Laʻau

Toto laau toto ma totoina ile eleele

E totō laau faʻamaʻi i totonu o fagu, fanua mafolafola ma mo faʻasologa. E iloga i latou i se lanu lanu tele; o loʻo i ai lilac, samasama, lilac, ma isi. Latou te teuteuina le togalaau e fuga mai mo le lua pe sili atu vaiaso. Ae e le o tagata uma e iloa le auala e tausi ai fugalaau, e sili atu i le pito i lalo.

Aʻoaʻoga lautele Aganuu

Saffron, poʻo crocus - o se sui o le aiga o Iris. E maua i le ituaiga o laʻau o le bulbous tuʻu. O le maualuga e oʻo atu i le 15 cm.

O le tele o le pulufana e mafai ona oʻo i le 3 cm le lautele. Tasi, e le masani ona tupu 2-3 laau toto. I lanu, ua vaevaeina i ni vaega se lua:

  • samasama-faʻafefeteina - mai le samasama i le moli;
  • lanumoana-faʻafefeteina - mai le lailac lama i le paauli uliuli.

Outdoor Crocus Care Activities

O laʻau o le saffron o laina laina ma basal, e ufiufi i sikula mai lalo. Tuʻu i le taimi ma pe a maeʻa.

O fatu o le laau e foliga foliga tutusa ma laiti i le lapopoa, o le fua o se pusa e tolu-nest.

Faʻasologa o talafaasolopito

I totonu o Sasae, na amata ona tupu aʻe crocuses e oo lava i le taimi o lo tatou vaitaimi. Na taʻua i latou i tusitusiga a Hippocrates, Solomona ma Homer. Folasaga i Europa i le taimi o le Crusades. Muamua na amata ona latou atinaʻe i atunuu o sisifo o le Metitirani.

Mo faʻamatalaga! O ituaiga muamua na teuteu i totonu o togalaau o Europa i le XVI senituri. O le tautotogo, lauitiiti ma le lanu samasama na tuʻu ai le faavae mo se tele o ituaiga.

O le tulaga maualuga i le tulaga o le manuia faapisinisi sa faia e le au faila o Dutch. O le faʻatulagaga na tumau i le tele o seneturi. O le aofaʻiga o ituaiga pisinisi faʻavaomalo mai le amataga o le seneturi lona luasefulu.

Faamanuiaga

Saffron e faʻaaoga i le cosmetology. O se vaega o paʻu, kulimi ma gels. E mafai ona e saunia au oe oloa tausi ile fale. O le laau e fafagaina, toe faʻaleleia ma faaleleia le fausaga o le paʻu.

O mea faʻamalolo o crocus:

  • faʻafilemuina le tino o le tino;
  • fesoasoani e aveesea le tiga o le ulu;
  • le vaifofo aupito sili mo anufe;
  • faaleleia le gaioiga o le faiai;
  • puipuia ai mai le kanesa mai le salalau;
  • o se malosi malosi faʻafitia;
  • faaleleia le galuega o le ate;
  • aoga mo le ICD;
  • ei ai sona aafiaga lelei i le tulaga o feusuaiga tama.

Faʻalogo lelei! O fualaau suamalie o le saffron fatu na faʻaaogaina e avea o se suauu BC e oʻo mai i le aso nei. Ina ia maua se tofo faapitoa, lanu ma le manogi, e faaopoopo i le pilaf, iʻa ma aano o manufasi.

O vaega o le kuki i le togalaau

Asters faʻanofo ma tausi i le laufanua

E le faigata le tausia lelei o le laau, e le lelei, ae e tatau ona mataituina ia tulafono faatonutonu o tekinolosi taufaatoaga.

Filifiliga eleele

E sili atu i le alokeke mea e fiafia i ai laufanua mama ma lelei. Laʻau oneone e talafeagai, aua e faʻafefe lelei le susu i le taimi o le kiona mūlū. Aua e te ola i le eleele ma maualuga maualuga.

Ituaiga o crocuses o loo ola i luga o le eleele

Afai e le pasi lelei le vai, e tatau ona tafe vai. I le taimi o le eli, e faaopoopo le lapoʻa poʻo le oneone lapoʻa.

Faʻasaina ma le faʻamafanafana

E manaʻomia e le alokeke le susu pe afai e leai se kiona ma le taumalulu ma e leʻi timu i le tautotogo. Vai le eleele aʻo faʻapala pe a uma ona tupu mai. Aʻo leʻi faia mea taʻitasi, faʻapipiʻiina ina ia faʻamago lelei ai le vai. Liligiina o le vai e tatau ona aunoa ma le aafia o laulaau.

O le vai e afaina ai le afaina. O le tele o le susu gaosia e aafia ai le maualuga o laau.

Taua! E le manaomia le totoina.

Laʻei pito sili

E manaʻomia e le kopa ni mea e faʻamalolo ai le mineral, aemaise le phosphorus ma le potassium. Nitrogen, e ese mai, e leaga. O lo latou soona inu i le malulu o le tau e mafai ona afaina ai maʻi.

I le amataga o le tautotogo, e faaopoopoina ai fugalaʻau oona minerale i le fua faatatau o le 30 g i le 1 mita. O mea nei e gaosia i le taimi o le vavalaʻau ma le faʻapalaina ma se mea maualalo maualalo o le nitrogen. Afai e te faia meaʻai i le tautoulu i le taimi e totō ai i vaieli, e te le manaʻomia ona fafaga pe a uma le taumalulu.

O le totoina ma le tausiga o crocuses e le tele se taimi. O le mea autu o le taofia lea o le faʻamaʻaina o le vai ma fai ni fomaʻi i le taimi.

Crocus species

Ipheon fugalaau - totoina o fafo ma tausi

O le tele o ituaiga tautotogo e fuga mai ia Aperila.

Faamatalaga o ituaiga o crocus:

  • tautotogo. O fugalaau i le foliga o se logo e pei o nifo e puupuu i le paʻepaʻe poʻo le lilac. O le umi o le totoina e tolu vaiaso i le ogatotonu o Aperila - amataga o Me;
  • Tomasini. I foliga matala, e foliga mai o se fetu. O le lanu o le petals o le lilac poo le piniki, ae o se paepae paʻepaʻe e mafai ona i ai. O le amataga o le vaitau o le vavao o Aperila, umi e oo atu i le 20 aso;
  • lua-tafuga. E eseese i fomu e fuafua i le ituaiga. Fugalaau e mafai ona avea ma lanu violē, manogi, moli, lanumoana, ma o nisi ua i ai ni avanoa i luga o petals. Fuga e toe tolu vaiaso;
  • vaitau toto. O le anufe e tutusa ma le lapoa o le 2.5 cm. Fugalaau tetele e paʻepaʻe, pale paʻepaʻe ma samasama. E fuga mai i le 20 aso i le faaiuga o Aokuso - ogatotonu o Setema.

E tele ituaiga o meaola e tupu mai ia Setema.

Faʻamatalaga o ituaiga lauiloa:

  • faletupe. Lilac po o le lilac fugalaau fugalaau e pei o se faʻalanu samasama. O le amataga o le olaola ia Setema e sili atu i le masina;
  • manaia tasi. Malamalama o fugalaau lanu violisa ua faatulagaina i vaega e 5-10. i luga o se laau toto, ausia se maualuga e oo atu i le 10 cm, o le lautele o le 6-8 cm. O le fuga e tupu ia Setema-Oketopa;
  • Sharoyan. O fugalaau e samasama, kapoti. O le pito i luga o le olaola o Setema-Oketopa.

Vaega o le autumn ma le totoina o le tautotogo

A toto laau i le laufanua - i le taumafanafana po o le autumn, e faalagolago i le eseesega. Afai latou te fuga i le tautotogo, ua totoina vao i le eleele ia Setema.

Fafaga fatu ma tausi ile eleele

Afai e le talia e le ituaiga le susu, faia ni moega maualuluga. Ua filifilia le mea e totoina ai le muaʻi totoina ma ua le faʻamaonia faʻataʻitaʻiga. O le va i le va o laau e tatau ona 7-10 cm Afai e le o tausia, i le 3-5 tausaga, o le toatele o tamaiti o le a aliali mai e aunoa ma se mea e gaoioi, ma o le a faʻatumu atoa le vaega.

O afea e totō ai crocuses i le tautotogo? E sili atu ona lelei le faia o nei mea aʻo leʻi oʻo i le ogatotonu o taumafanafana.

Taua! O togalaau faʻamaʻi pe tatala mata e faigata ona maua aʻa, o lo latou totoina e le taua.

Afai e moa le togi pe a uma ona tuʻuina i le palapala, ona aveeseina lea o le fugalaau ma lau lau. O le togavao o le a amataina fou i le tausaga a sau, ae o le a ola ae na o le lua.

Totoina o crocuses ma fatu

I le faʻaogaina o lenei metotia, e mafai ona matauina le fugalaau i ni nai tausaga talu ona toto. O le a mafai ona aoina fua fatu mai ituaiga eseese o le tautotogo, talu ai e le maua e le tau o le autumn ni taimi e fua ai.

Fatuina sauniuniga

O le totoina o faʻatauga o loʻo sauni. E tolu metotia o togafitiga:

  • sosolo mo le afa itula ile tuputupu aʻe o le tuputupu ae;
  • faʻamaʻi i totonu o se vaifofo faʻavaivaia o le faʻasalalaʻau;
  • e faʻamalosi. E talafeagai mo le totoina o le tautotogo; i le taumalulu, e totoina e laau toto lenei faagasologa i le togalaau i se auala masani. O fatu e tuu i totonu o se fagu ma oneone ma tuʻu i totonu o le pusaaisa mo le tolu vaiaso.

Faʻaleleia eleele

Mo le lūlūina o le autumn, ua saunia le fanua ia Setema. Fufulu le eleele, faʻaopopo le peat, lea e faʻafefe ai le vai ma manava, lea e talafeagai mo le totoina o fualaau. O le mea lea e le mafai ona fai ai le paila ma le pulupulu, e faʻapipiʻi le oneone.

Faʻamasinoga

Afai e sili ona lelei le totoina o crocuses i le togalaau, o le ogatotonu o Setema. O uluaʻi fatu ma a latou fatu o loʻo faʻaalia i le maualuluga o le taumalulu. O le suaina e faia i le eleele sauniuni i le loloto o le 1 cm, ma tausia ai se va i le va o fualaau o le 4-5 cm. O le a latou fuga i le tolu tausaga.

Oliina le eleele aʻo lei totoina crocuses

Taimi e faʻapipiʻi ai crocuses

E sili atu le faia o lenei mea mai ia Setema ia Novema. I se tasi nofoaga, o fugalaau e ola i le 5-6 tausaga. E fautuaina le totoina muamua i latou i le 3-4 tausaga. E kiliina Corms i le taimi o le taotoga i le ogatotonu o le vaitau o le taumafanafana pe a uma le samasama o lau. E faʻamamaina, filifilia maʻi ma faʻaleagaina vaega, ona faʻamago mo le vaiaso i le paolo. E vavae ese tamaiti, faʻamaʻi mo le 30 minute. i totonu o se fofo tuʻufaʻatasiga o le paluga faʻasolosolo ma tauagavale seia oʻo i le matafaga i se nofoaga malulu, mago.

Laʻau toto

Aʻo lei totoina ile lauʻeleʻele mo faamoemoega puipuia, o togavao i le lumanaʻi e togafitia i le paluga masani, faʻalauteleina o le tuputupu aʻe poʻo le faʻamaʻi (vitarosomes, masima, ma isi). Ua saunia le fofo e tusa ai ma faatonuga a le kamupanī.

O le a le auala sili e totoina ai crocuses? I totonu o koneteina faapitoa, ona latou le sasaaina ai lea o le upega tafailagi. O le mamao o le 3-5 cm e tumau i le va o le totoina o laau. E tanumia i totonu o le palapala i luga o le palapala i luga o le tolu: laititi - 5-6 cm, iunite tetele - 10 cm.

Faʻalogo lelei! Afai e malulu le tau malulu, o le nofoaga ma laau totō e ufiufi i laʻau poʻo laau toto.

Faʻasologa o mea

E faʻapefea ona toto crocuses i luga o le 'upega tafaʻilagi, o lea o loʻo i totonu o se nofoaga e faʻamalamalama e le la. I totonu o le paolo, atonu e laʻititi fugalaau pe leai foi.

Ona o le le lava o meaʻai, ua faaopoopo ai le peat ma le lau humus i le oneone oneone mo le eliina (5 kg i le 1 mita). Paʻu, 0.5 kilokalama o le lime mo le 1 mita ma le fugaina o le vao ua faaopoopo i le eleele palapala.

Taua! E le gata i lea, e 40 g superphosphate ua faaopoopo i le 1 mita, ae na o le masina pe a uma le lime.

Ua lava le eli oneone ma eleele mama i le loloto o bayonet bayonet.

Tama fanau

O se pulu ua vaivai e mafai ona maua mai i le 10 tamaiti. E vaeluaina e vaega tutoatasi ma totoina le faamoega. O loʻo i totonu o le eleele i loloto loloto: papaʻu - 4-5 cm, lautele - 10-12 cm Afai latou te ola i le nofoaga e tasi mo le tele o tausaga, e tatau ona tausia le va o le 6-10 cm i le va o laau toto, pe afai e togi le 3-5 tausaga.

Crocus corm ma tamaiti

Mo faʻamatalaga! Faatasi ai ma le leai o se avanoa, o le a tuputupu ae ai fugalaau, ma o le a le tele ni fugalaau. O se faʻafetauiga o le a foia lenei faafitauli.

Crocus Growing Problems

Laʻau afaina fatu faʻamaʻi ma faʻamaʻi viral. I le tulaga muamua, faʻamaʻi:

  • pala;
  • lapisi
  • mosaic;
  • chlorosis.

I le tulaga lona lua, o aʻafiaga o faʻamaʻi o siama ma otaota, lea e faaleagaina ai le amio saʻo o laau.

O faʻamaʻi faʻamaʻi e afaina ai fugalaau, faʻafefete ma taliga.

Laʻu aʻa

Talu ai ona o le le lelei o le avega, eleʻele o le palapala poʻo le sili atu o le susu, o loʻo maua mai ai maʻi papala i luga o pusa. Copper sulfate po o le Bordeaux vai o le a fesoasoani e foia le faafitauli.

Roto

Pe a afaina, o le moli e foliga mai i luga o le fua o le pusa, ma lau lanu lanumeamata - o le lanu e tasi o le pads. E tele mafuaʻaga mo lenei:

  • sili atu le malosi o le suauu.
  • tele le susu;
  • susu e le saʻo.

Mo faʻamatalaga! Faʻaleaga le faʻamaʻi o le a fesoasoani i le uiga tutusa e pei o le pala.

Mose

Lanu samasama samasama e fai i luga o le ufiufi, ma se fulufulu lanu i luga o fugalaau. O le iʻuga, ua leaga i latou. E mafai ona iai mafuaaga e lua: o le solia o le faʻaaogaina o eleele ma le faʻaaogaina o masini i corms. E faʻafefeteina le faʻamaʻi, paʻu sulfate ma Bordeaux.

Chlorosis

Suiga o le lanu o laulaau i le samasama e masani ona faaosofia ai le le lava o meaʻai i totonu o le palapala, ma le le lelei o le alavai poʻo tulaga le talafeagai e tupu ai mea e ono aʻafia ai. O le fungicides gamair poʻo le phytosporin o le a fesoasoani e faʻaumatia le maʻi.

O faʻatoʻaga totō ma le tausiga o crocus o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o faʻamaʻi.

Latou te taufetuli i meaola ma iniseti ma sauniuniga faʻapitoa ma metotia tusi.

Scoops

O anufe iniseti e fafagaina aʻa o laau totő: latou te faaleagaina le afu i le faia o ni pu. E mafai ona e mauaina i latou i le tautotogo pe a veleina le saite.

A latalata mai le anufe, o loʻo eliina ma faʻaumatia.

Munu

Faʻasolosolo faʻasesega i luga o fuainumera i totonu o le palapala, faʻavaveina aʻa ma mafai ona toso le aniani i totonu o latou galu. Vaiaso vaega ua pala, o laau toto e ola leaga ma foliga ua le fiafia i le tautotogo.

Ina ia le foliga mai o ni tootoo, e tatau ai:

  • aua le tuua pupuni;
  • e ufiufi paranesi i le taimi o crocuses taumalulu;
  • faʻaaogā faʻatau meaʻai.

Taua! Ina ia puipuia mai ai, e totō laau i ato. I luga o le faaleagaina o corms, o le a le nonoa ia pupu.

Slug

E seleseleina lafasi i nofoaga e tusa lava pe o iai le saffron. E mafai ona e tauina i latou i sauniuniga faʻapitoa poʻo le siosiomia o puʻupuʻu i oneone paʻu.

Faʻalogo lelei! O le totōina lelei ma le tausiga mo crocuses e le faʻamautinoa ai puipuiga mai rodents ma iniseti, e tatau ona e faʻaaogaina ni fua puipui i le taimi muamua.

Slugs - Faʻailoga faigata i Crocus Pese i le Vaʻavaʻape

<

Faigata i le tuputupu ae

A e faʻatau, e tatau ona e faʻamautinoa pe o le a le ituaiga o mea e toto ai. Afai e te totoina vave le tautotogo i luga o le fasi fanua, e le mafai ona e vaʻaia le fuga, pei o le a fuga mai le saffron ia Mati.

Aiseā na leʻi fuga ai crocuses:

  • solia o le taamilosaga tau atinae - na gaosia muamua pamu i luma atu o le taimi faatulagaina;
  • 'aveʻese o le ufiufi ua faʻaaogaina muamua - e tatau ona faʻamago atoa le lanu;
  • le le usitaia o le pulega i le taimi o le teuina o mea totō. E tatau ona e amata i se vevela maualuga, faʻaitiitia le faʻaitiitia i le mea mulimuli;
  • leai se fugalaau - na toe fanauina le fasi fanua. E totoina laau toto pe afai e ola mo le tele o tausaga i le tasi nofoaga.

Faʻasolosolo, totoina ma tausi i le lauʻeleʻele lea e le o se gaʻo tele, e tupu lelei tele. O le iloa o tulafono o tekinolosi taufaatoaga o le a fesoasoani e aloese mai mea sese pe a tupu. O se moega fugalaau ma fugalaau o le fale o le a teuteuina le nofoaga i le tautotogo po o le tautoulu.