Laʻau

Le taimi e eli ai crocuses - suia i se nofoaga fou

O le ea o le amataga o le tautotogo ua tumu i le manogi o primroses. E pei o faʻamalama lanu eseese i luga o le fogaeleele, e le mafai ona faʻasalalau pe a mavae le tau malulu, ia manino o le natura o le a vave ona ola ma fiafia tagata i se vevesi o lanu. O le tele o tagata fai togalaau e totoina nei fugalaau tautotogo, ae le o mea uma ua latou mauaina tulafono o le tekinolosi. O lenei tusiga o le a talanoaina pe faapefea ona amio le crocuses pe a uma ona tupu, o le a le mea e fai e sosoo ai ma lē e ona. O afea e eli ai pulu ma pe faapefea ona teu mea totō.

Faamatalaga lautele e uiga i le laau crocus

O le igoa o le laau e sau mai le gagana Latina. O lona igoa lona lua o le saffron. O le togalaau o Crocus e mafua mai i Saffron, o le aiga Iris (Iridaceae), o le order Asparagaceae (Asparagales). O le ituaiga e sili atu ma le 80 ituaiga.

Toto i totonu o le vaomatua

Crocus o se vaovao lauolaola e fuga i le tautotogo po o le autumn.

O le aniani o le laau o loʻo ufiufi i fua, e lapotopoto pe laʻitiiti faʻalelei, e oʻo i le maualuga o le 3 cm, ma se aʻa aʻa. Paʻu Basal, ma, o le tele o taimi, e tupu mai ai se fugalaau e tasi (o nisi 2-3 2-3 fugalaau).

I le lanu, e vaevaeina crocuses i le samasama-faʻafefeteina (paolo mai le kulimi-paepae i le moli lanumeamata) ma le lanu lanumoana (mai le lanu uliuli ma le paauli). O nisi taimi ei ai albinos ma fugalaau ma vela paʻepaʻe.

I totonu o meaola o le vao, ua ola ai le saffron i vao alpine, vaomatua, stepses o Central ma Asia Minor, Southern and Central Europe, Aferika i Matu, ma Sasaʻe Tutotonu.

Faamatalaga faaopoopo!O fualaau vevela o le fugalaau e faʻaaogaina e avea o se mea manogi o le Asia, Mediterranean Mediterranean Sea ma o se vali lanu samasama natura mo fulufulu aiga, pata, ava malosi.

Crocus cultivation: foliga

Pe a faʻapipiʻi gooseberries i se nofoaga fou

O le laau toto e ola uma i luga o le eleele, mo se faataitaiga, i le togalaau, ma totonu i totonu o ipu.

Tulaga Tutupu:

  • Totoina i totonu o nofoaga faʻamalamalamaina, i luga o verandas, balcony, ae le o lalo o le vevela o le la ma leai ni pepa.
  • O le palapala e fetaui lelei ma le le tutusa, malamalama, vaʻaia, lelei le susulu i le susu. O le filifiliga aupito sili ona lelei pe oneone. Mo le mamafa o eleele, ua faia vaivai e aloese ai mai faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi pipisi.
  • E leai ni meaʻai e faʻaogaina ai meaʻai paleni. Ae i le vaitau o le tuputupu ae ma le fugalaau, e manaʻomia le fululaʻau ma le potassium.
  • O le laau o le lauʻeleʻele toleni. O le masani ona feinu i mea leaga e afaina ai le tupu.

Fugalaau i totonu o se ipu

Taua!Mo le tele o fuālaʻau, e totoina ai laau o le tautotogo ia Oketopa, ma o le autumn autumn crocuses i Aukuso.

Lelei taimi mo le pikiina o pulu

E lava le fiafia i le fuga, e amata ona fiafia le au fai togalaau i le fesili: ua mou atu crocuses, o le a le mea e fai ia i latou i le isi? E tatau ona maitauina o nei mea e ola ai le malulu, o le mea lea e masani ai ona leliina ma suia mo le 3-5 tausaga. A o faagasolo lenei vaitau, o le siʻosiʻamea o le sipuni e faʻapupulaina i lālā i se aofaiga e oʻo atu i le 10 fasi vaega.

Toto laau toto ma totoina ile eleele

Ae e taua le aua neʻi misi le taimi e faʻapitoa ai le suia o crocuses i se nofoaga fou.

Faʻalogo! O faʻasolosolo e ola i se nofoaga e tasi mo se vaitaimi uumi e mafai ona faʻavaivaia: gasegase maua maʻi, pala, fugalaau e seasea ma laiti.

O mataupu e faamatalaina pe a fautuaina e eli i luga o crocuses i le tausaga:

  • i itulagi ma malulu malulu e puipuia mai le faʻamaisa;
  • ia puipuia le salalau o faamai;
  • ina ia mafai ai ona maua ni mea totō totogo.

Taimi mo le faʻamamaina

O le taimi mo le vaomatua o Iuni-Aokuso, mo le tautotogo - Iulai-Setema. E amataina pe a taoto laʻau o le fugalaau i luga o le eleele, liliu lanu samasama ma faʻalelei faigofie.

O le taimi aupito sili lea ona manuia pe a aoga le eliina o crocuses pe a uma ona tupu mo le totoina, faʻaleleia ma le tuʻuina o tubers mo le teuina.

O se aso malulu, malulu e talafeagai mo lenei ituaiga o galuega.

Le faagasologa o le eliina o crocuses

Saunia ni faʻamaumauga:

  • paluga;
  • vaega o le polyethylene poo le taupaulin;
  • faʻamatalaga;
  • pusa palasitika;
  • totigilima fale.

Ona latou faia lea e pei o lenei:

  1. I luga o le itu o crocus bushes, o se ata na saunia i luga o le eleele.
  2. I le mamao o le 5-7 cm mai le vao, o loʻo faʻapipiʻi ai masini i le loloto atoa ma mafai ai ona ave le polo i luga o le ata.
  3. E mataʻutia le nutimomoia ma tosoina uma totogo.
  4. E faʻamamāina i latou i le lima poʻo le faʻaaogaina o se vaitafe. Faʻapipiʻi ma le faaeteete aʻa i le aufaʻilagi.
  5. Ua tuu i totonu o pusa, ma lafo atu i se mea malulu ma mamago, faʻapipiʻi i luga o se papa mafolafola i luga o se tasi pusa.

O le faʻafitauli o le faʻaogaina o mea totō e faʻatupu i le transplant crocuses ua foia.

Digging crocuses

O a crocuses e le manaʻomia ona eliina i le tautoulu: eseese

O le taimi e faʻafeiloaʻi ai le phlox i se isi nofoaga e sili atu

O lenei vaitau e faʻatatau ai le fua o fuālāʻau o le autumn autumn crocuses. Eseesega o lenei ituaiga e toetoe lava a le iloa e le au faifaatoaga alofa. O nisi nei o:

  • Crocus Sharoyan ei ai lanu samasama lanu samasama. E fuga mai i le afa lona lua o Setema.
  • Laʻau - lapisi lapisi lanu violē. O ona stigmas manogi e mamago ma faʻaaoga e avea o se mea manogi. E fuga mai ia Setema ma Oketopa.
  • Lelei o se tasi o ituaiga umi umi. Mamoe i le amataga o Setema ma le paʻepaʻe poʻo le lilac fugalaau tetele.
  • Long-flowered - e ese lanu, lanu tuai, fua o laʻau i Novema.
  • Lelei - lanu lanu violē lanu violē, faʻapipiʻi i luga o luga o le tasi laau faʻatoʻaga o 5-10 fasi. Tatalo i Oketopa.
  • Kholmovoy - lanu paepae, e foliga mai ia Setema.
  • O fuga o le Banat - lilac e foliga tutusa ma foliga o se iris. Faʻamalo mata i ona fua i le masina o Setema.

E faʻapefea ona saunia lelei crocuses mo le teuina

Tipi ia aniani i se mea malulu mo se aso.

Ona mataʻituina lea ma le faaeteete le faaleagaina o masini ma le pala, le iniseti, le tootoo, faapea foi ma le i ai o siama, faamaʻi, maʻi.

O le maualuga e tatau ona matutu, e aunoa ma ni laʻau, e iai ni lanu, lanu lanu.

Laititi le lelei, faaleagaina - teena ma faʻaumatia. Soifua maloloina lelei, o elemene lapopoʻa tele - togafitia i le phytosporin poʻo se moli raster potassium popo ma faaputu e tusa ai ma togi mo le teuina.

Auala e teu ai i le fale

O le ea i totonu o le potu o loʻo faʻapipiʻi ai le mea e totoina ai e tatau ona fou, malulu. O le vevela e tutusa ma le + 15 ... +18 ° C ao faagasolo le taimi atoa e teuina ai.

Lago i luga o fagu

Mo le tautotogo o le tautotogo, o le taimi o totoe ma le teuina o Iulai-Setema, ma o le autumn crocuses o Iuni-Iulai.

O crocuses totonu ma i latou mo faʻasalalauga e teuina seia oʻo i le tautotogo. I le taimi lava e tasi, latou te maitauina se faiga maualalo o le vevela - + 10 ... +13 °C. Ua totoina i latou i le 2.5 masina aʻo leʻi oʻo i le vaitau o le fugalaau manaomia.

Tulafono faʻapitoa e teu ai ao le i faʻauluina crocuses:

  • ea ole maualuga o le ea e le sili atu le maualuga nai lo le + 18 ° C ae le o lalo ifo o le ° 0 °;
  • lauʻeleʻele, vaʻaia lelei;
  • e le mafai ona tuʻuina i ni paʻu palasitika, faʻafefete i le tele pe faʻapipiʻi i le tele o laulau i totonu o le tasi pusa.

Faʻalogo! I le tau vevela, o aniani ua teuina i luga o se faapaologa ua gaosia i se ea vevela e leai se maualuga e sili atu nai lo le + 18 ° C ma e le itiiti ifo ile 0 ° C.

E talafeagai mo pepa palasitika, paʻu palasitika laupapa ma pu mo le faʻaleleia o le ea, pusa lapopoa maualalo ma se palapala oneone ma alavai ma pu i le pito i lalo, faʻamau i luga o ni nailo po o ato, taga pepa moa.

O faʻasolosolo mo le faʻasiliina o loʻo tuʻuina i luga o fata o se fale faʻavae mago po o se pulou, pe afai e le maualuga le vevela i luga aʻe o le + 10 ... +15 ° C. Faaaoga le afifi lava e tasi mo le teuina i luga o le faapaologa. Afai e asiasi le toʻi lalo i manuʻa, ona faʻapipiʻiina lea o le mea i totonu ole laulau tasi i totonu o sina ipu tioata, apa uʻamea ma ufiufi i se tapuni i ni avanoa vaiti.

I masina o le mafanafana, pe afai e leai se fogalalo, e afifi uma le anisi i nusipepa poʻo pepa mafiafia ma tuu i luga o fata poʻo lalo o ata o le pusaaisa. O koneteina, ipu ma crocuses ua fuafuaina iina, seia oʻo mai le taimi mo le totoina.

Togafitiga o fatu mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O faʻamaʻi ma faʻamaʻi faʻapitoa e tuʻuina atu i le laulau:

Pest, faʻamaʻiAuala e tau ai
MunuAua le tuua ni faaputuga o mutia, laʻau lea e faia ai e namu nifo i luga o moega ma laau toto. Fai se pa puipui i le eleele mai se fagu palasitika i luga o le vao. Faʻailoa le tetelipi.
Caterpillars scoopsFilifili i latou mai le eleele ao veleina le saite.
WirewormsFai se mailei: eli se lua i le eleele, sasaa meaʻai i totonu, sasaa vai i luga ma ufiufi le pu ile laupapa. O le telefoni e faʻafefe i meaai ma le vevela. O lenei mutia, faatasi ai ma uaea paʻu e mu ai. Ina ia faʻaumatia atoa le meaʻai, e manaʻomia ona e faia mailei i ni nai taimi.
SlugFaʻatau se meafaigaluega faʻapitoa mo le taofiofi o manu, faʻasaa le nofoaga o loʻo tulaʻi mai i oneone paʻu.
AphidsTago togafiti togafitiga faʻatasi ma se vailaau faʻapitoa, Karbofos.
O vailaʻau faʻamaʻi ma fungal (gutu pala, fusarium, chlorosis)Faʻasalaga ma faʻaumatia aniani aʻi. Taumaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi i le eria: aphids, thrips, ticks. Faʻamuʻu le palapala ma faʻamalolo-fualaʻau faʻasusu i le taimi.

Rasini ma le ola maloloina lelei

Taua!Ina ia aloese mai faʻamaʻi pipisi o fualaau maloloina mai tagata mamaʻi, e togafitia i latou i fafie. Aʻo leʻi toe faʻavasegaina crocuses, e afaina ai fatu i sauniuniga e aofia ai le kopa, poʻo se vaivaiga vaivai o le potassium.

Faʻaleaga manuʻa i taimi o teuina

A o faagasolo lenei vaitau, o le iai o fugalaau, faʻamaʻi ma faamaʻi e siakiina i masina taʻitasi. O mea totō faʻatauina ua vave lafoai.

O le mea pito sili ona matautia o le oona: ounu, isumu. O lo latou ulu atu i totonu o le potu ma aniani ua le taliaina. O le vavaeesea mai le toʻi vaʻaia e mafai ona maua pe afai e gaugau fatu i totonu o ipu tioata po o mea uʻamea uʻamea ma ufiufi i le faʻapipiʻi i pu faʻavave.

O le popole mo le tulaga lelei ma le faasaoina o mea totō e totoina, o le ki lea i le matagofie o le fuga o crocuses. O le a le tele se taimi, ae o le a maua ai le tele o masina o le fiafia faʻafiafia i le aiga atoa.