Laʻau

Faamai o le nasturtium - aisea e lanu ai laulaau

E lei leva talu ai, na amata ona faʻaaogaina togavao nasturtium e teuteu ai moega fugalaau. Seʻi oʻo i le seneturi 16, na faʻaaogaina lenei laau e avea o se mea manogi ma se manogi masani. I totonu o le atunuu o Nasturtium, i Amerika Tutotonu, na aina ai e tagata o le atunuu aʻa o le laau. I Europa, latou te talisapaia muamua le tofo o laulaau, fugalaau ma fua, ona amata ai lea ona teuteu fugalaau i togalaau ma ni laau manaia matagofie e iai ni gaʻo.

Faamai o le nasturtium ma a latou togafitiga

O fatu o le nasturtium, o loʻo i ai le igoa lona lua capuchin (lat. Tropaéolum), o vaalele tauloto mai le malaga a Amerika, sa togafitia mo le vevesi ma le malulu. Seia oo mai i le taimi nei, o vaega o le laau e faʻaaogaina i fomaʻi masani, cosmetology, ma le kuka.

Nasturtiums o se teuteuga o se puipui o se fale

Ae o le laau lava ia e mafai ona afaina - o se togavao vao toto e amata faafuasei ona pala, o ona fatu uaua, lau lauulu samasama, taofi vaʻai, afaina ma le pala e foliga mai. O le tauina o faʻamaʻi o Tropaéolum e le faigofie, ae afai e te manaʻo ai, soʻo se faʻamaʻi e mafai ona faia e taofi.

Aisea e amata ai ona lanu samasama le nasturtium, ma le mea e fai

I tulaga lelei o le fesuiaiga, o le nasturtium thermophilic e tupu ae o se laau toto, ae o nei laau e le mafai ona taliaina toleniga malulu. O le mea lea, i se tau feʻaveaʻi, ua ola aʻe capuchins pei o togalaau, ma e mafai ona ola e pei o se kapeta faifaipea, teuteu tuaoi ile auala, ma fao papa.

Ona o ona foliga matagofie - lamolemole, lua-faalua pe faaluaina fugalaau ma lanu meamata, laulaau ua ufiufi ai vao, o ituaiga ituaiga o nasturtium ua totoina i pusa faatautau mo le teuteuina o faletua, verandas. O le lanu o petals e taatele i ata o lanu paʻepaʻe, samasama, mumu, moli-lanu mumu.

Nasturtium i totonu o se salati

O se suiga i le lanu o petals ma laulaau e le o taimi uma e taʻu mai ai se faʻamaʻi o le nasturtium. Ole lanu samasama o laulaau o le pito i lalo e masani ona mafua ona o le leai o se la i luga ia i latou, pe o le aʻafiaga e fesootaʻi ma le matua o le laau.

Taua! Afai e valivali samasama pito i luga, ona tatau lea ona e suʻeina le mafuaʻaga o lenei mea mataʻutia.

Masalo o le tau e vevela tele pe timuga i luga o le auala - o nei mea uma e aafia ai le lanu o laulaau. I le mea muamua, e susunuina e la le laulaau ma e leai se susu o laau. O le faʻafeinu ma faʻafefiloi o le vao o le a fesoasoani e faaleleia le tulaga. I le tulaga lona lua, o le suavai o le eleele e taʻitaʻia ai le mea moni o aʻa e pala, o lona uiga, e manaʻomia le faʻaleleia atili o alavai.

Ampelous nasturtium

E le gata i mafuaʻaga masani pe ona o le le atoatoa i le taimi o tausiga, o le samasama o le nasturtium e mafai ona tupu ona o se faʻamaʻi pipisi o laau ma faʻamaʻi pipisi. Faʻavae e malamalama pe aisea e lanu samasama ai laulaau o le nasturtium, e tatau ona gauai atu i le faʻavaeina o le samasama.

Afai o nei lanu samasama lanu-lanumeamata, o le nasturtium o le a gaosi, ona avea lea o se mosaic viral. O avega o faʻamaʻi faʻamaʻi o iniseti, i se faaopoopoga, o fatu e mafai ona avea ma puna o le maʻi.

Taua! O faʻamaʻi faʻamaʻi e toetoe lava a le mafai ona faʻasalalau. O laau mamaʻi e tatau ona faʻaumatia.

Aisea e le fuga ai le nasturtium

O le le lava o le malamalama o le ao, ea malulu, eleele mamafa palapala, tausiga o le mativa leaga, ma faiga le lelei o faatoaga, o mafuaʻaga ia e ono le fuga ai le nasturtium.

I se aso pupuu i le olaga o nasturtiums, ua amata ai se taimi malolo. Laʻau totō e totō i fagu fugalaau e lelei atoatoa i tulaga o potu, ae o le a totogo na o le tautotogo. Suiga o le tau - po malulu, aso vevela o le a aʻafia ai le gafatia o laau totō e fai ai tumutumu.

O le salu o eleele e le faatagaina ai le vai e pasia ai, o le a atili ai le tulaga o aʻa. Luga o le fugalaau e tupuga mai i vao, gaogao palapala, taumafa le fafagaina i meaʻai - o le le amanaʻiaina o tulafono o le tekinolosi mea tau faʻatoaga o le a le mafai ai e laau ona atinaʻe atoatoa.

Lanu susulu o nasturtiums

Aisea e fai ai laulaau masturtium

E masani ona tupu, o le faʻavaeina o le mafanafana o le tau, o faʻamaʻi pipisi o le nasturtium e faʻalauteleina tele. O nei iniseti e aofia ai aphids. Mai le tasi tamaitai i le vaitau e tasi, o le afe afe o aʻaʻo e ono aliali mai. O lo latou suiga i aphids matutua e vave ona tupu. O le mea lea, i luga o se tasi laau e mafai ona ola i se aiga tele e aofia ai le tele o tupulaga o tagata taitoatasi.

Aphids e fafaga fualaau suamalie ma faʻasaʻo se mea manaia, suamalie. Ona o lea mea, o laʻau o le nasturtium ua avea ma mea totino, aua o le fugalaau mo aphids o se mea moni. Faʻatoʻaga faʻatoʻaga e le Faatoaga laau ina ia mafai ai e le aphids ona gaoioi mai fualaau aina fua i la latou lau. Ona togafitia lea o le fugalaau i iniseti pe na o le susunuina foi i le aphids.

Taua!Ua salalau solo Aphi i totonu o laau i vavae. O le tau faasaga i aphids e tatau ona amata i le tulieseina o upega mai le togalaau togalaau.

Aphids i lalo o laulaau

Aisea e mago ai le nasturtium ma le auala e teu ai fugalaau

O se fugalaau e amata ona vego i le taumafanafana i le maualuga o le fugalaau o isi laau uma e tatau ona mafua ai le popole. O le tali i le fesili pe aisea e tupu ai le leaga o le nasturtium e mafai ona tele ni kopi:

  • tausiga le lelei
  • mamafa mamafa
  • faamaʻi
  • meaola faalafua.

Afai e le mafai ona faʻaumatia mea leaga uma, ma a maeʻa togafitiga o loʻo faʻaauau pea ona mama le capuchin, e tatau ona faʻaumatia.

Faamatalaga faaopoopo! Ae afai o le laau e amata ona mago i le tautoulu, ona ono mafua lea ona o le malulu, o se faaitiitia i le umi o le ao. O le fugalaau e amata ona gaoioi i le taimi e moe ai.

I lenei tulaga, o togi malolosi maloloina e filifilia i luga o le vao ma tipiina i totonu o le tootoo ma 2-3 internodes. Tuʻu 2 lau. Faʻamau i latou i le 1/3. O vaega pito i lalo o le tipi e togafitia ma se sui aʻa ma tuu i totonu o le vai e ola ai aʻa.

A maeʻa le faʻaalia o aʻa, e totoina laʻau i totonu o le faʻafefiloi o oneone ma le paʻu, e faʻaauau pea le faʻainu vai. E faasolosolo lava, faʻapipiʻiina le palapala ma le faʻapitoa o fugalaʻau i ipu, e mafai ai ona e atiina ae le aʻa o le vavae.

I le tautotogo, a maeʻa le vevela e tusa ma le 20 ° C i luga o le auala, o laau totō ua totoina i eleele matala poʻo ni fagu fugalaau.

Faʻasogaina o ni afifi

E faapefea ona faʻaalia le chlorosis o le nasturtium

O le leai o se uʻamea i le eleele poʻo le le mafai ona aʻafia aʻa e maua ai le elemene elemene mai le eleele ma faʻapipiʻi i totonu o laulaau mo le photosynthesis e oʻo atu ai i le samasamaina o le laulau.

O se uiga masani o le chlorosis o vela lanumeamata i luga o se lanu lanu samasama. Nasturtiums o loʻo faʻamamaina ovaries ma fugalaau, felafolafoaʻi itu ma faʻaitiitia le laʻau.

Mo togafitiga, ua faaopoopoina le nasturtium i sauniuniga e aofia ai le chelate uʻamea, o le antichlorosis agent.

O le a le paʻu paʻu i le nasturtium (lat.Erysiphaceae)

O le paʻu palapala o se maʻi faʻaleagaina. E faʻaalia e ia lava i foliga o ni lanu paʻepaʻe papaʻe ma pipiʻi lanu moana lanu enaena i luga o laʻau ma fatu.

Malosiaga moa lūlū e faʻafeiloaʻi ma meaʻai

A maeʻa sina taimi, ona amata lea o le vevela ma suia le lanu i le lanu enaena. O le mycelium e tupu, o meaʻai e tupu ona o fatu laau. Nasturtiums fade, taofi le tuputupu ae, o laʻau ma laʻau ua liu uliuli. Fugalaau fufulu a latou apili.

O togafitiga e faia faʻatasi ma sauniuniga Fundazol, Skor, Vectra.

Faʻalogo lelei! O moa moa e ave e le matagi po o le vai i le taimi o le timu.

Gu pala (lat. Botrytis cinerea)

O le maʻi e oʻo mai i laau mai le ea. Gusts of wind spread the spores of the botritis haggers, mafua ai se suiga o le lanu o laʻau ma lau, faamaluluina o le tino, pala o aʻa, pa'ū o inflorescences.

E faigofie lava ona faʻafeiloaʻi le sui faʻamaʻi mai i lima o se tagata pe a uma ona faʻafesoʻotaʻi ma se faʻamaʻi pipisi. O le mushroom e le o se mea lelei: nofo i luga o vao, i luga o togalaau uma ma fualaau faisua, e aafia ai fua tetele ma tamai vine.

Auala e faʻafefe ai le lauulu e aofia ai le faʻaleagaina o pathogens. Muamua, o vaega uma o laau e aafia i le galo ua aveeseina, ona togafitia lea o togavao nasturtium ma Gamair, Alirin, Fitosporin-M.

Talu ai ona o le oona o le fusi e ola i luga o laau i luga o eleele palapala, aʻo leʻi totoina fugalaau, e tatau ona puipuia le faʻamaʻi - e vavae ese, saoloto mai vao ma faʻamaʻi le palapala ile moega fugalaau, mea e toto ai le tola.

Lanu uliuli o le nasturtium (lat.Guignardia bidwellii)

O le fomaʻi Guignardia bidwellii, lea e mafua ai le paʻu manu, e taatele i le toetoe lava o atunuʻu uma o loʻo i ai se tau mafanafana ma lelei.

E salalau solo, e pei o pulou uma, e ala i spores. O tamai togitogi paʻepaʻe e aliali mai i luga o le laau e faʻalautele lemu, liliu lauulu, ona liu uliuli. O mea vaivai na afaina i luga o laupe ma laulaau. O togafitiga mo le faʻamaʻi e foliga tutusa ma le tau faasaga i le pala.

Faailoga o le tuai

Fuga o le ituaiga o le Phytophthora infestans ua taʻua o le 'aina o meaʻai.

Faamatalaga faaopoopo! O lea ua faʻamautuina i luga o le lalolagi e sili atu ma le 500 ituaiga o parasite.

O le mushroom amata lona faʻagasolo mai lalo mai lalo o le eleele. Muamua, o lanu uliuli ma se fugalaau paʻepaʻe e aliali mai i vaega pito i lalo o laʻau ma laulaau o le vaega muamua. O le galo e sili ona aoga i le timuga o timuga ma timuga o le eleele.

O le tau faasaga i le pathogen e amata i le puipuia, e aunoa ma le faatali mo le amataga o le maʻi. O le faateleina o le tetee o fugalaau, ua fuaina ai le fua o le eleele ma meaʻai talafeagai - fugalaau mo le nasturtium mo le tele o fugalaau.

Ina ia faʻaumatia le faʻaogaina o le mea e faʻaaoga ai le Fitosporin-M, Trichodermin.

Brown lapatai o nasturtiums (lat. Phyllosticta petuniae Sp.)

O le phylosticosis, lanu enaena, e aʻafia foi i faʻamaʻi funga. O aʻafiaga o le tuai ma le malosi o le tino, o le mea lea, i le taimi lava e tasi, o nei sugi e le faʻaputu i luga o lea lava laau.

Faamatalaga faaopoopo! Mo le togafitiga o nasturtiums mai le lanu enaena, sauniuniga o meaola mo malala o le eleele, Bordeaux liquid, ma le sulfate sulpi o loʻo faʻaaogaina. O le faʻagasologa e faia i le tele o taimi ma se vaeluaga o le 2 vaiaso.

O le olive olive paʻu o le phyllosticosis o loʻo aliali mai ma le faʻamaina o laau totō ma le faʻaleleia o lau o lau ma 'ie. O le mea lea, o le tau faasaga i le afu e aofia ai le faʻaaogaina o fuluʻi uʻamea e uʻamea ai le kopa, ae faʻapea foi i puipuiga puipuia e mautinoa ai le tele o fesuiaiga o kesi i le va o laau totō.

Faailoga o le faaleagaina o laʻau e le phylosticosis

Mafuaaga o le maʻi Nasturtium

Florists, na feagai ma le mea moni e faapea o le nasturtium na faʻaalia mai faʻamaʻi ma meaola faalafua ma iloa le auala e gaosia ai laau, e tatau ona malamalama pea i mafuaʻaga mo o latou foliga. O le a fesoasoani lea e puipuia ai le fuga o fugalaau i le lumanaʻi, o le a le maua ai se mafuaaga e mafaufau ai pe aisea e lanu samasama ai laʻau o le nasturtium, e paʻu'ū ai fatu, e pala le aʻa.

  • Fua o le vevela
Petunia faʻamaʻi - aisea e lanu samasama ai laulaau?

Totoga o le ituaiga o Tropaéolum o ni tagata masani o vaipanoa o loʻo i lalo ole laʻau. Ma, e ui o le galuega filifilia na mafua ai le faʻaalia o ituaiga fou o nasturtium e sili atu ona puipuia i le malulu, ae o nei fugalaau e manaʻomia le mafanafana. A leai, latou te faʻavaivaia ma amata ona afaina, atonu o le mafuaaga lea e le fuga mai le nasturtium.

  • Faʻasalaina solitulafono

O le inu tele i le malulu vai e tafe atu i le pala o le aʻa. O mea totino ma minerale ua faʻavaivai i le vai, lea e faʻaaogaina e laulaʻau ma sima vavalalata mo a latou galuega taua, faʻalelei le tafe atu i tumutumu o laau. A aunoa ma macro- ma microelements, e muta le gaosia o le chlorophyll, ma totoina puipuiga mai faʻamaʻi.

  • Faʻataunuʻu uʻamea

O le le tausisia o le taimi o le faʻamaʻiina pe a sauniuni le palapala mo le luluina o fatu poʻo le totōina o laau e taʻitaʻia ai le mea moni e leai se taimi e gaosia ai vailaʻau i totonu o se mea e faigofie ona faʻaogaina mo laau totō. E le mafai ona maua mea totino - mea uʻamea, kopa, manganese, tusa lava pe sili atu. Faatasi ai ma le leai o se uʻamea, o laulaau e lanu samasama, o le a paʻu i lalo, e mamago

Faamatalaga faaopoopo! I totonuO le ala ese mai le tulaga atonu o le faʻaaogaina o fualaau o fualaau faʻaonapo nei o fualaau oona mo fualaau faʻatoʻaga. O le chelating (capturing) le sui e liliu mai elemene elemene i totonu o se ituaiga e le mafai ona maua mo laau toto.

  • O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le tele o le susu

O le tele o faʻamaʻi pipisi o le nasturtium e fesoʻotaʻi ma le tafe o le tele o vai i totonu o le aʻa, aʻafiaga maualuga, ma le tele o vaiinu i lau.

E mafai ona fai togafitiga e gasegase pe afai o le togafitiga o le eleele ma laau toto ma meaola o le biofungicides, faʻaumatiaina o meafaigaluega i le togalaau ma fausaga, ma le puipuia o laau mai le matagi.

Faʻatoʻaiga o le kemisi ma le puipuiga o laau

Aisea e lanu samasama ai laulaau o se rose Saina po o maʻi o le hibisc

O le lisi o oloa tau puipuiga malu e aofia ai:

  • iniseti - mea vailaʻau e fasi iniseti, faʻatasi ai ma fuamoa ma'oti;
  • fomaʻi - meaola faʻapitoa ma mea vailaʻau faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi.

Auala e togafitia ai togafiti a tagata

Laʻau e masani ona puipuia e le tasi le isi mai faʻamaʻi ma faʻamaʻi. O laau toto e susunuina ai le manogi o mea manogi ma a latou manogi e maua ai se papupuni i le va o iniseti ma pathogens ma fugalaau.

Fungal maʻi

O phytoncides e aofia ai le nasturtium lava ia, faapea foi le keleti, pi, vao oona, basil, lemonimo. Mai o laʻau ma lafoaʻi infusions ma deco deco ua saunia ma latou togafitia le palapala eleele e latalata i faʻalavelave faʻafitauli.

Ina ia faʻafeteina faʻamaʻi, faʻaaoga le serum. O lona siosiomaga faʻaseʻalo e le mafai ai ona faʻateleina spores spores i luga o laʻau. Suavai faatasi ai ma le faaopoopoina o nai mataua o le iodine o loo i ai meatotino o le antimicrobial. O vai mai fafo mai le vao e faʻaaogaina e pei o le faʻamalolo ma mo le puipuia o faʻamaʻi fatu.

Puipuiga ma le puipuiga o le nasturtium mai meaola faalafua ma faamaʻi

Vaʻa mamao - Manarian Nasturtium

Phlox faʻamaʻi ma a latou togafitiga: aiseā e lafoaʻi ai le lau

E mafai ona puipuia faʻamaʻi nasturtium i le tulaga o tapenaga o le eleele ma le filifilia o se nofoaga mo le totoina. O faʻamaʻi o siama ma fuga eleele, aphid ma laʻau papaʻe, ma o le fala o le Colorado potato o le a feoti i totonu o le 'olo ma maeʻa palapala palapala. O le faʻaoʻoina o le 'eleʻele mago o le eleele e le faʻafefeina ai le fesuiaiga o gas i totonu o le aʻa.

O le seleseleina o meaʻai o le a taofia ai le tulaʻi mai o anufe anufe anufe anufe. O le faʻaleleia o le vai ma le vai mafanafana e le faatagaina ai le atinaʻeina o meaʻai o faʻamaʻi faʻamaʻi, aʻa o le maalili, ma le faʻamaina o laau.

Faamatalaga faaopoopo! O le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻafefe ai faʻamaʻi ma iniseti o le a taofia ai le osofaia o meaola faalafua ma le atiaʻe o faʻamaʻi. Ma o le a mafai ona ola i soo se ituaiga o nasturtium, e oʻo lava i le mea sili ona tupu.

Nasturtium o se fugalaau le lelei lea e faʻaleleia lelei i totonu o faʻalapotopotoga i fatu. Faʻamatalaga o ituaiga o nei fugalaau i le taimi nei, faʻafetai i le Initaneti, avanoa mo tagata uma e fai togalaau. Soo se tasi o nei togalaau, pe a faʻamaʻaina i le taimi, puipuia mai faʻamaʻi ma mea faʻamaʻi, o le a le gata ina teuteuina le togalaau, ae o le a avea ma faamaualuga o latou e ona.