Laʻau

Limnantes - fuga fugalaau moa i lau togalaau

O le fugalaau o limnantes e afua mai Amerika i Matu, o le igoa o le laau na fausia e tagata Eleni (o lona uiga o le "fuga i totonu o se lua vai"), ma o se maliega ma e le masalomia le faatusatusaina lelei o fuamoa (ona o le lanu samasama ma le paʻu paepae) na tupu i Peretania. O fugalaau fugalaau ma tagata mafanafana o Rusia na latou aoao e uiga i limnantes e lei leva tele, ae ua mafai ona latou talisapaia lona teuga ma le le pulea lelei.

O le a le fugalaau

Limnantes e taʻitasi, sui o le limanthus family. O lona ituaiga autu e taʻua o limu Douglas, na faaigoa i le "tulimanu tulimanu" Sikotilani o David Douglas, o le na faʻamaoaigaina le laufanua o Europa ma le luaselau e leʻi iloa muamua ma maliu i lana malaga na sosoo ai i le 35 o ona tausaga.

O le maualuga o le laau e mai i le 20 i le 30 cm. O faʻamau e faʻamautu, ae e mafai foi ona nofo i se "tulaga pepelo", e pei ona malosi le lālā. O lenei mea e mafai ai e lima ona faʻamalieina le matafaioi o se aganuʻu o agavaʻa. O le tele o nei laau toto e manaia ona o la latou laʻau matagofie, ae o fusi e iai fugalaau ile pito i luma. Laititi, 3 cm le lautele, e foliga mai i luga o pu i totonu o se aofaiga lea o nisi taimi latou te ufiufi uma ai le lau. E le gata i lea, e mafai e tagata taʻitasi taʻitasi ona tuʻuina se liʻo faʻasolosolo ma le lautele o le 45 mita mita. Vaʻai

O fugalaau - 5 petala taʻitasi, faʻasalaina se manogi suamalie lea e faʻafefe ai pepe ma pi. O le lanu masani e pei o fuamoa falai, ae e eseese lava lanu samasama poʻo lanu paʻepaʻe, e le o se piniki pe o foliga mai o eseesega o paʻu. O le amataga o le amataga o le masina ia Iuni, o fugalaau e muta i le faaiuga o le autumn. Lafoaʻi - fulufulu matala, malamalama lanumeamata. O fua e amataina ia Aokuso. Limnantes e le fefe i le mama, e oo i le -3 ° o, gutu.

E ui lava i le mea moni o le igoa o le fugalaau e manino lava lona faʻaalia o lona pipii atu i le susu, e le fiafia e ola i luga o le palapala eleʻele. I le natura, o limulini e maua i vanu o mauga, lea e masani ai le maualuga o le vevela mo le taumalulu ma le amataga o le tautotogo, ae peitai, o le fugalaau toto e masani lava ona tupu i masina o le masina e seasea ona timu, ma o nei tulaga e matua faamalieina lava. O le mea lea, o le a avea ma se mea sese le vavaeina o le limmanesa i le togalaau poo le taumafanafana o le fale o le fale o le nofoaga lea e nofo ai le vai mo se taimi umi.

Eseese o limnantes ma le ata

O lenei fugalaau e le eseese i le tele o meaola eseese. I faleoloa faʻapitoa Rusia, o limigā Douglas e masani lava ona faʻatusalia e ituaiga: limnius Lucia ma limnantes Solnyshko. O ia mea uma lava, ma le isi - lanu "fuamoa" masani. O faʻalavelave faʻapitoa e fai i totonu o laʻau. O le fugalaau e faʻaauau pea le taumafanafana.

Faatasi ai ma isi ituaiga tagata e sili atu ona lelei:

  1. Limnantes Nivea. E maua i le natura natura i Kalefonia i matu, i luga o mauga. O le fugalaau ei ai ni paʻu paʻepaʻe papaʻe.

    I le natura, ua ola Nivea i mauga i uta i Kalefonia i matu.

  2. Limnantes Rosie. E maua i le natura i vanu o Kalefonia. O se uiga masani o fugalaau o vevela piniki i luga o se paʻepaʻe papaʻe o petals.

    Limnantes Rosie e foliga mai e tupu i luga o eleele susu i tafatafa o vaitafe

  3. Limnantes Sulfria. E fiafia i nofoaga o le gataifale lata i San Francisco. O petals o lenei eseesega eseese e samasama atoa.

    O le igoa lona lua o le limousine o Sulfria - vavao o le vao, pennik

  4. Limnantes Striata. Sa maua i le vaomatua i Sierra Nevada, i le susu laufanua. I le lanu ei ai lanu samasama ma le paʻepaʻe. O se mea uiga ese o se mea e sili ona maualuga.

    O limnantes sa manatu o le a tumau i le fale

  5. Limnantes Alba. O se tagatanuu o Kalefonia, e maua i Rusia. I le natura faalenatura e fiafia ai o ia i laufanua, o lea na ia maua ai le igoa "meadow pennik". O fugalaau e paʻepaʻe, o laʻau e oʻo atu i le 30 cm le umi. E faʻaaoga le laau e fai ai le suauu mama.

    O meatotino o le Alba eseese e mafai ona faʻaaogaina i le gaosiga o vali

  6. Limnantes Maconey. O loʻo maua i Kanata, i le itumalo o British Columbia, ae e seasea lava ona aofia ai i totonu o le resitala o laau totõ o loʻo lamatia i le faʻaumatia atoa.

Matafaioi i le mamanu ma le faʻaaogaina

O loʻo faʻaaogaina faʻamalosi e le aufaʻataʻaga o le laufanua e teuteu ai laufanua faʻasalalau. O faʻamau faʻamau, faʻamalosi e fugalaau i fugalaau, e taua i luga o laʻau, moega fugalaau, lata ane ile ala. O le laau e fetaui lelei mo mauga alpine, togalaau papaʻe, tuaoi, lea e masani ona fai ai se nofoaga "i luma" o le tuufaatasiga.

Limants e foliga lelei i totonu o pusa eseese - 'oga, ipu, uluaʻi mamanu na faia mai pusa vaʻa poʻo ato. I le tautau o fagu fugalaau, ipu ma fugalaau fugalaau lautele, ua ola le laau e pei o se aganuu matagofie. O le tele o filifiliga e mafai ai e le mamanu ona faʻataʻitaʻi, mamanu ma le limnantesy e le gata o le 'upega tafaʻilagi, ae faʻapea foi le balconies, verandas, terraces.

O le laau e faʻaaoga i totonu o laau taʻitasi, ma i le vanu ma isi mea totō. I luga o moega fugalaau, o paaga pito sili ona lelei:

  • Escholzias
  • nemophiles
  • lobelia
  • dwarf phlox,
  • tele daisies
  • brachycoma
  • Iberis.

E manatu le au mamanu le sili ona manuia o le lanu lanu e avea o se tuufaatasiga o limama lanu samasama ma lanu violē, lanumoana, paʻu ma lanu mumu.

E faʻapefea ona tupu mai fatu: laasaga taʻitasi i le laasaga, fautuaga, mealilo

E pei foi o isi tausaga, ua tupu mai lala mai fatu - ua lūlūina i eleele matala (i luga o fugalaau, i totonu o fugalaau i fafo) po o fualaau ua tupu muamua.

Fatuina o fatu

O le tele o taimi tatou te faʻatau atu ai fatu o limamai Lucius, le Sun ma aunoa ma se igoa patino

Afai e filifilia le filifiliga muamua o le totoina, o le eleele ua saunia muamua mo fatu. E sili atu pe a fai o le vevela poʻo le laʻau faʻatasi ma le oneone. Ina ia faʻaleleia le fausiaina, faaopoopo le humus ao lei totoina e le afaina. O le nofoaga ua filifilia ua matala ma susu. Ona faia lea o pu i le loloto o le 2 cm i se mamao e 10-15 cm mai le isi. O lenei mea o le a mafai ai i le lumanaʻi ona maua se kapeta fugalaau malulu.

E 3 fatu o loʻo tuʻuina i totonu o vaieli taitasi, ia manatua o le a le faʻaaogaina uma i latou - o ē faʻatau atu fatu latou te le tuuina atu se 100% faʻamaonia i lenei mea.

I aso na sosoo ai, e mataituina le tulaga o le totōina: ina ia totogo fatu, e le tatau ona solo le palapala. Afai e saʻo mea uma, o le a totogo mai totogo ile eleele ile 2 vaiaso.

Ae mo aso e lulu ai, mo le ogatotonu o Rusia o le afa lona lua lenei o Me. Ae, talu mai lea tausaga ma lea tausaga e le talafeagai, e tatau ona taulaʻi i faailoilo o le vevela: mo le totoina o limā, e tatau ona mafanafana le palapala i +10, + 15 ° C.

O na tagata o le mafanafana o loʻo filifili e faʻavave le faagasologa e ala i le lūlūina o fatu ia Aperila e tatau ona tausia la latou puipuiga. E mafai, e fai ma faʻataʻitaʻiga, nisi o laʻau o le spunbond poʻo le lutrasil na faʻaosoina i luga o se moega fugalaau. E le mafai ona aveeseina fale e tusa lava pe ua maeʻa, ma faasusu ai. E taua le faʻatali seia maeʻa le mafanafana o le tau, ona aveese lea o le mea puipui.

Faʻafefea ma le taimi e totō ai fatu

Limnantes o laau e mafai ona totoina e tusa lava pe leʻi tupu

O le filifiliga lona lua, faatasi ai ma le uluai totoina o fatu mai fatu, ioe, o le a manaomia ai ni taumafaiga faaopoopo, ae o le a maua ai se taunuuga mautinoa. O le luluina o fatu i le faaiuga o Mati-amataga o Aperila, e mafai ona e malosi, ma mafai ona totoina fatu laau (!) Ma totoina i luga o fugalaau i Me ia e ala i le faʻaaogaina.

Ina ia aloese mai le galue malosi ma le le saogalemu mo laau laiti, e manaomia le totoina muamua o vao taitasi i totonu o se pusa eseese (mo se faataitaiga, i totonu o se ipu tioata). O le auala lenei e ola ai i lea laasaga ma lea laasaga:

  1. Ave ni 'atigipusa' 'taʻitasi' ma se paʻu loloto e mafai ona tuʻu ai.
  2. Faatumu ia tane ma eleele lelei.
  3. E tolu fatu ua tuu i totonu taʻitasi, faʻalauteleina i le 1 mm.
  4. Vai le eleele i se vaifofo e aofia ai mea e faaosofia ai le tuputupu aʻe o Zircon poʻo Epin (o lona vevela e tatau ona tusa ma le 20 ° C).
  5. O le paleta e ufiufi i se mea puipuia e pei o le pusa.

O le a le mea e manaʻomia mo le manuia o le fatuina o fatu? Lava le mafanafana o le potu (vevela -2 ° C e le mafai ona taofiofi le lumanaʻi), susu susu, eleele e le maluelue (o le mea lea e sili atu ona faigofie le sasaa o le vai i totonu o se paʻu). E leai se manaʻoga e faʻamalamalamaina seʻia oʻo ina amata le suiga. Ae a oʻo mai le totogo, e sili atu le tuʻuina o le palanikeke i luga o se moli susulu, ma afai e mafai e le tau, ave i luga o le auala e faʻamalosi ai laau.

Vaʻaia: o fatu na totōina i le fale e sili atu le vave nai lo le avanoa tatala, toetoe lava 2 taimi - o laau ua aliali mai i le 5-7 aso.

Limnantes ei ai se faalilolilo o le a fiafia ai tagata nonofo i le taumafanafana. O lenei laau e ola lelei e ala i le totoina o le tagata lava ia. O le mea lea, a maeʻa ona galue i luga o le totoga o se tautotogo, i le isi tausaga, e mafai ona e faʻamoemoe o le fugalaau o le a faia le galuega faigata i lou tulaga - o le fugalaau ma le lawn o le a toe teuteuina i lenei togalaau.

Mo le faatauina mai o fatu pe aoina saʻo mai e le fai togalaau, o lo latou ola e masani ona 3 tausaga.

Motugaafa: I le masina o Iuni, e toe totoina e fugalaau fugalaau laau, o le a faalauteleina ai le vaitaimi o le atoatoa, totogo vave i le malulu.

O le a le ituaiga tausiga e manaʻomia e le fale?

Limnantes o se laʻau meli lauiloa, o lea la e faapitoa lava le alofa i ai

Limnantes e le faʻamalosi: e talafeagai mo toetoe lava o eleele (oneone, sina alkaline, sina acidic, loma mamafa) ma le itiiti o le tausiga. O a mea e mafai ona faʻalavelave i le tuputupu ae ma le fugalaau? Le lava o le susulu o le la ma faafitauli i le vai (i lenei mataupu tatou te manaomia se vaeluagalemu - o le vevela tele o le eleele ma le tele o le suavai e leaga foi mo le laau).

O nisi nei o fautuaga mo le tausiga:

  • pe afai ua amata ona ufiufi laau toto i laau tetele ma laau, e tatau ona teuteuina o latou lala;
  • mulumulu (faatasi ai ma sawdust, vaovao), na faia i se taimi e leʻi umi talu ona toe totoina laau totō, o le a puipuia aʻa mai fulufulu, ma faʻamavaeina mai vao ma vevela le eleele;
  • susu e tatau ona faʻaauau (aemaise i le vevela), e mafai ona e faʻaaogaina se vai faʻafefete;
  • fufulu fugalaau e tatau ona aveeseina - o le a maua ai e le laau ia foliga vaaia lelei ma o le a avea ma mea e faaosofia ai le faʻaalia mai o fou fou;
  • O le matagofie o le vaomatua e faafaigofieina e ala i le faapipiiina o fomaʻi faigata i le masina.

Ae o faʻamaʻi ma faʻamaʻi, e le o le faafitauli sili lea ona ogaoga mo limula, o lona "puipuiga" e malosi. Ae ui i lea, ona o le faʻavaivai i le vai, e mafai lava ona aʻafia le vaomatua i le malie. Afai e tupu lenei mea, o le "tagata afaina", o lona uiga, o le a sola ese ina ia aua nei mamaʻi ia laau lalata ane, ma faia se togafitiga o le fungicide.

Limnantes ua mafai ona faamalieina mea sili ona faigata: o le tele o aʻafiaga o le ola-faʻamaonia fugalaau - lanu lanu samasama ma le lanu papaʻe - ia faʻamasino le nofoaga i le toetoe o taumafanafana uma. E tāua le lagolagoina o le "malosi" o le laau lava ia e le tausiga lelei ma le tausiga masani o togalaau.