Fualaau aina

O mafuaʻaga e mafua ai ona tosoina le totoina o fasi pepa: o le a le mea e fai i sea mataupu, pe faʻapefea ona teu le isi seleselega

O lanu o le pepa e foliga mai i le lua i le tolu vaiaso talu ona lulu, ae peitaʻi, a mavae sina taimi, e ono tulaʻi mai ni faafitauli e aʻafia ai le totoina o lenei fua.

E amata ona vevela ma amata vave ona oso i luga.

O le fufuluina o laau o se tasi lea o faafitauli sili ona taatele mo faifaatoaga, o le mafuaaga autu o le le lava o le la.

O le autu autu o le tusiga o aso nei o le totoina o le pepa: o le a le mea e fai pe afai e tosina mai fatu laau?

Faʻamatalaga:

Aisea e tusia ai pepa pepa?

O mafuaaga e sili ona taatele pe a tosoina i luga ni vine:

  • Le lava le susulu o le la. Ua amata ona totoina fatu mai le faaiuga o Fepuari - amata ia Mati, ae o nei masina e le o se aso la. I ia tulaga, e tatau ona faaopoopo atili le totoina o laau toto, e ala i le faʻasaina faʻamalosi (molī eletise masani).
  • Tele faʻasolosolo faʻasalaga ma le le lelei tele. O lenei mea sese e masani lava ona faia e le au faifaatoaga o le amateur, totoina se fuainumera tele o fatu i totonu o le pusa e tasi. O le iʻuga, o le a amata ona malosi le totogo o laau ola i le taimi lava e uma ai le fana, e tau ai se nofoaga i le la. I lenei tulaga, e talafeagai le vevela o laau, ma tuu ai se mamao e 3 cm i le va oi latou. Faitau atili e uiga i le totoina lelei mai fatu.
  • Fafaga soo. Faatasi ai ma le leai o se malamalama o le la, o le tele o le palapala o le eleele na te faʻateleina ai lenei faʻafitauli, ma o pepa e fai ma vevela ma umi. E tatau ona faʻatapulaʻaina le faʻatapulaʻa ile lua taimi i le vaiaso.
  • Le lelei le vevela. O le vevela sili ona lelei o le aso mo soʻo se fualaau aina o fualaau faisua e le sili atu i le 25 ° C, i le po e tatau ona maualalo le vevela. Ae i le taimi o le mafanafana, e pei o se tulafono, e le o matauina lenei vaega, o lea e fautuaina ai e aveese mai fafo o le potu i se nofoaga e sili atu ona lelei, e pei o le faapaologa, mo le po.
  • Filifili vave. I le laasaga pe a tutupu laau e lua lau moni, o le a amata ona galue malosi o latou aʻa, ma, e tusa ai, e manaʻomia ai le tele o avanoa. Faatasi ai ma le leai o se avanoa, o laau e amata ona toso i luga ae le o le leai o se faamoemoe.
LELEI IA ILOA! Aoao e uiga i isi faafitauli pe a tuputupu ae pepa: aisea e pauu ai, mamae ma mate? Ae faʻapefea pe a fai e lafoaʻi lau? E mafai ona alofia nei faafitauli i le tausiga lelei?

Ae afai, peitaʻi, o fualaau o le pepa e aumai, o le a le mea e tatau ona fai? Ina ia puipuia laau mai le tosoina, e tatau ona mataituina nisi o tulafono i le tulaga o le totoina.

Muamua e te manaʻomia fuafua le filifiliga o eleele. A faʻatau le faʻatau ile fanua e tatau ona faʻalogo lelei i lona fatuga.

O eleele ua faʻamaʻaina ma se tele o mea faʻapitoa o meaʻai, aemaise lava le suka, e le talafeagai mo le pepa. E fautuaina e filifili se eleele atoa e faamoemoe mo fualaau faisua.

Totoina fatu e tatau ona faia i se mamao e 3 cm mai le tasi, e ui lava o le tele o faatonuga e faailoa mai ai le mamao o le 2 cm, lea e mafua mai i le tosoina atili o le pepa.

E te le manaʻomia se fuainumera tele o laau i luga o le faamalama lava e tasi, aua, ao latou tuputupu aʻe, o le a latou fefaʻatasi ma le isi, aapa atu mo le malamalama. Ma o na laau toto o loʻo tumau i le ata, o le a faamalosia e faʻalautele.

Ina ia tuʻuina atu i le moa le tele o le malamalama, e mafai ona e tuʻuina se faʻata i tafatafa o le sill pe tautau se laupepa ma se pepa e faʻaaoga e avea o se tagata e atagia. Pe a oʻo mai le la mai le tasi itu, o le laau e liliu laulaʻau i lona itu ma amata ona punou ma faʻaosooso mataga. Vaitaimi e tatau ona e toe fetuunai le fagu ma laau i le isi itu i le faamalama.

Filifili taimi taofia le tuputupu ae o le pepa mo sina taimi. O faatonuga mo fatu e faailoa ai aso o le totoina o laau i ni ipu eseese, e masani lava 20 i le 25 aso pe a uma le germination. E tatau ona manatuaina i totonu o le eleele na faʻatau ai eleele mama e vave ona ola vave, o lea e lelei ai le taulaʻi i le numera o lau.

O le faʻamautuina o le tasi laʻau moni e faʻaalia ai le sauniuni o le pepa mo le gafa. O fai togalaau poto e totoina ni pepa i totonu o se pusa eseese e aunoa ma le toinaina mulimuli ane, ma ao ola laau, latou te totoina i latou i ni atigipusa lautele.

O le uluai laei pito i luga o laau e faia i le vaega o laʻau moni e lua e ala i fomaʻi o loʻo i ai le superphosphate. O le fafagaina o loʻo taua i lalo e faia i le vaiaso pe a uma ona totoina laau. A maeʻa lena, o le pepa e fafagaina pe a maeʻa ona faʻaogaina i totonu o se fale kiona poʻo se fanua avanoa.

Le tulafono auro a le au fai togalaau: "E sili le lelei le fafagaina, nai lo le faʻafefe," aua o le fafagaina faifaipea e le gata e le maua ai ni faʻamanuiaga, ae e afaina ai foi laau.

Afai, pe a uma ona pikiina, o le a faaauau pea ona tosoina pepa, o lona uiga ua latou i ai i tulaga leaga.

E mafai ona e taumafai e toe faʻaopoopoina pusa ma vailaʻau i le isi faamalama, e tatau ona i ai ni ipu i se mamao mamao mai le tasi ma le isi, e tatau foi ona e faatapulaa le suāina. O le vevela o le ea i lenei laasaga o le atinaʻe o pepa e 16-18 C.

O lea, na matou taʻuina atu le mea e fai pe afai e faʻalautele laau totō ma tuʻuina atu fautuaga i mea e fai ina ia le totogo le toto ma e leʻi iai ni faʻafitauli faapena.

FESOASOANI! Aoao e uiga i metotia eseese o le tuputupu ae pepa: i totonu o pusa falaoa po o fualaau aina, i luga o le palapala ma e oo lava i luga o pepa faletaele. Aoao le togafiti taufaasese o le tulaʻi mai i le galu, faapea foi ma mea faʻavevela e mafai ona osofaia lau laau toto?

Mea aoga

Faitau isi tala e uiga i le totoina o pepa:

  • E tatau ona ou toto fatu ae lei totoina?
  • E faʻapefea ona tuputupu aʻe pe pe aisa, peli, oona pe suamalie i le fale?
  • O le a le faʻatupulaia o le faʻaleleia ma le faʻaaogaina?
  • O faamai ma meaola faalafua o lala laau.