Fua o le gaosiga

O le faʻaaogaina o le scorzonera (kāloti uliuli) i la tatou eria

O Karoti Black (scorzonera, 'oti, aʻa suamalie) - o se taʻalo masani i le tele o atunuu i Europa ma Asia. I lo tatou atunuu, e seasea lava, ae faʻatasi ai ma le tuʻuina atu o tulaga talafeagai, e mafai ona manuia le tagata maʻi i lana lava fuafuaga. I totonu o lenei tusiga o le a tatou tilotilo ai pe o le a le kāloti uliuli, faʻapea foi ma tulafono o le totoina ma le tausiga o mea ia e masani ai i le tuputupu ae o sikola.

Black carrot, poʻo le scorzonera: o le a lenei "vavega"

O le kāpeti lanu meamata o se vailaʻau faʻaaogaina ma vailaʻau. Scorzonera e foliga o se karuti masani ma na o se aʻa uliuli. O le laufanua o le Scorzoner ua taʻua o Europa i Saute ma Asia i Saute Asia.

O laʻau o le laau e lanu uliuli i le lanu, e mafai ona oʻo i le maualuga i le 30 i le 70 cm. E fuga mai ia Me ma ni lanu mumu samasama. O fua e amataina ia Iuni. Laʻu aʻafia e maua ai se lanu uliuli lanu uliuli, o le tino e sogasoga, paʻepaʻe. I le umi, o le fua e oʻo i le 15 cm, i le lautele - e oo atu i le 5 cm.

O le mamafa o le fua e tasi i le mamafa e oʻo atu i le 150-200 g. E mafai foi ona tuu i le eleele mo le taumalulu, ma na ufiufi muamua le palapala i lau o le lau. O peleti ulaula ei ai le manaia lelei ma sili atu ona aoga nai lo kākalo moli masani. Ona o lenei mea, ua maua ai e scorzonera le lautele o le faaaogaina i le kuka ma vailaau faafomai. I le vaaiga o Scorzoner e te mafaufau pe faʻapefea ona faʻaaogaina. E mafai ona 'aina muamua koko koko, ma e mafai ona e kukaina soupisi, vali, salati, ipu autu. O le tofo o le fou o le Scorzonera, e foliga tutusa ma le radish uliuli. O aʻa e maua mai i le gaosiga o le gaosiga, i luga o tofo e tutusa ma se asparagus.

E taua! Aʻo le i ai ni kāloti fou, e fautuaina e salu i totonu o le vai faʻafefe mo le tusa o le itula. O lenei mea o le a fesoasoani e le oona tele.
O Karoti Black e lelei atoatoa mo le kukaina o salati fou i le faʻatasi ai ma kāloti moli, kapisi, pi. O le kulimi suamalie, mayonnaise, o le sua o le tipolo o le a talafeagai e pei o se laei. O Scorzonera e mafai foi ona kuka, falai, uʻu, faʻaaogaina mo le taofiofi ma le malulu. O le a maua ai se sau lelei tele mo aano o manufasi poʻo fualaʻau.

O le tuufaatasiga o le laau e aofia ai le tele o meaʻai:

  • pectin;
  • apamemea;
  • fuamoa;
  • uʻamea;
  • paluka;
  • zinc;
  • vitamini A, C, B, PP, E;
  • inulin;
  • aitalafu.
Faafetai i lenei tuufaatasiga O kāloti lanu meamata e lauiloa mo le tele o vailaʻau faʻataʻitaʻi:
  • faʻaleleia le gataifale;
  • fesoasoani e faʻaitiitia le mamafa;
  • lagolagosua i ata vaaia;
  • ei ai anti-inflammatory, e le mafai ona faʻalavelave;
  • faʻamaʻi lelei.
E te iloa? I le Vaitau Tutotonu, sa faʻaaogaina Scorzonera e sauni ai faʻamatalaga mo ni viper.
Ona o le maualuga o le inisalini, e fautuaina ia kāloti uliuli e aofia i le meaai mo tagata e maua i le maʻisuka. E le gata i lea, o scorzonera e sili atu le lutein ma le koko nai lo kākalo moli, o lea e sili atu ona aoga mo le tausia o le vaʻaia.

Galuega sauniuni aʻo lei tulaʻi

E fiafia Scorzonera i le susu ma togafiti lelei. A o lei totoina kāloti, e tatau ona e filifilia se nofoaga talafeagai ma saunia le eleele. Mo le totoina o laau talafeagai e faʻamalamalamaina, puipuia mai matagi malolosi. E le taliaina e Kozelets le ufiufi.

O le vaega o le a lūlūina ai fatu e tatau ona faʻamamāina o vao, laʻau o le tausaga ua teʻa ma eli lelei. O le palapala e tatau ona tatala, vaivai. Aua nei faatagaina ni fata lapoa, a le o lea atonu o le a le totoina fatu.

Afai o le eleele e tele le aisa, e tatau ona taʻe. Ina ia faatelevave le tuputupu ae o fatu ma taofi le susu, o le pito i luga o le palapala, lea o le a fofuina i fatu, e fautuaina ina ia faʻafefiloi ma le peat or sanddust. A o le totoina i le palapala, ua fautuaina e faʻaaoga fomaʻi faʻamalolo.

A o le lūlūina, e tatau ona gagalu fatu mo le afa aso. Ua aveeseina fatu o le falaoamata, ua leai ni mea e leai ni mea. Ona fautua atu lea e tuʻu le mea o loʻo totoe i luga o se 'ie susū ma taofi mo ni nai aso, tausia se tulaga mautu o le susu. A mavae ni nai aso, o le a liliu fatu ma sauni mo le luluina. O lenei faiga o le a saofagā i le saoasaoa o le totoina o fatu na totōina ile laufanua.

Le taimi, mamanu ma le loloto o le lūlūina o fatu Scorzoner

E mafai ona lūlūina fatu laʻau popo i fanua matala i le tautotogo ma le taumafanafana. Afai e te manaʻo e maua ni fua i le tausaga muamua, e tatau ona e lulu i le faaiuga o Aperila. Afai e te fuafua e tupu se vavaega e pei o se vaomatua, o fatu e totoina mai le amataga o Aperila e oo i le amataga o Aukuso.

E taua! O fua na maua mai i se laau i le tausaga muamua o lona tuputupu ae e le talafeagai mo le lulu. Latou te le ola lelei ma fai ni togalaau vevela. Faaaoga na o fatu na maua mai se lua tausaga.
Talu ai ona o le laau ua iloa e se vaitau ola umi, ua vave totoina fatu, i le taimi lava e mamae ai le eleele pe a uma le taumalulu. Afai o le lūlū ua maeʻa, o fua o le a vevela ma le leai se aoga.

I nofoaga e leai ni malulu malulu, e mafai foi ona toto fatu i le taumalulu. O le isi tausaga, o aʻa o le a tutupu muamua nai lo le taimi o le totoina o le toto.

O le luluina o le fatu e tatau ona tusa ma le 3 cm. 15 g o mea totō e manaʻomia le 10 sikuea mita. E fa ala o le lulu e tusa ai ma ia fuafuaga:

  • e vaapiapi - 20-30 x 15-20 cm;
  • lautele-laina - 45 x 15 cm;
  • lua-laina laupe - (20 + 50) x 20 cm;
  • laina fa-laina - (15 + 15 + 15 + 45) x 25 cm.
E te iloa? O le taimi sili mo le lūlūina o fatu o le tautotogo, faatasi ai ma le taumafanafana ma le totoina o le podzimny o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o le a tupu aʻe ai kāloti i taʻau, ae le o aʻa. Ae ui i lea, i itulagi ma le maeʻa o le afu o le autumn, e sili atu le totoina o fualaau aina i le taumafanafana po o le tautotogo i le kiona.

Totoina ma togafitiga alofa

Scorzonera o se togalaau e tau le taumalulu, ma o le tuputupu aʻe mai le fatu e leʻo iai ni faʻafitauli faapitoa. O tulafono pito sili ona taua mo le mauaina o se taunuuga faamanuiaina o:

  • timuga fafaga;
  • masani ona tatala le palapala;
  • mulumulu;
  • vevela vao;
  • laʻei pito i luga.
E taua! Pe a totoina le togavao i le tausaga muamua o le tuputupu aʻe, e totoina ai aʻa i luga o laau, lea e tatau ona tauina.

I lalo o tulaga lelei, o le a foliga mai pine i aso e 10. Pe a fai e te mulimulitai i nei tulafono, e mafai ona e maua se seleselega lelei o fualaau tetele, suamalie ma maloloina lelei.

Faʻaleleia eleele

Scorzonera e fiafia i le susu, ma o le umi o le vevela e tatau ona fafagaina le laau i le tolu taimi i le vaiaso. E le tatau ona fausiaina tele ni totogo fou. A o tutupu le laau, e manaʻomia le faaopoopo ole vai. I le ogatotonu o le vaitau o le tuputupu ae, e faʻafefe tasi i le vaiaso ona faʻafeinu ai carots.

E le gata i lea, e taua tele le vavalalata o le eleele, e fesoasoani i le lelei atili o le susu ma le okesene i le aʻa o kāloti. Pe a totogo totogo ile 5 cm, e fautuaina e mulch le palapala ile sawdust pe peat, o le a fesoasoani e taofia ai le susu ile laau. O le fanua mulchua e faʻateleina ona faasusuina, ae sili atu le tele. Aʻo le i faia le eleele eleʻele e faʻamamaina mai vao leaga, faʻamalo ma faʻafeinu.

O se elemene taua i le tausiga o se laau o le taimi lea o le faamamaina o vao. Latou te palu le palapala, ave avanoa mo le tuputupu aʻe o kāloti, ave faʻamaʻi meaʻai mai le palapala ma fesoasoani i foliga o meaola faalafua.

Faʻatauga

Mo le tuputupu ae sili atu e faalua ona fafagaina kaloti. O le taimi muamua e faʻaaogaina ai le faʻamaʻiina i le tasi masina pe a uma ona toto mai laau, o le taimi lona lua - e oʻo lava i le masina mulimuli ane.

E taua! Fertilizers e sili ona lelei ona faʻaaoga i totonu o le vai.
I le fafagaina, e mafai ona e faʻaaogaina ia mea faʻafefiloi:

  • se vaifofo o se sipuni tele o le nitrophoska i le 7 lita o le vai;
  • se fofo o ni ipu tioata e lua i le 7 lita o vai;
  • i le 7 l o le vai faʻafefiloi 15 g o le superphosphate maurea, 20 g o le potassium nitrate.
E aoga tele mai le ogatotonu o le vaitau tuputupu aʻe e faʻaopopo ai le fafie laupapa i le fusi (tasi le lita i le sefulu lita o vai) pe a faʻafeinu i totonu o le vai. O se tasi lea o mea sili ona lelei o le fausiaina o paluga, lea e fesoasoani i le tuputupu aʻe o kāloti ma, e le gata i lea, e faʻaleagaina ai faʻamaʻi.

Faʻaeteete i le faʻamaʻi faʻamaʻi. I le tele o mea, latou te saofagā i le atinaʻe o faʻamaʻi faʻaleagaina. O luga o laei e faia i le taeao po o le afiafi, ina ia le mu ai aʻa o le laau.

Faʻamatalaga faʻafitauli i le tuputupu ae

I le faagasologa o le tuputupu aʻe o kāloti, e mafai ona e feagai ma ni faʻafitauli:

  • le tele o le susu po o le le lava;
  • tafe mai i luga;
  • faatoilalo faʻamaʻi faʻamaʻi;
  • meaola faalafua.
I le tulaga o le tele o le susu e mafai ona tupu ai se faʻafitauli faapena:
  • liona pala;
  • fufuluina fua;
  • lauulu o aʻa laau.
Ona o le leai o se susu, o le aʻa o le aʻa ua faaleagaina - ua amata ona pupuu ma ua amata ona tatala le itu itu, o fua o lenei ituaiga o le a matua oona. Pe a totō le totō, o aʻa o le aʻa o le a faasolosolo malie, umi ma leai se aoga.

O faʻamaʻi masani e mafai ona faʻaleagaina au fualaau e aofia ai:

  • pala (paʻepaʻe, mamago, gutu, uliuli);
  • fesuiaiga;
  • chalcosporosis.
O le paʻu, paʻepaʻe ma le paʻepaʻe e faʻaalia e ala i le faia o se paʻepaʻe paʻepaʻe po o le paʻepaʻe i luga poʻo foliga o se "fana" paʻepaʻe i luga o le eleele o loʻo siomia ai le laau. O auala e faʻaaoga e aofia ai: faʻaauau le tatalaina o le palapala, faʻapipiʻi ma sauniuni i apamemea. Faatasi ai ma le toilalo o le laau i le lanu uliuli, o pito i luga o tumutumu, ma o le taimi i luga o laulaau e maua ai lanu samasama.

I le avea ai o se tau faasaga i le faamaʻi, o le laau na sosolo i le "Rovral".

O foliga vaaia o lanu lanu samasama, lea e iu lava ina liu enaena pe lanu uliuli, e taʻu mai ai le lanu enaena, e pei ona pipiʻi i le teuteu o le upega tafailagi poʻo le laina telefoni. O Cercosporosis e faʻaalia i lanu eleelea uliuli i laulaau; o le togafitiga o laau totő ma le vai Bordeaux o le a fesoasoani e tau ai.

O le laau i le faagasologa o le tuputupu ae e mafai foi ona faaleagaina i meaola faalafua, o le mea sili ona taatele o nei:

  • laupepa;
  • mole;
  • nematodes;
  • Medvedka;
  • slugs.
Faʻasaga i le moa, faʻapipiʻiina o se teuteuga o tumutumu o tamato e fesoasoani tele; mai se laʻau, o le faʻasolosolo o le sapalai tagamea. Mai le nematodes, o kāloti e togafitia ma Dekaris, ma faʻasalalauina i le sefulu pasene le masima masima e faasaga i le slugs o le togalaau. I le tulaga o le faʻaalia o le urosa i totonu o lua o loʻo nofo ai, e mafai ona e sasaa atu le vailaʻau oona (o se sipuni sipuni i le 10 lita o le vai) poʻo lua punetini o le Lotus pauu ua solo i se lita o vai.

E te iloa? O Elderwood e ola lata mai, chives poo suauu paluga o loʻo sausau i luga o le palapala e faʻafefe ese ai faʻamaʻi faʻalavelave.

Seleseleina ma le teuina o le seleselega

O le seleselega e faia i le faaiuga o Setema. O le aso ao lei seleseleina, e fautuaina e faamama le eleele ina ia faigofie ai ona toso mai le fua. A maeʻa ona aveeseina le kālati mai le eleele, e tatau ona luluina le eleele, ia vavae ese pito i le ulu. Ma i ni nai aso, ua mamago le fua i lalo o se pupuni.

A o lei teuina, ia mautinoa e toe teuteuina le fua mo le faaleagaina. Mo le taumalulu e tatau ona tolopo le laʻau sili ona lelei ma lelei. E sili ona lelei le teuina o kāloti i pusa i lalo ifo. O fua o loʻo tuʻuina i luga o maʻa, faʻasusu i latou i le susu poʻo le mutia. Ina ia puipuia le fua mai le pala, ua fautuaina e muaʻi togafitia le nofoaga o le teuina faatasi ai ma le ava o Bordeaux po o le aveeseina o le palapala.

E taua! Aua le teu fatu i vaega e oʻo ai le vevela i le sili atu i le 10 tikeri, o le a faʻaitiitia le kāloti i le taimi ma amata ona pala.
Scorzonera, e tusa ai ma le faʻamatalaga, e talitutusa lava ma le kāloti tatou te masani ai ma e tele lava ina iloga i le lanu uliuli o aʻa o le aʻa. Aua e te fefe i le teteʻa ma i le fesili pe faapefea ona tupu. O le faagasologa o le totoina ma le tausiga e toetoe lava a tutusa ma le totoina o kapiti moli.