Laʻau

Faʻasologa o mea tau tupe

Delphinium e mafai ona avea ma mea teuteu lelei mo soo se togalaau. Ua iloa e tagata lenei fugalaau talu mai taimi anamua. O le ituaiga o meaola po o le ola (o le laau e taʻua o le laau) e aofia ai le sili atu ma le 400 ituaiga laau toto o tagata taʻitasi ma taʻutaʻu taʻitasi. O i latou uma lava e tutusa ma se vaitau umi o le fugalaau, faapea foi ma le i ai o le fuifui vine poʻo le faʻailogaina o mea e tutupu.

Faʻamatalaga ma faʻamatalaga

O le talaaga talafaasolopito o le laau o loʻo i Eleni, o le igoa lava ia na sau mai le aai o Delphi, na sosoo ai ma le tele o nei fugalaau ua tupu. O le igoa o le aganuu na tuuina mai e Dioscorides, o se saienitisi anamua ma le natura.

Delphinium, foliga vaaia

O loʻo i ai i le laau se mea saʻo, ma e le faigata ona momotu, ona e manaʻomia e ituaiga uʻamea se fale puipui. O laau vao ua maualuga le 0.1 i le 0.4 mita, maualuga - e oo atu i le 2 mita, o vaomatua o mea moni ia (3 mita).

Lafoaʻi laʻau pepa o le Delphinium, e iai ni pito faʻamau. E mafai ona latou faʻataʻitaʻiina poʻo le telefaeteted. O le lanu o laulaau e fesuisuiai e fuafua i le lanu o le fugalaau. Afai e pogisa, ona lanu enaena pe lanu mumu, pe a malamalama, ona lanumeamata. O le faatulagaga o laulaau e ese, o lo latou aofaiga e aafia i le lelei o le palapala ma le ituaiga o le larkspur.

Fugalaau atonu e:

  • faigofie;
  • semi-faalua;
  • terry.

O le fomu lava ia e faʻaleleia mo le faʻavasegaina e le bumblebees, hummingbirds, i se tulaga maualalo e fetaui lelei mo pasita. I lanu, fugalaau e mafai ona lanumoana pe lanu viole, o ituaiga aganuu e sili atu ona lelei. Inflorescences e maua uma i paniculate ma pyramidal.

Fugalaau faigofie

O fugalaau e tele le 2-8 cm, o lenei mea e fuafuaina e ituaiga. E tasi le mea e aofia ai mai le 50 i le 80 fugalaau i luga o le afa o le vaega.

Ituaiga ma ituaiga o delphinium

Lupine mea faʻapitoa - o afea e totō ai laau

E mafai ona vaevae sui o le ituaiga fern i ni vaega se tolu:

  • O le pito sili ona maualuga - o le pito sili ona maualuga o le tusi o loʻo tupu i le 3 mita. O lapisi laupepa ei ai se lanu lanumumu lanumeamata, o le ufiufi ua ufiufi i le vili. O faʻauigaga o loʻo i luga o le popo;
  • Laʻau-faʻafefe - o loʻo faʻatusalia e se laau taʻitasi i le 0.8 mita le maualuga. O le aʻa o loʻo i ai se faʻavao. Delphinium amata ona ola i le ogatotonu o le taumafanafana;
  • Vaʻalele - faʻapipiʻi foi i tausaga, maualuga - e oo atu i le 2 mita. O le vaitau o le vaitau o Iulai-Setema. O le inflorescences o ni mea tetele, e lua uma ma fugalaau faigofie.

E aoga le talanoa i nisi auiliiliga e uiga i nisi o mea manaia o le ola.

Delphinium paʻepaʻe

E tatau i tagata alolofa o laau toto ona vaʻavaʻai i le ituaiga Halahard. O vaaiga iloga e aofia ai le maualuga (pe tusa ma le 2 mita) ma le i ai o fugalaau papaʻe paʻepaʻe ma le lautele e oʻo atu ile 7 cm.

Paʻepaʻe papaʻe

O le laau e faʻaaoga i le mamanu o tuaoi ma puipui. O le mea lelei, ua vavae le paʻepaʻe papaʻe.

Delphinium samasama

O lenei ata lafoia o se uiga o se tipisi o le suamalie e ola i Iran ma Aferika; O le laau e oʻo i le 120 cm le maualuga. O i latou e mananao e ola i se fugalaau mananaia ua fautuaina e faʻatau le mea e maua ai le Sun Knight. E taua le mafaufau i le uiga o le samasama lanu samasama - o se vevela vevela tele lenei.

Delphinium blue

E mafai ona e feiloai i se sui faapena i le Caucasus eria. O lenei lauiloa e taua foi o le delphinium matagofie. O le maualuga o le laau e oo i le 0.8 m, o fualaau e oʻo i le 0.45 m le umi, o le foliga o le cystiform. Fugalaau e mafai ona lanumoana pe lanu viole.

Blue laka

O le Delphinium blue o loʻo faʻatusalia e le itiiti ifo ma le lua isi ituaiga ma ituaiga: tele-flowered or Chinese, "Royal", "Magic Fountain", "Pacific".

Delphinium blue

O le ituaiga, ua taua o le "Summer Sky", o le a fiafia i tagata e totoina laau toto e mananao e totoina fuga lanumoana lanumoana. O le maualuga o le fern e oʻo atu i le 2 mita. O le aganuu lauiloa e fiafia i nofoaga ma le malamalama lelei ma nisi o paolo i taimi vevela.

E amata ona fuga mai le lanumoana Delphinium ia Iuni ma faaiuina ia Iulai. E mafai ona totoina totō laau taʻitasi ma se vaega. O le isi mea o le umi lea i le tipi. E aofia ai le Dollarini Niu Sila.

Terry Delphinium

O lenei ituaiga e aofia ai le tele o ituaiga, ae o le Black Knight o le a foliga sili ona mataalia. O le aganuu e oʻo i le 2 mita le maualuga, o le inflorescences e umi, e tutusa foliga, o le lanu o fugalaau e lanu viole, latalata i le lilac. I totonu o se togalaau fugalaau, o se ituaiga o laau e foliga sili ona lelei ma isi sui o aiga lelei.

Black Knight

O Terry Delphinium o loʻo faʻatusalia e ituaiga nei:

  • "Le Black Knight";
  • Le Leoleo
  • "Mamanu mumu."

Pink delphinium

E mafai ona e mauaina le ituaiga piniki e ala ile faatauina o ituaiga nei:

  • "Princess Carolina";
  • "O le Red Seaiant";
  • "Le teineitiiti mata";
  • "Lagona Lelei";
  • "Tautoga o le talavou."

Princess carolina

Pink Delphinium "Faailoga o le Autalavou" o loʻo faʻatusalia e laau e oʻo atu i le maualuga 0.7 mita, o fugalaau e piniki i lanu. O isi ituaiga uma lava e lanu piniki i le tele o saturations.

Suʻeina pe a uma le faʻatau i fanua tatala

Delphinium - tausia ma tuputupu aʻe mai fatu

Ma le isi, e uiga i le delphinium, le tele o tausaga o le totoina ma le tausiga. Ua oʻo i le taimi e malamalama ai i le faʻalavelave o le faʻatupulaia o se laau matagofie.

Mea e te manaʻomia mo le tulaʻi mai:

  • fern bushes (sili ona lelei le ave laau 3-4 tausaga);
  • vaʻalele;
  • lagolagosua mo le pa puipui, pe a sili atu le maualuga o togi.

Tulaga sili ona lelei

Faatasi ai ma le filifiliga sao o le nofoaga mo le totoina, o se meaʻai e fiafia i taimi uma i le tagata e ona le laʻau matagofie. O tulafono faavae nei:

Fanua

  1. Le i ai o le malamalama lelei. O le nofoaga lelei o le mea lea o loʻo i ai le susulu o le la i le taeao ma le afiafi, ma paolo i le aoauli. O le aganuu e faʻafefe lelei le vevela, ae afai o le lanu e lanu, o le a mou atu i lalo o le susulu o le la, lea o le a oʻo atu ai i le le fiafia ma le teuteu.
  2. Faʻailoga faʻamaonia. Faatasi ai ma gaʻolala e tele lava ituaiga o meaola maualuga, o le a faigofie lava ona faʻavaveina e le matagi mata.
  3. E le tatau ona i ai se vaifofo. Afai e le o faʻafefe le susu i le palapala mo se taimi umi, ona aʻa ai lea o le aʻa.
  4. E tatau ona taulai totoa ile eleele.

I se tusi. Larkspur e fiafia i le faʻafefeteina o le faʻafefete, maʻaʻau ma se mea e le faʻaituau poʻo le malulu. O le laau e tali lelei i le tele o organics.

Auala e saunia ai le eleele

Pe a faʻatupulaʻia se laʻau, pe a fai o nisi mafuaaga, e le fetaui le eleele i luga o le 'upega tafaʻilagi, e mafai ona faʻaleleia. Mo le eleele eleele e faʻaaoga:

  • oneone - 1-2 pakete i le 1 mita;
  • minerale fertilizers - 50-80 km i le 1 mita;
  • humus poo le faapalaga - 20-25 kg i le 1 mita.

Laʻau vela aʻo lei totoina le ola, faʻamaoaigaina i le 1 mita:

  • minerale top dressing - 40-50 grams;
  • fuālaʻau eletise - 10-15 kg.

Ua faaopoopo le lime i eleele oona, ma o le sulfur i granules ua faaopoopoina i eleele eleele (30-50 grams i le 1 mita).

Laasaga taʻitasi i lea laasaga

O loʻo tulaʻi Delphinium e tusa ai ma le mataupu faavae lenei:

  • Lisiina o le eleele i luga o se suauʻu pusa.
  • Ua maeʻa ona tuʻu le 20cm vailavai.

    Laʻau

  • Ua faʻafefiloi le eleele ua palu faʻatasi ma fugalaʻau: palu - 1 le pakete, palu - 2 ipu, taumafataga o le ponaivi - 1 ipu, superphosphate - 2 sipuni. O le aofaʻi e faʻatatau i le 1 mita.
  • O loʻo faʻaputuina i lalo le fern seedlings ina ia tanumia le ua uʻu nai lo le 2-3 cm.

Fafagaina o le Dolphinium

E i ai le tele o filifiliga mo le fausiaina o fuga o le fale.

Laʻau

Tausaga faʻapitoa - fanua, vao, tele-faʻaleleia

Totoina o laau totō i le tautotogo, pe a uma le tupu aʻe o vine. O le taimi lava latou te oʻo atu ai i le maualuga o le 10 cm, e mafai ona vavae ese i aʻa ma se vaega laitiiti. E totoina laʻau i totonu o se pusa talafeagai ma eleele, faʻalauteleina le aʻa i le 2 cm. O le faiga lelei o le vevela i le potu e + 20-25 ° C.

Fautuaga aoga. O le vavaeina o le ola lelei e sili ona lelei ona maua i eleele mama, e aofia ai peʻa ma oneone i le fua tutusa.

O le tuʻuina o le auʻau i se nofoaga lanu e le o fautuaina, e sili ona filifilia se paolo malulu. O loʻo faʻaaogaina le tioata poʻo le polyethylene e faʻaaogaina ai ni vaʻaiga e pei o le kiona. A maeʻa le 14-21 aso, e amata le tupu aʻe o aʻa o le tino. O le umi o le faagasologa e 28-35 aso.

Fatuina o fatu

O lenei metotia e aofia ai ni filifiliga se lua: o fatu e totoina saʻo i totonu o le palapala, pe maua muamua ia laau, ona totoina lea o laau i luga ole laupepa.

E faʻapefea ona maua ni fatu

E mafai ona e ausia le fugalaau i le tausaga muamua o le ola lelei e ala i le faʻaaogaina o le polokalame lenei:

  1. O le luluina e faia ia Fepuari (i le i ai o paluga mo le malamalama atili) pe manaʻomia foi ona e faʻatali seʻi oʻo i le ao.
  2. E togafitia fatu ao leʻi totoina.
  3. O le filifiliga o le gafatia mo le luluina e taua foi. E fautuaina le faʻaaogaina o pusa fatu ma le loloto papaʻu, lea o loʻo i ai alavai.
  4. Faʻaleleia eleele. E mafai ona e faʻaaogaina se faʻafefiloi masani mo ni mea totō poʻo ni mea suavai. Mo i latou oe mananao e faia i o latou lava lima: 2 vaega o le peat, 4 vaega o le togalaau poo le togalaau aina, 2 vaega o humus poo le faapalaga, 1 vaega o le oneone. E tatau ona lapisi le palapala, faaopoopo le perlite i le fua o le 1 ipu i le 10 lita o le eleele.
  5. Faʻapalapalaina le eleele (faʻamafanafanaina ile ogaumu mo le 60 minute). Afai e faatauina le paluga, ona tatau loa lea ona sasaa "Fitosporin."
  6. Faatumu le tane ma le palapala, lulu le mea i luga o le eleele, e le manaʻomia ona faʻaloloto ma malepe.
  7. Mo le fufuluina, vermiculite poʻo se faʻafefiloi eleele e faʻaaogaina.
  8. Ufiufi ia pusa faʻatasi ma le faʻavaa poʻo le polyethylene, faʻapipiʻi mea totō i se nofoaga malulu. O iina o le a amata ai ona latou ola.

Se mea taua. O le faʻaaogaina o pusa paʻu mo fatu delphinium e le talafeagai. O aʻa o laau toto e matua lemu le eleele, e taʻitaʻia ai le eleele.

O fatu e amata ona tupu i le ogatotonu o le vaiaso lona lua. E fautuaina e mai le 7 aso (pe a uma ona totō) faʻataʻitaʻiga i aso taʻitasi o siaki. O le taimi lava e aliali mai ai fua, e manaʻomia ona siitia atu i se potu mafanafana. E le mafai ona faʻaaogaina fale.

O fugalaau Delphinium e maua mai laau i lalo o aiaiga nei:

  • sua susu;
  • aoauli 12-14 itula;
  • vevela + 18-20 ° C.

Fatu laau

Filifili le paʻu pe a aliali lau laʻau saʻo. E tatau ona tuʻuina i totonu o ipu taʻitasi, o le eleele o le a tutusa ma lea e faʻaaogaina mo le germination, e tatau foi ona e faʻapipiʻi mea faʻapitoa o minerale i le fua o le 2 sipuni i le 10 lita o le eleele.

I se tusi. A o lei totoina laau i se nofoaga tumau, e fautuaina ia fufuluina i se mea talafeagai e faʻaaogaina ai minerale. Afai o le fofo e ulu atu i lau o le delphinium, e tatau ona fufulu.

Totoina i totonu o le togalaau

O le fugalaau Delphinium e tatau ona totoina i le afa lona lua o Aperila, e tatau ona amata i le sauniuniga o le togalaau:

  • eli eleele 30 cm;
  • ia fafaga ituaiga faʻalavelave;
  • faia ni togi i le loloto o le 1.5 cm;
  • faʻateleina le suāsusu;
  • salalau le fatu laau i tafatafa o togalaau;
  • ia faʻatumu i eleele matutu.

Ina ia maua vave vave ma sili atu le vaʻaia, o le togalaau faʻapuni e tapunia e fatuina ai le faʻaaogaina o le greenhouse e faʻaaoga ai le agrofibre poʻo se ata tifaga. E tatau ona faʻamaluluina moega i taimi taʻitasi ina ia aua nei faʻamago. E mafai ona e aveesea le meafaitino pe a maeʻa ona tulaʻi i le 21-28 aso.

Vaeluaina o le vao

E manaʻomia lou filifilia o laau toto ua oʻo i le 3-4 tausaga. Mo le toe gaosia, e sili ona talafeagai le tautotogo pe a amata ona tupu laulaau.

Bush division

Mai le palapala, e tatau ona maua mai aʻa ma vaeluaina ina ia tofu le talenka ma se tasi pu, tasi paʻu moe ma tele aʻa. O le faʻaleleia o fanua e faia i se nofoaga ua saunia.

Tausiga

O le tausiga o le Delphiniums ma le faʻatoʻaga e le aofia ai faʻalavelave faigata, o le mea autu o le faia lea o mea uma i taimi uma.

Tulaga faʻatau

I le vaitau o le tuputupu ae, e tasi le 'afa e maua ai le 65 lita o le vai. Afai o le mafanafana e le faʻafefe i timuga, ona faʻafefe tasi lea i le vaiaso ona faʻamusu vai taʻitasi i le 2-3 pakete vai. O le tele o taimi, ae itiiti ifo le tele, o le aganuʻu e faʻafeinu pe a oʻo mai ni faʻalavelave. Le lava o le susu e tau atu ai i le mea moni e le o atoatoa ona atiina ae nisi o pulupulu, ma o mea e tutupu i luga o le tino e fai ma meaola.

Manaomia ia iloa! O le faʻasalaga e na o le aʻa e faia, aua o le vai e le tatau ona paʻu i vaega lanumeamata o le delphinium.

Faatasi ai ma le amataga o le tau o le autumn, ma le le lava o timuga, o le tele o suavai e faia foi ina ia mafai ai e le meaola ona saunia mo le taumalulu o le a oo mai. A uma ona faʻamaʻele ma faʻagogo le eleele, faʻapena e tatau.

Laʻei pito sili

Fugalaau e fafagaina faalua i le vaitau:

  • i le amataga o le tautotogo, urea, potassium sulfate (2 sipuni tele o mea taitasi) ma le 1 sipunipuni o le superphosphate ua faaopoopoina i le 1 mita;
  • aʻo lei amataina le fuga, amata mai le pusa moli ma le palukala i le 1 sipuni i le 1 mita.

Taua! Ia Aokuso, e tatau ona taofi le faʻaaogaina ina ia leai se faʻaleleia o le tuputupu aʻe ma faʻaauau pea le fugalaau. Toto laau e totoina fugalaau mo le isi vaitau.

I le taimi o le fuga

Ina ia maua le tele ma le tele o mea leaga, e tatau ona vevela le delphinium. E tatau ona faʻaumatia puʻu vaivai, o lea e i ai i le iʻuga e 3-5 togi. E aoga lenei mea i ituaiga uma ma umi.

O aʻafiaga faʻamaʻi ma le mamafa o faʻalavelave faʻafuaseʻi e faigofie ona momotu, o lea e tatau ai ona e tausia lelei le fale. E fautuaina le togavao ia faʻamauina ile maualuga.

I le taimi malologa

A maeʻa le fugalaau, ona amata lea ona mate pupu, ma o latou foliga vaaia e tele mea e manaomia. Afai e le fuafuaina e aoina mai fatuga fatu, ona tatau lea ona tipi ma tipi ni pu. A maeʻa sina taimi, o nisi o ituaiga o delphinium e mafai ona ola ma ola i le taimi lona lua.

Fua o le vaomatua

<

I le tautoulu, o le teuteuina o laʻau e le talafeagai. Afai e oʻo le vai i totonu o le papa, ona mafai lea ona muta le mataupu i le pala o le aʻa.

Sauniga o le taumalulu

A maeʻa le fugalaau ma faʻamago lau, e tatau ona teuteu ia 'au i se maualuga e 30 cm mai le eleele. O vailaʻau uma e faʻafefeteina, mo le mea lenei e tatau ona e faʻaogaina le omea poʻo le togalaau.

Afai o le eseese o le malulu, e le faʻapipiʻi fale puipui. E manaʻomia le puipuiga mo na o laau laiti. O le pito i lalo o laau toto e ufiufi i vaovao poʻo le galala, e fai togalaau i tafatafa o laau ina ia le afaina ai le aʻa i le tele o vai.

E ui lava i le mea moni e faapea, o le tausiga ma le galueaina o le meaʻai e manaomia ai se taumafaiga, e aoga tele. O le a avea Spurs ma mea teuteu lelei o le togalaau, lea e le maasiasi e faʻaali ai malo.