Fua o le gaosiga

Kirkazon (aristolohiya): mea aoga ma aʻafiaga ile tino, togavao ma le tausiga

O le toʻatele o tagata e iai fale e masani ai kirkazon, latou te fiafia e totoina ina ia mafai ona teuteuina le laufanua. Ae ui i lea, e toaitiiti e iloa o lenei vine e mafai ona faʻaaogaina i vailaau masani mo togafitiga o faʻamaʻi eseese. Auala e ola ai se laau ma togafitia i latou - o le a tatou mafaufau atili.

Faamatalaga faʻamalosi

Kirkazon poʻo aristolohiya (i le Latina - Aristolochia) - o se vao faʻalauiloa poʻo se vine (e faalagolago i le ituaiga). Laʻau saʻo e ola faʻamalosi. O lau o le tele o sui e foliga tutusa ma le fatu, tupu faasolosolo tasi i le isi, tasi i luga o le ala. Fugalaau ei ai foliga o se pulou, tatala i le pito, o loʻo i ai mea e maua ai petals. O nei laau totino e faʻapitoa, e iai a latou meaʻai ma pistils. Apalai e iniseti, tosina atu i latou i se manogi mataʻutia. I le ogatotonu o le tui e tupu ai fulufulu faapitoa e le faatagaina ai le iniseti e ulufale i totonu.

I le sailiga o se auala, o le a faia ai le felafolafoaiga. A maeʻa le faagasologa, e vave ona mou atu le fugalaau ma alu ese atu. O fua e pei o kukama, polo po o pears, mago, e aofia ai puipui e aunoa ma ni aano i totonu, i le tele o fatu.

Faasalalau

O Kirkazon e fiafia i se vevela, o nisi taimi - lelei le tau, masani ona maua i Aferika, Asia, ma Amerika. I Rusia, e 5 ituaiga e ola i Sasae Mamao, North Caucasus, i le Europa o le atunuu.

Manua laʻau

Totoga o le ituaiga o le tuufaatasia o le 485 ituaiga, o le sili ona lauiloa o ni lau lapopoa, Manchurian, lomonosovidny ma lapopoʻa tele.

E taua! O ituaiga uma o kipizona e afaina, o lea ia mautinoa e le oona e tamaiti le latou fia iloa.

Laʻau tele

O le telefoni (paipa) kirkazon o loʻo faʻamatalaina i lau lapopoa i foliga o se fatu. O le igoa lona lua o le laau na mafua mai i fugalaau, o loʻo faʻafeoloaʻi ma se siaki, ma e foliga mai o se saxophone. O le oʻo atu i le ogatotonu o lenei faʻamaʻi, o iniseti e mafai ona lele ese naʻo pe a latou faʻaleagaina se fugalaau. O fua e magumago, e leai se mea, e i ai se foliga lautele ma pito i luga, atonu o fatu i le ogatotonu. Faʻaaogaina tele Kirkazon e faʻaaogaina ai pa puipui, arbors, tunnels.

Manchu

O lau o le Manchu kirkazon e foliga foliga tutusa i laulaau o ituaiga muamua, e tusa ma le 30 cm le lapopoa, latou te sosogi le manogi o le tolauapiga. E ala i le taumalulu, lanu samasama ma liu enaena. O le ogalaau ma lala o lenei mea fetolofi e aʻe i luga o laupapa. O fugalaau susulu i le foliga o se 'ie solofanua e pei o se "gutu" tatala ma petals o loʻo siomia ai e tupu mai i le galala, o totonu o le uila.

O fua e tutusa ma kukama, e aofia ai puipui faceted ma ni nai fatu i totonu. O le laau e mafua mai i le lamatia ma tusia i totonu o le Red Book of Rusia.

Lomonosovidny

O le eseesega i le va o le lomonosovogo kirkazona (o isi igoa - masani, vao vevela, finovnik) e pupuu lona umi, e oo i le 90 cm. O laulaau e lapotopoto pe leai, latou te manogi lemu, o le tele e tusa ma le 10 cm. O fugalaau e faʻapipiʻi, i pito latou te faʻalauteleina, o foliga o le laulaufaiva.

O loʻo i ai i totonu o pou o leaflets i vaega. O fua e foliga mai o le polo po o le pi, o le puipui e manifinifi, e leai se pulupulu, e selesele fatu, e oʻo i le 10 mm le umi. O lenei vine o se vailaʻau faʻamaʻi.

Tele-faʻafefe

Faʻalautele tele le kirkazon i le tau vevela o Amerika ma Initia. O ona lau e lautele, i foliga o se fatu. O fugalaau e tele, e pei o se faʻaloloa, e manogi e pei o manu palapalā e faʻasesē ai lago ma vavae.

E te iloa? E foliga mai o le vanilla lauiloa o le fua lea o vine o le aiga o le orchid.

I totonu o tagata faʻamalo, Colombia, o le laau e faʻaaogaina e togafitia ai le gata o le gata, faasaga i microbes, e faʻaleleia ai le leo o le tasi, e faasaga i le kanesa (mafua ai suiga ile soso). O loʻo naunau e 'ai e susuga-tamaʻitaʻi.

Mea tau vailaau

Aristolokhin o loʻo i ai i le vailaʻau kemikali o kirkazon, o lenei vailaʻau e iai mea taua aoga:

  • gaioiga faʻapitoa;
  • faʻataʻitaʻiga gaioiga;
  • gaioiga faʻamalosi;
  • afaina;
  • faaitiitia le vevela;
  • faʻafesoʻotaʻi faiga faʻapitoa;

E le gata i lea, o le faʻaogaina o le tino e mafai ona fesoasoani i le faʻamalosi: Birch, poplar poplar, monard, prince, kalgan root, aspen ma kalanchoe.

  • fesoasoani e faʻaititia le tausaga;
  • faʻateʻa toto toto;
  • faatelevave le fatu;
  • faʻaagaoioia le faʻaogaina o le tino;
  • faʻamalosia le manava o le uila.

Faafetai i nei mea totino o le laau, o vailaau faʻaleaganuʻu ua maua lona aoga i na faʻafitauli faʻalesoifua maloloina:

  • paʻu o le paʻu;
  • faafitauli gastrointestinal;
  • urinary tract infection;
  • faʻamaʻi o faʻalavelave faʻaleleia;
  • faafitauli gynecological;
  • uila;
  • maʻi catarrhal;
  • faʻatasi faʻamaʻi;
  • faaputuputu o le suavai i totonu o masini;
  • faateleina le mamafa.

E taua! E talafeagai le faʻaaogaina o vailaʻau i luga o le faavae o totonu i totonu o le fautuaga a le fomaʻi ma e naʻo lalo o lana vaavaaiga.

Faaaoga i vailaau masani

I faʻataʻitaʻiga faʻasoifua maloloina i luga o le faavae o Kirkazon faia ni teuteuga mo mea manogi ma vai taele, tinctures, suauu. Faaaoga tele i fafo, ona o le faʻaaogaina i totonu e gata i mea oona o le laau.

Mo le kuka teuteu o togitogi Aristolochia 2 sipuni vavalaʻau o meaʻai matago e sasaa atu i se ipu vai, faʻatagaina e kuka ma kuka mo le 15 minute. Ona tuʻuina lea i le vevela vevela mo le mafanafana ma faʻafefe. O lenei mea teuteu e faʻaaogaina e togafiti ai eczema, neurodermatitis, suauʻu, karipuni, haroi, psoriasis, ma isi faʻapaʻu o le paʻu. Mo togafitiga, o le vaega ua afaina ua fufulu i le susu, faia se pulufana po o se kulimi.

Mo le togafitiga o le tele o faʻamaʻi paʻu ma le eczema e faʻaaogaina: cornflower, celandine, dodder, lovage, yucca, echinacea, fir, rosemary, marsh, savory, succession, elecampane ma le enoteru.

Ata teuteu o aʻa o aristolohii tunu i le auala lava e tasi, ae nai lo gaʻo, faʻaaoga le 1 sipunipuni o aʻa mago ma gaosia, lea e sasaa i se ipu vai, faʻatagaina e kuka ma kuka mo le 15 minute. A maeʻa le mafanafana, faʻapipiʻi le susu i le vai mafanafana.

Paʻu ma ia e oʻo i le 20 minute, e le o se taimi umi. O lenei metotia e faʻaaogaina i le togafitiga o le gout, o le masima, o le gasegase, o le gasegase ma isi faafitauli i sooga, faʻapea foi le melanoma.

Le kuka agaga faʻapipiʻi, e te manaʻomia le 1 sipunipuni o lauʻeleʻele mamago o le laau, sasaa 3 punetini o le ava malosi ma le malosi o le itiiti ifo ma le 70% ma tuu i se nofoaga pogisa mo le 3 vaiaso. Faʻaaogāina e faʻamaʻi ai manua, togafitiga o le tino, felon, mastitis, isi gaioiga faʻanatura. Kirkaonovy o suauu na faia i luga o le aʻa ma le gaʻo puaʻa. E liusua le gaʻo i le vai vai ma sasaa i totonu o le isi pesini. 0.5 l o le paʻu eleelea ua faʻafefiloi ma le 100 g o vao mago ma gaugau o kirkazon ma teuina i totonu o le vai vai mo 2 itula.

Ia mautinoa e le faʻafefe le vai. Ona faʻamamaina lea o le suāuʻu ma teu i totonu o le pusaaisa. Aʻo leʻi faʻaaogāina, o le tele o le suauu e manaʻomia e tumau i le vevela o le potu seia faʻamaluluina. Faʻaaoga i faʻamaʻi o sooga, paʻu i totonu o manua i le taeao ma le afiafi.

Faʻaleagaina ma aʻafiaga itu

O se vaega o le Kirkazon o le aristolokhichesky acid, lea e mafai ona mafua ai se maʻi mumusu, ma o lana gaioiga e mafai ona tutupu e tusa lava pe a mavae le 10 tausaga. Afai e te faʻaaogaina fualaau oona i luga o le faavae o le aristolochia i totonu e aunoa ma le vaavaaiga faafomai, e te taofiofi le lamatiaga o le fatuina o le ate po o le fatu fatu fatu ma isi maʻi fatu fatu.

O le maualuga o kirkazon tincture e mafai ona mafua ai le paʻu o le alamaʻi. O le faʻaaogaina fafo o fualaau faasaina e mafai ona mafua ai faʻamaʻi tino, mumu, tiga. O auala e faʻavae i luga o le kirkazona e mafai ona uʻuina i totonu e ala i le paʻu ma le mucous membranes, ma aʻafia ai i le faʻaogaina o le tino.

Contraindications

Togafitiga ma fualaau faasaina e faavae ile aristolochia ua solia:

  • maʻitaga maʻitaga (atonu e mafua ai le faamutaina o le maitaga);
  • tausisoifua pepe;
  • tamaiti;
  • ma le gastritis;
  • i faʻamaʻi o gaʻo ma le ate.

Tausia ma le galueaina o fualaau i le fale

O kirkazon e fetaui ma lelei, o lea e talafeagai ai mo le galueaina o tatou latitudes, ae e aoga lava le faamasani i ni mea taua o le totoina ma tausia lelei.

Filifiliga o nofoaga ma moli

O le nofoaga sili mo le tuputupu ae o le aristolochia e la, ae peitai, o le a faia sina paolo, ma o lau lapopoa e mafai ona ola i le paolo.

E le o fefe Kirkazon i le pisa, o le pefu, elemene eleelea, ae o loʻo i ai se tasi o faʻamaumauga - e le tatau ona i ai i luga le itu i le itu i lalo. Muamua, o le a tupu le leaga, ma le lona lua, o le afaina o laʻau, o le a le mafai e le matagi ona e faamemelo i le matagofie o vine. Talu ai ona o le laau e fiafia i le susu, e sili ona lelei le filifilia o se nofoaga mo latalata ane i le vaituloto.

Substrate ma le faʻapenaina o le faʻalaʻau

Mo le tuputupu ae masani, o le aristolochia e manaʻomia ai le tamaoaiga, susu ma le lafoaia o eleele o loʻo tumu i mea faʻalautele. E tatau ona saunia le eleele mo le totoina muamua - eli lua, aoina ma faʻamalosia le eleele. Lafu, humus i le fua faatatau o le 1 i le 1, turf, peat, compost, masima, ma vailaau faʻasaina ua faaopoopo i le eleele.

E taua! Ia mautinoa o le turf ma le faapalaga e le aofia ai elemene o coniferous trees - e le fiafia le kirkazon i lenei mea.

Totoina ma fafagaina

I le pito i lalo o le pu ma se loloto ma lautele o le 50 cm, sasaa se apa o le faalauteleina o le oneone ma fafasi i le oneone. O le lua ua eliina i se auala o laau taʻitasi e le itiiti ifo i le 80 cm le mamao mai isi, a leai o le a leai se mea e ola ai aʻa. I tafatafa o le pu latou te totoina ai se lagolago malosi e mafai ona tatalia le mamafa o le vine, ma fetaui i lona maualuga.

A o lei totoina, o le a vavae aʻa mai laulau: o le lima o aʻa malolosi ma le tasi vaetolu o vaivai. Toto le fatu i totonu o le pu ina ia sili atu le maualuga o aʻa i le maualuga tutusa ma le eleele. O le taimi nei e mafai ona e sauni e moe moe.

O Kirkazon e faʻapupulaina fatu, tipi, tipi, vavae ese aʻa, ma tuʻuina mai foi ni aʻa fou mai aʻa. O le faʻapupulaina o le aristolochia e fatu e afaina ona o le televave o lo latou afaina ma le matua matuitui (pei o le Kirkazon matagofie).

O fatu e aoina i le autumn e tatau ona lūlūina i le eleele sauni mo 2-3 masina. Pe a tupu mai, e totō laau i ni atigi pusa eseese (pe afai e ola i le 1 pusa, ona tuu lea ia le itiiti ifo i le 20 cm le mamao) ma ola aʻe i le auala lenei mo le 2-3 tausaga, ona totoina lea ile laufanua. Ia saunia mo le tuputupu ae e vave telegese.

E te iloa? Lanu uliuli, paʻepaʻe, lanumeamata ma le pepa piniki o fua lava ia e tasi, na o le togafitia eseese, ma e ola i luga o se vine e igoa o le pepa uliuli.

I le tautotogo, e mafai ona e taoto i le eleele o faagasologa o vine, seia oo i le pau, o le a mauaa ma avea ma se laau ese.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia o se faiga o le galue malosi, e faʻaaogaina mo naʻo le alofilima matagofie. Ina ia faia lenei mea, tipiina lala i le tautotogo, e tatau ona e tipi pe a ma le 30 cm le umi, toto i totonu o se ulo ma se mea e saunia, sasaa ma ufiufi i se pulou. A maeʻa 2-3 masina, e mafai ona totoina le vine i totonu o le eleele avanoa.

E mafai ona saunia ni meaʻai i le tautoulu, ae tatau ona totōina ile lauʻeleʻele i le tautotogo.

E ala mai i le aʻa ona naʻo lomonosovy kirkazon. Ina ia faia lenei mea, i le tautotogo, o se vaega o se aʻa pe a ma le 10 cm le umi o le vaimatua e vavae ese ma tanumia i le eleele ua saunia i le loloto pe a ma le 5 cm, ona faasūsū ai lea. Ua amata ona tuputupu ae Liana pe a mavae ni nai vaiaso.

Faʻasalaga, faʻamamaina, tausiga

O le laueleele e lata ane i Kirkazon e tatau ona tatalaina i taimi uma, ma taumafai e aua le faaleagaina aʻa. Ina ia faʻateleina vao, ma faʻamaua le laau i meaʻai, o le eleele o loʻo siomia ai e tatau ona ufiufi i laulaʻau poʻo isi mea e maua mai i le eleele. E fiafia Kirkazon i le susu, e masani ona faʻafeinu ma suʻeina, aemaise lava i le taumafanafana i le vevela: a itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso mo le 10 l i le vine. I le tau mafanafana, e faʻaaogaina faʻamaʻi faʻasisa i le masina - 5 lita o se vaifofo vaivai ile laiana.

O le a aoga ia te oe le faitau e uiga i le auala e teu ai vai mai i auala lelei po o pusa palasiti ma ou lava lima, ma ia e aoao foi e uiga i le lelei o le fausiaina vave.

Aristolochia ua vave ona tupu, o lala lapopoa pe vaivai foi e tatau ona vavaeeseina.

Togi

I le fale, e tupu aʻe le kirkazon i le vevela o le tau, ae o laau matutua e talia lelei le taumalulu, ma o le mea lea e le manaʻomia ai le puipuiga. Atonu e tupu i ni pulu malulu e ono paʻu ai lala, ae i le tautotogo latou te toe ola mai.

Ae peitai, ae leʻi oʻo atu i le tolu tausaga, e manaʻomia e vine le puipuiga: e aveeseina mai le lagolago, faʻasusu i se 8 cm o laulaʻau mamago. E mafai ona e faʻaaogā le ufiufi o mea, faʻapea foʻi ma le fufuluina o le kiona.

I lenei tulaga, o le aristolochia graceful e manaomia ai le tausiga faapitoa, e tatau ona siitia atu i le malutaga mo le taumalulu, o le mea lea, e fautuaina ai e toto le laau i luga o le eleele, ae i totonu o ipu tetele.

Maʻi ma faʻamaʻi

E seasea ona maua Kirkazon i meaola faalafua, ae o le apogaleveleve mite ma aphid o ona fili. Ina ia puipuia le tulaʻi mai o parasite, e tatau ona sosolo laau, ma i le taimi o faʻamaʻi pipisi, e tatau ona togafitia i vailaʻau e faʻamoemoe e faʻaumatia i latou (Aktellik, Fitoverm). Faatasi ai ma metotia faaleaganuu, o se teuteuga e faavae i luga o le oona fetolofi ua lauiloa: aumai 120 g o laulaau i le 1 lita o le vai i se mea e vevela, ia tumau mo le 24 itula.

Faitau atili e uiga i le auala e taulima ai peni vavave.

O faʻamaʻi pipisi o le lianas o le paʻu ma le pala, e foliga mai pe a le tausia le mamao i le va o laau totō, pe faʻafefe i le faʻafeinu. I nei tulaga, o laau ua pisia e tipi ma salalauina i sauniuniga faapitoa ("Fundazol", "Topaz") ​​poo vaifofo faa-tagata (vaifofo o le paluga oona, afaina o le kalaka).

Seleseleina ma teuina o meafaitino mata

Mo togafitiga, faaaoga le pito i luga o le aʻa ma aʻa o kirkazona. O le muamua e selesele i le tautotogo pe a fuga le vine ma aʻa i le tautoulu. O mea laititi e vaeluaina lelei, fufulu, mamago, salalau i le 1 le potu i totonu o se potu e lelei le maua i le ea pe faʻaaogaina le eletise eletise.

E taua! A oe galue i meafaitino, e tatau ona e faia ni totigilima gaugau i ou lima, aua ei ai se tulaga lamatia o le inuina.

E talafeagai le faʻaogaina o mea faʻataʻitaʻi i totonu o le 2 tausaga pe afai e teuina i totonu o se pusa pepa i totonu o le potu pogisa.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

O Kirkazon e taua tele pe afai e te manaʻo e natia se falesa po o isi fausaga o le tamaoaiga, puipuia le fale mai le pefu o le auala, teuteu se puipui, se laau, fai se ala i luma o le fale poʻo se faʻailoga matagofie. Mai mea ua taua muamua, o lona uiga e mafai e le kirkazon ona teuteuina soo se eria e aunoa ma se tulaga faigata tele e tupu ai.

Matou te fautua e faitau pe faʻapefea ona faʻaogaina isi ituaiga o lianas i le faʻasologa o le laufanua: terry calysetia, perenise, pulupulu laupapa, faʻaleleia ma amber amber dichondra.

E le gata i lea, mai aʻa ma aʻa o le laau, e mafai ona e saunia se numera o tupe mo togafitiga o metotia masani. Ae ui i lea, e tatau ona faʻatino le faʻaeteete, aemaise lava pe afai e te filifilia se vailaau i totonu.