vevela malosi o le paʻu o le paʻu ma le tupu mai o ni anufe mai le paʻu, talu ai e le mafai ona tau le aloa i isi auala;
  • Pe a togafitia laau ma vailaʻau, e tatau ona e faʻaopopo se fasimoli kulimi i le fofo. O lenei mea o le a mafai ai e le vailaau ona sili atu ona "pipii" i le paʻu. O togafitiga e toe faia pe a uma le lua i le tolu vaiaso;
  • le faia o mea ua taʻua o mailei mo paʻu paʻu. I le vaitau o le taumafanafana, o laʻau fou ua seleseleina i lalo o le nofoaga. O fafine o iniseti e sili atu ona filifilia saʻo nei "mailei" mo le faʻatauina o fuamoa. I le taufaaiuiuga o le taumafanafana, o nei fasi ogalaau ua susunuina;
  • E taua tele le suʻesuʻe po o le a le iniseti o iniseti ma manulele e 'aina le paʻu paʻu ina ia mafai ai ona faia ni tulaga i totonu o le togalaau mo a latou faatosinaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faifaʻailiuli uliuli o se faʻamaonia lelei o le paʻu o paʻu paʻu;
  • faia le faagasologa masani o le ogalaau ma lala mafiafia faatasi ai ma le paluga o le omea ma le humus po o le paluga ma le lime faamama.
Talu ai e le fiafia le laʻau i le nofoia o laau ola maloloina, o le mea pito sili ona taua o le tausia lea o le togalaau ina ia mafai ai ona tumau lona puipuiga ma le mafai.