Laʻau

Ficus Benjamin

O Ficus Benjamina o se ogalaau laititi o le aiga Mulberry, e lauiloa i fugalaau fugalaau, e le o faaigoa ia Peresi- tene Franklin, e pei ona e mafaufau i ai, ae Jackson Benjamin Daydon, o se tagata Sipaniolo. O se sui e le mafaatusalia o le laufanua o Asia i Saute, mo le tolu masina muamua o le olaga i se nofoaga fou e taua tele. Afai e aʻafia ona aʻa i lenei vaitau, o lona uiga o le ai ai ni nai faʻafitauli ia te ia.

  • Amataga: Filipaina, Initia, Malaysia, Saina Saute, Ausetalia i Matu.
  • Toa: faʻalagolago i tulaga eseese ma ola, e mafai e le laau ona taofi i le maualuga o le 50 cm pe lele ile 3 m.
Fua faʻatatau o le tuputupu ae, e oʻo atu i le 20 cm i le tausaga.
I tulaga o potu, e le fuga mai le ficus, ae i totonu o greenhouses e mafai ona gaosia ai le syconia - mea faʻapitoa e pei o vine.
E faigofie ona toto le laau.
O se laau lalelei o le a umi ona fiafia i se mamanu mamanu i laulaau.

Faailoga ma talitonuga taufaasese

Faʻatoʻa faʻatupuina e fugalaau fugalaau fugalaau mea totino taʻitasi. Ma e tusa ai ma lenei tulaga, o le igoa o Peniamina e leaga le igoa: o ia o se faifaatoaga, o se sauaina o alii. E talitonuina o se fafine i totonu o lona fale e tupu tele ai le avanoa e faaipoipo ai lenei tagata lelei.

Ma afai o le taimi muamua e sau se tamaloa i totonu o le fale, ona sosoo ai lea ma le mea e tasi, o le laau o le a tuliesea le tagata tauva, pe a uma ona ia faaleagaina lona uiga. E naʻo le au Slav na manatu leaga tele e uiga i le laau, ma o tagata o isi atunuu, mo se faataitaiga, Taialani ma Saina, o le uiga tonu o le faʻafeagai o lenei fale ma vaʻai ai i le leoleo o le aiga ma le fale.

Tulaga o le ola i le fale. Faʻapuupuu

A iai se fale fou i totonu o le fale, e tatau ona e iloa sina mea puupuu e uiga i tulaga masani e manaʻomia ona tuʻuina i ai. Lisiina i lalo le auala e faʻafiafiaina ai le fale.

Tulaga o le vevelaI le tau mafanafana, o le maualuga mai i le + 18 ℃ i le 25 ℃ e talafeagai, ma i le taumalulu e mafai ona faʻaititia le vevela: i + 16 ℃.
Faʻamamaga o le eaO lenei mea totino e manaomia le maualuga o le susu, o le mea lea, i le faaopoopo atu i le fausua, o laulaau e manaʻomia ona sosolo i le vai. I le taumalulu, pe a faʻamagoina e le mafanafana o le mafanafana le ea, o mafatiaga o Peniamina e leai se susu.
MalamalamaO se fugalaau e fiafia i totonu o se mea manaia, ae e fiafia i le moli tuusao. I le taumalulu, e aunoa ma le susulu o le la, ua fautuaina se punavai faaopoopo.
FaʻasaE masani ona faʻasusu vai, 2 taimi i le vaiaso i le taumafanafana ma le 1 le taimi i le vaiaso i le taumalulu. E le tatau ona susunuina le palapala i taimi uma, ae a o le isi mea e sosoo ai, e tatau ona faʻaumatia.
SooO le faʻafefiloi lelei e tatau ona aofia ai eleele palapala, palapala laʻau, oneone ma nisi malala.
Fertilizing ma fugalaisaI le tautotogo, mafanafana ma le tautoulu, e tatau ona fafagaina le laau i le faʻaaogaina faʻamalosi faʻatasi i le 2 vaiaso. Ina ia ausia le iuga sili, ua fautuaina i isi ituaiga o meaola ma mineral o le faʻalaina.
Ficus Benjamin totoinaO laau laiti e manaʻomia ona toe totoina i tausaga taʻitasi, ma e mafai ona tuʻuina atu tagata matutua i totonu o le ipu e tasi ma lona lava gaʻo (sili atu ma le 30 cm), ma pe suia le pito i luga (3 cm).
TofigaFicus Benjamin faʻalauiloaina e ala i le vaʻaia o fatu ma fatu.
Tulaga TutupuE ala i le tatipiina o pana i le tasi auala poʻo le isi, e mafai ona e faia se pale o soo se ituaiga, mo se faataitaiga, o le paleni poʻo le tulaga masani.

Ficus Benjamin tausi ile fale. Auiliiliga

O le taimi nei o isi ma isi vaega o loʻo iloiloina i auiliiliga.

Fuga mai

O le toatele o faifaatoaga fugalaau latou te le iloa pe faapefea ona avea uiga o Peniamina ma foliga o le amio: o le tuua i le fale e le o foliga mai o foliga o ni fugalaau. E le tatau ona faatali fugalaau fugalaau ma gaʻo tetele, aua i totonu o le vao ma greenhouses lenei mea totō pepa faʻatumu - faʻasologa o faʻafitauli, lea e foliga e pei o ni popo lapoa.

I le taimi o le fuga, e tele le malosi o le laau e faʻaalu. Afai e le muamua i le sili ona lelei, e fautuaina e vavae ese le syconia.

Tulaga o le vevela

O le laau e faʻaleagaina: lagona le lelei i le taumafanafana mai +180Mai le +250C, ma nisi o ituaiga meaʻai faʻatasi ma laʻau faʻasolosolo e manaʻomia se vevela maualuga atu.

I le taumalulu, e fiafia tele ficus i le vevela e le laʻititi ifo nai lo +160C. Afai e te manaʻo e faʻamalosi le potu i le mea e tu ai le laau, e fautuaina e te ave i se isi potu.

Lafoaia

O se laau i le fale e fiafia i le maualuga maualuga o le suamalie, o lona uiga o le fafagaina naʻo ia lava e le lava: e manaʻomia pea ona e sulu ona lau. O le laau e faapitoa lava le manaomia o lenei faiga i le taimi o le vevela o le taumafanafana ma le taotoga o le mafanafana o le mafanafana afi, pe a vevela le ea i totonu o le potu.

Ua lava le susu i se isi auala: o se fagu ua i ai se laau ua tuu i totonu o se fata ma susu susu.

Malamalama

Ficus Benjamin e manaʻomia le faʻamalamalamaina o le malamalama, malosi, ae le tele. Nofoaga lelei - i luga o faamalama e faasaga i sasaʻe ma manogi. Afai e faasaga le faamalama i le itu i saute, puipuiga mai le susulu o le la, mo se faataitaiga, i le tulaga o tulle, e talafeagai. Pe a faasino atu le faamalama i le itu i mātū, o le a le lava le malamalama o le laau, o lona alualu i luma e ono faʻaitiitia.

O le tele o lanu malamalama i ituaiga eseese, o le tele o le malamalama latou te manaʻomia. O le mafuaʻaga o le maualalo o chlorophyll i totonu o nofoaga susulu.

Faʻasa

Ina ia lagolagoina le ola maloloina lelei ma le umi o le ola o le laau, e tatau ona faʻaleleia lelei le vai. Mo ficus, o le lua vevela ma le paʻu e tutusa lelei le faʻaleagaina.

E taua le faʻamautinoa o le palapala i le va o vaimusu o se mea e mole. E faigofie ona faʻamaonia: e tatau lava ona e tuu i lalo lou tamatamailima i le eleele i le loloto o le 3 cm. Afai e matutu le palapala, ona oʻo loa lea i le vai. Afai e mamago se laufanua lamolemole, ae i le loloto o loʻo susu le palapala, ona vave tele lea o le vai.

Pot

A o laʻititi le laau, e matua tupu tele lava e tatau ona suia le fagu mo Peniamina i tausaga uma. O ipu fou taitasi e tatau ona 2-3 cm le lautele nai lo le muamua. A mavae le fa tausaga, e te le toe manaʻomia le suia o ipu i tausaga uma.

O le koneteina mo le laau e tatau ona i ai ma puvai faʻavaivai e puipuia ai le gaogao o le susu ile eleele. Ae mo le meafaitino, e leai ni tapulaa faʻapitoa: e talafeagai uma mea laʻau ma palasitika.

Soo

O le eleele lelei mo lenei laau e fua tele, e le paleni pe pisia. E lua filifiliga mo se seti o vaega. O le muamua oi latou e aofia ai vaega nei:

  • turf land;
  • pepa palapala;
  • oneone;
  • malala.

O le filifiliga lona lua e aofia ai vaega nei:

  • turf land;
  • peat;
  • pepa palapala;
  • oneone.

Mo le lelei o alavai, e fautuaina e ufiufi le pito i lalo o le fagu ma le uamea lautele.

Fertilizer ma le faʻamalolo

I le vaitau o le tuputupu ae (mai ia Mati e oo i le faaiuga o Setema) e tatau ona fafagaina fale i le suavai suamalie. Faʻaauau - 1 taimi i le 2 vaiaso. E mafai ona faʻatagaina le suia o meaola faʻasili ma minerale.

O nisi o fai togalaau e lūlūina laulaau o se laau e le na o le vai, ae o se vaifofo o fugalaau, lea e aofia ai elemene. E taua le faʻamautinoa o le fugalaau e le maua tele le gaʻo, aua o le lau e tali atu i le tele o mea e mafua mai i le leai o se fesuiaiga.

Ficus Benjamin totoina

O le 4 tausaga muamua o le laʻititi o le laʻititi, faʻatupulaia malosi, o le mea lea, e manaʻomia ai le faʻatulagaina o le tausaga. A maeʻa lenei vaitau, e mafai ona tuʻuina le laau i totonu o le ipu e tasi, pe afai e lava lona lapoa, ma e naʻo le pito i luga e tatau ona faafou.

E tatau ona faʻatulaga se gaioiga pe'ā maua ia faʻamaoniga nei:

  • o aʻa e ufitia uma ai le eleele;
  • i le taimi lava e uma ai le suāsusu, e vave faʻapala le palapala;
  • aʻa e tilotilo atu i alavai.

Faʻaliliuga o loʻo faʻatino e ala i le faʻasalaga.

E faʻapefea ona totoina fua?

O lenei laau e masani ona faʻaaogaina e fatu ai foliga matagofie o bonsai. E mafai ona e tuʻuina atu ni foliga.

Afai e filifili e fausia se fomu masani, e tatau ona e tipiina lala i le tautotogo, ma tuu ai le 15 cm le umi i pine tetele ma 10 cm le umi i le itu laau. Afai o le pale e matua mafiafia, e tatau ona faʻamavaeina, aveese lala o loʻo agai i totonu. Ina ia aua nei faia se pa, ae o se faailoga tusi, o lala uma lava ua aveeseina.

E mafai ona ou alu e aunoa ma le alu i le malologa?

O le vaitau aupito maualuga e ono tumau ai le fugalaau e aunoa ma le tausiga a ē e ona le 1 vaiaso. Aʻo leʻi oʻo i le tafaoga, e tatau ona tuʻu ese le laau mai le faamalama.

Ina ia mautinoa o le fugalaau e tumau na o ia, e fautuaina e fai atu i uo ma tuaoi e sau e vaai ma faʻafeinu.

Faʻafouina o le au Benjamin

E tolu ituaiga gafa mo lenei fale.

Faʻapenaina e ala i le vaʻaia

  • Mo nei faʻamoemoega, e masani lava ona faʻaaogaina se uʻamea faʻapitoa, ae le o se tamaititi, ae e le matua matua. Ua tipiina i se naifi malosi, ma e le sau.
  • O le sua suamalie e aliali mai i le tipi e tatau ona fufulu.
  • Ina ia faatelevave foliga o aʻa, e fautuaina e tipi le pito i lalo o le aʻa.
  • O se 'auʻau e lelei le aʻafia i le vai, e masani lava ile 1-2 vaiaso.
  • Mo le faia o se faʻaaogaina o le greenhouse, o nisi fagu tioata lapoa e masani ona faʻaaoga i luga o le fagu ma le au.
  • A oʻo mai aʻa, e totō le fatu i le palapala ma ufiufi i le polyethylene.

Faʻapenaina e ala i le taoto

Ina ia maua se taotoga, o le faʻaogaina o le faʻafiafiaga o loʻo faia i luga o se ogalaau lignified, ona aveese lea o le paʻu ma ua afifiina lenei vaega i le sphagnum susu, ma le polyethylene i le pito i luga. I le aluga o taimi, o aʻa o le a aliali mai i lenei paʻu. Ona vavae ese lea o le pito i luga ma tuu i le eleele ua saunia.

Tuputupuina o Benjamin Ficus mai Seeds

O nisi o fai togalaau e sili atu ona suamalie i le vai mo le 1 aso ao le i totoina, ae o lenei faiga e filifili. E lūlū fatu i le palapala malulu e aofia ai oneone ma peʻa. E manaʻomia ona tufatufaina i luga o le fogaeleele ma faatofuina i le 0.5 cm. Ina ia mautinoa le mafanafana, tuʻu le pusa pipi i luga o le paʻa pe afai e vevela. Faʻasalala ma faʻapala le fatu i taimi uma. A maeʻa le 1-2 masina, ona tuʻuina atu lea e fatu ia fua muamua.

Faatasi ai ma nei metotia uma, o le faigofie ma le sili ona lelei o le faʻalauteleina e ala i le vaʻaia.

Maʻi ma meaʻai

A oʻo ina tuputupu aʻe Peniamina, e mafai ona tutupu faafitauli nei:

  • Laʻau maualalo lalo. O nisi taimi o se faʻagasologa masani pe a tupu aʻe le mea, ma o nisi taimi o se faailoga o le maalili ma le le lava o le malamalama.
  • Lea e le gata i lea mamae ma mimilo. E malulu le fale, e afaina mai i le maualalo o le vevela.
  • O le faʻaogaina o laulaʻau e liu lauulu. O le maualuga o le maualuga o le maualuga, o le ea i totonu o le potu e matutu.
  • O vailaau fou e manifinifi. O le laau e leai se malamalama ma meaai paleni.
  • Laʻau lanu samasama. O le laau e gasegase malosi, o lona aʻa e amata ona pala.
  • Laua e vaivai. O le isi faailoga o le maalili a le fugalaau.
  • Lanu samasama ma enaena i laulaau. O le auala lea e aliali ai le la i luga o lau. O le laau e faʻaalia i le sola tele o le sola.

E le gata i lea, e mafai ona avea ma tagata ua afaina i faʻamaʻi nei:

  • mealybug;
  • fua puipui;
  • apogaleveleve mite.

Fiafia ituaiga eseese ma ata ma igoa

E tele ituaiga o ficus Benjamin, e tofu i latou ma foliga faʻapitoa.

Vaʻaia ese

O se laau laititi ma le le lelei lenei ma lanu lanumeamata lanumoana ma pito i luga. E fautuaina e amata ona masani i le vaega o Peniamina mai lenei ituaiga ona o lona le mautonu.

Eseese Danielle

E talitutusa lava ma le tele o ituaiga. O ona lau e lautele tele (6 cm) ma lanumeamata lanumeamata.

Eseese Monique (Monique)

O se ituaiga masani, lea e vaevaeina i ni ituaiga tutusa se lua: naʻo Monique ma le Golden Monique (Golden Monique), o ona laʻau o loʻo faʻaalia i se auro auro. O lenei ituaiga e sili atu le maasiasi nai lo Tanielu ma Exotica.

Eseesega Reginald

O le ituaiga sili lea ona lauiloa, lea e sili ona maualuga ona o le lanu eseese o laulaau. Laititi lanu meamata lanu meamata ua salalau solo i luga o se malamalama lanu meamata. O pito o laulaau e lamolemole, ae le o le galu.

Kinkye ituaiga

O le lanu o laulaʻau o loʻo faʻaalia i se tuufaatasiga o se lanu meamata lanu meamata ma se lanu matamata lanumeamata. O laulaau e laʻititi, e le sili atu i le 5 cm. O lenei ituaiga e masani ona manaʻomia le teuteuina ma le teuteuina. Mai lea mea e mafai ai ona e fatuina se ata mataʻutia.

Eseese Nicole (Nikole)

Lē manumalo mo le tulaga ese o le mamanu. O le malamalama lanumeamata lanumeamata iinei e sili atu le lautele nai lo Kinki. O se eseesega o lanu pogisa ma malamalama e foliga manaia.

Variety Starlight (Starlight)

O lau o lenei laau ua toetoe lava a sinasina uma, e manaia tele. Ona o le leai o chlorophyll, e manaʻomia ai e le fale le malamalama tele.

Eseese Barok (Barok)

O ona lau laʻau laʻau feololo, o se mea e le masani ai.

Faatasi ai ma lenei ituaiga, e le faigofie le filifiliina tonu o le ituaiga o Peniamina o le a avea ma se uo sili ona lelei. E fautuaina e sauniuni mo le faʻatau, aʻoaʻo le tele e mafai ai e uiga i uiga ma manaoga o le ituaiga e te fiafia i fafo. O se soifua maloloina ma le fiafia o le a le gata ina teuteuina ai le potu, ae faamama ai foi le ea, ma faatumuina i mea aoga!

Faitau nei:

  • Ficus rubbery - tausiga ma toe gaosia i le fale, ata o meaola
  • Ficus tapu - tuputupu ae ma tausi i le fale, ata
  • Dieffenbachia i le fale, tausiga ma toe gaosia, ata
  • Ficus bengali - tuputupu aʻe ma tausi i le fale, ata
  • Ficus microcarp - tausiga ma toe gaosia ile fale, ata laau