Laʻau

Vaʻaia o fualaau aina: o se faʻatalatalanoaga o auala sili e ufiufi ai laau

O le tulaga maualuga e ono eka, lea na faia i le tuanaʻi talu ai nei mo le tele o faifaatoaga i lo tatou atunuu, e faigata ona faʻatumu i fualaau 'eseʻese eseese ina ia e le aʻafia ai lou lava mafaufauga. E itiiti se avanoa. Ona o le mea moni o nisi fale o le a tu i luga o le 'upega tafaʻilagi, e matua faanoanoa. E aliali mai o se auala mai le tulaga e mafai ona faapipiiina ai laau fua. I le atiaeina o se tomai patino i le sao atoatoa o lenei galuega faigofie, e mafai ona e teuteuina lau togalaau ma apu poo pears, i luga o lala o fua o ituaiga eseese o le a ola. Matou te faʻalauiloaina oe i auala sili e totoina ai laau fua.

Faatomuaga i Manatu Autu

Muamua, e tatau ona e faamasani ia oe i manatu faavae o le a faaaoga pe a tatou talanoa e uiga i tekinolosi tui:

  • Faʻatau. O le igoa lenei o le laau o le a tatou totoina ai se ituaiga fou. I le avea ai o se tulafono, ua faia le tui i le pito i lalo o le laau. E mafai ona avea ma se ogalaau (shtamb) poʻo se aʻa.
  • Priva. O le vaega lenei o le laau eseese o le a faapipii i luga o le faʻatau. O le sikola o le a fausia ai le pito i luga o le laau, lea e nafa ma ona uiga eseese.

E tatau ona tuʻufaʻatasia le faʻatau ma le selu. A leai, e le mafai ona tupu le tusitusi. E masani lava ona filifili ni laau totino o loo i totonu o se vaogalaau. E le mafai ona e totoina se pi i luga o se birch. O se vaomatua po o se uʻamea e talafeagai mo ia, pe a fai o le fatuina o se ituaiga o meaola eseese ua fuafuaina. Ae ui i lea, o pears, i luga o nisi o paranesi e tutupu mai aʻi, e taatele.

O lenei siata o fesoʻotaʻiga o vailaʻau e fesoasoani ia te oe e fuafua vave po o le a le rootstocks e mafai ona faapipii e faʻaaogaina ai le laau.

Tekonolosi o le tuiina o fualaau aina suamalie

Mo tui, e taua le filifilia o le taimi sao. O le gaoioi malosi o sua i totonu o le laau e fesoasoani tele e maua ai aʻa i totonu o se sikola vave, o lea o le tautotogo po o le mafanafana o le taimi aupito sili lea mo sea galuega.

O metotia nei o le faapipiiina o laau fualaau aina e masani ona faʻaaoga i le faʻatoʻaga:

  • fugaina e le fatu (see);
  • faʻaaoga le au.

I le avea ai o se tulafono, o taimi uma e lua o le taumafanafana ma taimi o le tautotogo e filifilia mo le faʻatupuina o le vevela, ma o le tautotogo o loʻo manatu pea e sili ona lelei mo le galulue faatasi ma le tipi.

Filifiliga 1 - o le mata o le mata

A oʻo mai le fuga, o le fuga o le pua lea o se variʻau. Mai le a le laasaga o le fafaguina o loʻo i ai, o le taimi aupito sili ona lelei mo le faʻatinoina o le totoga e faalagolago.

O le taunuuga o le fugaina o se fatu (mata) e manino lava ona vaaia i lenei ata: i le tautotogo o le a amata ona gaoioi lenei fatuga, ma o le paranesi fou o le ai ai faailoga uma o se fusi teuteu

Mo se faʻailoga fafagu, o le taimi sili ona lelei ua manatu o le amataga lea o le suavai - punavai. E manaʻomia foʻi faʻapitoa i le faʻataugaina: o le laau e tatau ona i ai se paʻu vaivai ma vaivai. A faʻaaoga se gaʻo momoe, o le afa lona lua o le taumafanafana o le a sili ona lelei le taimi mo le galuega.

Sauniuniga o faʻatau mo tui

I luga o le laau rootstock, e tatau ona tatala lelei le eleele mo le lua vaiaso ma faasaoloto mai vao. Vai le laau pe a tatau ai. E te le manaʻomia le tui i le itu i saute o le ogalaau o le laau, aua e mafai ona faʻamago le fatuga i lalo o le malosi o le la, ma aʻo lumanaʻi ai le taimi e aʻafia ai.

Taioiga o galuega

Matou te aveese le fatugao mai le au. Mo lenei galuega tatou te manaʻomia se naifi malosi. O se meafaigaluega le lelei e mafai ona faʻaleagaina le mea faapipii ma faʻaaogaina uma. Faʻatasi ma le fatugaʻo, matou te vavae ese le talita - o se vaega laitiiti o le cortex. Matou te taumafai e puʻe fafie i se mea itiiti e mafai ai. Afai o le galuega e faia i le taumafanafana, e faia ai se faʻavae i luga o le fatugaʻo ma i lalo o le 1.5-2 cm, pe a maeʻa ona tipi mai le agavale i le taumatau. Afai e tupu i le tautotogo, e talafeagai le faia o le pito i lalo 1-1.5 cm le umi.

E leai se mea ofoofogia i le faʻatinoga o lenei galuega; i le gasologa o le taimi, i le mauaina o le tomai, o le ae faia toetoe lava a aunoa

Matou te saunia le faʻasoa, lea na matou tipiina ai le paʻu i luga ma vaeluaina ai. I le tautotogo e faigofie lava ona fai. O le vaitusi e tatau ona i ai i foliga o le mataitusi "T". Matou te punou i tulimanu ma aumai se taga, lea e tatau ona fetaui lelei i le sikuea. Afai e tele le talipupuni, matou te tipi. O le fatuga ua faʻaofiina i totonu o le taga e maua ai le saʻoga mai le pito i luga. Matou te faia ma le faʻaeteete lenei mea, o loʻo uuina le sikola mo le mamalu pito i luga o le visa. Matou te faʻapipiʻi le tulaga o le fatugao mai le ata tifaga.

Afai o le fugaina o fualaau aina suamalie na faia i le tautotogo, ona maeʻa ai lea o le puaa pe a uma le 15 aso. O lenei mea moni o loʻo taʻu mai ai se taunuuga lelei o le galuega na faia. Aveese le taofiga, ma le faaeteete i lalo o le faasologa. I le tulaga o le vevela o le taumafanafana, e tatau ona faatali le togi seia oʻo i le tautotogo e sosoo ai.

Filifiliga 2 - suluina ma se sulu

O le faapipiiina i le vavaeina o laau aina e faaaoga i mataupu pe afai:

  • e le o le mea e manaʻo ai le tupuga;
  • ua faaleagaina le laau, ae ua e fuafua e teu;
  • e manaʻomia lou suia o le tasi laau toto i le isi;
  • o le pale o le laau ua lelei ona atiae mai na o le tasi le itu ma mo le isi itu e manaomia ai lala fou.

I le faʻaaogaina o vavaega, o le galuega e faʻatinoina i auala eseese: i le vaevaega, kopi, i le vaeluagalemu, i tua o le paʻu, i le itu i fafo, ma isi ...

Faigofie ma faaleleia le kopi

Mo le faapipiiina o laau fua i lenei auala, o laʻau ma rootstock lala ua filifilia mai le tutusa o le mafiafia. Faatasi ai ma se kopi faigofie i luga o le lala rootstock ma luga o le au, matou te faia ni vaega e le mautonu pe tusa ma le 3 cm. Matou te tuuina atu se vaega o le au i luga o le rootstock vaega ma faaleleia le nofoaga o la latou sootaga ma se ata tifaga. Faʻamuʻu le pito i luga o le tipi faʻatasi ma togalaau. O lenei galuega e faia i le amataga o le tautotogo, ma o le a mafai ona tautala e uiga i le taunuuga i le 2-2.5 masina mulimuli ane, pe a fetaui le rootstock ma le sikoa.

O loʻo faʻamalamalama manino mai i le ata le faigofie o le faʻataʻitaʻiga mai le faʻaleleia atili: i le tulaga lona lua, o le tele o faʻafesoʻotaʻiga o le a mafai ai e laau ona ola malosi atili

Mo le faʻaleleia atili o le faʻataʻitaʻiina o le fausia o se isi faʻaopoopoga mo le viliina o laau. I le taimi lava e tasi, o le tipi i luga o laau uma e lua e le faia lamolemole, ae pei o le uila. O lenei zigzag e faia ai se ituaiga loka pe a fesoʻotaʻi, lea e maua ai le lelei sili ona lelei.

O se fuafuaga o se fuafuaga, ae o taimi uma lava e sili atu ona lelei le faʻataʻitaʻiina o faʻamatalaga uma o le galuega. Ia, ia mautinoa e leai se mea faigata e uiga ia te ia

Faʻaaogaina o se itu

O le tipi ua faia i le loloto i le pito i luga o le rootstock ina ia tusa ma le 3 cm le tumau i le isi itu. Ua matou selesele le umi o le 4-5 cm. O se tipi ua faia i le vaega pito i lalo o le auʻau ina ia faia ai se tina diledral. Matou te faʻaofiina se tina i se vaeluaina o se faʻasoa. O lona lautele itu e tatau ona fetaui ma le pito i fafo o le paranesi. Mausali le tulaga o le au.

Pe a fai tui i se mea e felafolafoaʻi ai, ona oʻo lea o le sikoso i totonu o le faleoloa e pei o se ituaiga o tina, ma e matua taua lava le faʻasolosolo o le paʻu o lona paʻu ma le paʻu o se paranesi; I lenei tulaga, e manaʻomia ona faʻamautu

A sili atu le mafiafia o le faʻatauga

Faʻatasi ai ma se aʻa root root, e faʻaaogaina se tui mo le paʻu. I le pito i lalo o le seleselega ia vavae ese i le maualuga o le 30 tikeri. O le paʻu ua tipiina i totonu o se fasi fanua, a maeʻa ona tuʻuina atu lea o se 'ie i totonu o le taga. Ae ui i lea, e le mafai ona vavae le paʻu. Mo le faia o lenei mea, ia fusi lelei le faʻatauga ina ia le galo le paʻu i le taimi o le galuega. A maeʻa lena, vavae ese ma le faaeteete le paʻu mai le ogalaau. Ina ia faia lenei mea, e sili atu le faʻaaogaina o se naifi, lea ei ai le ponaivi faapitoa mo lenei faʻamoemoe. Matou te tuʻuina le au i totonu o le taga, faʻapipiʻi le tui i le ata, ma suauu lona nofoaga i le togalaau.

A fai tui i luga o le cortex, e mafai ona faʻapipiʻi le pito o le cortex, pe mafai foi ona faigofie ona toe toso i tua, talu ai na e faʻamalosiina muamua ina ia aua nei gase

Fatu se ituaiga fou

Mo le mafuaʻaga lenei, toe faʻatulagaina o fua o fua o laau 'aina ua tupu i se vaeluaga e sili ona talafeagai. Matou te tuua pe a ma le 10-30 cm mai le nofoaga o le laau-rootstock. Matou te vavaeeseina lala uma o le skeletal. I totonu o laʻau, tatou te faia ni vavaega umi ma se loloto e tusa ma le 5 cm. Afai e mamafa le lala, e oʻo lava i le lua vaeluaga o le fusi e mafai ona tuʻuina i totonu. Mo se lala lamolemole, o le afa-vaeluaga (e le pasia) e talafeagai. E seleseleina seleni ina ia maua ai "tauau" (laina saʻo), ma o le a latou malolo ai i luga o le puipui. Ua tumu le koko i le pusa, ma o le pito i luga o le tipi ma le hemp ua faʻafefeteina i le togalaau. O le nofoaga o le tui e tumau.

O le tui i totonu o le kiliva e masani ona faʻaaogaina e fatu ai se ituaiga laau fou, pe afai e le fetaui le tagata tuai i le pule o le togalaau

O lenei lisi o filifiliga e le maeʻa. Faatasi ai ma le atinaʻeina o togalaau, o le a tatou iloa ai nisi mea e mafai.