Tuputupuina o fualaau aina

E faʻapefea ona totoina ma totoina fasi pepa

O le chili lanu mumu o se laau mataina tele lea o se laau toto i Amerika. E le mafai e tagata uma ona fiafia i se ipu e faʻapipiʻi ai lenei aganuʻu fualaʻau i le maualuga maualuga. Ae o le manaia e fiafia tele i tagata fai togalaau e fia iloa atili e uiga i lona galueaina.

O se taunuuga o le suʻesuʻega, na faʻamauina ai le aoga o pepa vevela vevela mo le tino o le tagata:

  • O loʻo i ai se numera tele o macro-ma micronutrients.
  • O le taumafaina o vevela vevela i fua faʻatatau e faʻaleleia ai le manava, faʻavave le maualuga o le metabolism ma faʻamaonia ai le faʻaogaina o le tino.
  • E i ai sona aafiaga lelei i le faiai ma le galuega o le ate.
  • E fesoasoani i allergies, faʻamafiesea le le mautonu, faʻasaʻo ai faʻamaʻi malulu, faʻasaʻo ai maʻi mai le mai ma faʻamaʻi.
  • Faʻavaivaia le alualu i luma o le kanesa ma le maʻisuka.
  • Faʻasolosolo le gaosiga o endorphins, ma faʻateleina ai le teteʻe ma le tiga. Faʻaleleia le faʻamalositino ma faʻamalosia le faʻaogaina o le tino.
E te iloa? Chili o le mea sili lona lua sili ona taatele i le lalolagi pe a uma le masima.

Tuputupu Aʻe Hot Chilli Fanau

E tusa ai ma le gaosiga o le gataifale, e foliga tutusa ma se logo, ae o loo i ai pea ni nuances ma tulafono o le totoina.

Fatuina sauniuni mo le totoina

A o lei lūlūina fatu o chili, e manaʻomia ona togafitia lelei i latou i le tuputupu ae o le tuputupu ae poʻo se vaifofo o le potassium. Umi i se tasi o nei fofo o fatu uma o le a totoina mo le 20 minute. A uma ona sasaa le vai e ala i se sieve. I le taimi lava e sili ai, e le lelei le lūlūina o mea totō, ae ia afifi i totonu o se solo faʻapipiʻi ma tuʻu ai seʻia oʻo i le germination i se nofoaga mafanafana mo se vaiaso. O le ie e tatau ona faʻaleleia e le aunoa ina ia le toe mamae le fatu. Na o uluaʻi fugālaau o le a aliali, o fatu e tatau ona totoina vave.

E taua! I le leai o se tulaga e le tatalaina ai se solo mo le vavao i le lumanai. Muamua nai lo le fitu aso mulimuli ane, o le a le totogo fatu, ma tatala, o le a na o le ufitia o latou.
Ae o le a le mea o le ai ai pe afai e te totō fatu fatu i le eleele e leai se puipuiga e aunoa ma le totoina i latou? Na o le taimi o le latou sipelaga o le a mulimuli. E le gata i lea, o nisi ituaiga o vevela vevela e iloga e vaitaimi taʻitasi. O nisi taimi e mafai lava ona ave se masina.

Malosiaga ma le palapala mo laau

I le taimi lava lea e tatau ona fuafua pe ua fuafua e piki se fatuga pe leai. Afai o lea, ona mafai lea ona toto fatu i se tasi gafatia tele. O le laʻau mumu pepa e matua tiga lava e uiga i le faʻaleagaina, lea e le maalofia pe a toina. O lenei togafitiga e faʻatagaina e laau totō ma le tiga mo aso e lima, ma o nisi e mafai ona oti. O sea ituaiga mea vevela vevela e faʻatagaina pe afai, o se taunuuga, nai lo ni nai toziniti, e te manaʻo e maua se ulugalau selau vao. E sili atu ona faigofie le totoina o fatu, ona totoina lea i totonu o pusa eseese.

E taua! Afai e te fuafua e lulu fatu i le lava malosi i ni nai taimi i le laasaga, ona muamua lea o le lūlūina e tatau ona e faʻatinoina lona faʻapalapalaina atoatoa. Ina ia faia lenei mea, e mafai ona e faʻaaoga uma le vai inu ma le vai pisia.
O le totoina o ata vevela vevela e sili atu le mafanafana i eleele lafulemu, o loʻo i ai le tele o humus, alavai lelei ma le maualuga o le pH o le 6.0-6.5. O le paluga eleele ua saunia mai le humus, oneone ma le eleele eleele i le fua faatatau o le 2: 1: 1. E fautuaina e faʻaopopo atu sina vermiculite, lea o le a maua ai le eleele mausali lelei ma toe faʻaleleia. Afai e te faʻatauina le eleele ua saunia i totonu o le faleoloa, ao leʻi lūlū fatu i totonu, taofi i totonu o le potu mo ni nai aso e mafanafana ai ma faʻamaʻi ai.

E te iloa? I Mekisiko, kuka kuka e fuafua i luga o pepa vevela vevela. Ua taʻua o le "Ladin" ma ua faʻaaogaina o se vaifofo lelei mo le faʻafefe.

Lauina o fatu mo laau toto

Ina ia faʻaleleia lelei fatu fatu vevela i luga o laau, e tatau ona taʻitaʻia oe e mea nei:

  • E tatau ona toto fatu i se mamao e 5 cm mai le tasi. A leai, o le a mafatia laau i le leai o se malamalama ma o lea o le a lafoaʻi ai i tua i le tuputupu ae.
  • O le eleele e tatau ona lelei ma le faaopoopoina o le vermiculite.
  • O le faatofuina o fatu ile paluga eleele e tatau ona 5 mm.
  • I le faaiuga o le totoina o le eleele e fautuaina ia faʻavaivai.

I le faaopoopo atu i mea uma o loʻo i luga, mulimuli i le maualuga o le susu ile palapala ma le avanoa ole vevela i ai. O ituaiga uma o keli e fetaui lelei ma lona tulaga o le vevela, ae o le averesi o loo faaitiitia i faailoga o le 22-25 tikeri. O lenei vevela e tatau ona tausia i taimi uma. Ole fua o le tuputupu ae o fatu e le gata ina faalagolago i luga ole tulaga o le vevela na faia, ae faapena foi ile eseese o le laau lava ia.

E te iloa? O fua o lanu mūmū mūmū e aofia ai le tele o vitamini A, e sili atu nai lo kāloti. O lona faʻaaoga foi e faʻapupula ai le libido ona o le aphyrodisiacs o loʻo aofia ai i fatu. O le chili lanumoana e sili atu le vaitamini C nai lo le citrus.

Tausiga ma tuutuuga mo le totoina o fatu

O le faʻatupulaia o tulaga mo le chili pepa o loʻo faʻaalia ai se faʻalavelave o fua faʻataunuʻu. Mo le tuputupu ae o le vevela o pepa e tupu i le tulaga e sili ona lelei, o itula o le ao e tatau ona le itiiti ifo ma le 12 itula. O le mea lea, o le faʻatoʻaga o le taumalulu e manaʻomia le faʻamalamalamaga faaopoopo i faʻalauiloa faʻapitoa. O pusa fatu e tatau ona tuʻuina i se mea lalelei o le a le faʻaalia i le susulu o le la.

Pe a oʻo mai uluaʻi lautusi moni, e mafai ona e pikiina se pikiapu i le mamao o le 10-12 cm. I le taimi lava e tasi, tui le aʻa autu i le ¼. I lenei auala, e te saofagā ai i le faʻavaeina o se aʻa malosi mo paʻi pepa. E le tatau ona suamalie ia laau toto pe a ma le lua laulaau na faia i luga, aua o le a le mafai ona latou gafatia le totoina. O le faʻamalosiina o se laʻau o laau e le tatau ona i ai, ona o le le lava o le malamalama o pepa e tosoina ma vaivai.

E taua! Aʻo le manava, aua le faʻalolotoina i lalo ifo o le maualuga o loʻo vaaia i le taimi e tupu aʻe. O le pepa paʻu e le aʻafia ai aʻa, e le pei o lona tamato tamato, o le mea lea, o aʻa loloto loloto o le a mafatia mai le okesene.
Tuu laʻau o le pepa i totonu o le itu i saute sasaʻe poʻo matapiʻe i sisifo, ma faʻamautinoa le faʻamafanafana sili ona lelei o le pepa vevela. Afai e le lava le malamalama o le pepa, o le a maeʻa ma susulu le lau. Afai e lanumeamata le lanu meamata, ona maua ai lea o le susulu o le la.

Talu mai le sau mai le mafanafana pe vevela vevela, vai ia vevela vevela e manaomia vai faʻafefe i le vevela o le potu. Aua le fufuluina le eleele, aua e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi o le vae. Afai o le susu i totonu o le potu e itiiti ifo ma le 50%, faʻamalolo laulaʻau i vai mafanafana.

E taua! Afai e amata faʻafuaseʻi ona paʻu le laau i luga o le laʻau, e tatau ona e toe fetuunai ia koneteina i se nofoaga e sili atu ona malamalama pe faʻaopoopoina le faʻalauiloa atili. Uliu le moli mumulu i se maualuga e 30 cm mai le pito i luga o le fatu.

Faʻamaʻaina fatu

E tasi le vaiaso ao le i totoina fatu laau i greenhouses, o gaoioiga sauniuni e tatau ona faia i le faiga o le faʻamalosi. O fualaau e tatau ona masani i le vevela i aso uma ma eseesega o le manogi. O le auala pito sili ona faigofie ma sili ona aoga o le aveese lea o le paleti ma laau i le faapaologa ma tuu ai mo le 2 itula. O aso uma, o le taimi e faʻaaluina i le ea fou o le a manaomia ona faateleina. Manatua: pe a oʻo i le vevela pito i lalo ifo o le eleele i le 12-13 ° C, ona mafai ai lea ona toto tili pepa ile eleele puipuia.

E taua tele le faʻamalosi o fualaau e fuafua e totoina ae le o greenhouses poʻo greenhouses, ae o le taimi lava lea i lalo o le lagi. Pe a faʻamalosi le pepa e faʻaaogaina e le gata i suiga i le vevela, ae faʻapea foi i le malamalama, lea e tele taimi e sili atu le malamalama nai lo le fale ile windowsill. Ina ia aua le faateia ai laau laiti, e tatau ona pogisa, faasolosolo malie ona masani i le susulu atoa o le la i aso uma.

E te iloa? E mafai e Maya Maya ona fufulu fasi pepa vevela i luga oa latou gutu ma taofi ai se malosi malolo.

Totoina o laau tipu i se nofoaga tumau

Afai o le chili pepa e maua lelei le tausiga, ona oʻo lea i le taimi e totoina ai o le a avea ma pupuvao pe tusa ma le 20 cm le maualuga. O fualaau e fuga pe fua mai fua e sese. O ia mea e sili atu ona manaomia e manaʻomia ai le tausiga faapitoa i le totoina ma na o greenhouses poʻo greenhouses. O le nofoaga na tuʻuina mo le totoina o le vevela pepa e tatau ona susulu ma e le afaina e matagi.

E taua! E taua le manatuaina oe muamua. E mafai ona totoina Chile i luga o moega pe a ola ai kukama, legumes ma greens e ola ai. E faasaina le totoina pe a uma pateta poo tamato!
A o le totoina fatu o vevela vevela, ia mautinoa le mafanafana o le eleele i le loloto o le aʻa. I le 12 cm i lalo ifo o le eleele e tatau ona avea ma vevela e le itiiti ifo ile 15 ° C. O le tele o pepa i totonu o le eleele tatala e tatau ona totō i laina ma se laasaga o le 25 cm i le va o vao ma i se mamao o le 50 cm i le va o laina. O vaʻa na sauniuni muamua e faʻatumu i vai inu ma faʻavasega le moega. Aveese ma le faʻaeteete pepa mai le vai (poʻo pusa taʻitasi, pe a fai o le suʻega na faia). Aua le totō e faʻapuupuu le umi o le seleselega ma faʻalautele lona tele. E le fautuaina le totoina o mea manaia ma vevela i totonu o se tasi lauʻeleʻele, ona o pereopylyaemy. O le laufanua sili ona talafeagai o le ai ai i le coriander, marigold, basil, pasisa ma calendula, e tusa lava pe o le a le ituaiga o chili pepa na e totoina.

E te iloa? O le uluai tagata nofoia o Europa lea na tofo i le kiliva o Christopher Columbus. Na tupu i Amerika i le 1493. Ina ua mavae lena, i le selau tausaga mulimuli ane, na salalau solo le pepa vevela i le lalolagi atoa.

Tausia ma mealilo o le totoina o keke chili

O le taimi lava e te fatuina ai ni tulaga sili ona lelei, o le a le faigata le tupu o pepa vevela vevela e oʻo lava i tulaga o lo tatou atunuu. I lenei tulaga, o le a malosi ma ola maloloina laau toto. Afai e te fia vaʻai i nisi laau totoa i luga o lau togafiti, ona mafai lea ona e togiina o latou ulu. Afai o lau sini o se fua tele ma le maualuga i fuainumera laiti, ona tatau lea ona e aveese nisi o fugalaau ma fatu laau toto i totonu o le togavao.

E tusa ai ma le au atamamai, o le kalali mumu mumu e le faʻasalaina e faia ai fomaʻi faaopoopo, sei vagana ai i latou ua uma ona i totonu o le palapala. Ae e mafai ona e fesoasoani i le laau ia tupu malosi, ma faʻalavelave faʻalua faalua i le masina.

Aua le sasaa pepa ma aua le faʻamalo le palapala, ia mafai ai ona loloto le loloto. Vai vai i vai mafanafana ae le o le pito i luga o le sola, ina ia aua le mu le aʻa.

E te iloa? O le laʻititi o le tele o le pepa vevela, o le faʻasalaga. O le sili atu o le "makeri" - e oo atu i le 5 cm le umi.

Seleseleina

O le seleselega o le pepa vevela e mafai mai ia Iulai ia Oketopa. O fua e solo i lalo faʻatasi ma le aʻa ao latou matutua, oʻo atu i le tele o le manaʻo ma le mafiafia o le fausaga. O uiga mulimuli e le mafaamatalaina o le manava o le afi e maua ai le pepa pe a uma ona toe faʻasalaina.

E pei o le tele o fualaau faisua po o fualaau aina, e tatau ona teuina ia chili pepa ma faʻatagaina ia selesele saogalemu i le vevela o le 18-20 ° C. O lea, o lona tofo e maua ai lona saturation ma le zhguchest. Ma o lea e umi ai le umi, ua mamago, ma faʻapipiʻi i luga o se filo i tua o le ala. Oli mai i vaiaso taʻitasi i le vevela o le vevela. E mafai foi ona faʻamaʻaisa ia palu pepa pepa.

E te iloa? O le Capsaicin o loʻo i ai i pepa tili. E leai se lanu, ma se fausaga tioata, ma se tofo malosi. O le mea lea e tuʻuina atu ai se lagona faʻavevela o le paʻu.

Filifilia ma le totoina o se mea vevela vevela lea e saʻo mo lou tofo ma tulaga tau fetolofi, ma le faʻaaogaina lelei o mea tau faʻatoaga o mea ia o le a fesoasoani ia te oe e totoina ai se fualaau aina lelei o pela.