Fua o le gaosiga

Tuparix tuputupu aʻe: o mealilo o le tausiga ma le totoina lelei

A e muamua vaʻavaʻai pe faʻapefea ona fesuisuiai tamarix, na pau lava le upu e sau i lou mafaufau e faamatala ai lenei mea uiga ese o le alofa tunoa. E foliga mai o se tamai laau ma laʻau laititi ma le tele o fugālaau, faʻapa'ū i le eleele i lalo o le fuga o le paʻepaʻe paʻepaʻe po o le piniki. Ma pe a le fuga mai fugalaau, e foliga mai o le laau ua ufiufi paʻu. E le mafai ona galo le ata.

Tamarix (Latina Tamarix) - o se ituaiga o laau poʻo vao. O isi igoa o lo o fefiloi, pulu. O lauʻeleʻele o le laau o steppes ma toafa o Europa i saute, Aferika ma Asia.

I le aganuʻu, e faʻaaogaina le avetaavale mo ni faʻamoemoega: mo le faʻamalosia o eleele o le saline ma oneone, mo le totoina o togavao, mo le togafitiga o nisi faʻamaʻi i togafitiga faʻaleaganuʻu. O laau laupapa a Tamarix e faʻaaogaina e avea ma suauu, o tufuga fai, ato, meafale. Ma i luga o mauga o Asia Tutotonu, o laʻau vaivai e aina e kamela. Grebenschik e fiafia i tagata tausi pipi, aua o se laau sili ona lelei o le meli.

E te iloa? O Tamarix e maualuga lona malosi, faʻaleaʻolosi, faʻamalosi, suauu, ma mea faʻasolosolo. O lapisi ma tinctures e faavae i luga o lenei laau e faʻaaogaina mo faʻamaʻi o le manava, totoga, rūmatism.

Afai e te manaʻo i sea ituaiga vavega, e pei o tamariks, e nofo i lau atunuʻu laufanua poʻo luma o le faamalama, e tatau ona e iloa uiga o le totoina ma le tausiga.

E faʻapefea ona filifili fua o le tamarix pe a faʻatau

Ae e te leʻi alu i se faleoloa faapitoa mo laupepa, matou te fautuaina oe e filifili le ituaiga selu. I le asō, e tusa ma le 75 ituaiga o le ituaiga tamariksovyh. I a tatou latitudes, o le fa o latou e sili ona taatele: faʻala, faʻafefe, chetyrehtychinkovy ma tatala.

O le muamua o lanu lanumeamata lanumeamata ma pito papaʻe. E oʻo i le maualuga o le 2 m. E fuga mai i lanu viole, lanu moana ma le ulaula. O le umi o le vaʻaina e fa masina - mai Iuni ia Setema. Talofa alofa. E sili lona fiafia ile palapala malulu. Manaomia sina tausiga.

O mea leaga o tamarix o lanu enaena lanu enaena. Vaitaimi: Iuni - Oketopa. O le vao e maualuga lona maualuga o le 4 mita. Elemene tamariks i isi meaola e tu i fafo mo le maualuga o le faigata o le taumalulu.

O le fa-fagu paʻu e matagofie ona o le eseesega o fugalaau paʻepaʻe paʻepaʻe i le pito i tua o laʻau o le emerald ma lala pogisa. O se vao lapoa, e ola i le 10 m, e fuga mai mo le lua masina - mai ia Aperila ia Me. Na te taliaina le vevela i le -20 ° C.

Lafoaia le tamarisk o se ogalaau lapoa, lapoa ma maualuga e oo i le 5 mita le maualuga i luga o le lanu piniki i luga o pedicels. O le umi o le vavao faʻatusatusa i isi meaola e puupuu - lua masina.

O le auala pito sili ona faigofie e maua ai ni laau vavalalata o le a totoina se laau. Mo vave ma faigofie ona masani i lau 'upega tafaʻilagi, faʻaoga fautuaga mo le filifiliga sao. E tatau i le fualaʻau ona:

  • talavou;
  • maualalo;
  • faʻatasi ai ma aʻafia maloloina;
  • e leai ni aʻa.

Filifilia le nofoaga sao mo tamarix

Ina ia mafai ona e filifilia se nofoaga talafeagai mo le totoina o combers, e tatau ona e iloa e uiga i mea e fiafia i ai le laau. O le vao e fiafia i le la, o le manogi ma e le mafai ona faʻafefeteina le susu. Faʻasāsā ona faʻafetaia tulaga o le taulaga. O nisi o meaola i totonu o le paʻu paʻu e le ola.

O le mea lea, o se laufanua malamalama lelei e aunoa ma se ata, ma le loloto o le eleele ma le lolovaia i le tautotogo o le nofoaga sili lea mo le totoina o le tamarix. E mafai ona totōina i totonu o le taulaga ma totonu o le atunuʻu.

O le laau e lagona le lelei i luga o se eleele, e le o se mea e ola ai, alkaline, eleele suamalie. Ae ui i lea, e manaʻomia se alavai lelei e faʻaitiitia ai le susu. E taua foi le iloa: o laau sili ona lelei e ola i le oneone oneone oneone ma le humus.

E te iloa? Faʻasalaga, e mafai ona oʻo i le 75 tausaga.

Totoina laau tamarisk

O le taimi aupito sili mo le totoina o se tagata faʻataʻitaʻi o le amataga o le tautotogo. E tatau ona faaluaina le lua i le lautele e pei o le tele o aʻa ma se paʻu o le eleele mai le ulo. O lona loloto e tatau ona sili atu nai lo le loloto o le pusa lea ua tupu aʻe ai le fatu. I le pito i lalo o le lua, e tatau ona ufiufi se vaega o se paluga e aofia ai le oneone ma le iliili (otaota), faataatia se apa o le fafie ma le humus i luga. Ona tuu lemu lea o se fatu i totonu o se pu, faʻamautu le aʻa, ma fufulu i le eleele. Malamalama lemu. Ma le isi, e tatau ona liligi tele le fatu.

Tuʻua ma le malamalama

Afai e te filifilia le nofoaga saʻo mo le totoina ma e mafai ona mulimuli i le fuafuaga o le totoina o loʻo fautuaina, i le lumanaʻi, o le a le mafua ai le tele o faafitauli i le tuputupu ae ma le tausia. O nisi ituaiga o meaola i lalo o tulaga lelei i le tau pe a mavae le tulaueleele e le manaʻomia ni faʻaopoopoga faaopoopo.

Tulaga faʻatau

Ole tau ole gaʻo e manaʻomia mo na o laau laiti, ona faʻamalolo. A maeʻa ona maua le aʻa, e tatau ona teuina le suavai i se tulaga maualalo - e na o le taimi lava e malolo ai.

E taua! Aua neʻi faʻafefe le laau. O le natura masani na faʻaaoga ai le vao sa maua ai le malosi e faʻaputuina ai vai i totonu o le ogalaau i le tulaga o se lamala faaumiumi. O le mea lea, o lona maualuga e mafai ona taʻitaʻia i le mea moni e faapea, i le malulu, o le a tolotolo le laau.

I le amataga o le tautotogo, e manaomia le gaosia o le mulching o le palapala. A o le taumalulu e sili atu le lelei o le laau e le o le suavai.

Fertilizing ma le faʻasusu

Fertilize le laau i le tautotogo, i le amataga o le vaitau tuputupu ae. I le taumafanafana e fafagaina ai i le phosphate ma le fugalaau. O le a mafai e le vao ona sili atu ona faʻafefiloi minerale i le faʻatinoga o le fafagaina o laupepa.

E taua! Pe a fafaga se tagata soʻo, e tatau ona mataʻituina le fua. O le faʻateleina o le suauu e mafai ona oʻo atu ai i le isi itu - itiiti le puipuiga i le laau.

Paʻu ma le faapaleina o le pale

Ina ia mafai e le laau ona foliga lelei, e mafai ona maua se seleselega fusi. O tautotogo taitasi uma, o le mama o le lala o le faaleagaina, faapogisa, lala tuai o loo faia foi i le tautotogo.

Tamarix faʻafeiloaʻia ituaiga uma o teuteu vave ma faʻamalolo vave totō laʻitiiti vave. E toe malosi lava e tusa lava pe a maeʻa ona peritomeina. O loʻo i ai fautuaga e vavae ese le laau i totonu o le lima tausaga, i lalo o le pou.

Faʻafitauli i faʻamaʻi ma faʻamaʻi

O le vevesi e faʻasaʻo i ituaiga uma o faʻamaʻi ma osofaʻiga o parasite, ae le o le selau pasene. O le mea lea, o faʻamaʻi faʻamaʻi e ono mafua ai le tausiga le lelei, mo se faataitaiga, tele le faʻamaua poʻo le malosi o le paleni. O nei faʻamaʻi e faʻaalia e pei o lanu enaena i lālā ma lau. Pe a iloa nei faailoga, e tatau ona aveʻesea lala faʻamaʻi ma faʻaumatia (mu), e tatau ona faʻalanoa le pale.

E le gata i lea, o faʻamaʻi pipisi e mafai ona aʻafia ai laau na lolovaia i le ulufale atu i le taumalulu ma po o fea lala ua malulu. O sea ituaiga o laau toto e sili ona aoga mo le atinaʻeina o faʻamaʻi faʻaleaga.

Afai i totonu o lau togalaau o loʻo i ai faʻamaʻi masani o isi laau totino, o le mea lea ina ia puipuia le tamarix, pe a fuga, e mafai ona e togafitia i fualaau puipuia e puipuia ai faʻamaʻi ma faʻamaʻi.

Saunia mo le taumalulu

O le tele o ituaiga o tamarix e faʻafeiloaʻi ai le malulu malulu e oʻo i -28 ° C. Ae ui i lea, e fautuaina e faʻamalosi oe lava ma ufiufi le laau mo le taumalulu. Nofoaga faʻatagaina e manaomia ai le ola o laau talavou seia oo i le tolu tausaga. O aʻa e ufiufi i laʻau launiu, peʻa, laʻau paʻu poʻo le vao. E mafai ona afifi le palu i totonu o se ie lalaga.

Faʻaaoga i le mamanu laufanua

E masani ona totō le tamaʻitaʻi i totonu o le faʻataʻitaʻiga o le laufanua e avea ma pa puipui. O ona tuaoi e mafai ona avea ma ituaiga laau toto: Jasmine, almond, yoshta. E lelei tele i le lilac, barberry, kerriya, meaʻai faʻamalosi. Ina ia lelei le tuufaatasiga, e tatau ona filifilia le tuaoi, ma mafaufau i le umi ma le vaitau o le vavalalata o ituaiga o meaʻai e te filifilia. E foliga mai foi e foliga mai e sili atu le taua o se tagata nofo toatasi. E mafai ona totō i luga o mauga i alpine hills.

Faʻataʻitaʻi faʻamalosi pepe

Tamaʻitaʻi e mafai ona faʻateleina i ni auala se lua: fatu, toso. I le togavao e masani ona faʻaaogaina le laau vegetative, talu ai o le fatu e sili atu le malosi o le galue. E faʻafefea ona faʻataʻotoina le faʻasolosolo o tamarix, o le a matou faʻamatalaina atili auiliiliga.

Ina ia maua ai le faapipiiina i le tautoulu, o lala laiti ae ua maea ona totoina 15-20 cm le umi ma 1 cm le vaeluaga, ua totoina mo le totoina i ni pusa eseese pe vave ona tatala ile eleele i le loloto 0.2 m. A o lei totoina, o le tipi saʻo i le eleele aʻo leʻi oʻo mai aʻa e mafai ona tuʻuina i totonu o le vai, faaopoopo le vai pe a faʻafefe.

O laau totō e totoina i le eleele e faʻapipiʻiina i le nofoaga tumau i le tautotogo (Aperila) i le palapala na faʻamaʻaina muamua ma humus. I le tausaga muamua e tatau ona fafagaina e le aunoa.

E faigata ona talitonu o se laau lalelei matagofie e pei o tamaʻitaʻi e le manaʻomia ni tulaga faʻapitoa mo le tuputupu ae ma le tausiga. Ae peitai, e saʻo lenei mea. O tulaga leaga na tupu ai i le vaomatua, na matua faigata lava, ae le o le manao i le palapala ma le i ai o le susu, taumalulu-faigata ma le le fiafia i matagi malolosi, tetee i faamai ma meaola faalafua. I se faapuupuuga, o le miti a tagata uma o fai togalaau, fai togalaau ma le aufaʻataʻaga.