Sapalai fale

Le faʻaaogaina o le kulisa leisisi: o aoga ma faʻaleagaina le tino o le tagata

O le a le letusi laisa, i le aso, atonu, e iloa e tagata uma. O le ituaiga letus lea e foliga (e tusa lava pe tipi) e foliga tutusa lava ma vavae kili paʻepaʻe. O laʻau e suamalie ma faʻanoanoa (mo se taimi umi na taua ai le salatiga o le "faʻafefete"). Faʻaaogaina faapitoa mo mea autu i le sauniuni o salati, faʻapea foʻi ma se faʻaopoopoga o vaitamini i isi meaʻai ma meaʻai autu.

Lisi Letisi: calories, meaʻai paleni, vitamini ma minerale

Lisi laisai letusi calorie aupito maualalo - o le aofaʻi o le 14 kcal, o le aogā o le malosi - proteins / fat / carbohydrates - 0.9 / 0.14 / 1.77. E sili atu i le 95% o le salati e aofia ai le vai (o le tele o le vai i laulaau, o le tele lava o lo latou suamalie), o le totoe o laʻau o le mono- ma le faʻasalaga, filo o meaʻai, ash ma mea manogi gaʻo.

E pei lava o isi salati, iceberg e matua tele lava le mauoa i vitamini. I le faaopoopo atu i le acid ascorbic, o le lau e aofia ai le atoa o le "B-vitamin group" (sei vagana ai B12), vitamini E, vitamini A ma lona muamua, beta-carotene. I le faaopoopo atu, o le phylloquinone (vitamini K) o loʻo i ai i le salati, lea e faʻamautuina ai le galuega o toetoe lava o totoga uma ma tino.

O le tuufaatasiga o micro ma macronutrients i le salalamu faisua o loo mataina foi. E iai le tele o le potassium, copper, phosphorus, calcium, sodium, magnesium e manaʻomia mo le tino o le tagata, ma le uʻamea, zinc, manganese ma le selenium, o loʻo i ai foi i ni mea laiti.

O le salatisi foi e mauoa i le fiber, ma o lona suamalie o loo i ai le lactucin alkaloid, lea e tele mea tau togafitiga.

O le a le aoga o le rukuni lakapi mo le tino?

O mea taua o le letus leisisi e manino lava, ona o ona elemene ma vitamini uma e faatinoina se galuega taua i totonu o le tino o le tagata, ma o la latou tuufaatasiga ua faateleina ai lenei aafiaga i le tele o taimi.

O le fiva o mea taumafa o loo i totonu o le aisa, tuu i le faasologa o metabolic processes i totonu o le tino, faʻamaonia le faʻaogaina o tino ma vailaʻau, fesoasoani i le faʻaleleia o minerale ma vitamini, aveese le cholesterol leaga mai le tino.

O le faʻaaogaina o lau lanu meamata e faʻaleleia ai le vaʻai ma le toto, ma, e tusa ai ma nisi, e taofia le atinaʻeina o siama vaivai.

O le lelei o le aafiaga o lenei oloa i luga o le fatugalemu o le tino. O le salati e faʻaaoga fesoasoani matuia e faʻafetaui ai ni aʻa malolosi o le namu, tulaga faʻavaivai, faʻafitauli faʻalagona, atuatuvale, le mautonu ma isi faʻalavelave popole.

E aʻafia ai le letusi ma le cardiovascular system, o se puipuiga lelei o afaina ma fatuga o fatu, faʻapupula le maualuga o le hemoglobin i le toto.

O faʻamanuiaga o le calcium i le aisa mo o tatou nifo ma ponaivi e lauiloa.

I se eseesega, e tatau ona fai mai o le letusisi iceberg e hypoallergenic ma maualalo-kalori. E mafai ona faʻaumatia i le toetoe lava o le matua ma i soo se tulaga (e aofia ai le maʻisuka ma le maʻitaga). I le auala, o le laiseti o le aisa e sili ona fautuaina e 'ai e le aunoa i se tina tausi maʻi, aua e le gata ina faʻamalosia le susu i meaʻai ma vitamini talafeagai mo le pepe, ae e fesoasoani foi i lona atinaʻe.

E taua! O le vitamin B9 o loʻo i ai i le tuufaatasiga o le salati e sili atu nai lo le tele o isi vitamini; e tatau ona ave i le taimi o le maitaga, ona o lona aafia tuusao i le fatuina o le mafaufau ma le mafaufau o le tamaitiiti, faapea foi ma lana skeleton.
Afai e te faaopoopo i luga, iceberg lettuce manuia mo le tino - o le:

  1. Faʻasaoina o le fuainumera: o le maualalo o le kalori o le salatisi ma le tele o vitamini ma le mineral composition e avea ma se mea lelei tele mo le soifua maloloina ma meaʻai.
  2. Faʻaleleia le galue o le fatu ma toto toto: letus e faʻaitiitia ai le ono maua i le atherosclerosis ma le maʻi fatu.
  3. Faamalosia le puipuiga: antioxidants o loo aofia ai i le salatisi, tetee i tuusao saoloto, lea, i le itu, o le mafuaaga autu lea o le faaleagaina o sela o tino
  4. Puipuiga o le anemia: o le mafuaʻaga autu o lenei maʻi o le le lava o le mamafa, lea e mafai ona toe faʻaleleia e ala i le faʻaaogaina pea o le rūsisi leisiti.
  5. Faʻaputuina o le gastrointestinal tract: o le salati e galue i luga o totoga o meaʻai i le lalolagi atoa - o loʻo faʻaalia uma mo le malosi ma le manava. E fesoasoani i le faatea ese o le fatu.
  6. E faʻamalosia le galuega a le faiʻai ma maua ai se aoga aoga i luga o le tino o le tino: o le tele o faʻalavelave atuatuvale e fesoʻotaʻi tonu ma le magnesium, ma o le manaʻomia mo lenei elemene e faʻalauteleina ai le sili atu o lagona atuatuvale ua oʻo i ai se tagata. Ma le vitamini B9, o se vaega o le letusi leisisi, o nisi taimi e taʻua ai o le "hormone o le fiafia tamaitai."

E faʻapefea ona filifili le salaka aisaisa pe a faʻatau

E pei o sousisi ulutala, o le "aisa saʻo" e tatau ona tutusa, "tuʻituʻi" ma e le pa'ū i luga o laulaʻa eseese. O le mamafa mamafa mo se salati e itiiti ifo i le 0.5 kilokalama. O laulaau e tatau ona foliga fou ma malie, o le lanu e tatau ona lanu meamata. Luga, matagogo, faaleagaina, ma le tele o laʻau pala - o le mafuaaga e toe faʻafoʻi ai le ulu ile faleoloa. E le gata i lea, e tatau ona e gauai atu i le lanu o le 'au i luga o le tipi: afai ua pogisa, o le salatisi e paʻu.

E taua! O le manogi o le ulu o le kulikoli leisi e iloa ai lona matua, ae o se fuataga e taua tele iinei: afai o le salatisi o le "laau" e le mafai ona iloagofie mai le kapeti taumalulu, o lona uiga ua aveesea le seleselega ua tuai tele, ua leiloa lona tofo.

Lisi laisai, e pei o isi salati, e masani ona faʻatau le kuka ma tapena. O le mea moni, o lenei filifiliga e faigofie tele mo i latou e masani i le leai o se taimi avanoa, ma o sea oloa e teuina mo sina taimi umi. Ae ui lava i lea, o le mauaina o le "tipi", e le mafai ona e mautinoa le uiga muamua o le oloa, aemaise lava o laulaau fou e lei vavae ese mai le ulu o le afa-ulu, ma ia iloiloina vaega taitasi i le afifiina e matua le talafeagai. O le lamatiaga o le faʻatauina o se oloa faʻapitoa ua matua faateleina, o lea o lenei filifiliga e mafai ona mafai pe afai e te iloa lelei le ituaiga ma faʻalagolago atoatoa i ai.

Lavea tulafono

O le ola ola o le letusi leisikisi e sili atu ona umi nai lo salalaʻau laulaʻau, ma e tuusaʻo tonu i le vevela.

E te iloa? Faʻatasi ai ma lona igoa o loʻo i ai nei, o lenei salati e naʻo le puipuia o ona uiga i le maualalo o le vevela - aʻo le i teuina i le aisa, o le mafuaʻaga lea na tulaʻi mai ai le aisa (aisa o le aisa) ma sina taimi mulimuli ane - aisa. O le isi igoa mo le salati o le mauga aisa.

Faʻapitoa le faʻamaonia o tagata e faʻaaloalo faasaoina o uiga o le salatisi mo aso e lima pe afai e teuina i le vevela mai le lua i le lima tikeri, ma le lua aso i le vevela mai le lima i le valu.

O le mea moni, o le tele o faletalimalo e mafai ona latou tausia laulaau o lenei salatisi fou mo le masina, pe a maeʻa maeʻaeʻa ma faʻapipiʻiina i le paʻu palasitika po o le ato. O nisi taimi e mafai ona e faʻataunuʻuina le fautuaga e afifi le salati i se 'ie susū ma na o le tuʻuina i totonu o se ato, ae o lenei metotia e matua le saʻo, aua o soʻo se greens e sili ona puipuia pe a maeʻa maeʻa.

E mafai ona e teuina le salati i totonu o se koneteina tioata, muai oti i totonu o le 2-4 vaega, ae o le auala lea o le a tumau pea le fou o le oloa mo le vaiaso e tasi.

Salati - e le o le oloa lea e fautuaina ina ia faʻamaʻalo mo le taumalulu. O le mea moni, afai ua e aoina se fualaau tele o le letusi i totonu o le atunuu ma e le mafai ona e 'ai i ni nai aso, e mafai ona e faʻamalo, ae o le salad o le a tumau pea ona aoga, ae o le a leiloloa atoatoa lana ata vaaia ma le tofo manogi. O le mea lea, e tatau ona e 'aina le saladisi fou, lelei, i faleoloa e mafai ona faʻatau i le gasologa o le tausaga.

Ice lettuisi i le kukaina: faatasi ai ma mea ua tuufaatasia

Iceberg e toetoe lava a leai se tofo, lea e le mafai ona taofia le laupepa lautele o lenei salati i le kuka. O le tele o taimi o latou o le "lanu meamata" o fualaau faisua, aano o manufasi poʻo salamoa, ae o loʻo i ai foʻi isi mea faʻapitoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e tuʻuina se meaʻai mama i se laisaga laisaga atoa, faʻaaoga le laulaau e pei o se ipu (faʻafetai i lona faʻatulagaga sili atu e faʻatusatusa i isi fuamoa, o le aisa e faʻatautaia ma se mea faapena). I le avea ai o se '' afifi ', ​​o lanu laisi e faʻaaogaina e faia ai muamua pepa taʻavale, meaai pancakes (o se auala sili mo i latou e matamata i le fuainumera), ma e oʻo lava i le kelu e tafe, lea e suia ai le aisa i lau laʻau.

I totonu o ipu autu, o le aisa e masani ona avea ma mea teuteu pe a auauna atu ma i le taimi lava e tasi o se paʻu mama.

O le lelei o le faʻaaoga o le aisa i salakeke:

  • o se aisaisa e faia ai se vaega lautele, e tumu ai le ipu ae le o calorie, ae o vitamini;
  • iceberg denser nai lo le letus laulaau masani, e mafai ona suia le kapisi, aʻo taofi pea le tofo ma le le pisia ai mea autu;
  • Iceberg e fetaui lelei mo meaʻai i le mayonnaise po o suauu mumu suamalie, aʻo le tele o isi salakeke e mama tele mo sea sauuga.
E te iloa? O le faavae o le salati lauiloa a Kaisara i le uluai fua o fua o le salati Roma (romano). Talu ai nei, e ui i lea, o le tele o isi kuka o loʻo amata ona suia lenei mea e foliga mai e le taua ma le laasisi laisa. O le mea na mafua ai lenei filifiliga, latou te fai mai, e le o se manao e laveai, ae o le mea moni o le aisa o le aisa, laei ma laei, taofi pea se tofo manogi, ao lei salalau le salati Roma ma "floats", o se taunuuga, ua le toe maua le tofo ma le faatosina, faʻatagaina leai se toe faʻafoʻisia.

Ona o lona tofo le lelei ice laka letusi i tulaga o le tuufaatasiga ma isi oloa e matua lautele lava. E fetaui tutusa lelei ma fualaau faisua, o fuamoa ua kuka ma sisi (aemaise lava le parmesan ma le cheddar), musigilu, soo se ituaiga o aano o manu ma moa (e aofia ai le ulaula tapaa), faapea foi ma iʻa (fago, salimalie, ulaula, kuka, kuka) ma iʻa.

Mo le maofa i le aisa, e mafai ona e faʻalaʻauina araisa kuka, fuʻamuʻu mafiafia, anufe, mo le faʻamuamua - fualaau (pi, apu, popo poʻo le pineapa fou, fualaau suamalie). O fualaau tipiti o le a tuʻuina salakeke i salati, o le a faʻamalamalamaina tomato. I se faapuupuuga, mo le faʻalauiloa e leai ni tapulaa, ma e toetoe a le mafai ona faia se mea sese.

O le mea lea, pe a tatou popole i lo tatou soifua maloloina ma puʻu, e sili atu le faʻaaogaina o se mea mama nai lo - yogurt poʻo olive olive (lea e mafai ona e aʻafia e ala i le faaopoopoina o le lemoni suamalie, soya soga, fualaau Farani, uaina, palsamic, garlic garlic, otaota vevela ma isi paiga).

E taua! Ina ia aloese mai le faʻamaʻiina ma ia faʻamaonia lelei le meaʻai, e fautuaina e le kuka ia faʻanoanoa le lofia le letus i ni fasi vaega, nai lo le tipiina i se naifi.

Faʻaaogaina i vailaau ma vailaʻau

I luga o le tele o mea aoga o le salatiga o loʻo i luga ua uma ona tautalagia. E le o se mea e ofo ai na maua e le oloa le faʻaaogaina o togafitiga, e le gata i faʻatagana, ae faʻapitoa foi.

O fomaʻi e fiafia e fautua e faʻaaoga le salati mo faʻalavelave faʻalagona, faafitauli i le manava ma vaʻa toto, tafe toto, gastritis ma maʻi suka, faʻapea foi i le taimi o le maʻitaga (faʻaopopo i se puna o vitamini, saladelberg salad removes excess fluid from the body, lea e masani lava ona o faatasi ma le maitaga ma e ono afaina tele ai le soifua maloloina o le tina o loo faatalitali, e amata ai le atinae o le fatu, fatuga, ma isi).

E le gata i lea, o le salatisi ua faailoaina mo le anemia, o faafitauli e sili atu le mamafa.

O le faʻaaogaina o le kulisa leisisi i le cosmetology e mafua ona o lona tuufaatasiga kemikali. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le magnesium i totonu o le oloa e fesoasoani i le gaosiga o le palakene, ma faʻaleleia ai le lanu ma le tulaga atoa o le paʻu, e puipuia ai mafiafia, ma e lelei le faʻaleleia o le lelei o fao ma lauulu.

O le mafiafia ma le faʻaaogaina o le letusi e fafagaina ai o tatou paʻu i elemene aoga, faʻamalolo ma faafaileleina. Ina ia faʻamalosi le lauulu ma faʻaitiitia le gaʻo o latou gaʻo, e fautuaina e fufuluina i latou i le sua o le suamalie mai lenei salatisi.

Contraindications

E toetoe lava a leai se faʻasalaga i le 'ai o le laisa. E le gata i lea, e mafai ona faʻamaonia le ono mafai e tagata taitoatasi ona le faapalepale o le tino i soʻo se mea o se vaega o le salad (mo se faʻataʻitaʻiga, o se allergy i le acid ascorbic), ae i se tulaga lautele e seasea lava ona e le amanaiaina se mea faapena.

O le isi (tuʻutuʻu) faʻaleagaina o le tele o le maelega mo le manatu o le leiloa o le mamafa ma le aina o laulaau fou mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi. E manaʻomia e le tino le lelei o mea taumafa, ma e leai se oloa, tusa lava po o le a le aoga o ana meatotino, e mafai ona faamalieina uma mea tatou te manaʻomia.

Taumafa le salatiga faʻatasi ma isi mea maloloina, ma o le a tumu lou tino i le malosi, malosi ma le matagofie!