Laʻau

Fatu laau cyclamen - pe faapefea ona ola i le fale

Cyclamen o se faʻalauiloa laʻau o loʻo faʻatupulaia le tuputupu ae o faifaatoaga i le fale. O ituaiga sili ona lauiloa o Europa ma Peresia. O le faʻalauteleina o le faʻalautelega e faʻafiafiaina i fugalaau matagofie o le a avea ma mea teuteu matagofie o le potu. O le ituaiga Peresia o le cyclamen fiafia i le tele o fuālaau i masina o le taumalulu, lea e mautinoa e le lelei. Lalo o faʻamatalaga ia o le a fesoasoani ia te oe e masani ai i foliga o le tuputupu ae ma le tausiga o fugalaau.

Faʻamatalaga

Cyclamen (scum / alpine violet) e manatu o le tagata sili ona mataʻina o le aiga o Mirsinovy. O tagata faapitoa e iloa le eseesega o ituaiga eseese e 20. O loʻo faʻasoa se laau faʻamaina i le teritori o Northeast Africa, Somalia, Iran ma Sepania.

E tusa ai ma le tala, o le cyclamen e aumaia le fiafia i lē e ona

O pepa lanu pepa na valiina i le lanumeamata lanumeamata e masani lava ona ofoina mai i foliga o le fatu. O laʻau o loʻo i luga o petioles, o lona uumi e oʻo atu i le 30 cm. I le pito i luga o le laumei lanumeamata e mafai ona e vaʻai i se mamanu matagofie o se ipu siliva-hina.

Fugalaau o se aganuu agavaʻa faʻapitoa e iloga i la latou vaʻaia, vaʻaiga ma mea matagofie faʻafefeteina, faʻavaeina le lagona o se lafu mamoe moa. Fugalaau e mafai ona valiina i ata eseese:

  • papaʻe
  • paʻu;
  • lanu viole
  • solo;
  • pogisa mumu;
  • lanu piniki.

O le vaitau fuga e tumau mo le 90-105 aso. Faʻalagolago i le fea ituaiga o meaola ua tupu ma pe o le a foi mea na faia i totonu o le fale, o le vaomatua e amata ona faʻamalieina lē e ona ia Oketopa pe latalata ile taumalulu.

E mafai ona tupu mai le uila mai fatu i le fale

Vaʻaia vao ma isi auala: togalaau, faʻamalosi, faʻafefiloi

E matua faigata lava ona tupu le uila / ie talatala i le fale. E tatau i le laau ona faia ni tulaga lelei mo le tuputupu aʻe ma le atinaeina. O tagata faʻapitoa i le faʻalapotopotoga o fefaʻatauaiga ua atiaʻe le tele o fautuaga o le a fesoasoani i le tuputupu aʻe o violet alpine mai fatu.

  • O le totōina o meaʻai e manaʻomia le faʻaleleia.
  • E sili ona lelei le faʻatau o eleele mo le totoina o fatu i se faleoloa faapitoa.
  • O vaʻai ma mea totō e manaʻomia ona tuʻuina i luga o se faamalama faʻamalama i luga o vaovao matutua.
  • E tatau ona faʻamaluluina le suamalie o le eleele.

O le faʻafeiloaʻi i fautuaga o loʻo lisi atu i luga, e mafai ona e tupu aʻe mai fatu oe lava.

O fea e maua ai fatu, pe faapefea ona latou foliga

Fatu mo le totoina e sili atu ona faatauina i se faleoloa e teu ai togalaau. O le totoina o fatu o le a le gata ina faalagolago i luga o le gaosi, ae faapena foi i luga o le vaega faapitoa.

Persian cyclamen - tuputupu aʻe ma tausi lelei

O le mea e faʻapipiʻi ai e tatau ona atagia ai faʻamatalaga e uiga i le kamupanī, le igoa o le ituaiga o meaola laʻau ma le ata o le cyclamen i le taimi o fugālaau. O le faamasani i lenei faʻamatalaga, e mafai ai ona e malamalama i le maualuga o le tulaga o le oloa ma iloa le eseesega o le mea taufaʻavaʻa.

Faʻalogo lelei! Cyclamen mai fatu i le fale e mafai ona fuga i lalo ifo nai lo na togavao na faʻatau i le vasega pepe.

O le aganuu matagofie o le fugalaau

Auala faʻafefeteina, auala e maua ai fatu mai se isi fugalaau

Fugalaau e faigata ona toe gaosia i le fale. Ae ui i lea, o le tele o fai togalaau e maua pea le vaeluaina o le pulou. E le gata i lea, o aganuu i totonu e mafai ona faʻaleleia e fatu. O se uila mai fatu e le o toe umi ae faʻamalieina le ana ma le vaʻa.

Mo le mauaina o mea e sili ona maualuga o le fatu o violets alpine, e aoga le faʻaaogaina o felafolafoaiga. Ina ia faia lenei mea, e te manaʻomia se pulumu vaivai lea e maua mai ai le pollen mai fugalaau o nisi vao ma tuʻuina atu i siama o pistils o isi. Afai e na o le tasi le laau cyclamen i totonu o le fale, ona faʻafeiloaʻi lea o le pollen mai le tasi fugalaau i le maasiasi o le isi. E tatau ona toe faia le faiga e le itiiti ifo i le 3 taimi.

E sili atu ona lelei le faʻamalosagaina o le koluse i le taeao i se aso susulu malamalama. O lenei mea o le a faʻatagaina ai le faʻavaveina o le ovaries. I le vaitaimi lea, e fautuaina e fafagaina laau. Mo lenei mafuaʻaga, e talafeagai lelei fugalaʻau-potassium-fertilizers, lea e te manaʻomia e faʻaopoopoina:

  • 5 g o le superphosphate;
  • 2.5 g o le potassium sulfate;
  • 5 lita o vai.

A uma ona faʻamaeʻaina le faʻaaogaina o tusi, e aoga le faʻatali mo le taimi vavalaʻau e faʻatumu ma aoina pusa i fatu fatu. Fatu e mafai ona valivali i:

  • lanu enaena uliuli;
  • lanu enaena-moli.

O fatu taitasi e foliga mai o se polo laititi e puipuia ma ua leiloa lona foliga. O fatu o le Cyclamen e maua i totonu o fugalaau e foliga mai o ni atigi pusa. Latou te tulai i nofoaga sa i ai fugalaau.

Taua! E le taliaina le faia o le faʻamagoina o le fatu mea pe a maeʻa le aoina, aua e aʻafia ai le afaina o le germination.

O afea e amata ai ona toto

Aisea e le toto ai le cyclamen: o mafuaʻaga autu ma metotia o le toe faaola

Pe a faʻaleleia fatu cyclamen i le fale, e taua le filifilia o le taimi sao mo le totoina. E talitonu le au atamamai faifaatoaga e sili ona lelei le totoina o fatu i le tau faaiʻele o le taumalulu po o le amataga o Mati.

Afai o le a le faʻaaogaina ni atigi pusa i totonu o se potu malulu, ona le faaaloalo lea o le taimi o le lūlūina o meaʻai. Ae ui i lea, ona o le tulaga o le aganuu agavaʻa, o loʻo aoga pea i le fanua, e le o le vavaeese tele mai taimi ua fautuaina e le fomaʻi.

Cyclamens: totoina o fatu ma tausi fale

E faʻapefea ona tupu le uila i le fale ina ia fiafia i le umi ma le tele o fugālaau? E taua tele e le gata o le totoina lelei o meaʻai i totonu o le eleele, ae ia lelei foi le tausia lelei o fualaau.

Sauniuniga o eleele ma meafaitino

Aʻo leʻi alu atu i le totoina o fatu, e taua tele le saunia o fatu. Mo lenei faamoemoe, e tatau ona e faʻatumu mea faʻatoʻaga ma le 5% o le suka. E le mafai ona lafoina fatu fatu e aunoa ma le faanoanoa, ma oi latou na tau i le pito i lalo o le koneteina o le a manaomia mo le totoina. A maeʻa ona aveese mai fatu mai le suka, e tatau ona teu mo le 24 itula i se tasi o auala:

  • Le tali a Epin;
  • paluga faʻatoʻaga;
  • Zircon

A o lei totoina le cycina, e aoga le faatumuina o le atigipusa ma eleele mama. Afai e tatau ai, e mafai ona e saunia le suʻega e ala i le tuʻuina atu o se vaega itiiti o le palapala ma le peat poʻo le vermiculite ma le peat. E le gata i lea, o le sui e mafai ona saunia mai:

  • laupepa palapala - humus pepa pepa laupapa;
  • eletusi po o eleele paʻu;
  • Suauu e leai se oneone.

O le oneone ua fufulu lelei ma faʻamamaʻa mea e le manaʻomia e pei o le eleʻele po o le omea, o 'ie. E faʻamamaina e le oneone le palapala ma puipuia ai mai le 'ai, ma faʻafaigofie ai le faʻatoʻaina o le okesene i le palapala.

Faʻalogo lelei! O le tuputupu ae o le cyclamen mai fatu, o se faagasologa sili ona manaia, e oo lava i tagata fai togafiti e leai se poto masani e mafai ona taulima pe a manaomia.

A o leʻi sasaa le paluga eleele i totonu o le koneteina, e tatau ona e fuafuaina muamua.

O vaega taʻitasi o le faʻafefiloi o le eleele e tatau ona faʻafefiloi i se aofaiga talafeagai. O le tele o se vaega poʻo le fosi e ono afaina tele ai le fausaga o fatu ma faʻaitiitia ai avanoa e tulaʻi ai.

E le taliaina le faaopoopoina o vaega i le palapala lea e faaauau pea ona lagolagoina le faagasologa o le pala. E le gata i lea, o le faagasologa o le vevela o le vevela, e mafua mai ona o le fatu e mafai ona "mu".

Fatu

O le gafatia o le totoina e le tatau ona avea ma mea manogi, aua e manaomia e laau toto le gaosiga masani. A e totoina fatu i totonu o fagu palasitika, e tatau ona e vaʻaia muamua ia faia ni pupu i luga o le pito i lalo o le fagu i fao vevela. I lea itu, o le fao e fai mo le 30 sekone i luga o le afi. E mafai ona e uuina i paʻu, lea o le a mafai ai ona aloese mai mu. O le pito i lalo o le fagu ua tuia e se vevela vevela i le tele o nofoaga.

E sasaa i luga le pito i luga ole alavai, o lona mafiafia e oʻo atu i le 2 cm. Fofo poo le faalauteleina o le kelei e lelei atoatoa pei o le alavai. A uma lena, ona sasaa lea o se apa o le paluga o le apa (pe tusa ma le 7 cm) i totonu o le ulo. O le eleele e matua susu.

Lafoaia o meaʻai i le eleele

O mea o loʻo mulimuli mai o se laʻasaga taʻitasi i lea laasaga o le totoina o fatu o le popo.

  1. E tatau ona lūlū fatu fatu Cyclamen i luga o le palapala malulu.
  2. E tatau ona sasaa se vaega eleele o le palapala ile mea totō.
  3. Ina ia mafai ona totoina fatu, e tatau ona tuu se ipu i luga o le windowsill i tafatafa o laau matutua o violet alpine.
  4. O le koneteina e ufiufi i se vaega o ata tifaga (opaque). O le vevela i totonu o le potu e tatau ona i totonu + 22 ... +25 tikeri. O le tausisia o le puleaina o le vevela o le a faatelevaveina le faagasologa o le fatuina o fatu. Pe a paʻu le vevela i lalo ifo o le +18 tikeri, o le a amata ona pala i le eleele mea totō.
  5. O le ata tifaga e tatau ona aveeseina faʻaletoloa mai le ulo mo le faʻaleleia o le ea, ma e tatau ona faʻamamaina le kulimi palapala.
  6. O le a le pine ae oo mai ni laulaau, o ni nai nodules laiti, lea e faʻalauteleina ai faʻavao o tipu ma le i ai o petals. O le faʻafiafiaga o loʻo valiina i lanu violē lanu violē.

Faʻalogo lelei! E taua le pulea o le setete o le pito i luga o le eleele - e le tatau ona faʻamago. O le mafuaʻaga lena e fautuaina ai e tagata fai togalaau le faʻamalosi i aso uma, ae faʻaaoga le itiiti ifo o le vai. I le taimi lava lea e tasi, e tatau ona aloese mai ai le vai.

E faapefea ona toto le uila i se isi auala? O nisi tagata fai togalaau e fautuaina, pe a uma ona totō fatu ile paluga eleele, e tuʻuina atu le ipu i totonu o se potu malulu, lea e toetoe lava a le mauaina le la.

A oʻo mai pula, e mafai ona tulaʻi faafitauli. E le mafai ona aveeseina le pele o fatu, lea e le faatagaina ai le laulaʻa ia faʻaalia atoatoa. I le avea ai o se tulafono, pe a maeʻa se vaitaimi faapitoa, o le faafitauli e foia e ia lava. I nisi tulaga, atonu e manaʻomia le fesoasoani. Mo le mafuaʻaga lenei, e tatau ona ufiufi le totogo ma le susu susu mo le 60-90 minute. A maeʻa lenei mea, o le fatu e lelei le susu. O le taimi nei e mafai ona e aveesea le pele ma le tweezers e aunoa ma le faaleagaina o le totogo.

E totogo mai le Cyclamen

Faʻavae togalaau

Alpine violet fatu e faʻailoaina i le faʻavaveina o le germination. E aoga le onosaʻi ma faʻamalosi faʻaleleia le faʻafefiloi eleele, aveese le ata mo le faʻamoemoe o le faʻaleleia.

Aʻo leʻi amataina, e tatau ona faʻamamaina le palapala mai le sprayer. O le eleele pe a uma le faʻafefe e tatau ona susu, ae le susu.

Faʻalogo lelei! Ina ia aloese mai le fesuiaiga o fatu mai le suavai, e mafai ona e faatumuina le vai mo le fausiaina i totonu o le apa. O le vevela o le vai faʻavaivai e tatau ona i ai le vevela vevela.

O le totoina o laau e tatau ona faamoemoe i le 30-45 aso talu ona toto fatu. O le taimi lava e aliali mai ai laau, e aveeseina le ata, ma o le ipu o loʻo faʻaalia i le nofoaga e sili ona susulu i le susulu o le la i totonu o le fale. O le vevela e mafai ona faʻaititia i le 20 tikeri.

A oʻo loa i le 3 laupepa laulau e iai le taimi e fai ai i luga o fualaau, e tatau ona faʻatau i totonu o pusa eseese. Mo le totoina o laau toto, e aoga le faʻaaogaina o se faʻafefiloi o le eleele ua saunia, lea e aofia ai:

  • pepa palapala;
  • peat;
  • sina oneone itiiti.

A maeʻa le pikiina, e fautuaina e fufuluina le fatu ma se palapala palapala. A maeʻa le 7 aso, e mafai ona e faʻaopopo fugalaau fugalaau i le palapala. Florists fautuaina mo le faʻaaogaina o laei:

  • 0.2% fofo o le ammonium sulfate;
  • 0.1% palapala o le potassium.

A mavae le tele o masina o le totoina o fatu, e mafai ona e totō laau taʻitasi i totonu o se ipu. O le a manaʻomia le 14-16 masina talu ona lūlūina fatu e faʻatali mo le muamua fuga.

Fautuaga e uiga i le taimi o le tafe

Ua fautuaina e le au popoto le tausisia o tulafono o le suavai, lea o loo tuuina atu i lalo.

  • O le taʻitaʻia o le 1 togi e tatau ona faʻatinoina i le taimi e faʻatulagaina ai le 2-3 ipu laulau i luga o le vao. I totonu o le tasi ulo e mafai ona e tuʻuina ni fatu se tasi i le taimi e tasi.
  • O le togi lona lua e mafai ona faʻatinoina i le mavae ai o le 6 masina. O fualaau e tuʻuina i ni atigi pusa eseese ua tumu i eleele palapala.

Faʻalogo lelei! I le taimi o le filifiliga lona lua, e aoga le tuʻuina atu o le vaega lona tolu o le pusa i lalo ole eleele.

Alpine violet e manaʻomia togafitiga faʻaleleia

O ni faafitauli ono tutupu pe a tupu se fugalaau

Cyclamen o se aganuu teuteu lea e sili le talafeagai i mea uma. O le faʻalauteleina o le vevela i totonu o le potu, o le faʻaaogaina o le malulu poʻo le vevela o le vai mo le faʻaleleia o le vai, o le ea e sili atu i luga o le ea e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻe o faʻamaʻi eseese

  • Faʻasaga i tua o le faʻasolosolo le talafeagai ma le maualalo o le vevela o le potu, o le vaitau o le vavalalata e mafai ona faʻaititia.
  • Le maualuga le vevela i totonu o le potu ma le suavai o le eleele, mafua ai ona pala le lau. E le gata i lea, o le le amanaiaina o le puleaina o le vevela e mafai ona tupu ai fugalaau fugalaau. O le vaega pito i luga o laulaau laʻau e maua ai ni lanu uliuli-enaena.
  • Faʻasaga i tua o le maualuga o le maualuga o le vevela, e mafai ona aafia i le lauulu enaena.
  • Faʻasauvaina vao ma faʻamau. O le osofaʻiga o mamanu o loʻo faʻaalia e vaega pito i luga o le laʻau.

Taua! Afai e afaina le violet alpine i pala, e aoga le togafitia o laau ma ni iniseti ma felafoaʻi fugalaau fugalaau mo se taimi i se potu malulu.

Fugalaau susulu

<

Cyclamen o se vanu mataʻina e fiafia i le tagata e ona le tele ma le lanu tele. I le faʻaaogaina o le laasaga i lea laasaga o le tuputupu aʻe o violets alpine mai fatu, e mafai ona e ola tutoatasi i vao i le fale.