Laʻau

Maranta - tausia ma toe gaosia i le fale, ata o meaola

Ata

Maranta (Maranta) - faʻailoga i totonu o laʻau faʻasolosolo o le aiga o Maranta, mataʻina lelei mo soʻo se potu. Faatasi ai ma le tele o aganuu o loo i ai tagata e sili ona pele i le togalaau. O se tasi o nei laau totő o le uʻamea ("vao vao"). E talisapaia o ia ona o foliga matagofie ma le le mautonu.

O le laufanua o le uʻamea o le vaomatua o vaomatua o Amerika i Saute. O le fugalaau na faaigoaina e faamamalu ai le saienitisi a Italia o Bartolomeo Marant, o le sa avea ma tagata lauiloa mo togafitiga i fualaau faasaina ma vailaau.

O le laau o se togavao o le tilotilo o lala laau, lea o loo i ai ni laufanua lautele, e ufitia, e faalagolago i le eseesega, ma lanu po o mamanu eseese. I le po, o papatusi e ave se tulaga i luga. O le aganuu e oʻo i le 30-35 cm le maualuga. I le fale, o le fugalaau e le masani ona tupu. E laiti laʻau, o le petals e paʻepaʻe poʻo le lanu violē.

O faʻatasiga taʻitasi i le taimi o le tuputupu ae e maua ai le 5-6 laulaau fou. O se laau e mafai ona ola mo le tele o tausaga, pe a tausia lelei ma faʻaleleia i le tai 3-4 tausaga.

Maranta e foliga tutusa lava ma le calathea ma le pala.

O le tuputupu ae o le tau e maualalo, 5-6 laulaau fou i le tausaga.
I le fale, o le fugalaau e le masani ona tupu.
E faigofie ona toto le laau.
O se laʻau faʻalauiloa.

Mea aoga

E talitonuina pe a tuʻuina se ulo ma se laau i le pito i luga o le moega, e fesoasoani i le faʻamaonia o le moe, faʻatupulaia le lagona, faʻatupulaia le lelei. I totonu o ofisa o ofisa, pe a fai o le tele o tagata faigaluega o loʻo i ai, e fautuaina e tuʻuina ina ia faʻatasi ai le malosi.

O rhizomes mamaʻi o Maranta arundinacea e faʻaaogaina mo le sauniuniga o le falaoamata meaʻai - arrowurut.

Maranta tricolor. Ata

Tulaga o le ola i le fale. Faʻapuupuu

O le faailoga autu e lagona e le au uʻamea i le fale le foliga mai o laulaau. I totonu o se fale maloloina, e oʻo lava i latou ma foliga tutusa, ma se lanu susulu, latou te le maua ni nofoaga mago ma pogisa.

Faʻasologa autu (faʻamanatu):

Tulaga o le vevelaO le vevela i le taumafanafana e tatau ona 19-24 ° C, i le taumalulu e mafai ai ona pa'ū ile 15 ° C.
Faʻamamaga o le eaE le itiiti ifo ma le 60%, i le vevela maualuga maualuga e manaʻomia (80-85%).
MalamalamaI le agavaʻa, e tatau ona faʻamautinoa e le pau le la i luga o lau.
FaʻasaI le taumafanafana, 2-3 taimi i le vaiaso, i le taumalulu - 1 le taimi.
SooMafaʻatasi, e aofia ai le oneone poʻo le peʻa (e mafai ona faʻatau sauni-saunia).
Fertilizer ma le faʻamaloloI le vaitau o le tuputupu ae, e faaopoopoina ai vailaʻau vai i vaiaso uma.
SuigaMo laau laiti i tausaga taitasi (ia Mati), ona 2-3 tausaga uma.
Faʻasalaga o laʻauE ala i le vavaeina o le vaomatua poʻo tipi e maua mai i pupuʻu pupuu.
Tulaga TutupuI le taimi mafanafana, e mafai ona e gaoioi ipu i le faletupe (loggia), e puipuia ai mai faʻataʻitaʻiga. E le manaʻomia le tuʻuina o le uʻamea i totonu o le umukuka, talu ai e le faʻafeiloaʻiina le gaosiga o gaosiga o kesi. Laʻau mūmū ma lālā e tatau ona vaʻaia ma le faʻaeteete i se meafaigaluega mataʻutia. E tapunia e le aunoa ia papatusi i se ie vaivai e aveese ai le pefu mai ia i latou.

Tausia o le uʻamea i le fale. Auiliiliga

O le 'au uʻamea faʻataʻavalevale ua taʻua o se paʻu ola. Pe a oʻo mai le tau, o le pepa laupepa e siʻitia e pei o lima o se tagata tatalo.

O lenei tulaga e tuʻuina atu i le natura ina ia le afaina ai le laau mai le tele o le sami. A oso mai le la mai tua o ao, ona toe faʻasaʻo lea e puʻe ai ave, lea i lalo ifo o le natura masani e malepe i palealii o laau uumi.

Fuga

O le aganuu e le o tupu mo le toto. Ae ui i lea, e toatele e taumafai e ausia la latou faʻamavaega o se suʻega. O le vaega e masani ona tupu i le ogatotonu o le taumafanafana.

O petals e laʻititi, pale lilac pe sinasina papaʻe. O nisi faifaatoʻaga e tipiina fugalaau fugalaau i le taimi lava na maeʻa ai, ina ia le faʻaaluina le malosi i luga o latou tulaga. Ole vaitaimi e mafai ona oʻo ile 2 masina.

Tulaga o le vevela

O le "mutia tatalo" e faʻaleagaina, e ui i le mea moni e le taliaina le malamalama susulu. I le taumafanafana, e tatau ona faatumauina le vevela i le 19-24˚C, i le taumalulu e le tatau ona pau i lalo o le 15˚C. E le taliaina e le laau ni suiga faʻafuaseʻi. O le i ai o faʻataʻitaʻiga e sili atu ona le manaʻomia mo ia.

O le mea lea, e le mafai ona tuʻu ipu i tafatafa o matala.

E le fautuaina le tuʻuina o se fagu i le uʻamea i luga o le fogaeleele ma le maualuga o le faʻasaina o le vai (uʻamea, paʻu uʻamea).

Lafoaia

I le natura natura, o le laau e ola i tafatafa o tafaoga ma vaituloto. Pe a tuu i tafatafa o radiators, e vave lava ona amata ona magoto le pito o lau. O le mea lea, e tatau ona faʻamauauina le maualuga i le maualuga e le itiiti ifo ma le 60%. O le laau e tatau ona suʻeina i aso taʻitasi ma le suavai suamalie.

O le tuʻuina o ipu ma fugalaau i luga o le susu susu o le a fesoasoani e faʻamautu ai le palota i le tulaga talafeagai. E mafai ona e tuʻu le fagu i totonu o se fata lapoa, ona faʻalalau lea o moss sphagnum ua faʻafefe i le vai.

Malamalama

O le nofoaga sili mo le uʻamea i le fale o se fata e tu i se mamao o le 1-1.5 mita mai le faamalama sasaʻe poʻo sisifo. I le taumalulu, e mafai ona faʻalatalata le ulo i tafatafa o le malamalama. O lenei laau malulu malu e tatau ona puipuia mai le susulu o le la e ala i le faapipiiina o se ata tifaga i le tioata poo le faapipiiina foi o matala.

Afai e le lava le malamalama, e mafai e le eletise ona faʻalautele, o lau laititi e laʻititi. O ia faailoga e masani ona matauina pe a tupu aʻe i luga o faamalama i matu. I lenei tulaga, e mafai ona fesoasoani le phytolamp, lea e tatau ona faʻaaoga i po uma mo le 3-4 itula.

Faʻasa

Le faʻamamaina o le palapala ile faʻaaogaina o vai inu ile potu vevela. O le fugalaau fugalaau i le fale e manaʻomia le tele o le suāsusu. O le laau e mafatia i le leai o se suavai i le taumafanafana. O le mea lea, e le tatau ona faʻamalo atoa le pito i luga o le meaʻai: e tatau ona tumau sina susu itiiti.

Talu ai o le faʻavaivai o le vai e tafe atu ai i aʻa, e lelei tele le faʻafefe o le "mutia tatalo", ae i ni vaega laiti. I le taumafanafana o le faʻatinoga e faʻatino 2-3 taimi i le vaiaso, i le taumalulu - 1 le taimi i le 6-7 aso. 35-40 minute pe a uma ona susu, o le vai na aoina i totonu o le pusa e tatau ona faʻafefe.

Pot

E sili atu le filifilia o se atigi pusa lapoa, lautele ae le o loloto. O le atinaʻeina, o le a faasolosolo malie ona tuputupu ae le vao i itu eseese. E le manaʻomia e le aʻa le tele o avanoa, o lona uiga e tatau ona laʻititi le ipu.

E le manaʻomia le faʻaaoga o ipu suka, talu ai ona o le susu i totonu o loʻo tumau pea le leaga nai lo le palasitikiti. E vave vave ona pala le eleele, lea e le fiafia i ai le laau.

Fertilizer ma le faʻamalolo

O le vaitaimi o le tuputupu ae malosi e amata i le faaiuga o Fepuari. Mai lenei taimi, e mafai ona e amata amata malie le faʻaaogaina o le faʻamaʻi vai (1 taimi i le 3 vaiaso). Faatasi ai ma le amataga o le taumafanafana, e fafagaina ai le arrowroot i le 2 vaiaso. I le tautoulu, o le faʻaofiina o meaʻai e toe faʻaitiitia, ma i le taumalulu latou te taofia mo le 2.5-3 masina. Mo fugalaau, o tupe e talafeagai:

  • Kemira Suite
  • "Miti a se tagata fai meaola";
  • "Florika";
  • Fasco.

I le vevela vevela, o fualaau oona e faʻavaivai e tusa ai ma faatonuga. I taimi o fesuiaiga, e faalua le sili atu o le suavai e faaopoopo i le tuufaatasiga e pei ona aiaia e le kamupanī o le suauu.

Suiga

O le tausiaina o le uʻamea i le fale e aofia ai le faʻafouina faʻafouina o le mea ua pala. I le tolu tausaga muamua o le soifuaga, e tatau ona siitia le vao i se fagu fou i le tautotogo uma. I lenei tulaga, filifili ipu o lona lautele ole 3-4 cm sili atu nai lo le muamua. Ina ia faatusatusa ipu, tuu le tasi i totonu o le isi.

A maeʻa ona aveese le ele, ona faʻasaʻolotoina lea o le aʻa mai le tele o eleele ma suʻesuʻeina ma le totoa mo le pala. Afai e iloa nofoaga ua faaleagaina, e tatau ona vavae ese. O loʻo faʻamauina se faʻalavai faʻavaivai i le pito i lalo o ipu fou, o le mafiafia e tatau ona 3-3.5 cm.

Ua tuu le laau i luga o le mea e mafua ai le "aluga" i le itu i luga, ma ua maeʻa ai le avanoa e siomia aʻa i eleele fou.

O le eleele ua faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete e lima, ona faʻamalūina ai lea o le eleele i vai ua saunia muamua.

Teuteu

E toetoe lava a le manaʻomia e le maata se teuteuga. O le tipiina o ni meaʻai e ono manaʻomia pe afai o faʻamaoniga o faʻamaʻi, faʻaleagaina poʻo le faʻamagoina o vaega eletise e iloa. O nisi tagata fai togalaau e le fiafia i pine eleni e tuʻituʻi ese mai le aofaiga atoa, e 5-6 laulaau o loʻo i ai.

Peitai, o se vaega lenei o le tuputupu ae o nisi ituaiga o aganuu. Afai e ola maloloina ia papatusi, e sili atu ona lelei le faʻapipiʻiina o se mea faʻapipiʻi nai lo le aveese.

Taimi e malolo ai

O le vaega e amata i le faaiuga o Oketopa ma faaiuina ia Fepuari. O le siʻosiʻomaga arrowroot i lenei vaitau o le tausaga e faʻagesegese ai. I le taumalulu, latou te faaitiitia le faʻamaina ma puipui le fua mai le ea malulu e mafua mai i le faʻatinoga o le faʻamafanafanaina o maa.

E mafai e le laau ona faʻasaʻo lelei le maualalo o le vevela, i le vevela, i se isi itu, e lagona e ia le le fiafia. O le mea lea, i le "taumalulu" e sili atu le siitia atu i se potu malulu.

E mafai ona tuua le uʻamea e aunoa ma le alu i le tafaoga?

Talu ai o le faʻaitiitia o le maualuga o le vaʻa vaʻaia e aʻafia ai uiga matagofie o laʻau, e lelei tele le fai atu i se tasi e suʻe ile suāsusu i aso uma mo le 3-4 itula ao le i tuua. Afai e le mafai, e mafai ona e tuʻuina se pakete i le vai i autafa o fugalaau.

O le a faasolosolo malie lava, ma faʻafefeteina le ea.

Ma i le afiafi o le alu ese, e mafai ona e faʻamamaina susu.

O loʻo faʻapipiʻiina le faʻavaivai e faʻafefete ai le soʻo. O se vailaʻau e talafeagai lelei mo lenei faʻamoemoe. O lenei mea o se polymer lea e mafai ona gauai i le tele o le vai i nisi o taimi e maualuga ai nai lo lona lava lava vaega. E tuʻuina i totonu o le vai mo le 8 itula, ona faataatia lea i luga o le palapala ma ufiufi i luga ole atigi luga.

Faʻasalaga o laʻau

Ina ia maua ni kopi fou e le tatau ona e alu i le faleoloa. O le faʻapenaina o le laau e mafai ona faia tutoatasi.

Toe faʻaleleia o le uʻamea

O lenei metotia o se mea aupito sili ona leaga mo le "mutia tatalo." I le i ai o pine eleni, e mafai ona faʻaaogaina e pei o ni mea e 'oti. O taʻai talafeagai e tipiina ma le faaeteete i se naifi malosi. I le i ai o se failautusi, e lua cm i lalo o le mea e fai ai le kiliki. O le tele o le 'au e tatau ona tusa ma le 10-12 cm.

O loʻo faʻapipiʻi mai laʻau i totonu o le vai e amata ai le faʻavaeina o aʻa. O le vai e tatau ona i ai le vevela vevela. O le pusa e tu ese mai le susulu o le la. Pe a oʻo mai aʻa, e totoina laʻau i ipu ua tumu i palapala, faʻafeinu ma ufiufi i se afifi palasitika. I totonu o se "fale laufanua" latou te tausia seia oo ina aliali mai faailoga o le tuputupu aʻe o vaega eletise o le laau.

O nisi e sili e filifili aʻa i le oneone susu. O le vevela i totonu o le potu ma lenei auala e tatau ona 20-25 ° C. O le faagasologa o le a toeitiiti atoa le masina.

Toe gaosia o le uʻamea i le vaevaeina o le vao

O lenei metotia e faʻaaoga mo le totoina o le toto totoina. O le laau na aumai mai ipu e vaevaeina i le 2-3 vaega tutusa, faʻasese le rhizomes ma se meafaigaluega mataʻutia. O meaʻai e tuʻuina i ipu taʻitasi e tumu i le eleele, ma faʻafeinu i le faʻaleleia o vai. Aʻo lei oʻo mai lau laʻau talavou, e sili atu le ufiufi o koneteina ma le cellophane.

Maʻi ma meaʻai

I le tele o tulaga, o le "mutia tatalo" e le mafua ai le faʻalavelave i lē e ona: e matua puipuia lava i le faʻamaʻi pipisi. Ae peitai, e sili atu i tagata taʻitasi ona maua se manatu e uiga i faafitauli e ono tulaʻi mai, ina ia mafai ai ona vave maua.

FaailogaMafuaaga
Faʻafeiloaʻi laulaʻau lauulu lauulu
  • malamalama tele;
  • vevela vevela i le potu;
  • maualalo maualalo;
  • le faʻaogaina o le faʻaaogaina o fualaʻau.
Laʻau paʻu
  • maualalo le vevela;
  • togavao i totonu o se mea manava, potu le faʻamalamalamaina.
Laʻau laʻau
  • faʻafefe faʻafefe;
  • afaina i le vevela vevela;
  • o le faʻaalia o iniseti faʻamaʻi.
Pau o le lanu teuteu
  • mativa leaga;
  • seasea fafagaina;
  • le mautonu o le susu i totonu o le ulo.
O gaʻo ua amata ona vaivai ma mago
  • eleele māgo
  • maualalo maualalo.
O laʻau laʻau o loʻo ufiufi i le pouliuli
  • maʻi maʻi;
  • leaga alavai.

Afai o lau uʻamea e avea ma pale, o le mafuaaga e taoto i le sili atu o le susulu o le la. E tatau ona faʻafeiloaʻi le laau i se nofoaga malulu. E mafai ona lanu samasama pe a faʻapipiʻi le palapala. Mo le fofoina o le faafitauli, sasaa le meaʻai i sina vai inu. Lisiina o aʻa e mataituina pe a faʻaaogaina le mamafa o le palapala i le taimi o le gafa. O pepa laulaau laititi e faamago i le taimi e le faʻafefeteina poʻo le faʻamautu i luga o le parasaite

O le mea lautele, o le tele o faafitauli (faʻalauteleina o le tuputupu aʻe, faʻaleagaina o vaega eletise, le lelei o le teuteu) e mafai ona mafua mai i iniseti. O le tele lava o taimi, o le "tatalo vao" e osofaia e mealybugs, fuainumera iniseti, miti vaʻavave, thrips. Faʻasalaga le talafeagai, e faʻapipiʻi sikeri i luga o le eleele.

Ituaiga ituaiga o uʻamea i le fale ma ata ma igoa

O le genus Maranta e aofia ai le silia ma le 40 ituaiga. Mafaufau i le sili ona lauiloa, lea e masani ona maua i luga o le faʻatau.

Tricolor, tricolor

O laʻau ovalu e oʻo atu i le umi o le 12-14 cm. O pito o papatusi o le lanumeamata lanumeamata, latalata i le ogatotonu o le umi atoa o vaʻaiga o le eleele. O lanu o le lanu e tasi e faʻalautele mai le vevela mūmū mūmū mūmū i itu. O fugalaau e lanu viole, laiti. O le maualuga o le vao e le sili atu i le 35 cm.

White-veined arrowroot

O se laʻititi laʻititi lea i lau laʻau tele (e oʻo i le 14 cm). O le lanu sili o papatusi o le olive vao. O le velo ogatotonu o le lanu lanumeamata, i le umi atoa i tafatafa ane o loʻo i ai moli mama. O le "Rays" o le lanu paepae e pei o le lanu paʻepaʻe mai le ogatotonu o le ipu, o lona igoa lea e maua ai le laau.

Maranta Black Massange

O pito o papatusi o lenei ituaiga o "mutia tatalo" e lanumeamata. O le ogatotonu o laulaau o le malamalama. Faatasi ai ma laina o lanu e toetoe lava o le lanu uliuli enaena. O le laau e oʻo i le maualuga o le 25-30 cm.

Maranta Kerkhovina

O le manatu sili lea ona lauiloa i totonu o faifaatoaga amateur. Pepa o laupepa ei ai lanu lanu meamata, o veins e le tu i luga. I le umi atoa le pasi lua laina o lanu enaena o foliga le lelei.

O nisi e manatu o le uʻamea o se laau toto. E le o se faʻamatalaga saʻo lea. O le matauina o mea o loʻo taʻua i luga e le faigata tele. E lava le tuʻuina atu o 5-10 minute i le "mutia tatalo" i aso uma ina ia fiafia ai le tagata faʻatoʻai vine ma laʻau matagofie.

Faitau nei:

  • Saintpaulia - tausiga ile, toe gaosia, ata
  • Afelandra - tausiga ile, ata
  • Ficus rubbery - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Koleria - tausiga o fale, ata o meaola ma ituaiga
  • Aglaonema - tausiga ile, ata